دلگرم
امروز: شنبه, ۲۹ دی ۱۴۰۳ برابر با ۱۷ رجب ۱۴۴۶ قمری و ۱۸ ژانویه ۲۰۲۵ میلادی
ضرب المثل هر را از بر تشخیص نمی دهد یعنی چه ؟
70
زمان مطالعه: 3 دقیقه
امروز به نقل حکایت کوتاهی از ضرب‌المثل «هِر را از برِ تشخیص نمی‌دهد» می‌پردازیم تا بدانیم ریشه این ضرب المثل از کجا آمده است. با ما در دلگرم همراه شوید .

ضرب‌ المثل

ضرب‌المثل یا زبانزد گونه‌ای از بیان است که معمولاً تاریخچه و داستانی پندآموز در پس بعضی از آن‌ها نهفته است.

بسیاری از این داستان‌ها از یاد رفته‌اند، و پیشینهٔ برخی از امثال بر بعضی از مردم روشن نیست؛ بااین‌حال، در سخن به‌کار می‌رود.

شکل درست این واژه «مَثَل» است و ضرب در ابتدای آن اضافه است. به عبارتِ دیگر، «ضرب‌المثل» به معنای مَثَل زدن (به فارسی: داستان زدن)است.

ضرب المثل هر را از بر تشخیص نمی دهد به چه معناست؟

این مثل عموما در مورد افرادی به کار می‌رود که سوادی ندارند و قدرت درک و معرفت آن‌ها از امور تا حدی ضعیف است که حتی در اصطلاح دو کلمه «هر» و «بر» را هم از یکدیگر تشخیص نمی‌دهند. دو کلمه‌ای که در اصطلاح حتی شبانان می‌دانند و از هم تمیز می‌دهند.

ریشه تاریخی ضرب المثل ضرب المثل هر را از بر تشخیص نمی دهد

این مثل در رابطه با کسانی به کار می رود که بی سواد صرف هستند، معرفت ندارند و خلاصه قوه دراکه و تشخیص آنها تا آن اندازه ای ضعیف است که حتی دو کلمه ی ساده «هر» و «بر» را که شبانان می شناسند و محل به کار بردن آن دو را نیز می دانند از هم تمیز نمی دهند.

هر را از بر تمیز نمی دهد

صدای «هر» برای طلبیدن و خواندن گوسپندان است و صدای «بر» با لهجه و آهنگ مخصوصی که فقط شبانان می توانند ادا کنند برای دور کردن و به جلو راندن گوسپندان به کار می رود.

حکایت ضرب المثل هر را از بر تمیز نمی دهد

چوپانان ورزیده و کارکشته به تمام صداهای چوپانی واقف هستند ولی دو صدای هر و بر را هر چوپان تازه کار و مبتدی هم می داند و باید بداند زیرا هر و بر در واقع الفبای اصطلاحات چوپانی است و فراگرفتن آن حتی برای بچه چوپان ها نیز اشکال و دشواری ندارد.

پس در این صورت اگر کسی هیچ نداند به مثابه چوپانی است که از فرط بی شعوری و بی استعدادی هر را از بر تمیز ندهد.

به همین جهت عبارت بالا رفته رفته در سراسر ایران مصطلح گردیده در ادبیات ایران نیز رسوخ پیدا کرده است چنان که باباطاهر گوید :

خوشا آنان که هر از بر ندانند

نه حرفی در نویسند و نه خوانند

divider

بیشتر بخوانید:

ضرب المثل دو قورت و نیمش باقیست یعنی چه ؟

حکایت ضرب المثل از بیخ عرب شد چیست ؟

ریشه ضرب المثل هالو گیر آوردن به کجا برمی گردد ؟

ضرب المثل رفت داخل باقالی ها از کجا آمده است ؟



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.8 از 5 (70 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits