دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۰۶ مهر ۱۴۰۲ برابر با ۱۲ ربيع الأول ۱۴۴۵ قمری و ۲۸ سپتامبر ۲۰۲۳ میلادی
تاریخ دقیق روز جهانی ام اس چه روزی است ؟
5
زمان مطالعه: 12 دقیقه
کنفدراسیون جهانی ام اس برای افزایش آگاهی افراد و حمایت از بیماران، یک روز را به نام روز جهانی ام اس نامگذاری کرده است. اگر میخواهید تاریخ دقیق این روز را بدانید و اطلاعاتی درباره بیماری ام اس به دست بیاورید با دلگرم همراه باشید.

روز جهانی ام اس چه روزی است ؟

بر اساس نظر کنفدراسیون جهانی ام اس، در هر سال اواخر ماه می به عنوان روز جهانی ام اس نام گذاری شده است. علامت این روز داشتن یک ربان نارنجی رنگ است. هدف از این کار، ارتقای سطح آگاهی افراد جامعه درباره این بیماری ، مشارکت در امور مرتبط با این بیماری، فعالیتهای پژوهشی و .. است.

روز جهانی ام اس روزی است که در آن فعالان و انجمن های فعال در حوزه بیماری ام اس دور هم جمع می شوند تا سطح آگاهی اجتماعی را در مورد بیماری ام اس افزایش دهند.

تاریخ روز جهانی ام اس در تقویم 98 چه روزیست ؟

روز جهانی ام اس به میلادیروز جهانی ام اس به شمسیروز جهانی ام اس به قمری
Thursday, May 30پنج شنبه، ۹ خرداد الخمیس‬، ٢٤ رمضان
2019/05/30۱۳۹۸/۰۳/۰۹۱۴۴۰/۰۹/۲۴

علت نامگذاری روز جهانی ام اس

فدراسیون جهانی «ام اس» اعلام کرد: روز جهانی ام اس افراد، گروه‌ها و سازمانها را در یک حرکت جهانی در برابر این بیماری متحد خواهد کرد. این روز به آنها فرصت خواهد داد که در رویدادها و فعالیت‌هایی شرکت کنند که حاصل آن بالا بردن سطح آگاهی عمومی درباره ام اس بعنوان یک مساله جهانی و افزایش بودجه‌ها برای حمایت از کارها و اقدامات لازم در این حرکت از جمله تحقیقات در مورد این بیماری خواهد بود.

بر اساس این گزارش، روز جهانی ام اس از سوی فدراسیون بین المللی ام اس و انجمن‌های عضو این فدراسیون برای تمام افراد، گروه‌ها و سازمانهای شرکت کننده در این حرکت جهانی تعیین شده است. همانطور که گفته شد هدف از تعیین این روز افزایش آگاهی درباره این بیماری، افزایش جوامع ملی که در این زمینه فعال هستند، انسجام گسترش و پیشبرد این حرکت جهانی در برابر بیماری و ایجاد منابع مالی برای حمایت از این حرکت است.

تمام افراد گروه‌ها و سازمانها می‌توانند با ثبت نام و حضور و یا حتی ساماندهی برنامه‌هایی خاص به مناسبت این روز در این حرکت جهانی شرکت داشته باشند. همچنین می‌توانند در بخش ارائه تحقیقات و یا تامین منابع مالی برای حمایت از بیماران مزبور همکاری نمایند.

به گزارش فدراسیون جهانی ام اس، در این روز بیش از ۱۶۰ برنامه در ۵۱ کشور مختلف جهان برگزار خواهد شد. تمام این گروه‌ها در یک تلاش هماهنگ متحد می‌شوند تا اندیشه و آگاهی درباره این بیماری را در سراسر دنیا ارتقا دهند. در این برنامه‌ها از شرکت کنندگان درخواست می‌شود درباره تجارب خود در خصوص این بیماری گفت وگو کنند.

سازمانهای خود را در سراسر جهان که در رابطه با این بیماری فعال هستند متحد سازند و سیاستمداران را برای اقدام در این زمینه از جمله تخصیص بودجه تشویق کنند. این حرکت جهانی با هر فرد مبتلا به ام اس در جهان متحد می‌شود. به این ترتیب تمام افراد، گروه‌ها و سازمانها می‌توانند با همدیگر برای بهبود کیفیت زندگی تمام مبتلایان به ام اس تلاش کنند.

در این حرکت تحقیقات لازم برای درمان و پایان بخشیدن به این بیماری انجام می‌گیرند. ظرفیت انجمن‌های ام اس برای حمایت از مبتلایان افزایش می یابد. اطلاعات درباره بیماری رد و بدل می‌شود و برنامه‌ها و اقدامات در جهت حفظ حقوق بیماران مبتلا به ام اس اجرا می‌شوند.

روز جهانی ام اس

بیماری ام اس چیست ؟

نام اصلی این بیماری مالتیپل اسکلروزیس (Multiple Sclerosis) است. بیماری ام اس یک بیماری التهابی است که در آن غلاف‌های میلین سلول‌های عصبی در مغز و ستون فقرات آسیب می‌بینند. این آسیب دیدگی در توانایی بخش‌هایی از سیستم عصبی که مسئول ارتباط هستند اختلال ایجاد می‌کند و باعث به وجود آمدن علائم و نشانه‌های زیادی، از جمله مشکلات فیزیکی و گاهی روانی می شود.

بیماری ام اس، اختلال در سیستم ایمنی خودکار بدن است که در سیستم ایمنی بدن به سیستم اعصاب مرکزی خود حمله می‌کند. بر اساس این گزارش، احتمال ابتلا به این بیماری در زنان شایع تر است. نرخ ابتلا به این بیماری بین دو تا ۱۵۰ نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر است.

این بیماری برای اولین بار در سال ۱۸۶۸ از سوی جین مارتین شارکوت تشریح شد. این بیماری روی توان سلولهای عصبی در مغز و نخاع در برقراری ارتباط با دیگر سلولها تاثیر می‌گذارد. سلولهای عصبی با ارسال سیگنال‌های الکتریکی با یکدیگر ارتباط می‌گیرند که این سیگنالها از طریق رشته‌های عصبی طویل موسوم به آکسون‌ها بین نورونها رد و بدل می‌شوند.

آکسونها یا رشته‌های عصبی پوشیده از غلافی به نام ملین هستند که در بیماری ام اس تهیه ایمنی خودکار بدن به میلین حمله ور شده و آن تخریب می‌کنند وقتی میلین آسیب می‌بیند آکسون‌ها دیگر نمی‌توانند به گونه موثر این سیگنالها را هدایت کنند.

هرچند اطلاعات زیادی درباره مکانیسم‌های دخیل در بروز بیماری در دست است اما عامل آن هنوز ناشناخته است. بر اساس فرضیه‌های مختلف برخی عامل آن را ژنتیک و برخی عفونت می‌دانند. همچنین مشاهده شده که فاکتورهای خطرزای مختلف محیطی نیز در بروز این بیماری نقش دارند.

در حال حاضر درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد و داروهایی که برای این بیماری موجود هستند می‌توانند تاثیرات نامطلوب بیماری را کاهش دهند یا از حملات جدید و بروز معلولیت در بیمار جلوگیری کرده یا آنها را به تعویق بیندازند.
گفتنی است، طول عمر این بیماران تقریبا به اندازه افراد سالم است.

تاریخ روز جهانی ام اس چه روزیست

علائم مشترک بیماری ام اس در زنان و مردان

به طور کلی علائم بیماری ام اس در زنان و مردان یکسان است. اما این علائم با توجه به محل و شدت آسیب عصبی ناشی از التهاب در افراد مختلف، متفاوت است. بعضی از رایج‌ترین علائم ام اس در زیر آورده شده است:

1. علائم عضلانی

ام اس در زنان و مردان در واقع حمله سلول‌های ایمنی بدن به سیستم عصبی است. این مسئله می‌تواند در مغز، نخاع یا اعصاب بینایی رخ دهد. به همین ترتیب بیماران مبتلا ممکن است علائم مرتبط با ماهیچه و عضله‌ای را تجربه کنند که شامل:

  1. اسپاسم عضلانی
  2. بی‌حسی
  3. مشکلات تعادل و عدم هماهنگی
  4. مشکل در حرکت دست و پا
  5. لغزش در و مشکل در راه رفتن
  6. ضعف یا لرزش در یک یا هر دو دست یا پاها

2. علائم چشمی

مشکلات بینایی هم در مردان و هم در زنان مبتلا به بیماری ام اس دیده می‌شود. این مشکلات می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  1. از دست دادن بینایی، جزئی یا کامل، که اغلب در یک چشم اتفاق می‌افتد
  2. درد در هنگام حرکت چشم‌ها
  3. دوبینی
  4. تاری دید
  5. حرکات غیرارادی حرکت چشم
  6. نارسایی عمومی چشم و اختلالات بینایی بیشتر

تمام این علائم ام اس در چشم به علت آسیب بیماری در قسمتی از مغز است که مسئول کنترل و هماهنگی دید است.

3. تغییرات روده و مثانه

هر دو نارسایی مثانه و روده، اغلب در افراد مبتلا به بیماری ام اس مشاهده می‌شود. اختلال در مسیرهای سیستم عصبی که عضلات مثانه و روده را کنترل می‌کند، باعث بروز این مشکلات می‌شوند. علائم ام اس در مثانه و روده عبارت‌اند از:

  1. مشکل در شروع ادرار
  2. تکرر ادرار یا نیاز به ادرار کردن
  3. عفونت مثانه
  4. نشت ادرار یا مدفوع
  5. یبوست
  6. اسهال

4. بی‌حسی یا درد

احساس بی‌حسی، گزگز شدن و درد برای بسیاری از افراد مبتلا به ام اس شایع است. افراد اغلب این علائم ام اس را در سراسر بدن یا در اندام‌های خاص تجربه می‌کنند. ممکن است بی‌حسی به صورت سوزن سوزن شدن یا احساس سوزش حس شود.

با توجه به تحقیقات انجام شده، بیش از نیمی از افراد مبتلا به این بیماری در طول بیماری خود نوعی درد را تجربه می‌کنند. در حالی که برخی از انواع درد به طور مستقیم به علت وجود بیماری مرتبط هستند، انواع دیگر درد ممکن است به دنبال برخی دیگر از مشکلات بیماری بر بدن تأثیر گذارند. به عنوان مثال، عدم تعادل ناشی از مشکلات راه رفتن ممکن است منجر به درد ناشی از فشار بر روی مفاصل گردد.

5. مشکل در صحبت و بلع

افراد مبتلا به بیماری ممکن است به مشکل در صحبت کردن دچار شوند. مشکلات گفتاری معمول عبارت‌اند از:

  1. با عجله حرف زدن
  2. از دست دادن کنترل حجم صدا
  3. آهسته صحبت کردن
  4. تغییر در کیفیت صحبت، مانند صدای خشن و صدای بی‌جان

آسیب بیماری ام اس می‌تواند بر بلعیدن نیز تأثیر بگذارد و باعث مشکل جویدن و انتقال مواد غذایی به قسمت عقبی دهان شود. همچنین بیماری ام اس ممکن است توانایی بدن در انتقال مواد غذایی از طریق مری و معده را هم تحت تأثیر قرار دهد.

6. تأثیر روی مغز و اعصاب

طیف وسیعی از مشکلات مغز و اعصاب ممکن است به دلیل بیماری ام اس ایجاد شود. این علائم عبارت‌اند از:

  1. کاهش محدوده مورد توجه
  2. از دست دادن حافظه
  3. قضاوت ضعیف
  4. مشکل استدلال یا حل مسئله
  5. افسردگی، به دلیل آسیب به مناطق مغز درگیر در کنترل عاطفی یا به دلیل استرس بیماری
  6. نوسانات خلقی
  7. سرگیجه، مشکلات تعادلی و یا دوران سر (احساس چرخش)

7. مشکلات جنسی

هم مردان و هم زنان مبتلا به ام اس ممکن است اختلال عملکرد جنسی را به عنوان یکی از علائم ام اس تجربه کنند. اختلالاتی از قبیل:

  1. کاهش میل جنسی
  2. کم شدن حس در ناحیه تناسلی
  3. ارگاسم کمتر و ضعیف‌تر

علاوه بر این، زنان ممکن است کاهش ترشحات واژن یا درد در هنگام نزدیکی را هم تجربه کنند.

مشکلات زنان مبتلا به بیماری ام اس

به نظر می‌رسد علائمی از بیماری که عمدتاً زنان را تحت تأثیر قرار می‌دهد، به سطح هورمون مربوط می‌شود. برخی محققان تصور می‌کنند داشتن سطوح پایین‌تر تستوسترون ممکن است در این روند نقش داشته باشد. برخی دیگر نیز این باور را دارند که نوسانات هورمون‌های زنانه می‌تواند این علائم را بروز دهد. به هر حال برای تعیین علل واقعی این اختلالات، تحقیقات بیشتری نیاز است.

علائم اصلی که زنان را بیش از مردان تحت تأثیر قرار می‌دهد، شامل مشکلات قاعدگی، علائم مربوط به بارداری و مسائل مربوط به یائسگی است.

1. مشکلات قاعدگی

تحقیقات نشان داده‌اند که در برخی زنان علائم بیماری ام اس در طول دوره قاعدگی افزایش می‌یابد. این مسئله ممکن است به دلیل کاهش سطح استروژن در آن دوره باشد. علائمی که برای افراد تحت مطالعه به میزان وخیم‌تری خود را نشان دادند شامل ضعف، عدم تعادل، افسردگی و خستگی بود.

2. علائم مرتبط با بارداری

خبر خوب برای زنان مبتلا به ام اس این است: تحقیقات نشان می‌دهد بیماری ام اس تأثیری بر باروری ندارد. این نکته بدان معنی است که این بیماری زنان مبتلا را از بارداری و تولد فرزند سالم محروم نخواهد کرد. حتی در خبری بهتر می‌توان گفت در اغلب زنان، علائم بیماری در حین بارداری، بخصوص در سه ماهه دوم و سوم، ثابت است و حتی بهبود می‌یابند. با این حال، برگشت و عود بیماری پس از زایمان اتفاق می‌افتد.

3. یائسگی

برخی تحقیقات نشان داده‌اند که در بعضی از زنان علائم ام اس پس از یائسگی بدتر می‌شوند. همانند علائم قاعدگی ممکن است دلیل این مسئله به کاهش میزان استروژن ناشی از یائسگی بازگردد. همچنین برخی از مطالعات نشان داده‌اند که درمان جایگزینی هورمون HRT به کاهش این چنین علائم ام اس در زنان یائسه، کمک می‌کند.

با این حال، HRT با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه، بیماری قلبی و سکته مغزی مرتبط است. اگر می‌خواهید بدانید که آیا HRT ممکن است برای مدیریت علائم بیماری پس از یائسگی مفید باشد یا خیر، با پزشک خود صحبت کنید.

اگرچه زنان نسبت به مردان بیشتر در معرض ابتلا به بیماری ام اس قرار دارند، بیشتر علائم این بیماری که در هر دو جنس تجربه می‌شوند، یکسان هستند. به نظر می‌رسد تفاوت‌های اصلی در علائم، تحت تأثیر سطح هورمون قرار دارند. مهم نیست که نشانه‌های بیماری ام اس چیست، گام‌هایی وجود دارد که می‌توان با انجام دادن آنها به مدیریت علائم و احساس بهتر کمک کرد.

این گام‌ها شامل دنبال کردن رژیم غذایی مناسب، ورزش، اجتناب از سیگار کشیدن و استفاده از درمان بلندمدت دارویی ام اس می‌شود. مشورت با پزشک می‌تواند در قالب راهنمایی در مورد تغییرات سبک زندگی و درمان‌هایی که می‌توانند در مدیریت علائم بیماری کمک کند و باعث ایجاد حس بهتر گردد، مفید هستند.

روز ام اس چه روزیست

بیشتر بخوانید:

منشاء بیماری ام اس(ms)

رژیم غذایی مناسب در بیماری ام اس

درمان معجزه آسا بیماری MS با گیاه کندر !

علائم و نشانه های بیماری اس ام ای SMA

ورزش های آبی بر علیه بیماری ام اس

بررسی علت ها و علایم بیماری ام اس



این مطلب چقدر مفید بود ؟
3.4 از 5 (5 رای)  


دیدگاه ها
اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !

hits