.webp)
احتمالا شما هم طی سالهای اخیر بارها و بارها اصطلاح درمان نوروفیدبک به گوشتان خورده است. مهمترین دلیلی که باعث شده توجه افراد به سوی این شکل از درمان جذب شود، کم بودن عوارض جانبی آن است. از آنجایی که این روزها پزشکان زیادی از سراسر دنیا نوروفیدبک را در دستور کار خود قرار دادهاند، قصد داریم تا شما را بیشتر با آن آشنا کنیم.
درمان نوروفیدبک چیست؟
درمان با نوروفیدبک یک روش غیرتهاجمی است که امواج مغزی بیمار را اندازهگیری میکند و بازخوردی از نحوهی عملکرد مغز را ارائه خواهد داد. این روش را میتوان نوعی بیوفیدبک دانست که هدف آن کمک به بیماران برای کنترل برخی عملکردهای غیر ارادی مانند ضربان قلب، انقباض عضلانی یا امواج مغزی است.
درمان نوروفیدبک خصوصا برای کمک به آموزش خودکنترلی عملکردهای مغز به بیمار استفاده میشود. برای انجام این کار نحوه واکنش مغز نسبت به برخی محرکها به بیمار نشان داده میشود. با گذر زمان بیماران یاد میگیرند که مغزشان در چه وضعیت خاصی قرار دارد. سپس قادر خواهند بود تا برای مثال آرامش را بازسازی کنند و یا این که احساساتی مانند بیقراری را از خود دور نمایند.
مزایای این روش درمانی چیست؟
پیش از هر چیز باید بگوییم که درمان میگرن با نوروفیدبگ یا هر بیماری دیگری نیاز به مصرف دارو نخواهد داشت. به همین خاطر بیمار از عوارض دارو در امان خواهد بود. و اما مزایای این روش:
نوروفیدبک علائم اضطراب را کاهش میدهد
درمان استرس با نوروفیدبک و درمان وسواس با نوروفیدبک از جمله کاربردهایی است که این روش دارد. اضطراب یک اختلال روانپزشکی شایع است که کودکان و بزرگسالان را دچار مشکل میکند. افراد مبتلا به این اختلال احساساتی مانند استرس، وسواس، ترس، بیقراری، تحریکپذیری و ... را تجربه میکنند. نوروفیدبک با روشی غیرمداخلهجویانه به کاهش اختلالات اضطرابی کمک خواهد کرد.
نوروفیدبک میتواند دورههای افسردگی را کاهش دهد
احساس ناراحتی یا غمگینی، بخش غیرقابل اجتناب زندگی همهی ماست. اما گاهی اوقات میزان این غم به حدی زیاد میشود که بلند شدن از رختخواب را دشوار میکند و هیچ فعالیتی سرگرمکننده به نظر نمیرسد. بررسیها نشان داده که درمان اختلالات روانی با نوروفیدبک تاثیر زیادی روی کاهش دورههای افسردگی خواهد داشت. اصولا برای درمان یا کاهش افسردگی از داروهایی استفاده میشود که عوارض زیادی دارند. اما نوروفیدبک عوارض بسیار محدودی دارد که قابل چشمپوشی است.
نوروفیدبک توجه و تمرکز را بهبود میبخشد
یکی دیگر از مزایای درمان نوروفیدبک این است که ذهن را برای آموزش آمادهتر میکند. نوروفیدبک به طور خاص به مناطقی از مغز که مسئولیت تمرکز و یادگیری را دارند کمک خواهد کرد. این مسئله خصوصا برای کودکان مبتلا به بیشفعالی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. از جمله ویژگیهای افراد مبتلا به بیشفعالی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- به راحتی تمرکز خود را از دست میدهند
- مسائل زیادی را فراموش میکنند
- کارها را به تعویق میاندازند
- در به پایان رساندن کارها مشکل دارند
تمامی این افراد میتوانند با استفاده از درمان نوروفیدبک بهبود یابند.
نورفیدبک ثبات عاطفی ایجاد میکند
بسیاری از افراد اغلب تغییرات ناگهانی خلق و خوی را تجربه کردهاند که گاهی میتواند روی زندگی حرفهای و روابط شخصیشان اثر سوء بسیاری داشته باشد. به طور کلی احساساتی شدن بیش از حد میتواند میزان عملکرد و بازدهی را کاهش دهد. درمان نوروفیدبک میتواند به بیمار کمک کند تا افکار منفی و انواع نشخوارهای فکری را کاهش داده و بر احساسات خود کنترل بیشتری داشته باشد.
نوروفیدبک و درمان PTSD
اختلال استرس پس از حادثه که به صورت اختصاری PTSD شناخته میشود، یک وضعیت روانپزشکی است که در اثر تجربه یا مشاهدهی یک رویداد آسیبزا ایجاد میشود. هنگامی که این اتفاق رخ میدهد مدیریت افکار و احساسات بسیار سخت خواهد شد و احساس امنیت از بین میرود. تحقیقات نشان داده که درمان نوروفیدبک تاثیرات مثبت زیادی در بهبود این علائم داشته است. درمان نوروفیدبک برای افراد مبتلا به علائم PTSD مزایای زیر را برایشان به همراه داشته:
- خواب بهتر
- کاهش استرس
- بهبود خلقوخو
- کاهش نوسانات خلقوخو
- کاهش ترس
هزینهی درمان نوروفیدبک
هزینه درمان نوروفیدبک در کلینیکهای مختلف میتواند هزینههای متفاوتی داشته باشد. اما بررسیهای ما نشان داده که هزینه درمان با نوروفیدبک در شیراز جلسهای 240 هزار تومان است. تعداد جلسات مورد نیاز برای درمان نوروفیدبک نیز نیاز به نظر پزشک دارد.
درمان نوروفیدبک برای چه بیماریهایی انجام میشود؟
درمان نوروفیدبک برای طیف وسیعی از بیماریها انجام میشود. برای مثال درمان بیش فعالی در کودکان با نوروفیدبک رواج زیادی یافته است. اضطراب، افسردگی، صرع، اختلال طیف اوتیسم، بیخوابی، اعتیاد به مواد مخدر، اسکیزوفرنی و ناتوانیهای یادگیری نیز از دیگر بیماریهایی است که نوروفیدبک میتواند به درمان آنها کمک کند.
تعداد جلسات درمانی مورد نیاز چقدر است؟
یک مطالعه نشان داد که افراد مبتلا به اضطراب که 30 جلسه نوروفیدبک دریافت کرده بودند، بعد از درمان میزان اضطراب آنها به شکل قابل توجهی کاهش یافته بود. اما به هر حال تعیین تعداد جلسات درمان نوروفیدبک به نظر پزشک بستگی دارد.
سخن پایانی
خوب است در پایان به این موضوع اشاره کنیم که نوروفیدبک این پتانسیل را دارد که درمان سلامت روان ما را به شکل کامل تغییر دهد. بنابراین اگر با دارودرمانی نتوانستهاید نتیجهی مطلوب خود را دریافت کنید، شاید بهتر باشد که بررسی نوروفیدبک را هم در دستور کار خود قرار دهید. همچنین پیشنهاد میکنیم که حتما به دنبال بهترین مرکز روانشناسی و لورتا نوروفیدبک باشید تا از جلسات خود بیشتری بازدهی ممکن را دریافت کنید.