دلگرم
امروز: چهارشنبه, ۱۲ مهر ۱۴۰۲ برابر با ۱۸ ربيع الأول ۱۴۴۵ قمری و ۰۴ اکتبر ۲۰۲۳ میلادی
چگونه می توانیم زباله ی کمتری تولید کنیم ؟
15
زمان مطالعه: 11 دقیقه
در این پست به راهکارهای کاهش تولید زباله می پردازیم .

چگونه زباله کم‌تری تولید کنیم ؟

پسماند، زباله یا آشغال؛ نامش را هرچه می‏ خواهید بگذارید، فرق چندانی ندارد، موضوع این است که خیلی از ما، به این که هر روز چه حجم زباله وارد چرخه محیط زیست می‏‌کنیم اهمیت نمی‌دهیم و فکر می‌‏کنیم با بیرون گذاشتن کیسه زباله از خانه دیگر مسئولیت‏‌مان تمام شده است.

آیا تاکنون از خود پرسیده‌ایم که چه‌قدر انرژی و هزینه صرف جمع آوری‌ پسماندها می‌شود؛ چه قدر به آلودگی‌های زیست محیطی اضافه و سهم ما در این‌میان چه قدر است؟

سالها است که راهکارهای کاهش زباله در جوامع مختلف مورد توجه قرار گرفته و برای دستیابی به یک عادت اجتماعی درست کاهش زباله های شهری، فعالیت های زیادی صورت می گیرد؛ این تلاش‌ها در هر شکلی، بدون در نظر گرفتن نقش کلیدی و اساسی تولیدکنندگان زباله شهری، یعنی شهروندان نافرجام خواهد بود.

کاهش زباله به کاهش جمع آوری، حمل و نقل، بازیافت و سپس دفع آن منجر خواهد شد و در پی آن حفظ منابع طبیعی و کاهش آلودگی ها را دربر خواهد داشت و این زمانی می تواند تحقق یابد که تغییرات اساسی در عادتهای روزمره زندگی، شیوه تولید و مصرف صورت پذیرد.

یکی از اهداف مدیریت پسماند در شهرها، ایجاد نظامی برای کم‌حجم‌سازی پسماند در منازل و تفکیک آن برای افزایش ضریب نگهداری زباله‌ها در منازل است. این امر مستلزم یادگیری روش‌هایی برای کاهش تولید زباله توسط شهروندان است.

اولین قدم در مدیریت زباله‌های منزل، آنست که دورریزها را کم کنیم و از مواد و کالاها درست استفاده کنیم. همچنین باید راه‌های استفاده مجدد را یاد بگیریم و در نهایت زباله‌های منزل را تفکیک کنیم. یعنی زباله‌های خشک مانند کاغذ، مقوا، پارچه، کاغذ، شیشه، پلاستیک، چوب و مانند آن را از زباله های تر همچون پسماند میوه‌ها، سبزیجات و مواد غذایی و تفاله چای جدا و در دو کیسه جداگانه مخصوص بریزیم. اگر بخواهیم تولید زباله را در منزل کاهش دهیم کار دشواری نیست تنها باید در مصرف خود نکاتی را رعایت کنیم.

راه های طلایی برای کم کردن تولید زباله

  1. - از ظروف بادوام و چندبار مصرف برای غذاخوری و یا نگهداری مواد غذایی استفاده کنیم
  2. - از رومیزی‌های پارچه‌ای بجای نوع یکبار مصرف آن استفاده کنیم
  3. - از لیوان های فلزی بجای فنجان و لیوان یکبار مصرف کاغذی یا پلاستیکی استفاده کنیم
  4. - از محصولات و کالاهایی استفاده کنیم که در بسته‌بندی‌های قابل بازیافت به بازار ارائه شده‌اند.
  5. - از شوینده‌های آلی ارزانتر و کم خطرتر مانند سرکه سفید و عصاره لیمو (که لک‌های چربی را می‌زداید) و جوش شیرین استفاده کنیم.

مواد بی‌مصرف را می‌توان با تغییراتی به روی آن‌ها دوباره استفاده کرد. تنها چیزی که نیاز است به کار گرفتن خلاقیت خود برای استفاده مجدد از اشیاء موجود در اطراف است.

همچنین همیشه در نظر داشته باشیم که ارگان‌هایی مانند کمیته امداد و بهزیستی پذیرای لوازم دست دوم قابل استفاده شهروندان هستند و در عین حال در حال حاضر طرحی به نام "طرح هبه" در شهرداری تهران در طول سال اجرا می شود که شهروندان می‌توانند از طریق تماس با 137 و دریافت کد، هدایا و لوازم اضافی و مازاد قابل استفاده خود را (مانند مبلمان و لوازم برقی که قابل تعمیر و استفاده هستند) در اختیار ماموران شهرداری که با لباس و کارت‌های ویژه به همراه ماشین های مخصوص به در منازل آنها مراجعه می‌کنند قرار دهند تا در صورت نیاز، بازسازی شده و در اختیار افراد نیازمند قرار گیرد.

بعد از تحویل هدایا، خانواده های دریافت کننده هدیه، به افراد اهداکننده لوازم معرفی خواهند شد تا اعتماد نسبت به عملکرد شهرداری و میزان مشارکت‌ها افزایش یابد.

همچنین بخوانید :

چه زباله‌هایی را هرگز نباید در طبیعت رها کنیم ؟

چگون می توان محیط زیست را پاک نگه داشت ؟

راهکارهای کاهش پسماند در خانه

  • - خرده نان و پس‌مانده سفره را برای پرنده‌ها بریزید.
  • - هنگام خرید از بسته‌بندی زیاد وسایلتان از سوی فروشنده جلوگیری کنید.
  • - به صورت کلی خرید کنید مثلاً برنج را برای مصرف طولانی‌مدت خریداری کنید. با این روش کیسه‌های کمتری برای بسته‌بندی استفاده می‌شود.
  • - برای خرید از ساک‌های پارچه‌ای استفاده کنید.
  • - از ظروف یک‌بار مصرف کمتر استفاده کنید و در صورت لزوم، از نوع گیاهی آن که زودتر در طبیعت تجزیه می شود استفاده کنید.
  • - برای نگهداری مواد غذایی از ظروف آلومینیومی، لعابی و یا پلاستیکی در دار به جای کیسه های فریزر و یا سلفون استفاده کنید.
  • - برای تیز کردن قیچی، ورقه‌های آلومینیوم مصرف شده را طوری تا بزنید که ۶ الی ۸ لایه از فویل آلومینیومی را شامل شود. سپس با قیچی کند خود چند بار آنرا قیچی کنید تا قیچی دوباره تیز شود.
  • - برای نگه داشتن فرم کفش‌ها گلوله‌هایی از ورقه‌های استفاده شده آلومینیوم را داخل کفشتان قرار دهید.
  • - برای برق انداختن فلزات از یک قطعه آلومینیوم مچاله شده بجای سیم ظرفشویی استفاده کنید.
  • - تا حد امکان از یک جایگزین غیر خطرناک و یا کم خطر برای مواد خطرناک استفاده کنید. جوش شیرین، صابون خالص، سرکه سفید یا آبلیمو و براکس می تواند جایگزین محصولات تمیز کننده خطرناک مورد استفاده در خانه ها باشد.
  • - به فرزندان خود درست مصرف کردن کاغذ و بازیابی این مواد مثل درست کردن کاردستی از مواد بازیافتی را آموزش دهید.
  • - به جای کالاهای کم دوام و خراب شدنی کالاهای بادوام بخرید و در صورت خراب شدن به جای خرید وسایل نو، آنها را تعمیر کنید.
  • - در بسیاری موارد می توانید از حوله های پارچه ای اسفنجی و پارچه های کهنه به جای دستمال کاغذی استفاده کنید.
  • - از اشتراک مجله هایی که به ندرت می خوانید خودداری کنید. می توانید برای خواندن آنها به کتابخانه محله خود بروید و نسخه های قدیمی خود را نیز به دوستانتان، هم اتاقی، همکار یا کتابخانه بدهید.
  • - در هنگام خرید وسایل برقی دقت کنید که قابل شارژ با برق یا باتری های شارژشدنی باشند.
  • - از لاستیک های بادوام و با کیفیت بالا برای اتومبیل و دوچرخه استفاده کنید تا مجبور نباشید در فواصل زمانی کوتاه آنها را عوض کنید و برای طول عمر بیشتر آنها، هر ماه باد آن را تنظیم کنید.
  • - لوازم و پوشاکی که لازم ندارید را دور نیندازید، آنها را ببخشید یا به عنوان دست دوم در حراج به فروش برسانید.
  • - اگر در حیاط خانه‌تان باغچه دارید می‌توانید یک محیط بازیافت زباله کوچک ترتیب دهید و مقداری از زباله‌ها و پسماندهای آشپزخانه‌ را در گوشه باغچه‌تان به کمپوست تبدیل کنید.
  • - از رومیزی های پارچه ای بجای نوع یکبار مصرف آن استفاده کنید.
  • - کنار سینک ظرف‌شویی و دست‌شویی سرویس بهداشتی جای مایعی پمپی نصب کنید. با این کار می‌توانید مایع دست‌شویی و مایع ظرفشویی را در بسته‌بندی بزرگ خریداری کنید و به تدریج در این ظروف بریزید.

کاهش تولید زباله

راه‌های کاهش پسماند در هنگام خرید

خرید و مصرف معقول کالاها اعم از مواد خوراکی، پوشاک، لوازم منزل و غیره، یکی از راه‌های صرفه‌جویی و حفظ محیط زیست است و علاوه بر آن توان اقتصاد خانواده را بالا می‌برد.

با پس اندازهای کوچکی که از صرفه‌جویی در خرید یا به عبارت بهتر با خرید صحیح و منطقی، حاصل می شود می‌توان سرمایه‌های بزرگی برای فعالیت‌های مفید ایجاد کرد و در عین حال به حفظ محیط زیست نیز کمک کرد.

در موقع خرید، کیسه، زنبیل یا ساک خرید را همراه خود ببریم و به فروشنده بگوئیم به کیسه نایلونی نیاز نداریم. این کار باعث کمتر شدن مصرف کیسه‌های پلاستیکی می‌شود.

بهتر است کالای با دوام خریداری شود تا مدت استفاده از آنها طولانی‏‌تر ‏شود. بدیهی است محصولات بادوام، دیرتر وارد جریان زباله شهری می‌‏شوند.

برای خرید لوازم خانگی عجله نکنید. ابتدا به نیاز خود فکر کنید و وسیله‌ای را انتخاب کنید که نیازتان را برآورده کند، با میزان مصرف و تعداد افراد خانواده‌تان متناسب باشد و مصرف انرژی کمی هم داشته باشد.

بسته‌های خرید خود را به حداقل برسانید. از کیسه‌های بسته‌بندی هر چه بیشتر می‌توانید استفاده کنید و مابقی را همراه با سایر زباله‌های خشک، به غرفه بازیافت یا وانت‌های جمع‌آوری پسماند خشک، تحویل دهید.

راههای کاهش پسماند در ادارات

قبل از آنکه عکسی را چاپ کنید یا متنی را پرینت کنید، ابتدا فکر کنید آیا واقعاً به نسخه چاپ شده آن نیاز دارید؟

پس تا آنجا که می‌توانید کمتر کپی کنید و کمتر از نسخه پرینت شده استفاده کنید. استفاده از تابلو اعلانات به جای انتشار اطلاعیه‌های همگانی و فن‌آوری الکترونیک یا بدون کاغذ(paperless) بجای نامه‌نگاری‌های داخلی در کاهش پسماند ادارات می‌تواند تاثیرگذار باشد.

به منظور کاهش میزان مصرف کاغذ، جوهر و لاک غلط گیر، هنگام تایپ مطالب دقت نموده و متون خود را بر روی صفحه مانیتور ویرایش کنید.

توجه‌ داشته باشید اگر روی هر دو طرف کاغذ پرینت تهیه شود، مصرف کاغذ 50% کاهش می‌یابد. از قسمت‌های نوشته نشده و سفید کاغذ بعنوان کاغذ یادداشت کوچک استفاده شود.

یک جعبه در دفتر کار خود در نظر بگیرید و کاغذهایی را که امکان استفاده مجدد آنها وجود دارد در آن قرار دهید تا از آنها برای چک پرینت استفاده شود.

کامپیوتر و متعلقات جانبی آن و تجهیزاتی قدیمی را که مورد استفاده ندارند به مراکز خیریه، مدارس و روستاها بدهید.

15 راهکار مهم جهت کاهش پسماند در ادارات

  1. - استفاده از هر دو طرف کاغذ جهت تهیه گزارشها و کپی از آنها.
  2. - استفاده از پست الکترونیک به جای نامه نگاری های اداری.
  3. - استفاده از کاغذهای باطله ای که یک طرف آنها سفید است به جای چرک‌نویس.
  4. - شارژکردن کارتریج های دستگاه کپی یا چاپگر به جای خرید مجدد.
  5. - استفاده از باطری های قابل شارژ.
  6. - در جلسات اداری از ظروف با دوام به جای ظروف یکبار مصرف استفاده شود.
  7. - از نشریات و روزنامه ها بصورت مشترک استفاده کنید.
  8. - تا آنجا که می توانید کمتر کپی کنید و کمتر از نسخه پرینت شده استفاده کنید.
  9. - به جای انتشار اطلاعیه های همگانی از تابلو اعلانات استفاده کنید.
  10. - به منظور کاهش میزان مصرف کاغذ، جوهر و لاک غلط گیر، هنگام تایپ مطالب دقت کرده و متون خود را بر روی صفحه مانیتور ویرایش کنید.
  11. - درجلسات، بجای رومیزی‌ها و ظروف یکبار مصرف، از رومیزی‌ها و ظروف قابل شستشو استفاده کنید.
  12. - کامپیوتر و متعلقات جانبی آن و تجهیزاتی قدیمی را که استفاده ندارند به مراکز خیریه، مدارس و روستاها بدهید.
  13. - بجای اینکه هر روز سر کار از یک لیوان کاغذی برای چای استفاده کنید و مقداری کاغذ به هدر بدهید، یک لیوان قابل شخصی تهیه کنید.
  14. - یک برنامه بازیافت در دفتر کارتان ایجاد کنید یا کارفرمایتان را تشویق کنید تا این کار را انجام بدهد.
  15. - کارفرمایتان را به خرید کاغذهای اداری و دستمال و حوله های توالت از جنس کاغذ بازیافتی برای حمایت از تلاش های بازیافتی تشویق کنید.

راههای کاهش پسماند در مراسم و تعطیلات

در گردش‌ها، برای جمع‌آوری پسماندها بجای کیسه‌های پلاستیکی، از کیسه‌های برزنتی استفاده کنید. در میهمانی‌ها و گردش‌ها، از بکار بردن بشقاب، لیوان و سایر ظروف یکبار مصرف خودداری کنید.

چنانچه می‌خواهید از بیرون غذا تهیه نمایید، ظرف غذا را به همراه خود به رستوران ببرید و از مسئول رستوران درخواست کنید بجای آنکه از ظروف یکبار مصرف استفاده کند غذا را در ظرف شما بریزد.

در مراسم عزاداری ملی مانند ایام محرم و نیز در نذری‌ها، بجای ظروف و لیوان‌های یکبار مصرف پلاستیکی و یونولیتی می‌توانید از لیوانها و ظروف مخصوص گل ذرت یا ظروف بادوام استفاده کنید.

برای تزئینات، می‌توانید کاغذ کادو، مقوا و کاغذهای رنگی مصرف شده را استفاده کنید.

separator line



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.9 از 5 (15 رای)  


دیدگاه ها
اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !

hits