دلگرم
امروز: چهارشنبه, ۲۱ شهریور ۱۴۰۳ برابر با ۰۷ ربيع الأول ۱۴۴۶ قمری و ۱۱ سپتامبر ۲۰۲۴ میلادی
ضرب المثل شال و كلاه كردن
27
زمان مطالعه: 3 دقیقه
ضرب المثل شال و كلاه كردن از آن دسته ضرب المثل هایی است که بسیار بکار می رود اما شاید خیلی از ما ندانیم فلسفه آن چیست. با ما در دلگرم همراه شوید تا در این مورد بیشتر بدانیم .

ضرب المثل شال و کلاه کردن به چه معناست؟

شال و کلاه کردن به معنای لباس پوشیدن و عازم شدن . (مجازاً) تصمیم قطعی گرفتن ، کمر همت بستن است.

هر گاه کسی مهیای رفتن باشد و یا بخواهد لباس رسمی به تن کند تا در یکی از مجالس یا تشریفات رسمی شرکت نماید یا به عبارت بالا ارسال مثل کنند.

به علاوه از باب شوخی و مزاح هم در موارد افرادی که قصد عزیمت به کار یا جایی دارند اصطلاحا گفته می شود: فلانی شال و کلاه کرده یعنی مهیای رفتن و آماده عزیمت است.

در عبارت بالا غرض از شال پارچه ای از پشم یا پنبه یا ابریشم است که سابقا روی الخالق( از خالق) به کمر می بستند و روی آن سرداری می پوشیدند.

ریشه ضرب المثل شال و کلاه کردن

شال به کمر بستن تا پنجاه سال قبل در ایران رایج بود و جزء آداب و سنن لباس پوشی محسوب می شد ولی دولت پهلوی آن را ممنوع کرد و دستور داد به راه و رسم اروپایی لباس بپوشد و کلاه بر سر نهند.

عبارت شال و کلاه به گفته علامه دهخدا ترکیب عطفی است و اصطلاحا به لباس وزرا و مستوفیان اطلاق می شد که عبارت بود از لباس زربفت و ملیله دوزی با حمایل و نشانه ها و شال ابریشمین و نفیس که به کمر می بستند و همچنین کلاههای بسیار بلند از پوستهای بخارا و سمر قندی که بر سر می نهادند و به عصر سلاطین قاجار با این شکل و هیئت در روزهای بار ئ سلام رسمی حاضر می شدند.

چون از شال و کلاه کردن در عصر و زمان سلسله قاجار یه معنی و مفهوم آماده شدن و مهیای رفتن افاده می شد لذا این عبارت رفته رفته به صورت ضرب المثل در آمد.

و در حال حاضر با آنکه شال و کلاهی در بین نیست و جز معدودی از روستاییان کهنسال که بر رسم و سنت قدیم باقی هستند دیگر کسی شال به کمر نمی بندد و کلاه پوستین بر سر نمی نهد مع ذالک عبارت شال و کلاه کردن به اعتبار سابقه و ریشه تاریخی در مورد افرادی که عزم جزم دارند تا به جایی بروند مورد استفاده و استناد قرار می گیرد.

ریشه ضرب المثل شال و کلاه کردن

بیشتر بخوانید:

ضرب المثل هفت شهر عشق را عطار گشت یعنی چه ؟

ریشه و معنی ضرب المثل هفت خط از کجا آمده ؟

ضرب المثل دو قورت و نیمش باقیست یعنی چه ؟

ریشه ضرب المثل هالو گیر آوردن به کجا برمی گردد ؟



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (27 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits