مطمئنا شما با این واژه آشنا هستید. اگر آشنایی ندارید باید بدانید که دیلاتاسیون یا کورتاژ و یا D&C عمل کوچکی است که برای خونریزی رحم استفاده می شود.
از کورتاژ برای درمان سرطان رحم استفاده می کنیم، اما باید بدانيم چرا پزشک ديلاتاسيون و کورتاژ را توصيه ميکند، چه توقعي بايد از اين عمل داشت يا خطرهاي اين عمل چيست؟
کورتاژ و یا D&C چیست؟
«ديلاتاسيون» به معني بازکردن دهانهرحم براي پهنتر يا گشادتر کردن آن و «کورتاژ» به معني تراشيدن يا برداشتن نمونهاي از اندومتر يا بافت دروني رحم براي معاينههاي بعدي است. براي درک بهتر، خوب است بدانيم رحم اندامي عضلاني است که در قسمت تحتاني شکم قرار دارد. دهانهرحم هم «سرويکس» ناميده ميشود.
D & C یا کورتاژ چیست
در سنين باروري، هر ماه ميزان 2 هورمون زنانه به نام «استروژن» و «پروژسترون» تغيير ميکند و اين تغيير باعث بروز خونريزي قاعدگي ميشود. اين هورمونها در تخمدانها ترشح و بدن يک خانم را براي بارداري آماده ميکنند. استروژن در دوره قاعدگي و پروژسترون در نيمه دوم سيکل قاعدگي توليد ميشوند.
پروژسترون باعث ميشود لايه داخلي رحم ضخيم و هر ماه براي جايگزين شدن تخم لقاحيافته آماده شود. اگر تخمک بارور نشود، ميزان هورمونها کاهش مييابد و پيامي به رحم ميفرستد تا لايه داخلي آن فرو بريزد. ريزش لايه داخل رحم در هر ماه باعث عادت ماهيانه ميشود. عمل ديلاتاسيون و کورتاژ معمولا بدون مشکل انجام ميشود و بهبود قاعدگي پس از آن معمولا به سرعت در مدت کوتاهي رخ ميدهد.
اين کار به چه عللي انجام ميشود؟
ديلاتاسيون و کورتاژ ممکناست براي کشف و شناسايي دلايل خونريزي غيرطبيعي انجام شود. طي اين عمل نمونهاي از بافت رحم برداشته و در آزمايشگاه زير ميکروسکوپ بررسي ميشود تا مشخص شود آيا سلول غيرطبيعي وجود دارد يا نه. اين عمل همچنين وقتي خانمي دچار سقط شدهباشد هم انجام ميشود و در صورتي که باقيمانده محصولات بارداري در رحم باشد، با کورتاژ و ديلاتاسيون خارج ميشوند. اين کار بسيار مهم است زيرا ماندن بافت ممکن است باعث عفونت يا خونريزي زياد شود.
آيا اين شيوه تشخيصي خطر دارد؟
خطرها و عوارض D&C معمولا نادر است اما ممکن است شامل خونريزي، عفونت يا پارگي ديواره رحم با وسيله باريکي باشد که درون رحم فرستاده ميشود. اگر پارگي رخ دهد، اندام?هاي مجاور هم آسيب ميببينند و جراحي اضافي لازم خواهد بود، بنابراين اگر پس از کورتاژ نشانههايي چون خونريزي شديد از واژن، تب، درد شکم و ترشحات بدبو از واژن داشتيد، فورا به پزشک مراجعه كنيد.
در موارد نادر بعد از ديلاتاسيون و کورتاژ ممکناست زخم يا چسبندگي ايجادشود. اين حالت که به نام «نشانگان آشرمن» خوانده ميشود، ميتواند باعث ناباروري و تغييراتي در جريان قاعدگي شود. در بسياري از زنان اين نشانگان با جراحي بهطور موفقيتآميز درمان ميشود. اگر بعد از عمل ديلاتاسيون و کورتاژ متوجه تغييراتي در قاعدگي خود شديد، حتما به پزشک خود اطلاع دهيد.
تکنيک انجام ديلاتاسيون و کورتاژ چيست؟
پزشک ممکن است در صورت لزوم، قبل از جراحي دهانهرحم را کمي بازتر کند و براي اين كار وسيله باريکي داخل دهانهرحم قرار ميدهد تا چند ساعت در آنجا باقي بماند. اين وسيله مايع را از دهانهرحم جذب ميکند و باعث ميشود سرويکس يا همان دهانهرحم ورم کند و کمي گشادتر شود، راه ديگر باز کردن دهانهرحم، تجويز دارو است. ممكن است پزشک قبل از ديلاتاسيون و کورتاژ بيمار را بيهوش کند. ميتوانيد در مورد نوع بيهوشي با پزشک تصميمگيري و صحبت کنيد. بيمار با بيهوشيهاي معمولي در مدت عمل بيدار نميشود.
بيهوشي از طريق تزريق وريدي دارو يا بهوسيله ماسک بيهوشي انجام ميشود اما در بيهوشي موضعي، اطراف سرويکس با دارو بيحس ميشود و بيمار در طول عمل بيدار است. طي عمل هم به همان روشي که براي معاينههاي معمولي زنانه روي تخت معاينه قرار ميگيرد، دراز ميكشد تا داخل واژن ديده شود. دهانهرحم به آرامي باز و نمونه بافتي با «کوتر» يا «ساکشن» از درون رحم برداشته ميشود و آن را براي معاينههاي بيشتر به آزمايشگاه ميفرستند.
چه مدت طول ميکشد تا بهبود حاصل شود و چه مراقبتهايي لازم است؟
عمل ديلاتاسيون و کورتاژ مدت زيادي طول نميكشد و بيمار ميتواند بعد از چند ساعت به خانه برگردد. ممکن است به مدت يک تا روز براي انجام کارهاي روزمره به کمک نياز داشته باشيد. اگر بيهوشي عمومي انجام شده، گاهي کمي تهوع و استفراغ يا احساس خوابآلودگي و ضعف براي مدت کوتاهي او را آزار ميدهد. دل?پيچههاي خفيف و خلط خوني يا کمي خونريزي از گلو هم از عوارض بعد از اين عمل است. بعد از ديلاتاسيون و کورتاژ يک لايه ديگر در رحم رشد ميکند.
ممكن است قاعدگي در زمان مشخصي که هميشه اتفاق ميافتاد، رخ ندهد و کمي عقب بيفتد. نکته ديگر اينکه به دليل بازتر شدن دهانهرحم، باکتريها ميتوانند بهراحتي داخل رحم شوند و اين باعث عفونت ميشود. بهتر است در مورد شروع رابطه زناشويي يا استفاده از تامپون از پزشک خود سوال کنيد. بعد از اتمام اين عمل و بازگشت نتايج نمونهبرداري از آزمايشگاه، پزشک در مورد ادامه روند درماني با شما صحبت خواهدکرد.
منبع : کلوپ مادران
دیدگاه ها