دلگرم
امروز: جمعه, ۱۳ مهر ۱۴۰۳ برابر با ۳۰ ربيع الأول ۱۴۴۶ قمری و ۰۴ اکتبر ۲۰۲۴ میلادی
کمبود پلاکت خون در دوران بارداری و عوارضی که به همراه دارد
12
زمان مطالعه: 5 دقیقه
پایین بودن پلاکت خون در دوران بارداری:پایین بودن پلاکت خون در بارداری خطرناک است؛ پایین بودن پلاکت خون در زنان باردار دلایل مختلفی دارد که خطر خونریزی مغزی را در مادر و جنین افزایش می دهد.

پایین بودن پلاکت خون در دوران بارداری

پایین بودن پلاکت خون در بارداری خطرناک است؛ پایین بودن پلاکت خون در زنان باردار دلایل مختلفی دارد که خطر خونریزی مغزی را در مادر و جنین افزایش می دهد.

با این بخش از دلگرم همراه باشید تا با خطرات کاهش پلاکت خون آشنا شوید.

پایین بودن پلاکت خون در دوران بارداری

علت کاهش پلاکت خون در دوران بارداری

در بارداری ممکن است عارضه های مختلفی برای مادر پیش آید که یکی از این مشکلات پایین بودن پلاکت خون است. این کمبود در زنان باردار دلایل مختلفی دارد که خطر خونریزی مغزی را در مادر و جنین افزایش می دهد. در حاملگی به ویژه در سه ماهه سوم به دلیل تغییراتی که بارداری در بدن ایجاد می کند ممکن است پلاکت خون پایین بیاید. همچنین گاهی سیستم ایمنی بدن دچار تغییر شده و گاهی نیز به دلیل بیماریهای خونی پلاکت خون کاهش پیدا می کند.

یکی دیگر از دلایل پایین بودن پلاکت خون در زنان باردار مسمومیت بارداری (پره اکلامپسی) و دیابت حاملگی است. پلاکت یکی از بخشهای تشکیل دهنده خون است که موجب انعقاد آن می شود. در حالت طبیعی تعداد پلاکت های خون باید بین ۱۵۰ هزار تا ۴۵۰ هزار باشد و اگر پایین بیاید ممکن است انعقاد خون مختل شود.اگر تعداد پلاکت خون در دوران بارداری کاهش یابد به آن ترومبوسیتوپنی حاملگی می گویند. ترومبوسیتوپنی حاملگی معمولا در سه ماهه سوم بارداری اتفاق می افتد. این عارضه بر روی کودک شما تاثیر نمی گذارد، و سطح پلاکت خون شما نیز پس از تولد نوزادتان به حالت طبیعی باز می گردد. پس دلیل اصلی کاهش پلاکت خون در دوران بارداری حاملگی است.

کارشناسان مطمئن نیستید دقیقا چه عواملی باعث می شود تا پلاکت خون در دوران بارداری کاهش یابد اما حدس می زنند دو عامل زیر در این مورد نقش اصلی را بازی می کنند.اول از همه این که به طور معمول بدن شما پلاک هایی که استفاده نمی شود را از بین می برد و آن را با گزینه های دیگری جایگزین می کند. این فرآیند در دوران بارداری شتاب بیشتری به خود می گیرد. نتیجه این فرآیند آنقدرها هم که فکر می کنید بد نیست. درست است که پلاکت خون در دوران بارداری کاهش پیدا می کند اما پلاکت های موجود بزرگتر و جوان تر هستند.

علت دوم این است که بدن شما در طی حاملگی از بخش مایع خون (پلاسما) بیشتر تولید می کند. این بدان معنی است که پلاکت ها بیشتر رقیق می شوند، بنابراین تعداد آن ها در هر میلی لیتر خون کمتر است. این فرآیند بر روی کارایی پلاکت ها تاثیر نمی گذارد. با این شرایط آن ها هنوز هم می توانند به درستی کار خود را انجام دهند.

علت کاهش پلاکت خون در دوران بارداری

پایین بودن پلاکت خون در دوران بارداری

نتایج آزمایش خون خود را باید در یادداشت ها مهم قبل از زایمان بنویسید. تعداد پلاکت شما در آزمایش باید نتیجه ۱۶۰x10.9 / L را نشان دهد. این یعنی تعداد پلاکت های شما ۱۶۰ است که در محدوده طبیعی است. اگر تعداد پلاکت شما کم است، آزمایش خون باید دوباره انجام شود. اگر تعداد پلاکت ها بسیار کم است، ممکن است شما در طی زایمان طبیعی ، سزارین و حتی پس از تولد نوزادتان دچار خونریزی بیشتری می شوید. اگر تعداد پلاکت های خونتان از ۱۰۰ پایین تر باشد باید آزمایش های تکمیلی جهت تعیین علت تجویز شود.

کاهش بسیار زیاد پلاکت خون در دوران بارداری نشان از وقوع یک بیماری مانند لوپوس است. لوپوس زمانی که سیستم ایمنی بدن شما به اشتباه به سلول های سالم حمله می کند، رخ می دهد. برخی از داروها، مانند هپارین مواد مخدر رقیق کننده خون، نیز می توانند بر روی تعداد پلاکت شما تاثیر بگذارند.اگر هر کدام از این موارد در مورد شما صدق می کند، با دکتر خود مشورت کنید. گاهی اوقات، پلاکت بسیار پایین می تواند نشانه ای از یک مشکل در حاملگی باشد. مثلا یک عارضه نادر از بروز پره اکلامپسی، به نام سندرم HELLP نیز همراه با کاهش پلاکت خون در دوران بارداری است.

علائم دیگر این سندروم عبارتند از:

  • علائم پره اکلامپسی، مانند فشار خون بالا و وجود پروتئین در ادرار
  • درد در بالای شکم
  • سردرد
  • حالت تهوع

اگر تعداد پلاکت های خون، در طی آزمایش های مکرر، در سطح ایمن باقی مانده است و شما هیچ علائم دیگر مشاهده نمی کنید نیاز به درمان خاصی ندارید. با این حال باید پزشک خود را مطلع کنید تا اقدامات لازم را در مورد خونریزی شدید احتمالی در طی عمل سزارینتان، در نظر داشته باشد. برای این کار ممکن است استفاده از قرص های استروئیدی، یا تزریق گلوبولین (IVIG) تجویز شود. حتی ممکن است پزشک تزریق پلاکت برای افزایش سطح آن ها و ایجاد ثبات در وضعیتتان را توصیه کند.

علت کاهش پلاکت خون در دوران بارداری

خطرات کاهش پلاکت خون در بارداری

اگر پلاکت خون مادر پایین باشد، پلاکت جنین نیز پایین می آید، در واقع آنتی بادی که باعث می شود پلاکت پایین بیاید از جفت عبور می کند و موجب پایین آمدن پلاکت خون جنین نیز می شود و در این موارد ممکن است جنین خونریزی مغزی کند، همچنین چنانچه پلاکت مادر زیر ۸۰ هزار تا باشد، به ویژه در سزارین نگران کننده است و اگر خونریزی لثه، خونمردگی خود به خودی در اندام ها و خونریزی بینی قبل از حاملگی مشاهده کند لازم است به پزشک مراجعه کرده و آزمایش خون دهد.


خواهشمنديم اگر سوال يا نکته‌اي براي مطلب کاهش پلاکت خون در بارداری

در ذهن شما باقي مانده است، آن‌را در قسمت نظرات با ما و ساير کاربران به اشتراک بگذاريد.

----------------------------------------------------------------------------------------

مجله اینترنتی دلگرم

مرجان امینی



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.4 از 5 (12 رای)  

۲ دیدگاه

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید

ندا | ۵ سال پیش
من درماه هشتم بارداری هستم که پلاکت خونم 132000هزاره که زیرنظرمتخصص زنان هستم میخواستم بدونم این پلاکت برای خودم یافرزندم خطرناک نیست؟
1
13
پاسخ ها:
نسرين | ۴ سال پیش
سلام من ماه آخربارداري هستم وپلاکت خونم 122000ميخوام بدونم خطر داره واسه من وبچم يا نه
3
15

hits