مجله دلگرم
امروز: یکشنبه, ۱۳ فروردين ۱۴۰۲ برابر با ۱۰ رمضان ۱۴۴۴ قمری و ۰۲ آوریل ۲۰۲۳ میلادی
عوارض بی خوابی در زنان باردار
6
زمان مطالعه: 9 دقیقه
کم خوابی مادر باردار و تاثیر آن در جنین:خواب در دوران بارداری می تواند در آرامش جنین شما تاثیر بگذارد ، ما فرض را بر این می گذاریم که اگر شما در دوران بارداری ،خواب خوبی نداشته باشید...

کم خوابی مادر باردار و تاثیر آن در جنین

خواب در دوران بارداری می تواند در آرامش جنین شما تاثیر بگذارد ، ما فرض را بر این می گذاریم که اگر شما در دوران بارداری ،خواب خوبی نداشته باشید، بر روی جنین تاثیری ندارد، جنینتان می خوابد حتی هنگامی که شما زمان زیادی را بیدار بوده اید، هیچکس به طور قطع نمی داند که چرا خواب جنین مستقل از خواب مادر است، هرچند کارشناسان این را می دانند که نیاز به خواب یکی از قوی ترین محرک های روان شناختی برای هر انسان است.با دلگرم همراه باشید.

بی خوابی در بارداری

عوارض بی خوابی در زمان بارداری

باردار بوددن می‌تواند تجربه‌ای فرساینده برای بدن یک زن باشد. هم ناراحتی‌های بدنی بارداری و هم استرس عاطفی این تغییر عمده زندگی می‌تواند باعث مشکلات خواب شود و مادر، آینده را در شب‌ها بیدار نگه دارد.احساس فرسودگی یک مشکل شایع در سه ماه سوم بارداری است. اما بسیاری از زنان از اینکه در ماه‌‌های اول بارداری هم احساس خستگی می‌کنند، متعجب می‌شوند.شمار زیادی از زنان از احساس خستگی زیاد در سه ماه اول بارداری‌شان غافلگیر می‌شوند.زنان از بروز تهوع صبحگاهی در ابتدای بارداری آگاه هستند، اما بسیاری از تازه‌ مادران می‌گویند که نمی‌دانستند که در این مرحله بارداری این همه دچار خستگی می‌شوند.

خوابیدن برای دو نفر

متخصصان بهداشتی مشابه همان توصیه‌ قدیمی به زنان باردار که «برای دو نفر باید غذا بخورند» را در حین ویزیت‌های دوران بارداری (پره‌ناتال)‌ با اهمیت «خوابیدن برای دو نفر» تاکید می‌کنند.

یک دلیل این است که بارداری می‌تواند بر کیفیت خواب زن علاوه بر کمیت خواب اثر بگذارد.توصیه لی این است که مادران آینده، در حالی که تغییرات بدنی و ناراحتی بارداری به خواب رفتن و در خواب ماندن را برای آنها مشکل‌تر می‌کند، باید دست کم هشت ساعت را در بستر بگذرانند تا بتواند دست کم هفت ساعت بخوابند.

پژوهشگران دریافته‌اند که نداشتن خواب کافی در حین بارداری می‌تواند اثراتی فراتر از احساس فرسودگی، تحریک‌پذیری و نداشتن تمرکز در طول روز داشته باشد. یکی از بررسی‌های لی که در ژورنال زنان و زایمان آمریکا منتشر شده است، نشان داد که تازه‌مادرانی که کمتر از شش ساعت در شب می‌خوابند، نسبت به تازه‌مادرانی که 7 ساعت یا بیشتر می‌خوابند با احتمال 5/4برابر بیشتر ممکن است نیاز به سزارین پیدا کنند و مدت میانگین زمان زایمان آنها 10 ساعت یا بیشتر است. لی می‌گوید: «زنان هنگامی که باردار هستند، باید زودتر از موقع معمول به بستر بروند.» به گفته او، زنان باردار نیاز به استراحت اضافی دارند و نمی‌توانند با همان مقدار خوابی که قبل از باردار شدن داشتند، سر کنند.

بارداری و خستگی

به گفته لی، پژوهشگران هنوز در تلاشند تا دلایل دقیق این احساس خستگی زیاد در بارداری را دریابند. البته به گفته او، این خستگی تا حدی هورمونی است. در مراحل اولیه بارداری، میزان‌های پروژسترون شروع به افزایش می‌کند. لی می‌گوید: «پروژسترون هورمونی است که زنان را کند و بی‌حال می‌‌کند و برخی از زنان ممکن است این اثرات را به صورت خستگی احساس کنند.» به گفته او، علاوه بر تاثیر هورمون‌ها، مقداری از خواب‌آلودگی در ابتدای بارداری می‌تواند فیزیولوژیک باشد، چرا که رحم بزرگ‌تر می‌شود و جنین رشد می‌کند و همراه با آن اضافه وزن مربوط به بارداری و تجمع مایعات در بدن رخ می‌دهد.

این تغییرات به معنای آن است که در حالی‌که جفت شکل می‌گیرد تا جنین در حال رشد کردن را تغذیه کند، رساندن خون افزایش می‌یابد، قلب سریع‌تر می‌زند و در مجموع بدن شدیدتر کار می‌کند.عوامل عاطفی هم ممکن است در این میان نقشی ایفا کنند. هیجان و انتظار بچه‌دار شدن و نیز ترس‌ از نزدیک شدن به زمان مادر شدن و اضطراب درباره درد زایمان و زایمان، همگی ممکن است پراسترس باشند و باعث شوند که زن احساس خستگی بیشتری از حد معمول کند.

خواب در زمان بارداری

انتظار این تغییرات خواب را در حین سه مرحله بارداری داشته باشید:

خواب و سه ماهه اول بارداری

میزان‌های فزاینده پروژسترون در ماه‌های اول بارداری، نه تنها ممکن است باعث خواب‌آلودگی زنان شود، بلکه ممکن است تا حدی مسئول نیاز مکرر به ادرار کردن باشد که به نوبه خود می‌تواند روند خواب را به هم بزند و خواب‌آلودگی را بدتر کند.

لی توضیح می‌دهد که هورمون‌ها در طول 3 ‌ماهه اول بارداری باعث شل شدن مثانه و تجمع بیشتر ادرار در آن در زنان می‌شود. این پدیده می‌تواند باعث از خواب پریدن زن و نیاز مکررتر او به رفتن به توالت در شب شود. زنان باردار برای کاستن از این رفتن‌های شبانه به توالت، شاید بخواهند میزان دریافت مایعاتشان در عصرها را کاهش دهد. اما آنها نباید نوشیدن میزان کافی از مایعات در طول روز را کنار بگذارند، زیرا آب و سایر مایعات برای کمک به پیشگیری از یبوست و تورم مفرط، دو مشکل شایع بارداری هم مهم است.

یک عامل دیگر که می‌تواند باعث مختل شدن خواب زنان باردار شود، تهوع صبحگاهی است که بر خلاف اسمش ممکن است در هر زمانی در شب یا روز رخ دهد. لی می‌گوید: «زنان همچنین ممکن است هنگام خوابیدن در زمان بارداری احساس گرما یا داغ شدن کنند، که ناشی از افزایش سرعت متابولیسم است.» به گفته او استفاده از یک پنکه اغلب زن را خنک‌تر نگه می‌دارد و به علاوه می‌تواند سروصدای بیرون و درون اتاق خواب، از جمله صدای خرخر همسر را بپوشاند.

فقط همسر زن باردار نیست که ممکن است به خرخر بیفتد. خرخرکردن زنان در بارداری رایج است و می‌تواند در سه‌ماه اول بارداری در زنانی که از قبل اضافه وزن یا آلرژی دارند، شروع شود.به گفته لی، با وجود بسیاری از اختلالات خوابی که ممکن است در بارداری رخ دهد، چرت زدن در روز تا زمانی که مانع خواب شبانه نشود، ایده خوبی است، اما لی می‌گوید که زنان باردار باید از خوردن قرص‌های خواب و حتی مکمل‌های القاکننده خواب مانند ملاتونین در بارداری خودداری کنند.

خواب و سه‌ماه دوم بارداری

لی می‌گوید که دومین 3 ‌ماهه بارداری معمولا بهترین دوره برای زنان است، «همه چیز به حد ثابتی می‌رسد و روند تغییرات دیگر آن قدر سریع نیست.»

او توضیح می‌دهد که روند تغییرات هورمونی که در طول سه ماهه‌ اول با شیب تند صورت می‌گیرد، در سه ماه‌دوم حالتی کفه‌ای پیدا می‌کند و بعد در 3 ‌ماهه سوم دوباره شیب تندی می‌یابد.گرفتگی عضله پشت ساق ممکن است در حین 3 ‌ماهه دوم رخ ‌دهد. و برخی از زنان باردار، به خصوص اگر کم‌خون باشند و میزان کم آهن بدنشان پایین باشد، ممکن است نشانگان پای بیقرار را تجربه کنند که در ساعت عصرگاهی 3 ‌ماهه دوم شروع می‌شوند و در 3 ‌ماهه سوم شدیدتر شوند. در این عارضه ساق پای فرد می‌پرد و احساس زن این است که گویی مورچه‌هایی در وریدهای پا بالا و پایین می‌روند.

این عارضه ممکن است در حال نشسته یا درازکش رخ دهد، و می‌تواند بسیار ناراحت‌کننده باشد. اغلب تنها راه برای تسکین درد راه رفتن به این طرف و آن طرف است، اما بعد از آن ممکن است زن نتواند به خواب برود.سوزش سردل مشکل دیگری است که می‌تواند، زن‌ها را در شب بیدار نگه‌ دارد. با پیشرفت بارداری و بزرگتر شدن رحم زن، رحم‌تان ممکن است به معده‌ فشار بیاید، و احساس سوزش سردل را شایع‌تر کند. خوابیدن روی پهلوی چپ در حالی‌که زانوها خم شده‌اند، بهترین وضعیت برای زنانی است که احساس سوزش سردل می‌کنند. برای برخی از زنان ممکن است بالا بردن سر تخت یا گذاشتن شمار بیشتری بالش زیر سر باعث تخفیف سوزش سردل شود.

گروهی از زنان باردار می‌گویند، دچار رویاهای عجیب و غریبی درباره نوزادشان می‌شوند. گرچه بسیاری از زنان رویاهای عجیب و غریب را گزارش می‌کنند، نتایج پژوهش‌های لی تفاوتی میان رویاها در طول بارداری با رویاهای پیش از باردار شدن زن را نشان نداده است.

«ممکن است علت این باشد که زنان در طول بارداری بهتر رویاهایشان را به یاد می‌آورند، زیرا با فراوانی بیشتری از خواب می‌پرند.»

خواب و 3 ‌ماهه سوم بارداری: لی پیشنهاد می‌کند که با بزرگ‌تر شدن شکم زن و رشد کردن و فعال‌تر شدن جنین در سه ماهه سوم بارداری، زنان باردار در هر وضعیتی که آن را راحت‌تر می‌یابند، بخوابند. در عین حال او به مادران آینده توصیه کرد که تا جایی که می‌توانند از به پشت خوابیدن اجتناب کنند، زیرا رحم سنگین می‌تواند روی اعصاب در ستون فقرات و ورید بزرگی که خون را از بخش پایینی بدن به قلب می‌رساند، فشار آورد. بنیاد ملی خواب آمریکا توصیه می‌کند که زنان باردار روی پهلوی چپشان بخوابند، زیرا این کار ممکن است جریان خون و موادمغذی را به جنین در حال رشد و نیز به قلب، رحم و کلیه‌های زن افزایش دهد.

توصیه لی این است که از بالش‌ برای راحتی بیشتر استفاده کنید، یکی را در میان زانوان، یکی دیگر را زیر شکم و سومی را پشت کمرتان بگذارید تا از آن حمایت کند و درد را تخفیف دهد. به گفته لی، خرخر کردن یک پدیده شایع دیگر در 3 ‌ماهه سوم بارداری است، که در نتیجه افزایش وزن و پرخونی مخاط بینی است. او توصیه می‌‌کند که زنانی که دچار گرفتگی بینی می‌شوند، به کار بردن نوارچسب‌های بینی است که به باز نگه‌داشتن مجاری بینی‌شان و بهبود تنفس شبانه‌شان کمک کنند.

یک بررسی نشان داد که زنانی که هنگام باردار شدن شروع به خرخر کردن می‌کنند، نسبت به زنان بارداری که خرخر نمی‌کنند، ممکن است در معرض خطر بیشتر دچار شدن به فشار خون بالای مربوط به بارداری و پره‌اکلامپسی، عارضه‌ای همراه با فشار خون بالا در بارداری، باشند.

خواهشمنديم اگر سوال يا نکته‌اي براي مطلب خواب در دوران بارداری

در ذهن شما باقي مانده است، آن‌را در قسمت نظرات با ما و ساير کاربران به اشتراک بگذاريد.

مجله اینترنتی دلگرم

مرجان امینی



این مطلب چقدر مفید بود ؟
3.8 از 5 (6 رای)  
دیدگاه ها

درج کامنت برای این مطلب غیر فعال است