دلگرم
امروز: سه شنبه, ۱۶ خرداد ۱۴۰۲ برابر با ۱۶ ذو القعدة ۱۴۴۴ قمری و ۰۶ ژوئن ۲۰۲۳ میلادی
دلیل سقط جنین مکرر در دوران بارداری
10
زمان مطالعه: 6 دقیقه
وقتی که فرد سه بار و یا بیشتر، به طور پیاپی محصول حاملگی و بارداری خود را در سه ماهه اول بارداری از دست دهد به آن سقط مکرر می گویند.

با مجله اینترنتی دلگرم همراه باشید و با عارضه سقط مکرر بیشتر آشنا شوید


سقط مکرر یکی از تجربه های سخت و دردناک هم برای بیمار هم برای پزشک معالج محسوب می شود، به طور کلی سقط مکرر یعنی چه؟ سوال ما از شما والدین محترم این است که تا چه اندازه در اولین تجربه بارداری نگران سقط مکرر هستید؟


سقط مکرر چیست؟


وقتی که فرد سه بار و یا بیشتر، به طور پیاپی محصول حاملگی و بارداری خود را در سه ماهه اول بارداری از دست دهد به آن سقط مکرر می گویند.

سقط مکرر به عنوان یک نوع سندروم تعریف می شود که باعث ناآرامی، ناامیدی و دلسردی بیمار می شود، اما اگر علت سقط مکرر مشخص شد، قطعا قابل درمان است. اگر خانمی یک بار سقط کند، نیاز به بررسی کاملی نیست و به احتمال زیاد این خانم می تواند در حاملگی بعدی موفق باشد.

زمانی بررسی های سقط مکرر لازم است که حداقل دو یا سه بار سقط برای خانم اتفاق بیافتد. در این زمان پزشکان توصیه می کنند که حداقل تا زمانی که علت سقط ها مشخص شود از حاملگی دوباره پیشگیری شود.

انواع سقط

  • اولیه در این حالت هیچ گاه بارداری موفقیت‌آمیز روی نداده است.
  • ثانویه در این حالت پس از یک تولد زنده سقط‌های مکرر روی می‌دهد.

پدیده سقط جنین چگونه اتفاق می افتد؟

عفونتهای مادری به ویژه سرخچه، تب مالت و عفونتهای مقاربتی می تواند منجر به سقط جنین شود. رحم در اثر انقباضات پی در پی ناچار به دفع جنین میشود.


علت هایی که موجب سقط مکرر می شوند

  1. یکی از علل آن نقایص ساختمانی در رحم است، ممکن است رحم فرم طبیعی نداشته باشد، یک رحم طبیعی فرمی مثلثی شکل دارد و می تواند نه ماه جنین را در خود پرورش دهد. اگر رحم فرم غیر طبیعی داشته باشد مثلا فرم دوشاخ، دیواره دار و تکشاخ باشد.
  2. تشخیص نقایص ساختمانی رحم معمولا با عکس رنگی است که با تزریق به رحم پس از سیکل ماهانه خانم ها انجام می شود. در این روش حفره رحم و لوله های آن مشخص می شود و به این طریق می توان نواقص رحمی را تشخیص داد تا اگر رحم مشکلی داشت تحت درمان قرار بگیرد.
  3. زایمان زودرس، نارسایی دهانه رحم است، که در این حالت دهانه رحم استعداد کافی را برای این ندارد که تا نه ماهگی جنین را در خود رشد بدهد
  4. اختلالات کروموزمی در والدین باشد. به همین دلیل باید پس از این که دو تا سه بار سقط اتفاق افتاد زن و شوهر آزمایش کروموزومی انجام دهند تا وضعیت کروموزمی شان مشخص شود.
  5. بیماری های خود ایمنی باشد که در آن دستگاه ایمنی بر علیه بدن مادر واکنش نشان می دهند. در این زمان باید آزمایش سندروم های مختلف را بدهد.
  6. نارسایی جسم زرد و کمبود هورمون پروژسترون باشد که وقتی تشخیص داده می شود در طی بارداری با تجویز داروهای پروژسترونی بیمار تحت درمان قرار می گیرد.

ارزیابی بیمار

در مجموع در بیشتر بیماران پس از ۲ تا ۳ بار سقط پیاپی باید ارزیابی‌های لازم صورت گیرد. برای ارزیابی سقط مکرر، علاوه بر گرفتن شرح حال و انجام معاینه بالینی، از آزمون‌های زیر استفاده می‌شود

  1. بررسی کروموزوم والدین
  2. بررسی آنتی کوآگولان لوپوسی و آنتی کاردیولیپین
  3. ارزیابی حفره رحم با روش تصویربرداری از رحم و لوله‌های رحم
  4. بررسی کروموزومی محصول حاملگی
  5. تست (TORCH (Toxo plasmosis, Rubella, Cytomegalovirus, Herpes Simplex Virus type II, Listeria
  6. تست‌های HIV،هپاتیت BوC
  7. MTFHR
  8. PAI-1


علل سقط های مکرر


علاوه بر تغذیه، چاقی، لاغری مفرط و چربی های دور شکم نقش زیادی در سقط مکرر دارند. بانوانی که قصد دارند باردار شوند حتما باید به تغیه و وزن خود اهمیت دهند. ما به شما توصیه می کنیم پیش از بارداری حتما به یک مشاوره پزشکی مراجعه کنید.


هر گونه خونریزی خفیف، شدید و یا دیدن لکه از سوی مادر باید جدی گرفته شود، چرا که این به آن معناست که یک خطر جدی جنین را تهدید می کند. اگر مادر به موقع به پزشک متخصص و معالج خود مراجعه کند این خطر از سر خود و جنینش رفع می شود و می تواند تجربه داشتن یک فرزند سالم را داشته باشد.

چرا بارداری به پایان نمی‌رسد؟

مهم‌ترین دلایل سقط مکرر جنین عبارتند از مشکلات کروموزومی جنین، ناهنجاری‌های ساختمانی رحم، مشکلات هورمونی، بیماری‌های خود ایمنی، اختلالات همراه با افزایش انعقاد پذیری و عفونت‌ها. البته عوامل کمتر شایعی چون مصرف بعضی داروها، مواجهه با سموم موجود در محیط زندگی، سیگار، کافئین، اختلالات جفت، عوامل مربوط به پدر و بیماری‌ های زمینه‌ای مادر (مثل بیماری‌های قلبی، خونی و کلیوی) نیز در سقط مکرر موثر هستند.

درمان سقط مکرراز طریق هیستروسکوپی

وقتی خانمی با سابقه دو یا سه بار سقط به پزشک مراجعه می‌کند پزشک باید برایش آزمایشات خاصی درخواست کند. از جمله بررسی‌های هورمونی، بخصوص هورمون تیروئید ضروری است. همچنین معاینه و بررسی از نظر وجود عفونت‌ها، درخواست عکس رنگی از رحم، بررسی ژنتیک زن ومرد از نظر وجود مشکلات کروموزومی و برخی بررسی‌های دیگر لازم است .

اگر در عکس رنگی مشکلاتی در رحم خانمی که دچار سقط مکرر می‌شود،دیده شود و این مشکلات مربوط به حفره داخلی رحم باشد پزشک روشی به نام هیستروسکوپی به کار می‌برد.

به این معنی که در اتاق عمل و زیر بیهوشی با دوربین مخصوص داخل رحم را مشاهده واشکالات آن را برطرف می‌کند.

این اشکالات می‌تواند پولیپ، دیواره (سپتوم) فیبروم یا هرگونه نامنظمی در داخل اندومتر(دیواره داخلی رحم) باشد.

یکی دیگر از مشکلات رحم که منجر به ضخیم شدن دیواره عضلانی رحم وسقط می‌شود آدنومیوز است. در این حالت به علت ضخیم شدن بیش از حد عضلات رحم، خونرسانی به لایه داخلی رحم مختل وجنین سقط می‌شود.

عوارض جدی سقط مکرر جنین

خونریزی

عفونت

شوک باکتریال (شوکی که در اثر عفونت ایجاد می شود)

خطر مرگ و میر مادر

کم خونی

تهیه شده مجله دلگرم

مرضیه ملایری



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.4 از 5 (10 رای)  


    دیدگاه ها
    اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !