عوارض تیروئید در بارداری
عملکرد غده تیروئید بر روی قسمتهای مختلف بدن انسان تاثیرگذار است و همین باعث می شود تا کم کاری و پرکاری تیروئید به عنوان یک عامل و بیماری مهم مورد توجه قرار بگیرد.
این تاثیر در دوران بارداری نیز بر روی مادر و جنین مشهود است و در واقع بسیاری از مادرانی که مشکل تیروئید دارند نگران این هستند که تیروئید در بارداری تا چه حد و چگونه می تواند بر روی جنین اثرگذار باشد، آیا داروهای مصرفی در درمان تیروئید بر روی جنین هم تاثیر دارد؟
اینکه عوارض تیروئید در بارداری بر روی جنین چیست را با هم مطالعه میکنیم.
در طول بارداری آزمایشاتی برای شخص باردار از سوی پزشک درخواست گردد و یکی از آزمایشات رایج در دوران بارداری درخواست آزمایش تیروئید میباشد .
تیروئید معمولاً در نواحی که ساکنین آن با کمبود ید روبرو هستند ، تقریباً به اندازه ۱۰ تا ۱۵ درصد بزرگتر از حد طبیعی میگردد .
اما معمولاً این بزرگی تیروئید در معاینه بیمار واضح نیست ولی گاهی ممکن است به صورت گواتر در ناحیه جلوی گردن مشاهده شود.
اما در دوران بارداری نیاز بدن نیز به هورمون تیروئید افزایش نسبت به قبل بیشتر میگردد و هستند افرادی که پیش از بارداری مشکلی نداشته اما در طول بارداری به دلیل افزایش نیاز بدنشان ، با آزمایش متوجه بیماری ایشان میشویم.
تأثیر هورمون تیروئید روی جنین
جنین شما تا ۱۲ هفتگی قادر به تولید هورمون تیروئید نیست و این هورمون توسط جفت از بدن مادر به او منتقل می شود.
از ۱۲ هفتگی تا تقریبا بین ۱۸ تا ۲۰ هفتگی جنین به تنهایی قادر به تولید هورمون هست ولی میزان این هورمون به اندازه کافی نیست و از این رو بدن مادر و هورمون تیروئیدی که تولید می کند برای جنین بسیار مهم است.
رشد سیستم عصبی و مغز جنین تحت تاثیر این هورمون است، نبود این هورمون در سه ماهه اول می تواند باعث کند ذهنی شود و در مواردی کم کاری تیروئید منجر به تولد نوزاد نارس، نوزاد مرده و یا باعث پاره شدن جفت می شود.
در طول سه ماه اول بارداری جنین وابستگی کامل به هورمونهای تیروئید مادر دارد این هورمونها از جفت گذر کرده و به جنین میرسند.و بعد از پایان سه ماه اول بارداری غده تیروئید جنین شروع به فعالیت نموده و هورمون تیروئید را تولید مینماید.
پس از این تا انتهای بارداری جنین برای تولید هورمون تیروئید نیازمند ید میباشد که از طریق مادر به او انتقال میابد.
علائم پرکاری تیروئید و کم کاری تیروئید در بارداری
البته ممکن است همه علائم تیروئید در بارداری بدون بروز پرکاری یا کم کاری تیروئید آشکار گردد در این حالت این علائم بارداری جز عوارض حاملگی محسوب میگردد و ارتباط خاصی با کم کاری یا پرکاری تیروئید نخواهد داشت .
هورمون تیروئید تاثیر زیادی بر روی متابولیسم و رشد بدن دارد، این هورمون در سه ماهه اول بارداری برای جنین لازم و ضروری است، بنابراین قبل و بعد بارداری باید سطح هورمون تیروئید را کنترل کرد.
از آنجایی که در کم کاری و یا پرکاری تیروئید تنظیم سطح هورمون دچار اختلال شده تاثیراتی را بر روی جنین خواهد داشت و درمان ندولهای تیروئید و بیماریهای تیروئید اهمیت بسیار بالایی دارد، اگر باردار هستید و یا کسی در اطراف شما با این شرایط هست حتما این مقاله از دلگرم را بخوانید.
عوارض پرکاری تیروئید در بارداری
- احتمال بروز زایمان زودرس
- بالا رفتن احتمال سقط خود به خودی
- مرگ داخل رحمی جنین
- متولد شدن نوزاد نارس
- متولد شدن نوزاد با وزن کم
- بروز نارسایی قلبی مادر
- احتمال پره اکلامپسی (فشارخون بارداری و مسمومیت بارداری)
- احتمال بروز بیماری تیروئید در جنین و نوزاد
- احتمال بیماری قلبی در جنین و نوزاد
پرکاری تیروئید در بارداری
در برخی مواقع در بارداری شما علائمی مانند تپش قلب، خستگی، گرمایی بودن (در جای گرم با مشکل روبه رو شدن) را تجربه می کنید.
این علائم در اغلب بارداری های طبیعی نیز رخ می دهد ولیکن وجود برخی علائم مانند لرزش دست، عدم افزایش وزن در بارداری و یا کاهش وزن بی دلیل اخطارهایی برای پرکاری تیروئید هستند، در کنار این علائم ضربات قلب سریع و نامنظم نیز ممکن است رخ دهد.
شایع ترین علت پرکاری تیروئید در بارداری چیست ؟
یکی از دلایلی که ممکن است باعث شود خانمهای باردار به پرکاری تیروئید مبتلا شوند بیماری گریوز است.
در واقع این دلیل به عنوان شایعترین مسئله مورد بررسی قرار می گیرد و بر اساس آماری که در تحقیقات به دست آمده است درصدی بین ۱ تا ۴ نفر در هزارنفر دچار این بیماری می شوند.
نشانه ها و علائم پرکاری تیروئید چیست و چگونه درمان می شود؟
آیا خانمها با کم کاری تیروئید قادر به بارداری موفق هستند
با اینکه کم کاری تیروئید در برخی مواقع باعث ناباروری می شود ولی کنترل کم کاری تیروئید توسط پزشکان کمک می کند تا کسانی که مشکل دارند نیز بتوانند به خوبی دوره بارداری را طی کرده و کودک سالمی را به دنیا بیاورند، ولیکن آنچه که حائز اهمیت است.
این است که در درمان بیماری تیروئید تعلل صورت نگرفته و بیماری درمان شود.
عوارض کم کاری تیروئید در دوران بارداری
- زایمان زودرس
- سقطجنین (به خصوص در سه ماهه اول بارداری)
- جدا شدن زودرس جفت
- زجر جنین
- مرگ جنین درون رحم
- احتمال تولد نوزاد نارس
- احتمال تولد نوزاد کم وزن
- پره اکلامپسی (فشارخون بارداری و مسمومیت بارداری)
- بروز بیماری تیروئید در جنین و نوزاد
- افزایش میزان سزارین
- بروز اختلالات شناختی و عصبی در جنین
- خونریزی بعد از زایمان
- پاره شدن زودرس کیسه آب جنین
درمان تیروئید در بارداری
به دلیل نقش مهم تیروئید در رشد مغز و دستگاههای عصبی جنین تنظیم و تحت نظر گرفتن میزان این هورمون در دوران بارداری امری لازم به نظر میرسد لذا در این زمینه ارائه راهکارهای زیر ضروری به نظر میرسد :
- تغذیه مناسب بارداری با میزان کافی ید که میتواند از طریق مصرف انواع ماهی، میگو و آبزیان تأمین گردد .
- استفاده به اندازه نمک یددار که البته مصرف زیاد آن نیز موجب ایجاد فشارخون بارداری میگردد.
- زنان بارداری که دچار پرکاری تیروئید میباشند داروهای ضد تیروئید که روی تولید هورمونهای تیروئید تأثیرگذار خواهند بود و توسط پزشک تجویز میگردد .
- چنانچه شخصی دچار کم کاری یا پرکاری تیروئید میباشد بایستی پیش و پس از بارداری حتماً تحت نظر پزشک معالج خود برای ادامه درمان اقدام نماید.
- برای نظارت بر عملکرد تیروئید در دوران بارداری هر ۴-۶ هفته تست های عملکرد تیروئید را در خواست مینماید.
- استفاده از داروهای تیروئید بایستی با سه الی چهار ساعت اختلاف با مکملهای دارویی و ویتامینی دوران بارداری صورت گیرد .
- پرکاری تیروئید ممکن است در ۳ ماه اول بعد از تولد شدید تر گردد پس لازم است شخص پس از زایمان نیز تحت بررسی دوباره هورمون تیروئید قرار گیرد دکتر شما ممکن است دوز دارو افزایش دهد.
- درمان به موقع و مناسب بیماریهای تیروئیدی در دوران بارداری از بروز کلیه عوارض پیشگیری مینماید. با انجام غربالگری بیماری کم کاری مادرزادی تیروئید در روزهای ۳-۵ تولد ، از عقبماندگی ذهنی ناشی از این بیماری پیشگیری نمایید.
بیشتر بخوانید :
عوارض تیروئید در دوران بارداری بر روی جنین را میدانید؟
موارد مصرف قرص لووتیروکسین یا لووکسین و مصرف آن در دوران بارداری
در موارد نادر تهوع، استفراغ شدید، کم آبی و دهیدراته شدن بدن مادر به افزایش هورمون تیروئید در بدن مادر ربط پیدا می کند به این حالتها هایپرمسیس گراویداروم گفته می شود و به گفته پزشکان و کارشناسان هورمون HCG مسبب آن است و افزایش این هورمون منجر به پرکاری تیروئید و افزایش ترشح هورمون تیروئید می شود که اغلب در سه ماهه دوم بارداری رخ می دهد
دیدگاه ها