سونوگرافی داپلر چهاربعدی
سونوگرافی را می توان پروسه ای معرفی کرد که طی ان تصاویری از بافت های مختلف و همچنین ارگان ها و اندام های داخلی بدن فرد به وسیله امواج صوتی فراهم می اورد . لازم به ذکر است که تصاویر حاصل بعد از فرایند شکل گیری و تکامل به دستگاه مربوطه ارسال شده و در نهایت با پردازشی که بر روی ان از طریق دستگاه انجام می شود ، تصویر مورد نظر قابل مشاهده می شود .
با دلگرم همراه باشید.
سونوگرافی 2 بعدی، 3 بعدی و 4 بعدی چیست؟
سونوگرافی دوبعدی رایجترین و معمولیترین نوع سونوگرافی است که به صورت سیاه و سفید انجام میشود. سونوگرافی 3بعدی هم چیزی شبیه به 4بعدی است با این تفاوت که یک تصویر ثابت از جنین در آن مشاهده میشود و درواقع حرکتی ندارد. سونوگرافی 4بعدی نوعی سونوگرافی رنگی است که چهره جنین و حرکات او را در 3 بعد و بعد چهارم عکسالعملهای جنین را طی مدتزمانی مشخص نشان میدهد. مادر میتواند عکسالعملهایی مثل خمیازه کشیدن، سکسکه یا مکیدن شست را در این سونوگرافی ببیند.
چه زمانی باید سونوگرافی انجام بدهیم؟
جامعه متخصصان زنان و زایمان کانادا به تمام خانمهای باردار پیشنهاد میکند بین هفته هجدهم تا بیستودوم بارداری یک سونوگرافی انجام بدهند.
آیا انجام سونوگرافیهای 3بعدی و 4بعدی برای مادر و جنین بیخطر است؟
وقتی صحبت از امنیت میشود، درواقع تفاوتی بین سونوگرافیهای مختلف نیست. در تمام سونوگرافیها از یک فرکانس یکسان استفاده میشود. در تحقیقات 50 سال گذشته نشان داده شده که با انجام سونوگرافی خطری جنین را تهدید نمیکند و درواقع یکی از ایمنترین ابزارها برای بررسی جنین، سونوگرافی و تقریبا در تمام کشورها و در سیستمهای پزشکی روز دنیا پذیرفته شده است.
سونوگرافیهای 3بعدی و 4بعدی چه مزایایی دارند؟
این سونوها برای بررسی دقیقتر جنین انجام میشود. نتایج مطالعات نشان داده است انجام سونوگرافیهای 3بعدی و 4بعدی غیرمستقیم احساسات مادرانه مادر را افزایش میدهد و تحریک این احساسات مادرانه باعث میشود به تغذیهشان یا حتی ترک عادتهای مضر در دوران بارداری مانند سیگار کشیدن توجه بیشتری نشان دهند زیرا فرزند خود را حس میکنند و با اطمینان از سالم بودن او، دوران بارداری را کماضطرابتر سپری خواهند کرد.
آیا در سونوگرافی 3بعدی همواره میتوانیم تصویر واضحی از صورت جنین را مشاهده کنیم؟
بعضی از فناوریها و تجهیزات سونوهای 3بعدی این امکان را به شما میدهند که صورت بچهتان را واضح ببینید مگر اینکه جنین در شرایط غیرعادی قرار گرفته باشد که میتواند به دلایل مقدار مایع، محل جفت و شکل قرارگیری دستها اطراف صورت باشد. اگر صورت کاملا نامشخص باشد، مرکز سونوگرافی موظف است سونوگرافی مجددی بدون دریافت هزینه آن برای شما انجام دهد.
بهترین زمان برای گرفتن سونوهای 3بعدی و 4بعدی؟
این مساله به این بستگی دارد که شما دوست دارید چه چیزی ببینید. خیلی از خانمها دوست دارند در دوران بارداری 2 بار این کار را انجام دهند پس اگر جزو این گروه هستید، پیشنهاد ما یکی از هفته بیستم تا بیستوچهارم و دیگری از هفته بیستوششم تا سیوششم است. مسلما در سونوگرافی دوم تصویر دقیقتری از صورت جنین خواهید دید. هفتههای اول شاهد جنبوجوش و حرکات بیشتری خواهید بود و هفتههای بعدتر تصویر واضحتری از چهره او مشاهده میکنید. بعد از هفته سیوچهارم، مشاهده تصویر واضح کمی سخت میشود ولی این در مورد هر جنین متفاوت است. پیشنهاد جامعه متخصصان زنان کانادا این است که یک بار و آن هم بین هفتههای بیستویکم تا بیستوچهارم سونوگرافی انجام دهید.
آیا سونوگرافیهای تشخیصی را پیشنهاد میکنید؟ چه زمانی؟
این موضوع به نظر پزشکی که تحت نظر او هستید، بستگی دارد اما معمولا بین هفتههای هجدهم تا بیستودوم پیشنهاد میشود.
با چه روشی میتوانیم در سونوگرافی تصویر دقیقتری ببینیم ؟
بیشتر متخصصان پیشنهاد میکنند برای حفظ سلامت در دوران بارداری و بهخصوص قبل از انجام سونوگرافی مصرف مایعات را افزایش دهید زیرا خوردن مقادیر زیادی آب باعث شفاف شدن مایع آمنیوتیکی میشود. نتایج برخی از مطالعات نشان داده که اگر نیم ساعت قبل از انجام سونوی 3بعدی یک لیوان آبمیوه طبیعی بنوشید، جنینتان در طول سونوگرافی هوشیارتر خواهد بود.
مدتزمان سونوهای 3بعدی و 4بعدی چقدر است؟
معمولا بین 15 تا 30 دقیقه طول میکشد.
سونوگرافیهای لازم در بارداری
معمولا تصور رایج این است که سونوگرافی وقتی لازم میشود که مشکلی پیش آید یا بارداری رخ دهد، اما برای اینکه بتوان بارداری بی خطر و سالمی را سپری کرد، سونوگرافیهایی پیش و در طول دوران بارداری پشنهاد میشود. البته گاهی برای مادر و جنین شرایطی به وجود میآید که نوع سونوگرافی تغییر میکند.
هر خانمی پیش از اقدام به بارداری، باید یک سونوگرافی از رحم و تخمدان ها داشته باشد تا از وضع سیستم باروری خود مطلع شود. این سونوگرافی به پزشک درباره سالم بودن رحم (از نظر ناهنجاری ها)، وجود فیبروم ها یا پولیپ، کیست های تخمدانی و بسیاری از مشکلات رحمی کمک می کند.همچنین با این عمل می توان زمان تخمک گذاری را هم مشخص کرد، بخصوص در زنانی که دوره های عادت ماهانه نامنظم دارند یا دچار ناباروری هستند. تعداد فولیکول، اندازه آن و زمان دقیق تخمک گذاری در روزهای ۱۲ تا ۱۶ سیکل قاعدگی بررسی می شود.
چند سونوگرافی؟
اگر یک زن باردار، دوره حاملگی بدون مشکلی را سپری کند، لازم است تا پایان این دوره چهار سونوگرافی در دست داشته باشد.
سونوگرافی اول:
در سونوگرافی اول حتما باید قلب جنین را رویت کنیم. با سونوگرافی ترانس واژینال می توان در هفته چهار و نیم بعد از اولین روز آخرین قاعدگی قلب جنین را پیدا کنیم، ولی با سونوگرافی که از سطح شکم انجام می شود حول و حوش هفته پنج و نیم و حداکثر تا هفته هفت بارداری می توان قلب جنین را دید. سونوگرافی ترانس واژینال طول دهانه رحم را نیز مشخص می کند و علاوه بر قلب جنین، سالم بودن جنین را هم گزارش می کند. پس توصیه می شود، همه مادران باردار در هفته پنجم بارداری (بعد از اولین روز آخرین قاعدگی) سونوگرافی داشته باشند.
سونوگرافی ترانس واژینال از فاصله نزدیک تری به قلب و رشد جنین نگاه می کند و نسبت به سونوگرافی شکمی در اولویت است، اما یک سونوگرافیست حرفه ای از روی شکم هم می تواند وضع جنین را گزارش دهد.
سونوگرافی دوم:
خوشبختانه در سونوگرافی پیشرفته امروزی، برخی از آنومالی ها را تشخیص می دهیم، مثلا ضخامت پشت گردن اندازه گرفته می شود که اصطلاحا به آن سونوگرافی ان.تی می گوییم (هفته ۱۲ تا ۱۵ بارداری). معیار ها و استانداردهایی وجود دارد که بر اساس آن می توان حدس زد که اختلال کروموزومی مانند نشانگان داون وجود دارد. البته این قطعی نیست و مراحل دیگری برای اثبات این ناهنجاری لازم است. ظهور و تکامل استخوان بینی جنین نیز در این مرحله است. سونوگرافی دوم بهتر است در هفته ۱۲ تا ۱۵ بارداری انجام شود.
تا ۲۰ هفتگی، وزن جنین اهمیتی ندارد، چون تا این هفته، وزن چندانی نمی گیرد. ولی بعد از سه ماهه دوم و در پی سه ماهه سوم، بخصوص نیمه دوم سه ماهه سوم زمان وزن گیری جنین است.
سونوگرافی سوم:
زنان بارداری که به سونوگرافی دسترسی دارند و پیگیر هم هستند، بهتر است بعد از هفته ۱۶ یک سونوگرافی برای تشخیص ناهنجاری های جنین انجام دهند. چون رویت اندام های کوچک جنین در این زمان بهتر میسر است. در هفته های ۱۶ تا ۱۹ بارداری جنسیت، دست و پا، تعداد انگشتان، صورت، وضع لب ها، گوش، چشم، دیافراگم، ستون فقرات، کلیه ها، مثانه و معده پر از مایع و چهار حفره ای بودن قلب جنین بررسی می شود.
اگر خانواده ای یک کودک با ناهنجاری قلبی یا سایر ناهنجاری ها را دارند، باید این موضوع را به پزشک رادیولوژیست اطلاع دهند تا مادر به یک سونوگرافیست اکولوژیست مربوط به قلب ارجاع داده شود تا به شکل خیلی دقیق تری جنین بررسی شود. جنسیت جنین بستگی به موقعیت قرارگیری جنین در رحم دارد. اگر وضع قرارگیری مناسب باشد، می توان به راحتی جنسیت را مشخص کرد.
سونوگرافی چهارم
تا ۲۰ هفتگی، وزن جنین اهمیتی ندارد، چون تا این هفته، وزن چندانی نمی گیرد. ولی بعد از سه ماهه دوم و در پی سه ماهه سوم، بخصوص نیمه دوم سه ماهه سوم زمان وزن گیری جنین است. سونوگرافی ۲۸ هفته پایه، برای وزن جنین وجود دارد که از روی منحنی های استاندارد وزن ایده آل (با توجه به هفته) اندازه گیری می شود. دور سر، طول استخوان ران، بای پاریتال و دور شکم اندازه گرفته شده، روی منحنی قرار می گیرد و وزن جنین تخمین زده می شود.
سونوگرافی داپلر، چه وقت؟
بعضی اوقات بخصوص بعد از هفته سی ام بارداری، مطابقتی بین سونوگرافی و سن جنین از روی اولین روز آخرین قاعدگی دیده نمی شود و بیش از دو هفته تفاوت وجود دارد. در نتیجه این احتمال پیش می آید که رشد جنین کافی نیست. اینجاست که سونوگرافی باید خون رسانی به جنین را بسنجد و از نوع دیگری از سونوگرافی با نام کالر داپلر استفاده می شود.مقاومت جریان خون، حجم جریان خون جفت، مقاومت جریان مغز جنین، اندازه گیری و با معیارهای به دست آمده، نتیجه گرفته می شود که خون رسانی کافی است یا خیر؟ این سونوگرافی بعد از ۲۸ هفتگی ارزش دارد و زودتر از این نباید انجام شود.
سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی
این نوع از سونوگرافی امروزه بسیار رایج شده است. هزینه زیادی دارد و سازمان های بیمه گر هم هزینه آن را پرداخت نمی کنند. سونوگرافی سه بعدی، سونوگرافی سیاه و سفید در مقاطع متوالی است که دستگاه مقاطع را پشت سر هم می چیند و تصویری ارائه می دهد که علاوه بر طول و عرض،عمق هم دارد. اسکن اندام می تواند به شکل دستی و از سوی سونوگرافیست یا با دستگاه های جدیدتر، توسط پروپ دستگاه صورت گیرد و تصویر سه بعدی ارائه دهد.در سونوگرافی چهار بعدی، بعد زمان به آن اضافه می شود.
سرعت سه بعدی بالا می رود و قطعات تصویر سریع روی هم قرار می گیرند و حرکات جنین مثل باز و بسته کردن دهان و حرکت دادن دست ها و پاها کاملا دیده می شود.سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی برای همه لازم نیست. معمولا برای دیدن بافت نرم استفاده می شود تا سطح بدن وشکل بدن جنین دیده شود. این کار برای خانواده ها جذابیت دارد و بیشتر خود درخواست چنین سونوگرافی را می دهند.این سونوگرافی ها ضرری برای جنین ندارد. قبلا معتقد بودند فرستادن امواج بیشتر باعث گرم شدن مایع اطراف جنین می شود. ولی پزشک رادیولوژیست پروپ را زیاد روی اندام خاص نگه نمی دارد. پس تئوری گرم شدن مایع هم منتفی می شود.
بیوفیزیکال تست برای همه لازم نیست
گاهی مادر اطلاعی درباره اولین روز آخرین قاعدگی یا سونوگرافی از اوایل بارداری در دسترس ندارد یا آبریزش داشته و احتمال می رود خطری جنین را تهدید کند، یا احتمال زایمان زودرس یا زایمان طول کشیده وجود دارد.برای پایش دقیق جنین بررسی بیوفیزیکال پروفایل انجام می دهیم و پنج مورد در این سونوگرافی اندازه گرفته می شود و با استانداردهایی که داریم مطابقت داده شده و به آن امتیاز می دهیم.پزشک متخصص زنان تصمیم نهایی را می گیرد که آیا جنین تحت فشار است و زایمان باید سریع تر صورت گیرد یا ادامه بارداری خطری برای جنین ندارد.بیوفیزیکال پروفایل ممکن است در سه روز متوالی انجام شود تا مقایسه ای با روزهای قبل شود.
چه تفاوتی بین سونوگرافی ۲D، ۳D و ۴D است؟
شاید تا به حال از خودتان پرسیده باشید انواع سونوگرافی چیست و کدام بهتر است . در این پست از مجله اینترنتی قمر قصد داریم انواع مختلف سونوگرافی ۲ بعدی سه بعدی و سنوگرافی ۴بعدی را توضیح دهیم .
سونوگرافی ۲D (دو بعدی )استاندارد، سونوگرافی سیاه و سفید است که پزشک در بررسی آناتومی کودکان به عنوان بخشی از مراقبت های دوران بارداری انجام می دهد. تصویر و جزئیات جنین برای افراد غیر متخصص در سونوگرافی دو بعدی چندان قابل تشخیص نیست اما پزشکان و افراد آموزش دیده می توانند با همین سونوگرافی معمولی هم تشخیص لازم را بدهند.تصویر زیر یک سنوگرافی ۲بعدی معمولی را نشان می دهد.اولترا سوند ۳D (سونوگرافی سه بعدی ) تصویری سه بعدی از جنین نشان می دهد . در سونوگرافی سه بعدی می توانید تصویری واقعی تر از چهره کودک خودتان را ببینید . تصویر زیر یک سونوگرافی سه بعدی را نشان می دهد .
سنوگرافی چهار بعدی
در سونوگرافی چهار بعدی ۴d به تصاویر سه بعدی حرکت نیز افزوده می شود یعنی می توانید در طول عمل سونوگرافی فیلم زنده ی حرکت کودک در شکم مادر را مشاهد کنید .
معایب ومزایای انجام سونو گرافی سه بعدی و چهار بعدی
در گذشته در تشخیص ناهنجاری جنینی به روش آمینوسنتز (کشیدن آب دور جنین) امکان سقط جنین وجود داشت؛ اما امروزه به کمک دو روش سونوگرافی دو بعدی و سه بعدی بدون بروز هیچ یک از این عوارض، موفقیت تشخیص نیز به بیش از ٩٩ درصد رسیده استتصمیمگیری بهتر در خصوص ختم یا ادامه بارداری و بررسی نتایج اعمال جراحی داخل رحمی، از دیگر کاربردهای سونوگرافی سه بعدی استدر حال حاضر با استفاده از سونوگرافی سه بعدی امکان تشخیص به موقع ناهنجاریهای جنینی و انواع بیماریها از جمله سرطان زنان فراهم شده استآنچه بیش از نوع سونوگرافی و دستگاههای آن اهمیت دارد کارایی و تخصص فردی است که سونوگرافی را انجام می دهد.
مزایای سونوگرافیهای سه و چهاربعدی
این روشها مزایای گوناگونی دارند که برخی از مهمترین آنها بهشرح زیر است:
۱- امکان چرخش موضوع تصویربرداری روی مونیتور و بررسی دقیق توپوگرافیک: بهعنوان مثال در موارد وجود مقادیر قابل توجه مایع آزاد در شکم، نما و سطح ضایعات سابکپسولر احشایی یا شکل رودهها و تغییرات دیامتر آنها قابل بررسی و مشاهده است (مثل نمایی که با لاپاروسکوپی بهدست میآید)
۲- امکان بررسی آرتریوگرافیک ضایعات عروقی از جهات مختلف و بررسی گسترهی ضایعات فوق
۳- تعیین حجم دقیق احشای توپر شکمی و لگنی که شکل هندسی منظمی ندارند:
مثل بررسی پروستات برای کنترل پاسخ به درمان طبی، بررسی حجم آندومتر در ivf، بررسی حجم تومورها طی مراحل درمانی، یا بررسی کلیهی پیوندی
۴- کاهش زمان تصویربرداری در مواردی که ساختار ضایعه پیچیده است: مثلاً در بررسی آنومالیهای رحمی با ایجاد تصویر کرونال
۵- امکان استفاده از نظر مشورتی سایر همکاران: چون اطلاعات کامل تصویری در دستگاه ذخیره شده است (همانند ct اسپیرال) میتوان این اطلاعات را در زمان دیگری از جهتها و با برشهای مختلف مورد بررسی قرار داد (مستقیم یا از طریق اینترنت)
۶- امکان ثبت اطلاعات کامل ضایعه و بررسی رتروسپکتیو پس از مشخص شدن تشخیص
۷- کمک تشخیصی در مواردی که تصویر پاتولوژیهای مختلف در نمای دوبعدی قابل افتراق نباشد مثل مواردی از هیدروسالپنکس و کیست تخمدان
توجه : ضرورت انجام سونو گرافی های سه بعدی و چهار بعدی تنها بر اساس تشخیص و صلاحدید پزشک متخصص زنان است و نه نظر شخصی خانمها. با وجودی که درنود درصد از موارد تشخیص عوارض در جنین، سونوگرافی دوبعدی می تواند پاسخگو باشد اما سونوگرافی سه بعدی بیش از حد نیاز درجامعه پزشکی اشاعه شده به صورت که به شکل اپیدمی در آمده استدر سونوگرافی سه بعدی شکاف کام دقیقتر نشان داده میشود و برای رفع این مشکل (که البته مورد مهمی نیست) جراحی داخل رحمی انجام نمیشود؛ چرا که جراحی داخل رحمی فقط برای بیماریهایی که تهدید کننده حیات جنین است که آن هم با سونوگرافی معمولی قابل تشخیص است، انجام میگیرد و این نوع جراحی هزینه بالایی را در بر دارد.
توصیه میشود مادران باردار بیجهت سونوگرافی سه بعدی را انجام ندهند و اگر مساله کم اهمیتی مثل شکاف کام در سونوگرافی سه بعدی تشخیص داده شد، نگرانی و آشفتگی فکری پیدا نکنند؛ چرا که این مشکل بعد از تولد کودک با جراحی بسیار سادهای برطرف خواهد شدهر خانم بارداری به ۳بار سونوگرافی معمولی نیاز دارد یکی در ۳ماهه اول که حاملگی واقعی تشخیص داده شود تا حاملگی خارج از رحم اتفاق نیفتاده باشد ، سه ماه دوم برای تشخیص ناهنجاری ها و در صورت لزوم ختم حاملگی و در ۳ماهه سوم برای تشخیص عوارضی که در حاملگی ایجاد می شود مثل عدم رشد جنین و اقدام در جهت رفع آن .
خطر سونوگرافی های سه و چهار بعدی در کمین جنین :
از مسائل مهم دوران بارداری، ناهنجاریهای دوران بارداری است که با انجام سونوگرافی قابل تشخیص است.
امروزه ۲ درصد از موارد ناهنجاریهای بارداری، ناشی از دارو یا محیط شیمیایی است. یکسری از داروها مثل داروهای ضدتشنج، ضدانعقاد، شیمی درمانی، تتراسایکلین، آندروژن، تالیدومید، لیتیوم، الکل و... بهعنوان تراتوژن قطعی شناخته شدهاند و داروهایی که اثرات سوء آن قطعی نیست و منجر به ختم حاملگی نمیشوند که شامل بیشتر داروها میشود و دسته سوم که فاقد تراتوژن هستند عبارتند از:
- مسکنها (استامینوفن)، آنتی بیوتیکها
- (پنی سیلینها و سفالوسپورینها)، داروهای ضدتهوع (پرومتازین)ها.
- لذا متخصصان معتقدند، انجام سونوگرافی کمک شایانی به تشخیص برخی ناهنجاریها و وضعیت بافت شناسی در جنین میکند و به همین دلیل نباید انجام آن را برای خانمهای باردار ممنوع اعلام کرد.
- اما با توجه به اینکه برخی از خانمها به واسطه اطمینان خاطر خودشان از وضعیت جنین یا اطلاع از جنسیت آن چندین بار در طول دوران بارداری تحت امواج سونوگرافی قرار میگیرند، میتواند مضر باشد.
- با توجه به اینکه امواج سونوگرافی میتواند موجب اختلال در روند رشد سلولهای مغز شود جبران آن بسیار دشوار و تا حدی غیرممکن است، بنابراین قرار گرفتن در معرض امواج سونوگرافی بهمدت ۳۰ دقیقه یا بیشتر نیز میتواند مشکلات قابل ملاحظهای را هر چند در مقیاس کوچک برای جنین ایجاد کند.
- به همین دلیل به مادران باردار توصیه میشود تا زمانی که پزشک متخصص لازم ندانسته از وی نخواهند که برایشان سونوگرافی تجویز کند.
بارعایت این نکات می توان از خطرات احتمالی سونوگرافی سه بعدی کاست:
- انجام توسط رادیولوژیست مجرب و آموزش دیده
- تنظیمات دستگاه بر اساس برنامه تعیین شده
- انجام سونوگرافی سه بعدی در کمتر از ۳۰ دقیقه
- انجام سونوگرافی سه بعدی برای حداکثر یک بار در ماه
اطمینان از پذیرش مراقبت های حین بارداری توسط مادر بهترین زمان انجام سونوگرافی سه بعدی در ۲۴-۳۲ هفته بارداری و به طور ایده آل در ۲۶-۳۰ هفتگی می باشد.در برخی مراکز برای ایجاد تصاویر بهتر توصیه می شود مراجعه بیماران بین هفته ۲۶ و ۲۸ باشد.بعد از ۳۲ هفته بارداری به علت امکان قرارگیری جنین در لگن انجام سونوگرافی سه بعدی دشوار است.گرچه در کتابهای پزشکی زمان تعیین جنسیت جنین حتی از ۱۲ هفتگی نیز ذکر شده است اما موفقیت در تعیین جنسیت جنین در ۱۵ هفتگی حدود ۵۰% و در ۱۶ هفتگی تا ۹۹% است.برخلاف سونوگرافی های معمولی ، نیازی به پرکردن مثانه قبل از انجام سونوگرافی سه بعدی وجود ندارد.
برخی مراکز برای ایجاد تصاویر بهتر از جنین توصیه می کنند که در یکی دو هفته قبل از مراجعه جهت انجام سونوگرافی سه بعدی مادر روزی ۱ لیتر آب مصرف نماید.هدف از این روش تولید حجم مناسبی از مایع آمینوتیک در اطراف جنین و بهتر شدن کیفیت تصاویر است.نوشیدن مقادیر زیاد مایع بلافاصله قبل از سونوگرافی سه بعدی کمکی به بهبود کیفیت تصاویر نمی کند.ممکن است سونوگرافی سه بعدی در آینده نزدیک جزیی از مراقبت های معمول دوران بارداری باشد و اکنون نیز توسط بسیاری از پزشکان توصیه می گردد.یکی از کاربردهای کنونی سونوگرافی سه بعدی در بررسی ناهنجاری های قلبی جنین است.سونوگرافی سه بعدی ممکن است در آینده نزدیک برای بررسی بیماری های عصبی و رفتاری یا تشخیص فلج مغزی بکار گرفته شود.
خواهشمنديم اگر سوال يا نکتهاي براي مطلب سونوگرافی داپلر چهاربعدی
در ذهن شما باقي مانده است، آنرا در قسمت نظرات با ما و ساير کاربران به اشتراک بگذاريد.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
مجله اینترنتی دلگرم
مرجان امینی
دیدگاه ها