
تفاوت شپش با شوره سر
در واقع شوره سر همان لایه پوسته پوسته شده کف سر است که لایه مرده محسوب می شود و همراه با چربی کف سر را احاطه می کند و تقریبا ضرر خاصی برای بدن و سر ندارد اما شپش سر موجود زنده بسیار خطرناکی است که باعث خون خواری کف سر و تولید تخم شده و بسیار کثیف و نا سالم است.
شورهٔ سر (ریشه لاتین : Pityriasis simplex capillitii) ریخته شدن سلولهای مردهٔ اِسکالپ (فضای آناتومیک پوست سر٬ از رُستَنگاه مو تا گردن) است و نباید با خشکی پوست سر اشتباه گرفته شود.
پوست انسان در خارجیترین سطح خود بهدلیل داشتن کراتین مدام در حال بازسازی سلولی است و این بدین معنیست که در تماس مداوم با فضای اطراف سلولهای پوست خارجی (اپیدرم) در لایه بیرونی از بین میروند و نیاز به جایگزینی دارند.
این بازسازی در تمام سطح بدن وجود دارد ولی هنگامیکه در اسکالپ سر به دلیلی این روند مرگ سلولی افزایش پیدا کند به شکل ذرات قابل دیدن یا به اصطلاح شوره سر پدید میآید.
فرق شپش با شوره سر
شپش یک راسته از حشرات است. شپشها انگل خارجی، دایمی و اجباری هستند. اجباری به این معنا است که به غیر از بدن پستانداران و پرندگان در جاهای دیگر نمیتواند زندگی کند.
شپشها در راسته «شپش بیبالان» (Phthiraptera) قرار دارند. این راسته دارای بیش از ۳٬۰۰۰ گونه شپش است که انگل خارجی پستانداران و پرندگانند. البته استثناء نیز وجود دارد؛ نوکاردکی و خفاش به شپش مبتلا نمیشوند.
آلودگی به شپش سر عموما به صورت فرد به فرد اتفاق خواهد افتاد. حدودا سی ثانیه طول می کشد تا یک شپش موی سر از فرد دیگری به شما منتقل گردد.
برای سرایت این مشکل به فرد دیگر راه های دیگری همچون کلاه، شانه یا بالش شیوع کمتری دارد ما نکته ای که باید به خاطر بسپارید این است که شپش سر از حیوانات به انسان قابل سرایت نبوده و شپش سر انسان با حیوانات کاملا متفاوت خواهد بود.
از سری نشانه های شپش سر در انسان می توان به خارش شدید و بدون علت سر اشاره کرد که بعضا به دلیل خارش شدید گاهی اوقات ممکن است عفونت پوستی و زرد زخم ناحیه پشت سر و پشت گوش هم ایجاد شود.
معمولاً خارش در ناحیه پشت سر و اطراف گوش ها بوده و یا در این نقاط از شدت بیشترى برخوردار است.
اولین علائم بالینی در سر، موقعی اتفاق می افتد که شپش شروع به حرکت می کند که معمولاً از حاشیه دو طرف سر شروع می شود و بعد به طرف مرکز سر گسترش می یابد.
اما از آنجا که تقریبا همه افراد با اطلاع یافتن از وجود شپش مو در نزدیکان خود، ناگهان دچار خارش سر میشوند!
بنابراین طبیعی است که صرفا وجود خارش کافی نبوده، و لازمست که معاینه و بررسی دقیق تری انجام شود.
تشخیص شپش از شوره سر
شپش اغلب با چسبیدن به قاعده مو خود را از چشمان شما مخفی می کند، ضمن آنکه از نور و گرما هم گریزان بوده، غالبا دور از تاج سر قرار می گیرد لذا بیشتر مشاهده رشک های چسبیده به سر است که شک به بیماری را بر می انگیزد.
جالب است بدانید برای رفع شپش سر باید تمامی افرادی که در یک خانواده با یکدیگر روزانه ارتباط بیشتری دارند مورد درمان قرار بگیرند.
اگر علامتی نیز در سر خود نداشتید و حتی اگر در معاینه پزشک بر روی موهای شما شپش وجود نداشت هم بهتر است درمان را انجام دهید.
چرا شپش سر از بین نمیره ؟ عموما شکست در درمان این بیماری یک دلیل دارد و آن هم این است که با مبتلا شدن یکی از اعضای خانواده مابقی افراد درمان و در واقع پیشگیری را انجام نمی دهند.
برخى موارد درمان نیاز به تکرار پس از یک هفته دارند که ضرورتاً باید انجام گیرد. روسرى، شانه، برس، کلاه، شال و روبالشى و ملحفه باید در آب داغ شسته شوند.
ضدعفونى و شست و شوى فرش و موکت و مبلمان ضرورتى نداشته و نیازى به ضدعفونى کردن کل خانه وجود ندارد.
در صورت درمان نشدن این بیماری مشکلات بسیاری گریبان گیر فرد است که می توان به عفونت های باکتریایی، ریزش مو و … اشاره کرد.
بیشتر بخوانید:
شپش سر: پرکاربردترین راهکارهای از بین بردن شپش سر در کودکان
راه های بی نظیر و فوق العاده برای از بین بردن شپش سر
روغن نعناع موثر در درمان شوره سر
چندین درمان خانگی برای شوره سر