دلگرم
امروز: شنبه, ۲۰ خرداد ۱۴۰۲ برابر با ۲۰ ذو القعدة ۱۴۴۴ قمری و ۱۰ ژوئن ۲۰۲۳ میلادی
چطور دوران سالمندی شادی داشته باشیم؟
2
زمان مطالعه: 8 دقیقه
دوران سالمندی شاد : به نظر بسیاری از افراد شادی و سالمندی با هم متناقض به نظر می رسد. اما تحقیقات نشان داده سالمندان اگر بتوانند به خوبی از خود مراقبت کنند شادترین دوران زندگی خود را در پیری تجربه می کنند. با دلگرم همراه باشید و درباره نتایج جالب...

سالمندان شاد چه خصوصیاتی دارند؟

وقتی به دوران سالمندی فکر می کنیم ذهن از همان ابتدا به سمت بیماری های احتمالی رنج آور مثل کمر درد تا بیماری های جدی و ناتوانی های جسمی و جنسی می رود. اما بیشتر از اینکه بخواهیم درباره پیر شدن ناله و شکایت کنیم می خواهیم بگوییم دوران سالمندی می تواند خوش ترین دوران زندگی هر کسی باشد.

به همین دلیل به دنبال این پاسخ هستیم که خوشحال تر بودن یک شخص در دوران سالمندی چیزی عجیب و غریب است یا بقیه هم وقتی وارد این دوران طلایی می شوند خوشحال تر هستند ؟ و اگر این طور نیستند کاری هست که بتوان برای خوشحال بودن در دوران سالمندی انجام داد ؟

در ادامه چند تجربه شخصی فردی مسن و نتایج تحقیقاتی را می خوانید که برداشتی کلی از ارتباط جالب بین پیری و شادی دارد و شما را برای زندگی شاد در دوران سالمندی راهنمایی می کند. از نکات خاصی که در آخر هر تحقیق برای شاد بودن ارائه شده استفاده کنید و از پیر بودن خودتان خوشحال و راضی باشید.

ثابت شدن شادتر بودن سالمندان در تحقیقات

نظرسنجی از مردم سنین مختلف در 149 کشور یک الگوی قابل توجه را مشخص کرد. وقتی از این افراد خواسته شد به میزان رضایتشان از ندگی نمره ای بین 1 تا 10 بدهند. بر اساس گزارش‌ها مشخص شد بیشتر بزرگسالان در اوایل دهه ۲۰ سالگی بسیار شاد هستند و با نزدیک شدن به میانسالی کم‌کم این شادی افت می‌کند.

سالمندان در این تحقیق گزارش دادند در میانسالی، تقریبا در سنین بین 39 تا 57 سالگی و با امتیازی پایین در 50 سالگی کمتر از همیشه شاد بوده اند. و این موضوع از همه تعجب آورتر است که با بالارفتن سن، افراد پیر رضایت خیلی بیشتری از زندگیشان دارند و این رضایت و خوشحالی به تدریج از 50 سالگی افزایش می یابد و تا 90 سالگی ثابت می ماند.

محققان این روند را "منحنی U خوشحالی" می نامند که وقتی روی نمودار قرار می گیرد نتیجه در واقع شبیه به یک لبخند یک طرفه است.

ویژگی های زوج های سالمند شاد
منحنی U خوشحالی

این داده ها فضای زیادی را برای انواع تفاسیر باز می کند. شاید دیدن شمارش روزها روی نمودار به ما کمک کند بیشتر از روزهای زندگیمان لذت ببریم. اما توضیح و تفسیر این نمودار هر چه باشد، مطالعات زیادی نشان می دهد رضایت افراد به طور متوسط از اوایل 50 سالگی تا 60 و 70 سالگی و حتی بعد از آن افزایش می یابد. این ثبات شادی برای بسیاری از افراد تا ناتوانی و تا زمان مرگ هم ادامه دارد.

مطمئنا دوران پیری سراسر شیرینی و خوشی نیست اما این تحقیق دلایلی را برای خوش بینی به زندگی دوران سالمندی ارائه می دهد. اگر ما پس از 50 سالگی و بعد از آن خوشحال تر باشیم یعنی سالم می مانیم و می توانیم از دوران پیری خود بیشتر لذت ببریم.

حقیقتی در گفته قدیمی بلیک، آهنگساز هست که می گوید :من اگر می دانستم قرار است این قدر طولانی زندگی کنم از خودم بهتر مراقبت می کردم". بنابراین قدم اول این است که آنقدر زندگی کنید تا پیر شوید!

نکته اصلی

اگر خوشحال نیستید فقط چند سالی صبر کنید. خوشحال تر می شوید! ضمن اینکه از خودتان به خوبی مراقبت کنید.

شادی سالمندان با یک زندگی معمولی

جوان ها به دنبال تجربه های فوق العاده هستند؛ تجربیاتی که جدید و هیجان انگیز باشد و بتواند آنها را بزرگ نشان دهد. در مقابل، افراد مسن تر می توانند شادی و این تجربیات فوق العاده را در یک زندگی آرامش بخش خانوادگی و اتفاقات قابل پیش بینی تجربه کنند.

افراد سالخورده در دوران پیری ممکن است دیگر دوست نداشته باشند یک سفر عالی به معابد کامبوج داشته باشند و لذت بردن از دلخوشی های کوچک مثل صرف غذا در یک رستوران جدید یا دیدن یک دوست را ترجیح دهند.

البته نمی توان این موضوع را به هر فرد مسنی نسبت داد. با این وجود، به عنوان یک قانون کلی، افراد مسن خودشان را با تجربه زندگی روزانه خوشحال تر و دلشاد تر می بینند. دلگرم کننده است که حتی با وجود محدودیت های مالی یا سلامتی مختل شده روزهای آخر عمر ما پر از شادی باشد.

نکته اصلی

یاد بگیرید از لحظات کوچک زندگیتان لذت ببرید. به یاد داشته باشید شادی بیشتر یک "موضوع درونی" است تا اینکه به عوامل خارجی بستگی داشته باشد.

ارتباطات اجتماعی سالمندان و شادی آنها

زندگی شاد دوران سالمندی

لورا کارستنسن روان شناس می نویسد: "همان طور که افراد پا به سن می گذارند و عمرشان کوتاه می شود، بیشتر روی مهم ترین جنبه زندگی که معمولا ارتباطات با معنا است سرمایه گذاری می کنند و رضایت رو به افزایش آنها از این سرمایه گذاری ها بیشتر می شود".

در ارتباط با این موضوع، تحقیقات نشان می دهند حتی ارتباط آنلاین می تواند خطر افسردگی بین سالمندان بازنشسته را در مقایسه با کسانی که ارتباط آنلاین ندارند تا 3/1 کاهش دهد.

نکته اصلی

گسترش ارتباطات در دوران سالمندی برای شادی سالمندان بسیار مهم است. اگر مسن هستید به همسن و سالان خود کارت پستال و نامه بفرستید؛ با آنها تماس بگیرید و دور هم جمع شوید. می توانید به یک شبکه اجتماعی عمومی یا مخصوص سالمندان بپیوندید.

ارتباط کارهای داوطلبانه سالمندان و شادی آنها

انسان ها دوست دارند احساس مفید بودن کنند. به همین دلیل است که هفته ای 2 تا 3 ساعت کار داوطلبانه در هفته می تواند مزایای زیاد مدامی برای سلامتی و شادی افراد مسن داشته باشد (بیشتر از 2 تا 3 ساعت در هفته هیچ مزیت اضافه ای ندارد).

بعد از بررسی 73 تحقیق روی دوران سالمندی، محققان نتیجه گرفتند انجام کارهای داوطلبانه با خطر کمتر افسردگی و احساس سلامت بیشتر بین افراد بالای 50 سال و حتی سنین بیشتر در ارتباط است. آنها در این تحقیق همچنین متوجه مواردی مثل طول عمر بیشتر و سلامت کلی بیشتر افراد مسنی که کار داوطلبانه انجام می دهند شدند.

سالمندانی که به انجام کارهای داوطلبانه علاقه دارند دوستان جدیدی پیدا می کنند که این به نوبه خود می تواند شادی افراد سالمند را پیش بینی کند.

نکته اصلی

کار داوطلبانه ای را برای انجام دادن انتخاب کنید که با شخصیت و ارزش های شما تناسب داشته باشد. اگر برای کار داوطلبانه ای که می خواهید انجام دهید دلهره زیادی داشته باشید اشتباه انتخاب کرده اید! اگر می خواهید احساس مفید بودن کنید اما دوست ندارید کار داوطلبانه انجام دهید به دوستان یا اقوامی فکر کنید که می توانند از توجه یا کمک شما بهره ببرند یا اگر شغلتان را دوست دارید فقط همان را ادامه دهید.

هدفمندی در سالمندی و ارتباط آن با شادی افراد مسن

بسیاری از سالمندان با پا به سن گذاشتن فکر می کنند دیگر لازم نیست هدفی داشته باشند اگرچه این احساس در این دوران اجتناب ناپذیر است اما گوشه گیری و بی هدف بودن می تواند با انجام کارهای داوطلبانه، ارتباط مدام با خانواده و ادامه دادن شغل مورد علاقه شان از بین برود.

هدفمند بودن در سالمندی می تواند از سلامت ذهن شما محافظت کند. تحقیقات نشان می دهد افراد سالمندی که هدفمندی بیشتری در زندگی دارند احتمالا دیرتر به بیماری های زوال عقل دچار می شوند حتی اگر پلاک ها و پیچیدگی های مربوط به این بیماری ها در مغزشان افزایش یابد.

هدفمند بودن به کاهش مرگ و میر و افزایش شادی در دوران سالمندی ربط دارد. در واقع، تعیین و رسیدن به اهداف قابل دسترس و ارزشمند در هر سنی منجر به شادی می شود و پیری هم استثناء نیست.

نکته اصلی

برای یک "پروژه هدفمند" تصمیم بگیرید. پروژه شما می تواند چیزی مثل نوشتن خاطرات کودکیتان تا یک پروژه کار اجتماعی باشد. یا اگر هدفتان در دوران بازنشستگی بیشتر خوش گذراندن باشد، انجامش دهید!

از افراد بررسی شده در این تحقیق خانمی بود که تا آخرین روز در 95 سالگی از زندگیش لذت برد وقتی به پرستارش گفت به دوست های خانمش زنگ بزند و خبر کنسل شدن بازی دور همی شان را به آنها بدهد. این خانم اوقات خوش زیادی داشت و هر کسی را در اطرافش سرحال و سرزنده می کرد. موهبت های خوش بودن و گذراندن پر ارزش است!

separator line

ترجمه شده توسط فرحناز رنجبر در مجله دلگرم

بیشتر بخوانید:

شادمانه پیر شوید

از افزایش سن تا افزایش شادی در میانسالی

ایده های کاربردی برای اوقات فراغت سالمندان

چگونه زندگی بهتری در دوران سالمندی داشته باشیم؟

فعالیت های فیزیکی و ذهنی سرگرم کننده برای سالمندان



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (2 رای)  


دیدگاه ها
اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !