
در مورد کاهش حرکات جنین بیشتر بدانید
با این بخش از دلگرم همراه باشید تا از علت های مهم کم شدن یا متوقف شدن حرکت جنین در شکم مادر
باخبر شوید.
کاهش حرکات جنین را جدی بگیرید
کاهش حرکات جنین جزو بارداریهای پرخطر محسوب نمیشود، ولی عامل هشداردهندهای است برای مادر تا زودتر در پی چاره باشد. حرکات جنین از حدود هفته ۷-۸ بارداری شروع میشود.مادران حرکات جنین را معمولا تا هفته ۱۸-۲۰ اصلا احساس نمیکنند. بیشتر خانمها بعد از هفته ۲۰ حاملگی متوجه حرکات جنین میشوند. حرکات در هفتههای ۳۱-۳۲ به حداکثر میرسد. جنین هر ۲ تا ۳ ساعت یکبار باید حرکت کند.
گاهی مادران مدتی احساس میکنند جنین حرکت ندارد؛ این حالت طبیعی است و همان اپیزودهای خواب جنین است که بیش از ۷۵ دقیقه طول نمیکشد. حرکات جنین متناوب است و مادران بویژه در سهماهه سوم حرکات جنین را بخوبی حس میکنند. در بعضی مواقع حرکات جنین کاهش مییابد؛ مثلا جنینی که مایع اطرافش کم است حرکاتش هم کم میشود یا جنینهایی که به هر دلیلی دارای مشکل هستند.
ممکن است کاهش حرکت هم داشته باشند.حرکات جنینی معمولا بعد از ۴۰ هفتگی کاهش مییابد. پس باید مادر و پزشک، با دقت بیشتری وضع جنین را دنبال کنند. حرکت مناسب جنین حرکتی است که در دو ساعت حداقل ده حرکت وجود داشته باشد یا در یک ساعت حداقل ۴ حرکت. البته حرکات جنین متفاوت است در بعضی از جنینها کمتر و در بعضی بیشتر است.
اغلب مادران با حرکات جنینشان آشنایی دارند و حرکات غیرطبیعی را تشخیص میدهند. در حاملگیهای پرخطر و در هفتههای آخر به مادران توصیه میکنیم که به حرکات جنین توجه کافی بکنند. البته این موضوع نباید بیش از حد حساسیت و اضطراب ایجاد کند. اگر جنینی بیشتر از چند ساعت حرکت نکرد حتما به پزشکشان اطلاع دهند. وقتی مادری با این شکایت مراجعه میکند، توصیه میکنیم حرکات جنین را در بعضی از ساعات روز کنترل کند.
قبل از این کار بهتر است غذا یا مایعی شیرین نیز مصرف کند و بعد از صرف غذا یک ساعت حرکات جنین را کنترل کند. بهتر است روی کاغذی هم ثبت شود. اگر در یک ساعت ۴ حرکت یا بیشتر احساس شد طبیعی است؛ ولی اگر کمتر از ۴ تا باشد، باید یک ساعت دیگر کنترل ادامه یابد. در صورتی که باز هم نتیجه کمتر از ۴ بود، حتما باید به پزشک مراجعه کند تا ضربان قلب جنین شنیده شود. برای اطمینان از سلامت جنین روشی به نام اناستی یا نوار قلب جنین وجود دارد که در آن تعداد حرکات کاملا مشخص میشود.
حرکت جنین در شکم مادر
1- شروع حرکات:اگرچه حرکات جنین از هفته 7 تا 8 بارداری شروع شده و در سونوگرافی هم دیده می شود، اما هر مادر بارداری قبل از هفته 16 تا 22 بارداری حرکات جنینش را حس نمی کند، زیرا قبل از این سن، جنین فقط چند سانتی متر است.
2- اثر تعداد بارداری بر تشخیص حرکات:مادری که قبلا تجربه بارداری را داشته است، به مراتب حرکات جنین را بهتر می شناسد و انتشار گازها یا انقباض های دستگاه گوارش را با آن اشتباه نمی گیرد.
معمولا مادرانی که اولین تجربه بارداری را پشت سر می گذارند، تا حوالی هفته های 20 تا 25 بارداری متوجه این حرکات نمی شوند.
3- اثر اضافه وزن بارداری مادر بر حرکات:مادر برای داشتن بارداری سالم، باید قبل و بعد از شروع بارداری، وزن خود را در محدوده توصیه شده به وسیله متخصص نگه دارد و از پرخوری بپرهیزد.
ممکن است مادرانی که به دنبال بارداری وزنشان خیلی بالا رفته، نتوانند این حرکات را درست حس کنند. به علاوه هنگامی که قطر چربی های شکم 10 تا 15 سانتی متر است، پزشک هم نمی تواند حرکات را خوب تشخیص دهد و حتی سونوگرافی هم مشکل می شود.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
نکاتی در مورد حرکات جنین
ویژگی های حرکات
این حرکات مانند پرش هایی ملایم و نرم هستند. ابتدا تشخیص آنها مشکل است، اما با پیشرفت بارداری، مشخص تر می شوند و می توان حرکت دست و پا و چرخش را تشخیص داد. حرکات دست و پا کوتاه تر و حرکات چرخشی جنین شدیدترند. در هفته های آخر بارداری می توان این حرکات را از خارج بدن مادر دید.
لگدها قبل از خواب بیشترند؟
حرکات، زمان مشخصی ندارند، اما چون مادر شب ها مایل به استراحت است، شدت آنها را بیشتر حس می کند، اما در ساعت های بیداری و فعالیت اجتماعی توجه مادر به حرکات کمتر است. ممکن است بعد از خوردن غذای شیرین، حرکات جنین بیشتر شود.
حداکثر تعداد حرکات
بین هفته 28 تا 32 بارداری است، زیرا حجم مایع آمنیوتیک زیاد است و جنین می تواند به خوبی حرکت کند. بعد از هفته 32، حرکات کم می شوند، زیرا حجم مایع آمنیوتیک کم می شود و جنین در هفته های آخر، حرکات چرخشی کمتری دارد و بیشتر دست و پای خود را حرکت می دهد.
تناوب حرکات
در ابتدا، حرکات کوتاه و با فواصل طولانی هستند، مثلا در یک روز حرکات متعددی را حس می کنید سپس چند روز هیچ حرکتی را حس نمی کنید، زیرا جنین هنوز کوچک است، اما از میانه بارداری تشخیص حرکات جنین منظم می شود. گاهی هم مادر سکسکه جنین را متوجه می شود که حرکات آن مداوم، پشت سر هم و لرزشی است.
لزوم توجه به حرکات
به محض اینکه احساس کردید حرکات جنین تان منظم شده اند (یعنی حدود هفته 28 بارداری)، به آنها دقیق شوید و اگر به نظر رسید این حرکات کم شده اند، حتما متخصص زنان را در جریان بگذارید تا ضربان قلب جنین را بررسی کند.
اگر جنین حرکت نمی کند
مدت خواب جنین حداکثر 75 دقیقه است و اگر بیش از 2 ساعت حرکت نکرد، مادر باید مساله را بررسی کند. اگر احساس کرد، جنینش 2 تا 3 ساعت است حرکت نمی کند، بهتر است کمی غذای انرژی زا مصرف کند و در حالت آرامش به پهلو یا پشت بخوابد، دستش را بر شکم بگذارد و با توجه کامل به جنین، حرکات او را بشمارد.
چطور حرکات را بشماریم؟
بهتر است کمی غذا بخورید و به پهلو بخوابید یا در حالتی راحت، دراز بکشید یا بخوابید. سپس طی 60 دقیقه تمام حرکات کوچک و بزرگ جنین را ثبت کنید. در مورد تناوب این حرکات اتفاق نظری وجود ندارد، اما 10 حرکت طی دو ساعت، مطلوب ترین تناوب توصیه شده است.علت کاهش حرکات جنین می تواند به خطر افتادن سلامت جنین یا کاهش مایع آمنیوتیکی باشد. استانداردی برای تعداد حرکات جنین وجود دارد، اما یک عدد دقیق نداریم. برخی معتقدند حداقل چهار حرکت در ساعت که اگر کمتر باشد، باید بررسی شود.
از چه زمانی توجه به این حرکات اهمیت بیشتری می یابد؟
از ماه هفتم که جنین برای زندگی در خارج رحم آمادگی پیدا می کند، توجه مادر به حرکات او باید بیشتر باشد. متاسفانه برخی مادران بعد از دو روز بی تحرکی جنین به ما مراجعه می کنند. در این شرایط احتمال مرگ جنین در رحم وجود دارد.
حرکات جنین و عوامل داخلی و محیطی
این باور که بچه تکان خورد، پس گرسنه است، باور صحیحی نیست، زیرا غذا باید جذب شود و موادمغذی آن وارد خون مادر شوند، سپس به جنین برسند. عوامل محیطی مانند استرس، صدای شدید، حتی صدای دستگاه پخش کننده ضربان قلب جنین در کلینیک باعث افزایش حرکات جنین می شوند. از طرفی افزایش حرکات جنین ضربان قلبش را افزایش می دهد.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
چطور حرکات را بشماریم ؟
بهتر است کمی غذا بخورید و به پهلو بخوابید یا در حالتی راحت، دراز بکشید یا بخوابید. سپس طی 60 دقیقه تمام حرکات کوچک و بزرگ جنین را ثبت کنید. در مورد تناوب این حرکات اتفاق نظری وجود ندارد، اما 10 حرکت طی دو ساعت، مطلوبترین تناوب توصیه شده است.علت کاهش حرکات جنین میتواند به خطر افتادن سلامت جنین یا کاهش مایع آمنیوتیکی باشد. استانداردی برای تعداد حرکات جنین وجود دارد، اما یک عدد دقیق نداریم.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
از چه زمانی توجه به این حرکات اهمیت بیشتری مییابد ؟
از ماه هفتم که جنین برای زندگی در خارج رحم آمادگی پیدا میکند، توجه مادر به حرکات او باید بیشتر باشد. متاسفانه برخی مادران بعد از دو روز بی تحرکی جنین به ما مراجعه میکنند. در این شرایط احتمال مرگ جنین در رحم وجود دارد.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
در صورت لزوم با سونوگرافی دقیقی به نام بیوفیزیکالتست میتوان وضع جنین را دقیقتر بررسی کرد. این سونوگرافی حدود ۲۰ دقیقه طول میکشد که علاوه بر حرکات جنین، تنفس، باز و بسته کردن اندامها و میزان مایع بررسی میشود و براساس نمرهای که داده میشود، پزشک تصمیمگیری میکند.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
گردآوری شده ی مجله اینترنتی دلگرم
مرجان امینی
اما آزمایش خون سلفری که دادم بهم گفتند بچه ات دختر باورکردنش سخت چون تمام نشانه های موجود در گوگل به پسر میخورد لطفاً راهنمایی کنید با سپاس و تشکر فراوان
ساس کردم خیلی ارومه