دلگرم
امروز: شنبه, ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ برابر با ۱۳ ذو القعدة ۱۴۴۴ قمری و ۰۳ ژوئن ۲۰۲۳ میلادی
هولی؛جشن رنگ‌ ها در هند (Holi Festival)
2
جشن رنگها در هندوستان جشن رنگها در هندوستان:با این بخش از دلگرم همراه باشید تا با جشن هولی در هندوستان و آداب و رسوم این جشن آشنا شوید.

جشن رنگها در هندوستان

جشن هولی ( Holi Festival) از اعیاد رسمی مردم هندوستان است.هولی یک جشنواره ملی و مذهبی بهاره هست که توسط هندی ها بخصوص هندوها برگزار می‌شود. هولی به جشنوارهٔ رنگ‌ها نیز معروف است.

با این بخش از دلگرم همراه باشید تا با جشن هولی در هندوستان و آداب و رسوم این جشن آشنا شوید.

جشن رنگ در هند

تاریخچه جشن هولی یا «جشن رنگ‌ها»

نام مراسمی است که هرساله، در ماه مارس میلادی و هنگام شروع فصل بهار در کشور هندوستان برگزار می‌شود. جشن هولی یا رنگ پاشی و آب بازی تعطیل رسمی در تمام هندوستان است. مردم در این زمان که مطابق تقویم هندی تعطیل رسمی است، پایان زمستان و آغاز بهار طبیعت را جشن می‌گیرند.

در این جشن بر اساس یک سنت قدیمی، اهالی هر منطقه با پاشیدن آب و رنگدانه‌های مخصوص به سوی یکدیگر و نیز اجرای موسیقی و رقص، به سرور و پای‌کوبی می‌پردازند. در این آیین شاد، همهٔ افراد اعم از زن و مرد و پیر و جوان شرکت می‌کنند و باور دارند که با فرارسیدن بهار، بار دیگر روشنایی بر تاریکی و خوبی بر بدی پیروز شده‌است. «جشن هولی» از اعیاد مهم مردم هند و نقطهٔ مقابل «جشن دیوالی» است که در آغاز فصل سرما برگزار می‌گردد.

جشن رنگ در هندوستان

پاشیدن پودرهای رنگی، سطل ها و بادکنک های پر از آب رنگی قابل شستشو بر روی یکدیگر از نشانه های این جشن سنتی در هند است. در جشن هولی که ریشه در باورهای اساطیری هندوها دارد مردم هند از کوچک وبزرگ در آن شرکت و شهروندان غیر هندو نیز به نشانه ابراز دوستی در مراسم جشن رنگ شرکت می کنند. امروزه عده کمی از نسل جوان هند از فلسفه جشن هولی آگاهی دارند و تنها آنرا بهانه ای برای برگزاری جشن و شادی می دانند. در ایام این جشن که به مدت دو روز برگزار می شود، سراسر هند تعطیل رسمی است.

هولی یکی از زیبا ترین و پرشورترین جشن های باستانی هند است.جشن رنگ ها یکی از محبوبترین جشن های کشور هندوستان است، که هر سال با علاقه و شور و شوق فراوانی از طرف مردم در فصل بهار جشن گرفته می شود. این جشن قرن ها قبل از میلاد مسیح در هند مرسوم بوده است و بنا به گفته تاریخ نویسان این روز توسط بیشتر آریایی ها در شرق هند جشن گرفته می شد که با انجام این جشن، سال نو می شد و فصل بهار که شروع دوباره حیات در طبیعت است آغاز می شد.

و روز قبل از هولی آخرین شب سال بوده است. هولی جشن بزرگی برای کشاورزان است. باتوجه به این که این زمان، فصل درو محصول در هند است. به نوعی جشن فراوانی و نعمت نیز می باشد. در این روز مردم صورت های همدیگر را توسط پودرهای رنگی رنگ می کنند و یا آب های رنگی به طرف همدیگر می پاشند.این رنگ ها بیشتر طبیعی می باشد که از گل ها و یا میوه ها تهیه می شوند، که نه تنها برای پوست مضر نیست بلکه مفید نیز می باشد. مردم با مراسم خرید یا تهیه رنگ، شادی را به خانه های خود می برند. این جشن برای کودکان نیز همراه با شادی خاصی می باشد. در این روز کوچک و بزرگ همه در این مراسم شرکت می کنند و با رقص و پایکوبی شادی می کنند.

در این روز لباس ها و صورت همه رنگی است و با پاشیدن رنگ به سوی همدیگر در این مراسم شرکت می کنند. از چند روز قبل از این مراسم همه در تهیه و تدارک پودرهای رنگی هستند و اکثر مغازه ها پودرهای رنگی را با تنوع زیادی می فروشند. در رابطه با فلسفه این جشن می توان گفت که: جشن هولی شکاف ها را پر می کند و رابطه ها را شیرین تر می کند و کلاً هولی جشن قلب های جوان است. در این روز، مردم جشن می گیرند و می رقصند و غذاها و نوشیدنی های مخصوص این جشن را می خورند. این فستیوال یکی از بزرگترین جشن های هند است که همه ساله در اواخر فوریه و اوایل ماه مارچ روز بعد از کامل شدن ماه برگزار می شود و نشان دهنده زنده شدن دوباره طبیعت و فرارسیدن فصل بهار است. این فستیوال به نام های جشن هولی، جشن رنگ و جشن بهاره نیز معروف است.

جشن رنگ در هندوستان

این مراسم یکی از قدیمی ترین فستیوال های هندی است که داستان ها و افسانه های مختلف و بسیار جالبی درباره ریشه این فستیوال مطرح شده است. در این روز همه دوست دارند اولین کسی باشند که طرف مقابل خود را رنگی نمایند. در این جشن مردم کدورتها را کنار گذاشته و با پختن غذاهای مخصوص این روز را جشن می گیرند. در بعضی نقاط هند این جشن تا پنج روز ادامه دارد.

بعضی از این رنگ ها از گیاهانی که در فصل بهار شکوفه می دهند مانند گل های درخت شعله جنگل تهیه شده اند، از این رو هندی ها اعتقاد دارند، این پودرها به دلیل خاصیت درمانی و طبیعی بودن از بروز بیماریهای شایع ناشی از تغییرات آب وهوا در فصل بهار مانند سرما خوردگی جلوگیری می نمایند و بعضاً این بیماریها را درمان می کنند. این رنگ ها حتی پس از شستن کامل تا چندین روز برسر وصورت افراد باقی می ماند و لباس هایی که رنگی شده اند نیز رنگشان پاک نمی شود.

جشن رنگ در هندوستان

برای رنگ مرطوب، گل سنتی پالاش را در آب جوشانده، می‌گذارند در طول شب در آب بماند تا آب زرد رنگ تولید شود که همچنین دارای خواص دارویی است. متأسفانه جنبه تجاری جشن، منجر به افزایش در استفاده از رنگ‌های مصنوعی است که در برخی موارد، ممکن است سمی باشند.

این جشن برای کودکان نیز همراه با شادی خاصی است. در این روز کوچک و بزرگ همه در این مراسم شرکت می‌کنند و با رقص و پایکوبی شادی می‌کنند. در این روز لباس‌ها و صورت همه رنگی است. در رابطه با فلسفه این جشن می‌توان گفت که جشن هولی شکاف‌ها را پر می‌کند و رابطه‌ها را شیرین‌تر می‌کند و کلاً هولی جشن قلب‌های جوان است.«هولیکا داهان» یا آتش‌بازی در جشنواره هولی هنگام شب اتفاق می‌افتد. روزی که در آن آتش‌بازی اتفاق می‌افتد به روز «Chhoti Holi» یا هولی کوچک نیز مشهور است. رویداد بزرگتر یعنی بازی با رنگ‌ها در روز بعد از آتش‌بازی اتفاق می‌افتد.

هولیکا داهان یک سنت بسیار محبوب است و با اشتیاق شدیدی در سراسر کشور هند جشن گرفته می‌شود و همچنین نماد پیروزی خوبی‌ها بر بدی‌ها است. افسانه های متعددی درباره این سنت قدیمی وجود داشته و نمی‌توان به زمان دقیق شروع این سنت اشاره کرد. در اصل، این جشنواره، جشنی برای برداشت محصول خوب و زمین بارور بود.منشاء این جشنواره به جشن‌هایی شبیه این در متون سانسکریت مانند راتناوالی بازمی‌گردد که در آن مردم به وسیله اسپری با استفاده از سرنگ‌های بامبو به هم آب‌های رنگی می‌پاشیدند. منشاء جشنواره مدرن هولی در بنگال باستان ترسیم شده است. مردم به معابد کریشنا می‌رفتند و رنگ قرمز را به نمادها می‌مالیدند و سپس پودر رنگ قرمز یا عبیر را همراه مالپوا پراساد بین خانواده و دوستان توزیع می‌کردند.

قرمز نشانگر رنگ شور و لرد کریشنا شاه آرزوهاست. مراسم به این معنی است که تمام خواسته‌های ما باید برای دستیابی به کریشنا و رفاه جامعه منحرف شده باشد. در برخی از فرهنگ‌ها، مراسم سوزاندن چوب و برگ در شب ماه کامل از قبل وجود داشته است. این مراسم نشان پایان زمستان و ظهور بهار است. چوب و برگ که افتاده بود سوزانده می‌شد به معنی آن که اکنون زمان برگ‌های و گل‌های جدید است و بعد مردم بدن خود را با خاکستر آغشته می‌کردند. بعدها، با این حال، داستان هولیکا داهان با این مراسم همراه شد.

در ورینداوان و ماتورا، که لرد کریشنا در آنجا بزرگ شده، این جشنواره به مدت ۱۶ روز ادامه دارد. در بزرگداشت عشق الهی رادا برای کریشنا. لرد کریشنا را اعتقاد بر این است که به این جشنواره با بازی و شوخی علاقه داشت. اعتقاد بر این است که به مادرش در مورد تضاد بین پوست تیره خود و پوست روشن رادا شکایت کرده. مادر کریشنا تصمیم گرفت به صورت رادا رنگ بمالد.داستان‌های دیگری در شرح منشاء هولی وجود دارد. این داستان در مورد کامادوا، خدای عشق است. بدن کاما وقتی که او سلاح خود را روی شیوا پرت کرد، نابود شد. او می‌خواست مراقبه شیوا را مختل کند و به پارواتی کمک کند تا با شیوا ازدواج کند. شیوا پس از آن چشم سوم خود را گشود، نگاه که چنان قدرتمند بود که بدن کاما را به خاکستر تبدیل کرد.

به خاطر شور راتی همسر کاما، شیوا او را دوباره بازسازی کرد، اما تنها به عنوان یک تصویر ذهنی، به نمایندگی از عشق واقعی عاطفی و معنوی. اعتقاد بر این است که آتش‌بازی هولی در بزرگداشت این رویداد جشن گرفته می‌شود.در روستایی در کارناتاکا همچنین سنتی وجود دارد که کودکان به جمع آوری پول و چوب از هفته‌ها قبل هولی شغول می‌شوند و در شب کامادهانا تمام چوب‌ها را روی یکدیگر قرار داده و روشن می‌کنند. بر خلاف جوامع دیگر هند، یک تعطیلی برای مدرسه نیز منظور می‌شود. مردم در شمال کارناتاکا غذایی خاص این روز را آماده می‌کنند.

جشن رنگ در هندوستان

در روز دوم هولی، از صبح زود تا ظهر بر سر و روی دوستان و خویشان گرد رنگ می‌ریزند یا با آب‌فشان آب‌رنگی می‌پاشند. اما مسن‌ترها گرد قرمز را به آرامی روی صورت هم می‌ریزند. مردم البته از رنگین شدن لباس‌هایشان ناراحت نمی‌شوند. در غروب همان روز، مردم شیرینی تعارف می‌کنند؛ دوستان سه‌بار همدیگر را در آغوش می‌گیرند و برای هم آرزوی خوشبختی می‌کنند و کودکان و نوجوانان برای ادای احترام بر پاهای بزرگ‌ترهایشان دست می‌کشند. در ایالت پنجاب، سیک‌ها مراسم هولاموهالا را یک روز بعد از مراسم هولی با شادمانی فراوان برگزار می‌کنند.

بزرگترین جشن برای هولی در منطقه‌ای به نام براج اتفاق می‌افتد که به کریشنا خدای هندو مرتبط است. ماتورا، ویرینداوان، نانداگوان و براسانا. این مکان‌ها در طول جشن مقصد گردشگران بسیاری است.به طور کلی می‌توان گفت که رنگ، سروصدا، رقص، آواز و پذیرایی هولی همگی یک معنا را می‌رسانند: همراهی، اتحاد، برابری و شادی! در باور هندوها هیچ جشن دیگری را نمی‌توان یافت که درس دینی و مذهبی را همراه هماهنگی اجتماعی چنین ساده بیاموزد.

جشن رنگ در هندوستان

خواهشمنديم اگر سوال يا نکته‌اي براي مطلب جشن رنگها در هندوستان

در ذهن شما باقي مانده است، آن‌را در قسمت نظرات با ما و ساير کاربران به اشتراک بگذاريد.

منبع:بیتوته

-----------------------------------------------------------------------------------------

مجله اینترنتی دلگرم

مرجان امینی



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (2 رای)  


دیدگاه ها
اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !