دلگرم
امروز: چهارشنبه, ۰۸ آذر ۱۴۰۲ برابر با ۱۴ جمادى الأول ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ نوامبر ۲۰۲۳ میلادی
علائم یائسگی : یائسگی با چه علائمی آغاز می شود ؟
1
زمان مطالعه: 7 دقیقه
علائم کلی یائسگی شامل بدخلقی، عصبانیت، بی حوصلگی، سوءهاضمه، جوش زدن صورت، خشکی بدن، کاهش تمایل جنسی، گرگرفتگی یا احساس سرما، تغییرات (افزایش یا کاهش) فشار خون، و بی خوابی است. در این دوران زن احساس می کند در حال از دست دادن طراوت و زنانگی خود است و...

یائسگی با چه علائمی آغاز می شود ؟

در شروع بلوغ و تولید هورمون زنانه (استروژن)، تخمدان ها و دستگاه ها و سلول های مختلف بدن دخیل هستند. بدین معنا که قبل از تولید استروژن از مولکول کلسترول، ابتدا پیش هورمون مردانه (آندروستدیون) که ماده اولیه مورد نیاز برای تولید استروژن است ترشح می شود.

حال در صورتی که این ماده به هر دلیلی زیاد تولید شود یا جذب سلول های تخمدان نشود، علائم ثانویه مردانه مانند جوش صورت، پررنگی موهای زهار و بدن، و حتی پررنگ و ضخیم تر شدن موهای صورت و پشت لب به همراه افزایش مقدار این موها در زنان به وجود می آید.

این حالت در شروع یائسگی هم ایجاد می شود و به علت انجام نشدن فرایند تخمک گذاری، میزان این هورمون در خون افزایش می یابد که به صورت پرمویی و جوش صورت در زنانی که در این سن قرار دارند بروز می کند.

عوارض دوران قبل از یائسگی قطعا شدیدتر از علائم دوران یائسگی است. درواقع، در کوتاه مدت و شروع این دوران، کاهش ترشح استروژن عوارض بسیار شدید ایجاد می کند و فرد دچار تغییرات فشار خون، عصبانیت، زودرنجی و افسردگی می شود. عارضه دیگر بروز تغییرات وازوموتور است.

به این معنا که در این دوران، سیستم اعصاب سمپاتیک و پاراسمپاتیک به درستی کار نمی کند و از نظم خارج می شود، و این امر گاهی به طور نامنظم باعث گشاد شدن و در مواردی هم تنگی عروق می شود که ربطی به عوامل محیطی مثل سرما و گرما ندارد.

به همین دلیل این افراد گاهی در زمستان دچار تعریق می شوند یا در تابستان احساس سرما می کنند. مجموعه این عوامل آثار منفی زیادی بر مسائل خانوادگی و اجتماعی فرد به جا می گذارد.

علائم یائسگی

این دوره از زندگی می تواند علائم بسیاری داشته باشد. برخی از زنان تمام این علائم را دارند در حالی که عده دیگری تنها یک یا دو مورد آن را تجربه می کنند. علائم اصلی یائسگی به شرح زیر است.

  1. بی نظمی های قاعدگی: ممکن است تغییراتی در فاصله بین عادت های ماهانه تان تجربه کنید و یا مدت زمان پریودتان تغییر کند. این جریان می تواند کم یا شدید باشد و به مرور رخ بدهد. همچنین تخمک گذاری هم ممکن است نامنظم شود. به علاوه شاید به خاطر دوره های سنگین و خونریزی شدید دچار کم خونی شوید.
  2. گرگرفتگی و تعریق شبانه: بین 75 تا 85 درصد از زنان در طول یائسگی گرگرفتگی را تجربه می کنند. فرکانس و مدت زمان آن در هر کس متفاوت است.
  3. مشکلات خواب: اغلب گرگرفتگی سبب اختلالات خواب و در نتیجه خستگی های در طول روز می شود.
  4. تغییرات خلقی: نوسانات هورمونی می توان سبب تغییرات خلقی و افسردگی و تحریک پذیری و اضطراب شود.
  5. مشکلت واژنی: به دلیل کاهش استروژن بافت های واژن ممکن است کشسانی خود را از دست داده و همچنین خشک شوند. در نتیجه رابطه جنسی برای زنان دردناک خواهد بود.
  6. مشکلات مثانه: کاهش سطح استروژن ممکن است به عفونت دستگاه ادراری یا از دست دادن بافت در این ناحیه منجر شود که می تواند بی اختیاری در ادرار را در پی داشته باشد.
  7. کاهش باروری: از آنجا که تخمک گذاری کمتر رخ می دهد توانایی باروری نیز در زنان کمتر خواهد بود. اما با داشتن دوره های منظم بارداری امکان پذیرتر خواهد بود.
  8. کاهش میل جنسی: برانگیختگی میل جنسی در طول یائسگی کم کم کاهش یافته و این امر می تواند یک تنش در زندگی شخصی باشد و فرد را مضطرب کند. در این مواقع درک آقایان از وضعیت همسرشان در کم شدن استرس آن ها کمک کننده است.
  9. تغییرات پوستی و اندام ها: توده عضلانی در بدن کمتر شده و توده چربی افزایش می یابد. این از عوارض افت هورمون استروژن است. چربی شکمی نیز افزایش یافته و تناسب اندام فرد از بین می رود. انجام ورزش منظم می تواند با این اثرات مقابله کند. پایین بودن سطوح استروژن در پوست هم اثر گذاشته و آن را نازک تر می کند. همچنین انعطاف پذیری آن نیز کمتر می شود.
  10. از دست دادن توده استخوانی: سطح استروژن کاهش یافته و استخوان ها سریع تر از بین می روند. این موضوع می تواند سبب افزایش خطر پوکی استخوان شود. داشتن ورزش، وزن مناسب و یک رژیم غنی از کلسیم و دیگر مواد معدنی و همچنین ویتامین D به شما در داشتن استخوان های قوی تر کمک می کند.
  11. تغییر سطح کلسترول: کاهش استروژن ممکن است در افزایش LDL و در نیتجه افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی موثر باشد. مصرف مواد غذایی سرشار از میوه ها و سبزیجات و حبوبات و غلات می تواند به نرمال نگه داشتن سطح کلسترول کمک کند.
  12. درد در ناحیه سینه: بعضی از زنان درد سینه را تنها در قبل یا بعد از دوره های ماهانه تجربه می کنند در حالی که عده دیگری مدام دچار آن هستند.
  13. میگرن: میگرن نوعی سردرد شدید است که اغلب با درد یک چشم و تاری دید و تهوع و استفراغ همراه است.

خیلی از زنان علائم دیگری هم در دوران یائسگی خود دارند مثل دیدن خواب دوران بارداری و یا فکر کردن دائم در مورد نوزادان و تهوع و گرسنگی.

یائسگی یک بیماری نیست بلکه یک تجربه است که برای هر زنی اتفاق می افتند منتها با جزئیات متفاوت. حال اگر علائم ناراحت کننده و دردناکی که در بالا ذکر شد را تجربه کردید و یه یائسگی مشکوک شدید بهتر است سطح هورمون های تان را چک کنید.

علائم یائسگی

سن شروع یائسگی معمولا چند سالگی است ؟

همان طور که بلوغ تدریجی است، یائسگی نیز روندی تدریجی دارد. خاتمه یافتن تدریجی دوران باروری زنان باعث می شود که آنان کم کم به تغییرات فیزیولوژیک دوران یائسگی عادت کنند.

در غیر این صورت با قطع ناگهانی ترشح هورمون ها چه بسا اعضای بدن دچار شوک می شدند و عوارض مرگباری به وجود می آمد. در مجموع، یائسگی با خاتمه فرایند تخمک گذاری آغاز می شود که زمان آن در جوامع و نژادهای گوناگون متفاوت است.

سن یائسگی در ایران بین 50 تا 55 سالگی است. به طور معمول، تخمک گذاری بین 40 تا 45 سالگی خاتمه می یابد و از آن به بعد گه گاه تخمکی آزاد می شود.

به همین دلیل شاهد حاملگی های اندکی در سنین حدود 50 سالگی هستیم. در 40 تا 45 سالگی هم اگر تخمک گذاری انجام شود، به علت مناسب نبودن کیفیت تخمک ها، حاملگی موفق به ندرت مشاهده می شود.

در صورتی که بارداری در این سنین (45 به بالا) رخ دهد، احتمال آنومالی (ناهنجاری) جنین حدود 40 درصد بیشتر از سایرین است.

علائم یائسگی


در سنین یائسگی چه تغییراتی در بدن زن رخ می دهد که منجر به بی نظمی در عادت ماهیانه می شود ؟

تا تخمک گذاری برقرار است، قاعدگی هم منظم است. در شروع یائسگی این نظم از بین می رود.

قاعدگی به شکل نامنظم وجود دارد ولی خونریزی ناشی از تخمک گذاری نیست و به دلیل اختلالات هورمونی و کمبود میزان استروژن رخ می دهد به عبارتی وقتی تخمک گذاری به طور فیزیولوژیک انجام نشود، یعنی مرحله دوم بعد از آزاد شدن تخمک که همان ترشح پروژسترون است اتفاق نیفتد.

بافت آندومتر برای کاشته شدن جنین احتمالی یا ایجاد قاعدگی آماده نمی شود و افزایش ضخامت این بافت به دلیل انجام نشدن تخمک گذاری باعث ریزش نامنظم قسمت هایی از آن و خونریزی می شود.


بیشتر بخوانید :

زمان یائسگی در زنان چه موقع است؟چگونه باید با یائسگی کنار آمد؟

عوارض یائسگی : بهبود علائم و عوارض یائسگی با درمان نوین

درمان یائسگی با داروی جدید (پاوی نتانت Pavinetant )



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (1 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits