
آیا یائسگی زودرس باعث پوکی استخوان میشود؟
پوکی استخوان در یائسگی زودرس
مشکل اصلی در یائسگی از دست رفتن مواد معدنی استخوان عمدتا" کلسیم ، به علت کاهش ترشح استروژن تخمدانها است که موجب افزایش خطر استئوپروز وشکستگی استخوان می شود. توده استخوان در سن 25 سالگی بیشترین میزان خود را دارد و استخوان هاازاستحکام کافی برخوردارند.
از سن 40 سالگیبه بعد توده استخوانی به مرور کاهش می یابد و در دوران یائسگی، طی 5 تا 10 سال یک سوم توده استخوانی از دست می رود. استخوان هایی که توده استخوانی کمتری دارند، بیشتر در معرض شکستگی قرار دارند.شکستگی های خودبخودی استخوان ها ، درد درناحیه کمر ،لگنوپاها از علائم پوکی استخوان است .
حال یک درصد از زنان، پیش از سن چهل سالگی یائسه می شوند که به آن یائسگی زودرس می گویند. اگر این مشکل درمان نشود، پایین بودن میزان هورمون استروژن در چنین سنینی می تواند موجب پوکی استخوان زودرس نیز شود و یا استخوان ها را سست و ضعیف نماید.
سوالی که مطرح می شود این است که بهترین درمان چیست و باید چه مدت ادامه یابد؟
سئوال بالا، موضوع مطالعه ای است که نتایج آن در نشریه Menopause منتشر شده است. میانگین سن زنان مورد تحقیق در این مطالعه 34.7 سال بوده است. در این تحقیق معلوم شد یائسگی زودرس چگونه می تواند در برخی زنان رخ دهد.
برای مدت هشت سال، تراکم استخوانی این زنان هر دو سال یکبار بررسی شد. هیچ یک از آنها جراحی برداشتن تخمدان نداشتند، بنابراین همه آنها با ترکیبی از استروژن و پروژسترون مورد درمان قرار گرفتند و حدودا 2.9 سال بعد از ورود به دوره یائسگی شان، هورمون درمانی را شروع کردند.
بعد از چهار سال هورمون درمانی، 60 درصد از زنان کاهش تراکم استخوانی در ستون فقرات و 23.6 درصدشان هم کاهش تراکم استخوانی در استخوان لگن داشتند. بعد از 8 سال هورمون درمانی، 50 درصد، کاهش تراکم استخوانی در ستون فقرات و 16.7 درصد هم کاهش تراکم استخوان در استخوان لگن داشتند.
در این مطالعه، 2.9 سال بعد از تشخیص یائسگی زودرس، درمان با استروژن و پروژسترون شروع شد و 46 درصد از آنها در همان زمان بخشی از تراکم استخوان شان را از دست داده و یا مبتلا به پوکی استخوان بودند.
پس این تحقیق چه پیامی دارد؟
در اینجا 7 نکته را می گوییم که اگر یائسگی زودرس برای شما رخ داد باید آنها را مورد بررسی قرار دهید تا بهتر از خودتان مراقبت نمایید.
- در برخی از زنان، یائسگی می تواند خیلی زود رخ دهد. این زنان انتظار ندارند که در چنین سنینی با آن روبرو شوند، بنابراین برای آزمایش در این زمینه اقدامی نمی کنند.
- این که 2.9 سال صبر کنید تا این مشکل در شما تشخیص داده شود، احتمال اینکه در همان زمان کاهش تراکم استخوانی داشته باشید، 50 درصد است و تازه باید درمان را شروع کنید.
- درمان با هورمون ها به تنهایی ممکن است برای دست کم نیمی از زنان مبتلا به یائسگی زودرس کافی نباشد تا از کاهش تراکم استخوان شان پیشگیری کند.
- یعنی علاوه بر استروژن و پروژسترون، به سایر شیوه های درمانی نیاز است تا از کاهش تراکم استخوان جلوگیری شود.
- داروهای زیادی در بازار وجود دارند که همراه با هورمون ها می توانند مورد استفاده قرار بگیرند تا از کاهش تراکم استخوانی پیشگیری گردد، مانند فوزاماکس.
- داروی دیگری که گاهی همراه با استرژن و پروژسترون، برای زنان مبتلا به یائسگی زودرس تجویز می شود تا از کاهش تراکم استخوانی شان جلوگیری شود، تستوسترون می باشد.
- شواهدی وجود ندارد که نشان دهد استروژن درمانی در زنانی که دچار یائسگی زودرس شده اند، خطر سرطان سینه را افزایش می دهد، یعنی تفاوتی با زنانی که عادت ماهیانه شان طبیعی است، ندارند.
علائم پیش از یائسگی
بی خوابی از عوارض یائسگی
تحقیقات نشان داده است در دورهای که زنان یائسگی را پشت سر میگذارند تقریبا بی خواب میشوند. شرایطی که وضعیت جسمی، روحی و سلامتی زنان را به خطر میاندازد.
تحقیقی که بین زنان ۴۰ تا ۵۹ ساله انجام گرفت نشان داد ۳۵ درصد آنان از بی خوابی رنج میبرند. کم خوابی و بی خوابی زنان که از عوارض یائسگی است باعث میشود تا بیماری هایی مثل دیابت،بیماری قلبی عروقی، بیماریهای دستگاه گوارش و چاقی شانس بیشتری برای ظهور داشته باشند.
آگاهی از این تغییرات قبل از یائسگی به زنان کمک میکند تا خود را برای این دوران پرالتهاب آماده کنند.
تاثیر تغییرات هورمونی در خواب
۷ ساعت خواب طی ۲۴ ساعت یک خواب سالم برای دوران میانسالی است. ولی برای زنانی که در حال یائسه شدن هستند تغییرات هورمونی دمای بدن و کیفیت خواب را تحت تاثیر قرار میدهد به طوری که بعضی از آنها حتی یک ساعت هم نمیتوانند بخوابند.
بررسیها نشان داده زنانی که مشکلات عروقی یا گرگرفتگیهای شبانه دارند بیشتر دچار مشکل کم خوابی میشوند. علاوه بر آن تغییرات هورمونی باعث تغییر در خلق و خوی زنان در دوران یائسگی میشود که عامل دیگری برای بی خوابی است.
به عقیده بیشتر زنان نشانه هایی که در دوران یائسگی بروز میکند آزاردهنده، ناتوان و ضعیف کننده است.در زنانی که به باروری اهمیت میدهند با حس این که دیگر نمیتوانند مادر شوند تغییرات به شکل بدتری بروز میکند.این نشانهها آن قدر اهمیت دارد که علم پزشکی امروز در تلاش است تا بعضی از پزشکان را برای این دوران خاص آموزش جداگانهای بدهد .
تنشهای ناشی از خانه داری، تغییرات زندگی مثل بزرگ شدن و رفتن بچهها یا مرگ همسر و شاغل بودن برای زنی که دوران یائسگی را پشت سر میگذارد، فشار مضاعفی به او وارد میکند. آپنههای تنفسی، و بیماریهای دورهای که در این دوران به سراغ زنان میآید وضعیت خواب را بدتر هم میکند.
اضافه وزن بعد از یائسگی یکی از عوارض یائسگی
با بالا رفتن سن ورزشهای هوازی، بالا رفتن از پله ها، بلند کردن وزنههای سنگین و تمامی کارهایی که اندام شما را در جوانی حفظ میکرده است، دشوار میشود و جای آنها را یک سری پیاده رویهای ساده و فعالیتهای بدنی با محدودیت زیاد، میگیرد.
این مسئله میتواند مشکلاتی برای سلامتی ایجاد کند. این مشکل فقط مختص به زنان نیست بلکه آقایان را نیز شامل میشود اما زنان به یک سری دلایل علمی و پزشکی بیشتر و سریع تر از مردان دچار چاقی میشوند.
با بالا رفتن سن هورمونها در بدن آقایان تغییر چندانی ندارد و این در حالی است که هورمونهای اساسی در بدن زنان به شدت کاهش پیدا میکند و چاقی پس از یائسگی یکی از آن هاست.
تخمدانها در دوران یائسگی و پس از آن به اندازه کافی هورمون تحریک کننده فولیکول (FSH) و هورمون لوتئینیزه (LH) جهت تنظیم استروژن، تستوسترون و پروژسترون تولید نمیکنند.
این سبب میشود که بدن با کمی تغییرات در هورمونها عملکردها را درست انجام ندهد. آتروفیز عضلانی در بدن رخ میدهد و این به خودی خود سبب اختلال در عملکرد برخی از عضلات خواهد شد
بیشتر توزیع چربی در بدن زنان، پس از یائسگی در ناحیه شکم رخ میدهد. تودههای استخوانی کاهش یافته و محیط هورمون یائسگی منجر به کاهش سنتز و جذب ویتامین D میشود.
تغییراتی عروقی نیز در بدن پیدا میشود که باعث سفتی و خشکی شریانها شده و ممکن است به فشار خون بالا منجر شود.تمامی این پارامترها سبب میشوند که برخی از عوارض جانبی پیری سبب شوند که انجام حرکات ورزشی حتی در مرحله ساده و راحت برای فرد دشوار باشد.
همچنین بخوانید:
پوکی استخوان : بهترین و سریع ترین راه درمان پوکی استخوان