آشنایی با راههایی برای جلوگیری از آفتاب سوختگی
با این بخش از دلگرم همراه باشید تا با راه های مناسب برای پیشگیری از آفتاب سوختگی تابستان
آشنا شوید.
ماسک هایی برای برطرف کردن آفتاب سوختگی
بشر آفتاب را دوست دارد و از وجود آن بهرههای بسیاری میبرد. همه ما به خوبی می دانیم که زندگی بدون وجود خورشید برایمان بی معنی و حتما غیرممکن خواهد بود.اما همین خورشید و در واقع اشعههایش اگر بیش از اندازه به شما نزدیک باشد میتواند برایتان به شدت عذاب آور شود. سرطان پوست از شایعترین مواردی است که بر اثر تابش آفتاب افراد را مبتلا میکند و در فصل تابستان نیز دردی که بدن شما بابت سوختگی با آفتاب تحمل می کند بسیار توانفرسا است و خاطره بدی برایتان به جا خواهد گذاشت.
زمانی که شما بدون آنکه از پوستتان محافظت کنید در معرض تابش خورشید قرار میگیرید احتمال آفتاب سوختگی شما بالا میرود. به محض آنکه پوستتان قرمز و ملتهب شد بدانید که اثر آفتاب روی پوستتان بسیار زیاد بوده است زیرا معمولا آفتاب سوختگی در درجات اولش علائم زیادی برای آگاه کردن شما ندارد پس خیلی مراقب خود باشید.
ماندن طولانی مدت زیر تابش مستقیم آفتاب به شکل بسیار بدی پوستتان را از بین می برد به طوری که اگر خودتان زیر یک میکروسکوپ لایههای پوستتان را مشاهده کنید، مطمئنا به شدت متاثر میشوید. سطح پوست خشک شده و سلولهای مرده روی آن به چشم میخورند. لکه های کوچک قرمز رنگ روی پوست پدیدار شدهاند و محل سوختگی داغ شده است و همه اینها برایتان درد آور است.
حتی اگر شما بر اثر آفتاب سوختگی بتوانید با مالیدن انواع و اقسام کرمها از درد شدید بکاهید اما به خاطر داشته باشید که وجود همیشگی شما در معرض آفتاب اگر انواع و اقسام سرطانهای پوست را برایتان به ارمغان نیاورد حتما سالهای بعد لکه های قهوه ای بسیاری را به شما هدیه میکند و هر چه پی تر شوید آثار چین و چروک بیشتر روی پوستتان ظاهر میشود.با وجود این خطرات به شما به شدت توصیه میکنیم که بدون زدن انواع کرمهای ضد آفتاب در معرض تابش مستقیم نور آفتاب تابستان قرار نگیرید که حتما دچار سوختگی های شدید میشوید و جبران آن سخت خواهد بود.
آفتاب سوختگی و اشعه ماورای بنفش به سادگی می تواند به پوست صدمه بزند . این صدمه می تواند موجب سرطان پوست شود. میزان کل تشعشع خورشید طی سال ها و در معرض خورشید قرار گرفتن به میزان زیادی که موجب آفتاب سوختگی می شود، می تواند باعث سرطان شود. بیشتر مردم تا سن ۱۸ سالگی ۸۰ درصد در معرض خورشید بودن سراسر عمرشان را تجربه می کنند.
بنابراین به والدین توصیه می شود که از کودکان خود محافظت کنند. برنزه شدن، واکنش پوست شما به پرتو فرابنفش است. در واقع برنزه شدن واکنش محافظتی برای جلوگیری از صدمه بیشتر پوست در مقابل نور خورشید است. از سویی این واکنش، پوست شما را از سرطان محافظت نمی کند. به خاطر داشته باشید که سرطان پوست خیلی به کندی رخ می دهد. آفتاب سوختگی که در این هفته در شما ایجاد می شود ممکن است در ۲۰ سال بعد یا بیشتر باعث ایجاد سرطان پوست شود.
- وراثت
در صورتی که سابقه سرطان پوست در خانواده شما وجود دارد، شما احتمالا در معرض خطر بیشتری هستید. کسانی که پوست تر دارند و از نژاد اروپای شمالی هستند، بیشتر مستعد سرطان پوست می باشند.
- محیط
در حال حاضر میزان پرتو فرابنفش در مقایسه با ۵۰ تا ۱۰۰ سال گذشته بیشتر است و علت آن کاهش لایه ازون (سوراخ شدن لایه ازون) در جو زمین می باشد. هر چه لایه ازون کمتر شود میزان رسیدن پرتو فرابنفش به زمین بیشتر می شود. سایر عوامل موثر عبارتند از: ارتفاع، عرض جغرافیایی و پوشش ابر. هرچه ارتفاع افزایش می یابد، پرتو فرابنفش قویتر می شود. در عرض جغرافیایی بالاتر، جو نازکتر نمی تواند پرتو فرابنفش را به اندازه ای که سطح دریا، تصفیه می شود، کاهش دهد. در خط استوا تشعشع خورشید قویتر است.
در قطب جنوب، شیلی و نیوزیلند ( زلاندنو) میزان پرتو فرابنفش به ویژه در فصل بهار به علت سوراخ شدن لایه ازون در نیمکره جنوبی خیلی بیشتر از میزان طبیعی است. عاملی که به طور واقعی پرتو فرابنفش را کاهش می دهد، پوشش ابر است. آب و هوای مرطوب با پوشش منظم ابر، ممکن است به میزانی کمتر از ۵۰ درصد دارای پرتو فرابنفش باشد.
میزان واقعی پرتو تحت تاثیر چگالی ابرها است. اندازه گیری های لایه ازون در خط استوا در سپتامبر ،۱۹۹۵ موجود می باشد. گزارش های سازمان ملل متحد، نشان می دهد که در سال جاری سرعت کاهش لایه ازون بیشتر از آنچه که انتظار می رفت، بوده است و منطقه ای به وسعتی بیش از اروپا، به طور مشخص میزان بیشتری از پرتو فرابنفش را دریافت کرده است.
در ادامه چند راهکار ساده برای حفاظت از پوست کودکان در تابستان را میخوانید:۱ـ بین ساعات ۱۰صبح و ۴عصر در خانه یا در سایه باشید
در میانه روز که تابش اشعه خورشید به بیشترین مقدار خود می رسد، کودکان خردسال و نوزادان باید در خانه بمانند یا دست کم در سایه باشند. حتی، در روزهای ابرای هم استفاده از کرم ضد آفتاب را فراموش نکنید،بکوشید در این ساعات کودک تان را از منزل خارج نکنید. در ساحل دریا به دلیل انعکاس نور خورشید روی آب، وزش باد امکان آفتاب سوختگی بیشتر می شود.
همه کودکان در معرض خطر قرار دارند
کودکانی که پوست سفیدتری دارند، بیشتر در معرض خطر آفتاب سوختگی هستند. آن هایی که پوست تیره دارند هم می توانند از اشعه آفتاب اسیب ببینند . استفاده از لباس های تیره، کلاه و کرم ضد آفتاب بسیار به کودک شما کمک می کند.
با لباس مناسب از پوست کودک تان محافظت کنید
این کار بیش از استفاده از کرم ضد افتاب اهمیت دارد و مناسب ترین راه برای جلوگیری از نفوذ اشعه خورشید است. کودکانی که کمتر از یک سال دارند، پیش از آن که راه بیفتند، بیش از هر گروه سنی دیگری نیاز به مراقبت دارند و پوشاندن لباس های استین بلند و شلوارهای بلند و کلاه لبه دار مناسب ترین روش است.
لباس شنای سرتاسری
استفاده از کرم ضد افتاب بسیار خوب است، ولی، مواقعی که آفتاب شدید باشد هر نیم ساعت یک بار باید آنها را روی پوست مالید و زمانی که کودک شما در استخر یا دریا مشغول بازی است، به راحتی نمی توان این کار را انجام داد. پس، بهتر است که برای آنها لباس شناس سرتاسری تهیه کنید که همه بدن انها را هنگام شنا بپوشاند. این لباس ها شبیه لباس هایی هستند که غواص ها می پوشند.
تی شرت های کتان
تی شرت های کتانی هم وسیله خوبی برای محافظت از پوست کودک شما در برابر اشعه آفتاب است. به شرطی که سفید نباشند. رنگ سفید بیش از هر رنگ دیگری به اشعه آفتاب اجازه عبور می دهد . رنگ های تیره تر مثل آبی، قرمز، سبز و زرد کمتر اشعه فرابنفش خورشید را از خود عبور می دهند و بیشتر از پوست محافظت می کنند.
از کرم هایی چون زینک اکساید و کرم های ضد آفتاب کودکان استفاده کنید
بعضی از والدین نگران هستند که کرم های ضد افتاب برای کودکان مضر باشد و آنهایی که مخصوص کودکان هستند، بیش از کرم های بزرگسالان اشعه خورشید را از خود عبور دهند و نفوذ پذیر باشند. ولی، این طور نیست و کرم های ضد آفتاب کودکان هم درجه نفوذ پذیری یکسانی با کرم های ضد آفتاب بزرگسالان دارد. استفاده از کرم زینک اکساید یا تیتانیم دی اکساید هم از خطر اشعه فرابنفش خورشید در کودکان می کاهد. این دو کرم همان کرم هایی است که برای جلوگیری از سوختگی پای نوزادان براثر تماس با ادرار و مدفوع به کار می رود. و برای جلوگیری از آفتاب سوختگی قسمت های دیگر بدن هم مفید است.
اگر می خواهید نوزادتان را به گردش ببرید و پاها یا دست های او در معرض تابش نور آفتاب قرار گیرد. قدری از کرم ضد افتاب مخصوص کودکان را به بدن او و جاهایی که در جلوی تابش نور آفتاب قرار دارند، بمالید . البته، در این کار زیاده روی نکنید. روی لب ها هم کرم ضد آفتاب مخصوص لب ها را بمالید و این عضو از بدن کودک تان را فراموش نکنید. دستور و شیوه استفاده از کرم ضد افتاب را روی بسته آن بخوانید حتی، لوسیون های ضد اب هم باید هر چند ساعت یک بار تجدید شود. همچنین، وقتی پوست کودک تان را می شویید و با حوله خشک می کنید، باید دوباره کرم ضد آفتاب روی آن بمالید سعی کنید کرم ضد افتابی که می خواهید بخرید، SPFان دست کم ۳۰باشد.
بودن در سایه برای جلوگیری از افتاب سوختگی مفید است
توصیه اساسی برای حفاظت از پوست در مقابل اشعه آفتاب این است که پوست بدن تان را پوشیده و دور از تابش مستقیم اشعه افتاب قرار دهید. هر وقت به ساحل دریا می روید، اگر می توانید یک چادر کوچک همراه تان ببرید و در گوشه ای آن را برپا کنید تا وقتی که در دریا شنا نمی کنید، در پناه آن استراحت کرده تا با وجود نسیم دریا و اعکاس نور خورشید روی آب دریا پوست خود و کودک تان افتاب سوخته نشود.
استفاده از کلاه های آفتابی با لبه های پهن و بزرگ را فراموش نکنید. استفاده عینک های آفتابی بزرگ برای پوشش دور چشم و حفاظت از چشم در برابر اشعه UV(فرابنفش خورشید)،نیز بسیار مفید است. برای کودک تان هم عینک آفتابی مخصوص تهیه کنید تا چشم حساس او از تابش آفتاب مصون بماند.
چگونه می توان خطر سرطان پوست را کاهش داد؟
آفتاب سوختگی شدید می تواند خطر سرطان را به میزان ۵۰ درصد افزایش دهد. اثر پرتو فرابنفش روی پوست شما بستگی به شدت پرتو و طول مدت در معرض قرار گرفتن آن دارد. نحوه واکنش پوست شما به میزان پرتو تابیده شده به زمینه ژنتیکی تان بستگی دارد. از سویی اگر شما بندرت دچار آفتاب سوختگی می شوید مناطق حساس مانند لب هایتان، بینی و کف دست هایتان را باید محافظت کنید. از طرف انجمن پوست شناسی در مورد سرطان پوست توصیه های زیر ارایه شده است که برای کاهش خطر سرطان پوست به کار ببندید.
خود را در معرض تابش نور خورشید به ویژه در اواسط روز و بین ساعات ۱۰ صبح و ۳ بعدازظهر کمتر قرار دهید.کرم های ضدآفتاب حداقل با ۱۵ spf یا بیشتر را در مناطقی از بدن که در معرض نور خورشید می باشد، به کار ببرید.کرم های ضدآفتاب را هر دو ساعت یک بار حتی در روزهای ابری به کار ببرید. پس از شنا کردن یا عرق کردن، کرم را مجددا استفاده کنید.از لباس هایی استفاده کنید که تمام بدن شما را بپوشاند و روی صورت شما سایه ایجاد کند.
( کلاه های لبه دار هم بر صورت و هم بر پشت گردن شما سایه می افکند)
از کودکان خود مراقبت کنید. از در معرض آفتاب قرار گرفتن آنها در نور خورشید به ویژه زمانی که شدت دارد ( بین ساعت ۱۰ صبح تا ۳ بعدازظهر) خودداری کنید، در ضمن کرم های ضدآفتاب در کودکان ۶ ماهه و بالاتر استفاده کنید. از مصرف کرم های ضدآفتاب برای کودکان کمتر از ۶ ماه جدا خودداری کنید. از در معرض قرار گرفتن کودک کمتر از ۶ ماه در نور خورشید جدا باید خودداری کنید.
برای آسایش خود ، به چند نکته در اینجا اشاره شده است :
۱) یک دوش آب سرد بگیرید ( برخی افزودن جوش شیرین نانوایی یا سوپ جو را تسکین دهنده می دانند )
۲) به نرمی کمپرس ( مالش ) خنک و مرطوب را انجام دهید .
۳) از ژل aloe vera برای مالش استفاده کنید .
۴) از کرم مرطوب کننده بدون عطر ( بدون زمینه نفتی ) برای هیدراته کردن پوست استفاده کنید .
۵) اگر شدید است ، کرم هیدورکورتیزون ۱٪ سبب کمی تسکین خواهد بود .
۶) دادن یک مسکن نیز التهاب را کاهش خواهد داد . ( مانند ایبوپروفن )
۷) مایعات زیاد بنوشید .
۸) در حالیکه نادر است ، اگر آفتاب سوختگی خیلی شدید است و یا با علائم دیگر ( مانند درد شدید ، تاولهای شدید ، تهوع ،گیجی ، سردرد یا عفونت به مرور زمان ) همراه است به پزشک مراجعه کنید .
گردآوری شده مجله اینترنتی دلگرم
مرجان امینی
دیدگاه ها