دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۲۹ شهریور ۱۴۰۳ برابر با ۱۵ ربيع الأول ۱۴۴۶ قمری و ۱۹ سپتامبر ۲۰۲۴ میلادی
کاهش استرس با نواختن ویولن
0
زمان مطالعه: 9 دقیقه
کاهش استرس و اضطراب با نواختن ویولن به دلیل صدای آرامش بخش! در هنگام نوازندگی ویولن هورمون‌های مهمی مانند اندروفین و سرتونین ترشح می‌شوند و به کاهش استرس و اضطراب و افزایش شادی و نشاط کمک می‌کنند.

استرس و اضطراب را می‌توان عامل بسیاری از بیماری‌های روحی و جسمی دانست. به گونه‌ای که افراد دارای استرس کنترل نشده بسیار بیشتر از سایرین دچار ضعف سیستم ایمنی و بیماری‌هایی همچون افسردگی ماژور می‌شوند‌. همین موضوع باعث شده تا دانشمندان بسیاری در پی یافتن راهکاری برای کنترل استرس باشند.

تحقیقات علمی انجام شده نشان داده که ساز ویولن به دلیل صدای آرامش بخشی که دارد، می‌تواند در کاهش استرس و اضطراب موثر باشد. به همین دلیل موسیقی درمانی با ویولن به افرادی که توانایی کنترل استرس خود را ندارند، توصیه می‌شود.

دوست دارید بدانید نواختن ویولن چگونه به درمان استرس کمک می‌کند؟ عدم درمان استرس چه پیامدهای جبران‌ناپذیری دارد؟ و چگونه می‌توان با یادگیری ویولن استرس را کنترل کرد؟

استرس چیست؟

استرس را می‌توان یکی از واکنش‌های مهم بدن برای مقابله با شرایط سخت و چالش‌ برانگیز توصیف کرد. زمانی که بدن در شرایطی سخت قرار می‌گیرد برای تامین انرژی مورد نیاز خود شروع به ترشح هورمون‌هایی مانند کورتیزول و آدرنالین می‌کند تا از این طریق انرژی مورد نیاز بدن را تامین کند. اگر استرس در حد لازم باشد بسیار مفید است اما مشکل جایی شروع می‌شود که استرس بیش از اندازه و در زمان نادرست ایجاد می‌شود.

استرس مزمن، شدید و غیر کنترل شده نه تنها می‌تواند آرامش روانی فرد را از بین ببرد، بلکه موجب شانس ابتلا به بیماری‌های روحی و روانی مانند افسردگی، اختلالات خواب، بیماری‌های قلبی و عروقی، آلزایمر، ضعف عضلانی، دیابت، فشار خون و ... می‌شود. استرس همچنین می‌تواند بر روابط فردی تاثیر بگذارد و موجب تنش در روابط فردی و اجتماعی شود. همین موضوع باعث می‌شود تا درمان استرس از اهمیت بسیار بالایی برخوردار باشد.

نوازندگی ویولن چگونه به کنترل استرس کمک می‌کند؟

روانشناسان و متخصصانی که در حوزه روان به تحقیق و پژوهش می‌پردازند، بر این باورند که موسیقی درمانی می‌تواند یک راهکار موثر برای کنترل استرس و اضطراب باشد. بسیاری از درمانگران حوزه اعصاب و روان، شروع نوازندگی ساز ویولن با هدف درمان استرس را به بیماران خود توصیه می‌کنند.

در هنگام نوازندگی ویولن هورمون‌های مهمی مانند اندروفین و سرتونین ترشح می‌شوند و به کاهش استرس و اضطراب و همچنین افزایش شادی و نشاط کمک شایانی می‌کنند. نواختن ویولن می‌تواند ارتباط بین دو نیم‌کره مغزی را نیز بهبود بخشد.

البته باید این نکته را نیز در نظر بگیرید که نمی‌توان انتظار داشت تنها با نوازندگی ویولن استرس فرد کنترل شود! نواختن ویولن در کنار سایر راهکارها مانند پیروی از یک رژیم غذایی ایده‌آل و خواب کافی می‌تواند نتایج قابل توجهی داشته باشد.

انواع ویولن برای کنترل استرس

در پی کاهش استرس با نواختن ویولن بهتر است تا با انواع این ساز بیشتر آشنا شده و یکی را برای آغاز نوازندگی انتخاب کنید. از مهم‌ترین انواع ویولن می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

ویولن آکوستیک

ویولن آکوستیک یکی از مهم‌ترین و محبوب‌ترین سازهای ویولن محسوب می‌شود که از صدایی گرم و رسا و طبیعی برخوردار است. این نوع ویولن بیشتر مناسب افرادی است که تلاش می‌کنند در ساز ویولن حرفه‌ای شوند و قطعاتی زیبا و بی‌عیب و نقص بنوازند.

این نوع ویولن تنوع شکل، اندازه و چوب فراوانی دارد. به همین دلیل نیز دست خریدار را در انتخاب یک گزینه مناسب برای نوازندگی سولو و زنده کاملا باز می‌گذارد.

ویولن الکتریک

ویولن الکتریک نوعی ساز با بدنه فلزی و غیر سنتی است که از یک سیستم الکتریکی پیروی می‌کند و امکان تولید صداهای بیشتر و قوی‌تری را دارد. از این ساز می‌توان در موسیقی‌های مدرن، جاز، پاپ و راک فعالیت کرد. این نوع ویولن نسبت به نمونه‌های آکوستیک سیم‌های بیشتری دارند و با استفاده از افکت صوتی می‌توان صداهای تولید شده‌ آن‌ها را بهبود بخشید.

جلوگیری از افسردگی با نوازندگی ساز ویولن

ویولن سِل

ویولن سِل را می‌توان یکی از سازهای بزرگ ویولن معرفی کرد که شباهت بسیاری به ویولن‌های آکوستیک دارد و بیشتر در نوازندگی‌های گروهی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ساز از صدایی بم‌تر و قوی‌تر نسبت به سایر ویولن‌ها برخوردار است و به دلیل اندازه چهار برابری نسبت به ساز ویولن آکوستیک در زمان اجرا به جای قرارگیری روی شانه، بر روی زمین قرار می‌گیرد.

ویولا

ویولا از دیگر سازهای ویولن است که از نظر اندازه بین ویولن سل و ویولن آلتو قرار می‌گیرد. این ساز ویولن به دلیل صدای تیره و غنی که دارد برای نواختن قطعات غمگین مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ویولن دارای بدنه‌ای چوبی است و در هنگام نوازندگی روی شانه چپ قرار می‌گیرد.

کنترباس یا دابل باس

کنترباس بزرگ ‌ترین ساز ویولن با صدایی قوی و زنگ‌دار که نوازنده برای نواختن آن نیاز است ایستاده قرار گیرد. محکم بودن سیم‌های این ساز باعث می‌شود تا نوازنده در هنگام نواختن چابکی کمتری احساس کند.

این ساز گزینه مناسبی برای اجراهای تکی نیست و بیشتر در اجراهای گروهی مورد استفاده قرار می‌گیرد. همین موضوع باعث می‌شود تا گفته شود افرادی که دوست دارند برای کنترل استرس خود با نوازندگی ویولن روی آورند، بهتر است سراغ دیگر ویولن‌های موجود در بازار بروند.

مراحل و مدت زمان یادگیری ویولن برای کنترل استرس

علاقه‌مندان به کاهش استرس با نواختن ویولن معمولا این سوال مهم را مطرح می‌کنند که مراحل یادگیری این ساز چقدر طول می‌کشد و چگونه موجب کنترل استرس می‌شود؟

فرایند یادگیری ساز ویولن یک مسیر تدریجی است که نمی‌توان آن را در یک شب پیمود. برای تبدیل شدن به یک نوازنده حرفه‌ای حداقل به دو تا سه سال زمان نیاز است. البته توجه داشته باشید که این بازه زمانی برای کسانی است که در طول هفته تمرین ویولن دارند. در مرحله اول یادگیری ساز ویولن شما با آهنگسازی و بداهه‌نوازی، تکنیک‌ها و نواختن قطعات کلاسیک و پیچیده آشنا خواهید شد. در این مرحله تمرکز را تمرین می‌کنید و یاد می‌گیرید که صبور باشید.

کنترل استرس با ویولن نوازی

در مرحله دوم یادگیری ویولن تکنیک‌های آموزش داده شده را به صورت گسترده‌تر یاد می‌گیرید و توانایی نواختن قطعاتی پیچیده‌تر را خواهید یافت. همچنین مبانی تئوری موسیقی مانند آکوردها، گام‌ها و ساختار قطعات بیشتر آشنا می‌شوید و نوازندگی گروهی را تمرین می‌کنید.

این تمرینات مداوم هورمون‌های شادی را در بدن شما افزایش می‌دهند، موجب تقویت اعتماد به نفس و مهارت‌های فردی‌تان می‌شوند تا شاهد نتایج بهبودی استرس باشید.‌

پیامد های کاهش استرس در زندگی

کنترل و کاهش استرس پیامدهای مثبت بسیاری دارد و می‌تواند به فرد کمک کند تا زندگی شادتر و سالم‌تری را تجربه کند. افرادی که توانایی زیادی در کنترل استرس خود دارند، این شانس را خواهند داشت که روابط فردی و اجتماعی خوبی را تجربه کنند و در شرایط مختلف عملکردهای بهتری از خود نشان دهند. این افراد معمولا خواب بهتری دارند و بیشتر تمرکز می‌کنند.

کنترل استرس باعث می‌شود تا سیستم ایمنی تقویت شده و ریسک ابتلا به بیماری‌های روحی و روانی و جسمی فراوانی کاهش یابد. همین موضوع باعث می‌شود تا روانشناسان تاکید فراوانی بر موسیقی درمانی برای کاهش بیماری‌های روحی و روانی داشته باشند.

علاقه به ساز و روحیات فردی در انتخاب ساز

یکی از مهم‌ترین سوالاتی که ممکن است برای هر فرد پیش آید این است که کدام سازها به جز ویولن می‌تواند به کنترل استرس کمک کند؟

در پاسخ باید بگوییم تقریبا تمامی سازها این قابلیت مهم را دارند، آنچه که حائز اهمیت است انتخاب یک ساز متناسب با روحیات فردی است! اگر فردی هستید که تک نوازی را به اجراهای گروهی ترجیح می‌دهید، احتمالا ویولن و پیانو انتخاب بهتری برای شما باشد. چنانچه شخصیتی اجتماعی دارید و دوست دارید بیشتر در جمع‌ها حاضر شوید، توصیه می‌شود به یادگیری دف و گیتار بپردازید.

کنترل استرس و اضطراب با موسیقی

اگر روحیه حساس و خلاقی دارید هنگ درام گزینه بهتری برای شما خواهد بود. البته توجه داشته باشید که در انتخاب یک ساز مناسب علاوه بر روحیات فردی به فاکتورهای دیگری مانند هزینه، شرایط نگهداری ساز، علاقه به سبک‌های موسیقی و شرایط جسمی فرد نیز باید توجه شود. بهتر است وقت بگذارید و صدای سازهای مختلف را تست کنید تا بتوانید بهترین ساز را برای خود بیابید.

نتیجه‌گیری

در این مطلب به بررسی کاهش استرس با نواختن ویولن پرداختیم و گفتیم که نوازندگی چگونه می‌تواند به درمان استرس و اضطراب شدید کمک کند. اگر از جمله افرادی هستید که در شرایط مثبت و منفی زندگی، استرس زیاد توان انجام کارهای مختلف را از شما می‌گیرد، بهترین کاری که می‌توانید انجام دهید این است که در اولین فرصت نوازندگی یک ساز با صدای آرامش بخش را آغاز کنید. فراموش نکنید که آرامش روانی شما از هر چیز و هر کسی مهم‌تر است!



این مطلب چقدر مفید بود ؟
 

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits