
معرفی ۱۲ بیماری خطرناک که جان خرگوش را به خطر می اندازد
نحوه پیشگیری از بیماری خرگوش خانگی
انواع بیماری های خرگوش معمولا به دلیل مراقبت نادرست و یا عدم رسیدگی به موقع در برخی از موارد ایجاد می گردند . به طور مثال عدم رعایت رژیم غذایی صحیح و مناسب برای خرگوش ها آن ها را دچار آسیب و یا ابتلا به بسیاری از بیماری ها می کند .
بنابرین اگر شما از انواع بیماری های شایع در حیوانات خانگی خود آگاه باشید ، می توانید از بسیاری از مشکلات و یا بیماری هایی که در آینده انتظار حیوان را می کشند پیشگیری کنید .
حتی ممکن است با آگاهی از یک سری مسائل مهم در رابطه با حیوان خود از پیشرفت یک بیماری جلوگیری کرده و به موقع اقدام نمایید.
بیمارهای های شایع در خرگوش ها
1 - استورلوز (Pasteurellosis)
مهمترین عامل باکتریایی بیماریزا در خرگوشها پاستورلامولتوسیدا میباشد. عفونت ناشی از این باکتری ممکن است بصورت التهاب مخاط بینی، پنومونی، التهام گوش میانی، التهاب مخاط چشم، آبسه و عفونتهای دستگاه تناسلی، دیده شود .
متعاقب ابتلا به این بیماری ظاهرآ ایمنی ضعیفی ایجاد میگردد که باعث میشود خیلی از خرگوشها بصورت حامل (Carrier) باقی مانده و باعث بقای بیماری در محیط و ابتلای سایر خرگوشها گردند .
توصیه میشود به محض مشاهده علائم فوق جهت تشخیص و درمان بیماری خرگوش خود، به دامپزشک مراجع کنید.
دامپزشک توضیح خواهد داد که آنتیبیوتیکها معمولا بیماری را به ظاهر رفع و یا شدت آنرا کاهش میدهند، ولی بیماری ممکن است متعاقب یک فشار محیطی یا استرس، دوباره عود کند .
2 - پنومونی یا ذات الریه (Pneumonia)
در هر سنی ممکن است حیوان را درگیر کند . حیوان مبتلا علایمی چون تب کاهش اشتها، التهاب مخاط بینی (ابتدا با تشرح سروزی چشمها و بینی شروع شده و سپس این ترشحات بصورت چرکی و خشک شده بر روی بینی مشاهده میشوند) تنگی نفس، عطسه و سفه از خود نشان میدهد .
توصیه میکنیم به محض مشاهده علائم فوق به دامپزشک مراجعه کنید.
در صورتیکه یکی از خرگوشهایتان مرده باشد، لاشه خرگوش مرده را هر چه سریعتر به دامپزشکتان برسانید چرا که مشاهده کالبدگشایی کمک زیادی به وی در تشخیص صحیح بیماری کرده و سیاست درمانی مناسبی برای سایر خرگوشهای مبتلا، پایهگذاری خواهد کرد .
3 - آنتروتوکسمی
عامل بیماری Clostridium spiroform میباشد. بیماری بصورت اسهال آبکی ناگهانی دیده میشود که عمدتا بچه خرگوشهای 2 ـ 1 ماهه را درگیر میکند.
در اکثر مواقع، خرگوش در شب سالم به نظر میرسد و آنگاه در روز بعد مرده یافت میشود. به منظور پیشگیری از بیماری رعایت نکات زیر حائز اهمیت است.
غذا میبایست کیفیت خوب و فیبر بالا داشته باشد، تغییر ناگهانی در جیره صورت نگیرد و هرگونه تغییر بتدریج و در طی یک هفته انجام پذیرد. بچه خرگوشها زود از شیر گرفته نشوند و غذا از 3 ـ 2 هفتگی در اختیار آنها گذاشته شود.
در این مورد نیز لاشه خرگوش مرده به تشخیص توسط دامپزشک کمک خواهد نمود. بعلت سیر سریع بیماری، درمان با آنتی بیوتیکها چندان رضایت بخش نیست .
4 - بیماری Tyzzer
این بیماری توسط Bacillus piliformis در بسیاری از گونههای حیوان نظیر خرگوش، همستر، موش و گربه ایجاد میگردد. بیماری با اسهال آبکی و مرگ سریع طی یک تا دو روز مشخص میگردد.
گاهی اوقات تمام بچه خرگوشهای یک مادر را درگیر میکند. بیماری معمولا در سنین 3 ـ 5/1 ماهگی دیده میشود و مرگ و میر ممکن است تا %50 برسد. این باسیل گرم منفی بعنوان یک جرم داخل سلولی در سلولهای کبد و اپیتلیوم سکوم مطرح میباشد.
با توجه به اینکه حالت فعال (Vegetativr) باکتری در محیط ناپایدار میباشد، احتمال میرود بیماری با خوردن اسپورهای باکتری منتقل شود.ا نتقال از طریق جفت نیز ممکن است انجام پذیرد.
علایم کالبدگشایی نظیر ضخیم شدن دیواره سکوم، خونریزیهای نقطهای بر روی آن و نقاط نکروزه سفید رنگ به قطر 2 میلیمتر بر روی کبد به تشخیص بیماری توسط دامپزشک کمک خواهد نمود.
وی به شما خواهد گفت که درمان بیماری چندان موفقیتآمیز نیست، بدلیل اینکه جرم داخل سلولی است و مقابله با آن مشکل است .
5 - میکسوماتوز (Myxomatasis)
عامل بیماری ویروس Myxoma از خانواده Poxviridae میباشد. عمدهترین راههای انتقال آن توسط بندپایان، کک ها و هوا میباشد.
جنس Sylvilagus منبع طبیعی ویروس میباشد. از این رو این حیوانات به این ویروس نسبتآ مقاومند، اما خرگوشهای آزمایشگاهی (Oryctolaus cuniculus) ، شدیدآ به بیماری مبتلا شده و مرگ و میر بالایی در جمعیت آنها رخ میدهد .
خرگوش در حالت فوق حاد بیماری در ظرف یک هفته تلف میشود و قبل از مرگ حیوان بیحال و پلکهای آن متورم میگردد. در حالت حاد، پس از گذشت یک هفته چشمها بیرمق شده و تورم و در اطراف دهان، سوراخهای بینی، مجاری تناسلی و مقعد دیده میشود.
در خرگوشهایی که زنده میمانند، پس از گذشت 10 روز از آغاز بیماری، تورم چرکی پلک و ملتحمه و التهاب در قاعده گوش مشاهده میگردد . ممکن است ندولهایی در روی سر، پاها و گوشها دیده شود.
در حالت حاد معمولا پس از گذشت 11 روز از آلودگی به ویروس، حیو ان تلف میشود. بهتر است به دامپزشک مراجعه کنید تا بیماری را با مشاهده علایم کلینیکی و آسیبشناسی تشخیص دهد .
در نواحی که بیماری بومی است، کنترل ناقلین باعث کنترل بیماری میگردد. خرگوشهای تازه وارد میبایست در محلی به دور از حشرات به مدت 2 هفته قرنطینه گردند. برای ایجاد ایمنی از یک واکسن زنده تخفیف حدت یافته استفاده میشود که حدود 9 ماه ایمنی میدهد .
6 - بیماری هموراژیک ویروسی(Viral hemorrhagic disease VHd )
بیماری حاد و بسیار مسری میباشد. اعتقاد بر این است که عامل بیماری عضو خانواده ویروسهای پاروا میباشد. انتقال ویروس بوسیله ذرات معلق (aerosol) و سایر ترشحات حیوان صورت میگیرد.
انتقال مکانیکی آن توسط وسایل، انسان، جوندگان و محصولات جنسی خرگوش نیز حائز اهمیت است. بچه خرگوشهای زیر 2 ماه مقاوم بوده و بیماری معمولا در خرگوشهای شیروار و آبستن دیده میشود .
دوره کمون بیماری 72 ـ 24 ساعت بوده، خرگوش ناگهان مرده یافت میشود و علائمی قبل از آن مشاهده نمیگردد. در مواردی که دوره بیماری طولاین میگردد، تنگی نفس و پرخونی از جمله علایمی است که قابل رؤیت است.
واگیری بیماری ممکن است تا %80 هم برسد و میزان مرگ و میر هم حدود %90 ـ 80 میباشد. با دیدن علائمی چون ناراحتی تنفسی، مرگ و میر بالا و گسترش سریع بیماری میتوان به آن مظنون شد.
علائمی که در کالبدگشایی مشاهده میشوند (پرخونی ریهها و کبد، نای مملو از کف خونآلود و یا غیر خونآلود، خونریزی در تیموس، پرخونی ضعیف تا مشخص و التهاب کلیهها، طحال و کبد) به تشخیص صحیح بیماری بوسیله دامپزشک کمک خواهد نمود .
7 - گلوله توپی بر اثر خوردن موی بدن :
تا قبل از این تصور میشد که بیماری گلولههای مو داخل معده خرگوش ، خود یک بیماری اولیه است، اما بعدها مشخص گردید که این بیماری یک چهره از بیماری دیگر، بوده و در و اقع ثانویه میباشد.
بطور طبیعی خرگوشها به وفور خود را لیسیده و تمیز میکنند که در نتیجه این امر مقدار زیادی مو وارد دستگاه گوارش میگردد. حال اگر به هر علتی، حرکات دستگاه گوارش کاهش یابد گلولههای مو در داخل معده تجمع خواهند کرد.
از عوامل مستعدکننده این بیماری میتوان به استرس (مثل استرس جایگاه کوچک، استرس نزدیک زایمان) درد (مثل بدفرمی دندانها و طویل شدن ریشه دندانها که ایجاد درد مینمایند) و ترس اشاره نمود.
علایم قابل توجهی در این بیماری مانند بیاشتهایی، کاهش مصرف آب، کاهش مزمن وزن، افسردگی ناشی از کاهش سطح انرژی بدلیل عدم اخذ و عدم مشاهده پلتهای مدفوع به مدت 2 ـ 1 دیده میشود.
توصیه میکنیم به محض مشاهده علائم فوق به دامپزشک مراجعه کنید. وی در وهله اول با مشاهده علایم بالینی و تاریخچه حیوان به بیماری مشکوک و سپس به منظور تأیید تشخیص، از رادیوگرافی استفاده خواهد کرد.
8 - عفونت چشم:
خرگوش های خانگی به شدت در معرض عفونت های چشمی هستند و هرگونه تماس با گرد و غبار و هرچیزی که مجاری اشک را تحریک میکند میتواند خطر ساز شود. در صورت ابتلا، شستشوی چشم خرگوش توسط دامپزشک توصیه خواهد شد ولی از آنجا که همیشه پیشگیری بهتر از درمان است، سعی کنید که خرگوشتان در محیط پاکیزه ای زندگی کند.
9 - تخم گذاری مگس ها:
در تابستان، این مشکل در خرگوش هایی که نژاد موبلند هستند به وفور دیده می شود. مگس ها در پوست کثیف زیر دم خرگوش تخم گذاری می کنند و از ۱۲ تا ۲۴ ساعت بعد کرم حشره ها از تخم بیرون می آیند و در بدن خرگوش نفوذ می کنند. این واقعه میتواند منجر به مرگ خرگوش شود بنابراین در تابستان، قفس خرگوش و خود خرگوش را در نهایت پاکیزگی نگه دارید.
در صورتی که با این مشکل روبرو شدید، در هر زمان ممکن با دکتر تماس بگیرید زیرا اگر این کرم ها به سرعت دفع نشوند، مطمئن باشید که خرگوشتان جان خود را از دست خواهد داد. تا قبل از رسیدن دامپزشک و برای تسکین موقت خرگوش، حمام آب سردی را برایش تدارک ببینید و این کرم ها را تا حد ممکن از بدن او پاک کنید.
10 - بیماری Snuffle یا مشکل تنفسی در خرگوش ها:
این بیماری تنفسی خرگوش که چیزی شبیه سرماخوردگی انسان هاست، در تمام نقاط دنیا به Snuffle معروف است. این بیماری به شدت عفونی ممکن است که به ذات الریه بینجامد.
خرگوشهای دچار این بیماری دو علامت به خصوص دارند:
- عطسه
- ترشحات بینی
با پیشرفت بیماری، ترشحات بینی خرگوش زردتر و غلیظ تر میشوند. طبق گزارش ها در صورت گرم و خشک نگه داشتن خرگوش، او خود به خود درمان میشود اما در موارد شدید تر، استفاده از suifa یا پنی سیلین و یا یکی از mycin ها موثر واقع می شود.
11 - یبوست و اسهال:
یبوست ممکن است که در اثر یک تغییر ساده در رژیم غذایی به وجود آید و با افزایش میزان سبزیجات سبز رنگ در رژیم غذایی خرگوش بهبود می یابد، اما برای مداوای اسهال خرگوش، باید به مدت ۲۴ ساعت از دادن سبزیجات سبز رنگ به خرگوش خودداری و فقط با آب و یونجه تغذیه اش کنید.
اگر بهبودی حاصل نشد و یا علائم دیگری نیز پدیدار شدند، احتمال دارد که بیماری جدی تری در میان باشد؛ پس به سرعت به دامپزشک مراجعه کنید.
12 - کوکسیدیوز:
یک انگل داخلی و میکروسکوپی باعث ایجاد این بیماری شایع ولی جدی کبدی خرگوش است. این انگل در مدفوع خرگوش ها هم وجود دارد و به آسانی از یک خرگوش به خرگوش دیگر منتقل می شود.
نشانه های کوکسیدیوز عبارت است از ضعف شدید، زردی و اسهال مداوم است.
اگر درمان نشود، خرگوش وزن کم میکند اما این کاهش وزن به دلیل بزرگ شدن کبد خرگوش و در نتیجه بزرگ شدن شکم خرگوش به چشم نمی آید.
خرگوش در نهایت به دلیل خستگی زیاد و ضعف شدید می میرد. در صورت ابتلا، اولین کاری که باید انجام دهید این است که خرگوش بیمار را دور از خرگوش های دیگر قرنطینه کنید و سریعا به پزشک مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید :
علل و درمان لنگیدن پای خرگوش ( تاول زدن کف پای خرگوش )
چه مکان را برای نگهداری خرگوش در خانه در نظر بگیریم ؟ + فیلم
علل و درمان فوری عفونت چشم خرگوش
علل و درمان فوری عفونت گوش خرگوش
کاربر گرامی چنانچه در مورد " بیماری های خرگوش " سوالی داشتید. در پائین همین صفحه در قسمت نظرات با ما و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید.
و نگرانم خیلی ، اگه راه کاری هست لطفا راهنمایی کنید متشکرم
خرگوش من ده ماهشه تادیروز حالش خیلی خوب بود
ولی دقیقا العان چند ساعتی میشه همش میپیچه به خودش دوسه ثانیه یبار جاشو عوض میکنه شکمشو میکشا رو زمین
هیچیم نمیخوره
نمیدونم باید چیکار کنم اگه لطفا کسی میدونه دلیلش چیه بهم بگه
خرگوش من لب و دهانش سیاه شده امکان مردنش هست؟
ببخشید من خرگوشم دور دهن و لبش آب شده و خیلی هم آرام شده عطسه می کنه وغذایی هم نمی خوره چیکار کن
ببخشید من خرگوشم دور بینی و دهنش آب شده و دیگه راه نمیره چیکار کنم میشه کمکم کنید دندون هاشم به هم می سابه وعطسه هم می کنه تکون نمی خوره و کم اشتها شده لطفا کمکم کنید
تازه گیاهم از اون چشمش اشک سفید میاد ک موهای اون قسمتی ک اشک جمع میشه رو ریخته
اشتهاش خوبه کاهش وزن و اینجور چیزا هم نداشته
مشکل چیه!؟
یک خرگوش لوپ دارم حدود ۸ ماهشه خدارو شکر تغدیش خیلی خوبه ولی حدود ۱ ماهه زیر گلوش حالت غب غب آویزون شده لطفا راهنماییم کنید ممنون
برای چی اینجوری شده؟
از بین میره؟
خرگوش من حدودا۵ماهشه الانبلدنش کردم دیدم قسمت دستگاه تناسلیش بادکرده قرمزشده نمیدونم اسمشوچی بگم پوپوپسره قسمت تناسلیشم زده بودبیرون میترسم حس میکنم رودشه دراومده بیرون ولی بعدش دیگ بیرون نزده بود قسمت زیردستگاه تناسلیشم بادکرده قرمزشده اینجوری نبود .چیکارکنم؟؟؟دکت
رای دامپزشک توی شهرمونم اصلا براشون مهم نیست حیوانات اصلا سردرنمیارن
خرگوش من لوپ موهای دور چشماش ریخته و عطسه میکنه و چشماش قرمز و التهاب داره
ولی اشتها خوبی داره مشکل چیست ؟
من یه خرگوش خریدم الان دوهفته میشه خیلی نگرانشم نمیخوام بمیره
مشکلی که داره اینه که اطراف دهنش هچن روزی میشه خیسه خشک نمیشه اشتهاشم کم
خواهش میکنم بگین چیکارکنم و علتش چیه
طفا راهنماییم کنید
امکانش هس از خرگوشباشه؟؟؟
با گذشت زمان گند زدنتون و فراموش میکنید .
دلیر باشید .
اب مبخوره ادرارشم خوبه سر حالم هست
ی سری برگ با علف خورد از اون موقع این طوری شده الانم مدفوعش سبز رنگه
یکم راه میره بعد دراز میکشه میشه کمکم کنید
خرگوش من هیچ کدوم از علائم بیماریهای ذکر شده رو نداشت و فقط بیحال و بی اشتها شده و همش میره یک جا میخوابه چکار کنم بنظرتون دچار چه مشکلی شده
ممکنه چیش باشه؟
انتظار اشتباه است, سریعا به دامپزشک مراجعه کنید
اگه به صورت تکه ای یا سکه ای کل موهای ناحیه ریخته و پوست مشخص شده سریعا به دامپزشک مراجعه کنید. اما اگه ریزش یکسان در کل بدنش داره طبیعی هستش و ریزش فصلی هستش, در این مورد رژیم غذایی صحیح و در صورت نیاز استفاده از ویتامیم و برس کشیدن روزانه موها به این روند و گذر از ان کمک میکند , در ضمن تمیز کردن روزانه محیط زندگی حیوان بسیار اهمیت دارد.
@D_r_pet در اینستا سوال شما در این مورد را پاسخ میدهد.
داره تقریبا کچل میشه ریشه گوشاش . کسی میتونه راهنماییم کنه ک مشکلش چیه
لطفامنوراهنمایی کنیدممنون
هر چی زمان بیشتر بگذره احتمال درمان کمتره و ممکنه از مرحله درمان بگذره متاسفانه و دیگه کاری از کسی برنیاد. اگه جون خرگوشتون مهمه سریع به دامپزشک مراجعه کنید.
اگه دلیل ترسش شما نیستید میتونید با نوازش و اروم حرف زدن باهاش استرسشو کم کنید ناخوداگاه اروم میشه. همچنین صداهای استرس زا مثل صدای جارو برقی و ... نزدیکش نباشه. هیچوقت حمامش نکنید . در معرض ترس و استرس قرارش ندهید.
ببخشید خرگوشم کمی بالاتر از بینی اش یک جوش برجسته قهوه ای زده و موهای اون قسمت ریخته.باید چه کار کنم؟
د باتشکر
چرا سرخود انتی بیوتیک به حیوانات میدین؟ حیوان شیرده انتی بیوتیک نباید بخوره!!! احتمالا دچار ورم پستان شده بوده چون دو روز قبل زایمان باید غذاشو کم میکردین و نکردین. البته ورم زیر شکمی که میگین باید دکتر معاینه میکرد.
چندروزي خرگوش من توي شكمش يه چيزي حركت ميكنه انگار يه كرم داره حركت ميكنه ولي من هم جايي كه استراحت ميكنه هم مواد غذاييشو خيلي تميز و مرتب براش فراهم ميكنم اين از چي ميتونه باشه؟ بايد ببرمش دامپزشكي؟
ممنون ميشم جواب بديد
خیلی از موضوع گذشته اما میگم که اگه دیگران با موارد مشابه برخورد کردن نشینن بیخیال.
اگه کرم بوده یه نوع انگل داخلی هستش که فقط باید توسط دامپزشک درمان بشه. انگل های داخلی میتونن از غذا ها بیان یا حتی وقتی خرگوشتون رو به گردش میبرین ..., شما فکر میکنید سبزیجات رو تمیز میشویید اما ممکنه هر چیزی بمونه, بخاطر حیوانات هم نمیشه از مایع ضد عفونی کننده سبزیجات استفاده کرد. علاوه بر قرار دادن سبزیجات در محلول اب و یک ق نمک و خوب اب کشی کردن ان برای حیوان, باید هر سه ماه خرگوش انگل تراپی شود.