دلگرم
امروز: جمعه, ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
علت سقط مکرر جنین در گاو چیست ؟
1
زمان مطالعه: 8 دقیقه
علت سقط جنین در گاوها چیست؟ سقط در گاوهای شیری یکی از ضررهای موجود در دامداری ها را تشکیل می دهد. اما کی و کجا سقط به یک موضع بحرانی تبدیل می شود و برای پیشگیری از آن چه باید کرد؟

عوامل سقط جنین در گاوها چیست؟

علت سقط جنین در گاوها ، سقط به معنی عدم موفقیت در آبستنی و مرگ جنین پس از شکل گیری آن است. درصد لقاح تلیسه های شیری و گوشتی و گاوهای غیر شیرده گوشتی نسبت به گاوهای شیرده گوشتی و گاوهای شیرده و غیر شیرده شیری بیشتر است. در این مقاله از دلگرم به بررسی مهمترین عوامل موثر در سقط جنین گاوها می پردازیم.

فولیکول و تخمک گاو

وجود فولیکول های دائمی در گاوها موجب ساخته شدن تخمک هایی کم بارور می شود. این تخمک ها در مراحل اولیه پس از آبستنی سقط می شوند. فولیکول های دائمی اغلب به دلیل غلظت کم پرو‍ژسترون در دوره فحلی پس از تلقیح مصنوعی بوجود می آیند. فولیکول های کوچک تخمک هایی کم بارور تولید می کنند.

پروژسترون یکی از علت های سقط جنین در گاو است

پروژسترون نقش مهمی در زنده نگه داشتن نطفه اولیه تا زمان برقراری اتصال به رحم ( در روزهای ۱۸ تا ۲۲) دارد. پروژسترون توسط جسم زرد ترشح می شود و گاهی غلظت آن کمتر از میزان ضروری است. در این حالت احتمال سقط جنین افزایش پیدا می کند.

زمان بندی صحیح

دادن پروژسترون تکمیلی به گاوها در هفته اول بارداری (پس از تلقیح مصنوعی) ضروری است. این کار برای بهبود رشد نطفه، جلوگیری از سقط و افزایش نرخ گیرایی بسیار توصیه می شود.

زمان آبستنی

اگر ترافکتودرم (جفت اولیه) و نطفه به خوبی تواند رشد کند جسم زرد از بین رفته و سقط جنین اتفاق می افتد. نطفه در صورت رشد مناسب هورمون های تحلیل برنده ای تولید می کند که موجب سرکوب جسم زرد شده و از سقط جنین جلوگیری می کند.

استرس گرمایی یکی دیگر از علت های سقط جنین در گاو است

استرس و تنش گرمایی می تواند احتمال سقط جنین را افزایش دهد. افزایش بیش از حد دما و رطوبت مکان نگهداری موجب کاهش نرخ لقاح، تولید تخمک کم بارور و کاهش رشد اولیه نطفه می گردد. نرخ باروری گاوهایی که در مکانی دارای تنش گرمایی نگهداری می شوند حدودا ۳۳ درصد گاوهایی است که در مکانی با دما و رطوبت مناسب نگهداری شده اند.برای کاهش تنش گرمایی در جایگاه های بسته می توان از پنکه، آب پاش و آب سرد به میزان کافی استافده کرد.

زمان بندی صحیح تلقیح مصنوعی در زمان فحلی

طبق مطالعات انجام شده زمان بندی تلقیح مصنوعی همزمان با چرخه فحلی درصد بقا جنین را افزایش می دهد. در واقع امکان زنده ماندن جنین گاوهایی که تلقیح مصنوعی برای آن ها همزمان با چرخه فحلی انجام شده است به میزان ۵-۱۰ درصد بیشتر از گاوهایی است که تلقیح مصنوعی برای آن ها بدون توجه به زمان بندی چرخه فحلی انجام شده است.تلقیح مصنوعی زمان بندی شده برای گاوهایی که علائم فحلی را دارند حاملگی موفقیت آمیزتری را رقم می زند. در یک تحقیق، میزان سقط جنین در ۱۲۴۵ گاو شیری که پیش از تلقیح مصنوعی علایم چرخه فعلی را بروز داده بودند ۱۵ / ۷ درصد بود. در حالی که میزان سقط جنین در ۱۳ گاوشیری که در دوره فحلی نبودند ۲۶ / ۳ درصد بوده است.

سایر عوامل که باعث سقط جنین در گاو می شود

علاوه بر عوامل ذکر شده علل دیگری نیز می تواند منجر به سقط جنین شود. یکی از این عوامل وزن گاوهای آبستن است. گاوهایی که در طول ماه اول بارداری دچار کاهش وزن می شوند نرخ باربری و آبستنی آن ها دو تا سه برابر کاهش می یابد.یکی دیگر از مسائل تاثیرگذار بر بقاءنطفه و جنین شرایط متابولیکی گاوهای آبستن است. همچنین افزایش غلظت گوسیپول خون بر کیفیت و رشد نطفه و نرخ آبستنی اثر منفی دارد. موادی مانند کنجاله تخم پنبه دارای مقدار زیادی گوسیپول است. گاوهایی که با جیره های غنی از گوسیپول تغذیه می شوند بیشتر در معرض سقط جنین هستند.استفاده از هورمون رشد گاوی، تلقیح مصنوعی همزمان با بروز نشانه های فحلی و استفاده از مکمل های چربی غنی از امگا ۳ به میزان ۲تا ۴ درصد در جیره گاوهای شیری می تواند بر بقا جنین و آبستنی موفق بسیار موثر باشد.

حتماً بخوانید:
علل و درمان لنگیدن پای گاو ( زگیل یا روماتیت انگشتی در گاو )

علل و درمان لنگیدن پای گاو ( زگیل یا روماتیت انگشتی در گاو )

چرا گاو لنگ میزند امروزه لنگش یکی از مشکلات سلامتی بسیار پر هزینه در گاوهای شیری است و براساس ارزیابی های حسابداری ، هزینه هر مورد لنگش نزدیک به 300…

تب شالیزار (لپتوسپیروز) یکی از علت های سقط جنین در گاو

«تب شالیزار» یکی از شایع ترین دلایل بروز سقط جنین در گاوهای ایرلند است – و معمولاً سقط 6 تا 12 هفته پس از عفونت اولیه اتفاق می افتد. سقط جنین در گله ای که نخستین بار است به این عفونت مبتلا شده تا 30 درصد افزایش می یابد.همچنین این بیماری بین دام و انسان مشترک است و از طریق تماس با جنین سقط شده یا به دنیا آمده و یا ادرار حیوان آلوده، انسان نیز مبتلا می گردد. تشخیص بیماری غالباً مشکل است و علائم بالینی معمولاً 6 تا 12 هفته بعد از سرایت عفونت به حیوان رؤیت می شود .برای تضمین سلامت گله از این بیماری، واکسیناسیون بایستی انجام شود .

سقط جنین در گاو بر اثر بیماری سالمونلا

این یک بیماری مسری است که از ماه 4 و 5 از آبستن شدن گاو باعث اسهال و سقط می شود. کنترل این بیماری می تواند مشکل باشد چرا که بسیاری از حیوانات گله ممکن است بدون نشان دادن علامتی این بیماری را در خود داشته باشند. اما در مورد گاوهای در حال سقط این استثناست چرا که این حیوانات علائم بیماری را نشان می دهند. گاوهای در حال سقط و بیمار تب بالا دارند.بعضی ممکن است در اثر این بیماری از بین بروند. در اثر تماس با جنین یا جفت یا خون حیوان مبتلا این بیماری می تواند سرایت کند. در صورت تأیید بیماری، واکسیناسیون گلۀ دامی بایستی انجام شود .

نئوسپوراکانینوم

نئوسپوراکانینوم در گله های گاوی توسط انگلی که در مدفوع سگ یا روباه مبتلا وجود دارد، سرایت می کند. سرایت بیماری از طریق سگ می تواند منجر به سقط مکرر در گله شود و حیوان تا آخر عمر مبتلا به بیماری می ماند. سقط معمولاً بین ماه سوم تا هشتم بارداری اتفاق می افتد و چنانچه گوسالۀ کاملی هم به دنیا بیاید، احتمالاً مبتلاست .واکسنی هم برای این بیماری وجود ندارد. و راه پیشگیری اینست که مانع از ورود هر گونه حیوانات اهلی به محل آخور گاوها شوند و حیوان مبتلا را از سایر دام های گله جدا سازند .

سقط قارچی یکی از علت های سقط جنین در گاو است

این گونه سقط معمولاً به دلیل وجود قارچ در سیلویی که بد نگهداری شده اتفاق میفتد. به منظور پیشگیری، می توان از میکوتوکسین بایندر استفاده کرد؛ اما از دادن سیلوی آلوده به قارچ به گلۀ گاو بایستی امتناع کرد.البته از بستر کاهی دام هم این بیماری قابل انتقال است اگر چه احتمال سرایت از این طریق کم است .باکتری های لیستریا و باسیل از دیگر باکتری هایی هستند که از طریق سیلو به حیوان منتقل می شوند .

یکی از عوامل مرگ جنین در گاو حامله اسهال ویروسی گاوی است

سقط ناشی از اسهال ویروسی گاوی در هر مرحله از آبستنی گاو ممکن است اتفاق بیفتد با اینحال غالباً در مراحل اولیۀ بارداری رخ می دهد .
دامدار می بایست حیوانات بیمار را از گله جدا سازد چرا که آنها منبع عفونت و سرایت بیماری هستند .به منظور مصون سازی گله از بیماری واکسیناسیون توصیه می شود با اینحال چنانچه حیوانات بیمار جدا نشوند واکسیناسیون هم تأثیرگذار نخواهد بود .

حتماً بخوانید:
علل ، تشخیص و درمان فوری بیماری تیلریوز در گاو ( دام )

علل ، تشخیص و درمان فوری بیماری تیلریوز در گاو ( دام )

درمورد بيماري تيلريوز چه می دانید؟ اين بيماري در ايران بنام زردي معروف است، بيماري انگلي خوني است و بعنوان بيماري مشترك بين انسان و دام تلقي نمي شود.…

التهاب عفونی بینی – نای گاوی

بیماری عفونی بینی – نای گاوی (IBR) یک بیماری ویروسی شدیداً مسری است که مجرای تنفسی و داخل بینی حیوان را آسیب می زند و ممکن است عفونت با ورود به خون بیشتر به بدن حیوان صدمه بزند. همچنین منجر به سقط جنین هم می شود .
با اجرای یک برنامۀ واکسیناسیون بیماری قابل کنترل است .

تب مالت یکی از علت های مرگ جنین گاو است

این بیماری ضمن آنکه بسیار مسری و خطرناک است، از آن دسته بیماری هایی است که بایستی به مراجع مربوطه و قانونی گزارش شود. در این بیماری سقط معمولاً بعد از 5 ماهگی اتفاق می افتد. جفت و خون و مایعات حاصل از به دنیا آمدن گوساله بسیار آلوده هستند و امکان سرایت بیماری را دارد. معمولاً دامداران بایستی از گاوی که سقط داشته دو بار تست تب مالت بگیرند .

پیشگیری و درمان سقط جنین مکرر در گاو

پیشگیری و درمان سقط جنین مکرر در گاو

کارشناسان توصیه می کنند هنگامی که سقط جنینی اتفاق می افتد بهترین اقدام قرنطینه کردن آن گاو از سایر گله – به ویژه سایر گاوهای آبستن – به مدت 2 تا 3 هفته است تا زمانیکه ترشحات واژنی کاملاً تخلیه شود. همچنین توصیه می شود تا نمونه هایی برای آزمایش به آزمایشگاه ارسال شود. رعایت تدابیر بهداشتی به ویژه در هنگام سقط و پس از آن و در طی تخلیۀ ترشحات بسیار حائز اهمیت است .علاوه بر موارد مذکور، در مواردی که واکسیناسیون قابل اجراست (مثل بیماری های اسهال گاوی ویروسی (BVD) ، تب شالیزار، التهاب نای – بینی (IBR) ، و سالمونلا) بایستی برنامۀ واکسیناسیون با دقت و جدیت اجرا گردد تا از بروز مجدد سقط پیشگیری شود .



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (1 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits