دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۱۱ خرداد ۱۴۰۲ برابر با ۱۱ ذو القعدة ۱۴۴۴ قمری و ۰۱ ژوئن ۲۰۲۳ میلادی
راهنمای "خرید فرش" ماشینی خوب + نکات مهم

۷ نکته اساسی جهت خرید فرش ماشینی

راهنمای "خرید فرش" ماشینی خوب + نکات مهم
6
زمان مطالعه: 11 دقیقه
خرید فرش ماشینی یکی از کارهایی است که معمولا هر چند سال یکبار برای آن اقدام می‌کنید. در نتیجه شاید نتوان در عمل و تنها با بررسی ظاهری فرش، از کیفیت آن اطمینان یافت. در این مقاله مهم‌ترین نکاتی را که باید هنگام خرید فرش ماشینی در نظر داشته باشید...

خرید فرش ماشینی یا دستباف؟

شاید در ابتدا سوالی ساده با پاسخی مشخص به نظر برسد. در عمل طبیعی است که فرش‌های دستباف از کیفیت، استحکام و زیبایی بیشتری به نسبت نمونه‌های ماشینی و مشابه خود برخوردار هستند. اما به همان اندازه نیز شما باید مبلغ بیشتری را برای خرید آنها بپردازید.

یکی از ویژگی‌های مثبت دیگر فرش دستباف، حفظ ارزش آن است. به این معنی که این فرش در طول زمان کم‌ارزش نمی‌شود؛ و در صورت حفظ سلامت آن، مانند یک کالای سرمایه‌ای همیشه در کنار شما خواهد بود.

اما فرش‌های ماشینی نیز علاوه بر قیمت پایین، دارای ویژگی‌های مثبت دیگری نیز هستند. برای یک انتخاب صحیح این مقاله از مجله دلگرم را از دست ندهید.

راهنمای خرید فرش : نکات مهم در خرید فرش ماشینی

اولین ویژگی مثبت فرش ماشینی نگرانی کمتر شما هنگام استفاده از آن است. دومین ویژگی امکان تعویض آن در بازه‌های زمانی کوتاه‌تر است. تنوع طرح و رنگ و وزن سبک‌تر نیز از دیگر ویژگی‌های فرش ماشینی است.

خوشبختانه این روزها فرش‌های ماشینی دیگر مانند گذشته با کیفیت پایین و وجود خطاهای کم و زیاد در طراحی نیستند. در نتیجه از نظر ظرافت در طرح و رنگ و جنس، بسیار به نمونه‌های دستی نزدیک شده‌اند.

هرچند در هر صورت به عنوان یک اثر هنری شناخته نمی‌شوند و بنابراین چنین ارزشی پیدا نخواهند کرد.

۷ نکته اساسی جهت خرید فرش ماشینی

چند نکته مهم هنگام خرید فرش ماشینی

اولین نکته مهم کاربرد فرش و نوع استفاده شماست. به عنوان مثال اگر فرش را برای اتاق نوجوانی شلوغ و شلخته می‌خواهید؛ بهتر است از رنگ‌های تیره‌تر استفاده کنید. این کار باعث می‌شود آلودگی‌ها و لکه‌های احتمالی دیرتر نمایان شود.

همچنین اگر عادت دارید که با کفش وارد خانه شوید؛ بهتر است از خرید فرش‌های با رنگ روشن و کرم خودداری کنید. محل قرارگیری فرش نیز در این زمینه بسیار موثر است.

به عنوان مثال فرش‌های پادری به دلیل قرار گرفتن در معرض آلودگی بیشتر، بهتر است از طیف رنگ‌های تیره انتخاب شوند. در حالی که اگر می‌خواهید فضای اتاق یا نشیمن را بزرگ‌تر نشان دهید؛ بهتر است از رنگ‌های روشن و سایز کوچک تر فرش به نسبت فضا استفاده کنید.

گروه بزرگی از فرش‌های ماشینی از جنس پلی‌استر هستند. حتما متوجه شده‌اید که این فرش‌ها در رگال فروشگاه‌های فرش دارای درخشندگی و جذابیت زیادی هستند. اما پیشنهاد می‌کنیم قبل از خرید فرش ماشینی حتما آن را به صورت پهن شده روی زمین نیز مشاهده کنید.

دو دلیل برای این توصیه وجود دارد. اول اینکه جنس پلی‌استر باعث می‌شود فرش از زوایای خاصی درخشندگی بیشتری داشته باشد. پس بهتر است آن را در زاویه پهن شده روی زمین نیز ببینید و مطمئن شوید که آن را می‌پسندید.

دلیل دوم نیز این است که به طور کلی همه فرش‌ها قرار است روی زمین پهن شوند؛ پس بهتر است روی زمین نیز پسندیده شوند. مگر اینکه بخواهید فرش ماشینی را روی دیوار نصب کنید!

آخرین و مهم‌ترین نکته در زمینه خرید فرش ماشینی نیز توجه به ویژگی‌های فنی آن است. این ویژگی‌ها تا حدود زیادی امکان مقایسه انواع فرش را برای شما ممکن می‌کند. اولین ویژگی هر فرشی تراکم آن است.

تراکم به دو نوع عرضی و طولی به دست می‌آید. تعداد گره موجود در یک متر عرض فرش را تراکم عرضی فرش می‌گویند. این واژه را قطعا در تبلیغ فرش‌های ماشینی با عنوان “شانه” شنیده‌اید. به عنوان مثال وقتی می‌گویند یک فرش 500 شانه است؛ یعنی اینکه در یک متر عرض آن 500 گره وجود دارد.

تراکم طولی نیز دقیقا مانند تراکم عرضی تعریف شده و به دست می‌آید. با این تفاوت که در معرفی فرش ماشینی خیلی به آن پرداخته نمی‌شود. در نتیجه بهتر است هنگام خرید فرش ماشینی درباره هر دو تراکم از فروشنده سوال بپرسید.

طبیعی است که هرچه تراکم یک فرش بیشتر باشد؛ نشان از ظرافت بیشتر آن است.

در زمینه ویژگی‌های فنی فرش توجه به مواد اولیه مصرفی نیز بسیار مهم است. به‌طور خلاصه فرش‌های ماشینی با جنس 100 درصد اکریلیک، با کیفیت‌ترین نمونه‌ها هستند؛ و هر چقدر که از میزان اکریلیک کاسته شده و به نخ‌های مرکب از اکریلیک و پلی پروپیلن افزوده شود؛ از کیفیت فرش کاسته می‌شود.

خرید فرش ماشینی در زمان رکود و سکوت بازار

تصمیم خرید فرش یا فرش ماشینی را تا حد ممکن در هنگامی که بازار ساکت تر است عملی کنید و یا بازدید ازچند تجارت خانه ی معتبر و ملاحظه ی امکانات و تسهیلاتی که برای شما فراهم می کنند فرش مورد نظر خود را از میان مجموعه فرش های آنان انتخاب کنید.

1. برای خرید فرش تنها به خرید بروید

هیچ گاه هنگام خرید اطفال کوچک و یا دوستان و آشنایانی که در صدد تحمیل عقاید خود به شما هستند را همراه نبرید تا بتوانید تصمیم خود را در محیط آرام و فارغ از نظرات دیگران اتخاذ کنید.

2. از فروشندگان حرفه ای مشاوره بگیرید، ولی خودتان انتخاب کنید

نظرات مشورتی فروشندگان خبره ی فروش را قبول کنید ولی هیچگاه به طور مطابق تسلیم سلیقه و نظر آنان نشوید. فرشی را انتخاب کنیدکه مناسب با احتیاج شما و مطابق بودجه ی شما و باب سلیقه ی شما باشد.

3. با صبر و حوصله فرش های بیشتری با طرح های متنوع ببینید

در موقع خرید بدون ملاحظه کاری از فروشنده بخواهید تا تمام فرش ها و فرش های ماشینی را که در فرم و اندازه ی دلخواه شما است نشان داده و یا به اصطلاح آنها را ورق بزند تا بتوانید از میان آنها چند تخته فرش را که بیشتر به سلیقه و نظر شما نزدیک تر است انتخاب کنید .

سپس از بین فرش ها با برسی دقیق تری،که چگونگی آن را شرح خواهیم داد، با سهولت بیشتری تصمیم نهایی برای خرید فرش مطلوب خود را اتخاذ کنید.

بسیار منطقی تر و بهتر خواهد بود که در صورت امکان فرش های انتخابی در مرحله ی اول را در منزل و یا محلی که برای آنها در نظر گرفته اید امتحان کرده و تناسب و هماهنگی های آنها را به ابعاد و مبلمان آن محل به صورت عینی ملاحظه کنید.

بنابراین سعی کنید از موسساتی فرش را خریداری کنید که بدون هیچ الزام این آزادی عمل و امکان را برای شما فراهم کنند و در صورت امکان فرش مورد نظر را از میان آنها انتخاب کنید.

4. در هنگام خرید فرش دقت زیادی در بررسی ابعاد آن به خرج دهید

  • اندازه های قالی و قالیچه را به دقت کنترل کنید. توجه کنید فرش کج و کوله خریداری نکنید. می توان از چند سانتی متراختلاف در ابعاد فرش در قسمت های بالا و پایین آن، که اصولا از مشخصات فرش دست بافت است،چشم پوشی کرد ولی بیشتر از این، به ویژه در قالیچه های کوچک،عیب فرش به شمار می آید.
  • با تاکردن فرش از قسمت میانی و روی هم قرار دادن این دو قسمت می توان تقارن طرح را نسبت به محورهایی که از مرکز فرش میگذرند تشخیص داد.
  • این عمل را می توان به وسیله ی متر و یا خط کش مدرج نیز انجام داد و فاصله ی نقاط مختلف فرش را نسبت به یکدیگر سنجید.
  • تقارن رنگ در اشکال بافته در فرش را نیزمورد توجه قرار دهید و همچنین دقت کنید که موتیف ها و اشکال طرح در متن دست بافته ناتمام نباشد و هر خط و شاخه ای شکل و امتداد طبیعی خود را داشته باشد و ناگهان در میان طرح قطع و ناپدید نشده باشد.

5. هنگام خرید فرش، رنگ آن را از جهات مختلف و در نور طبیعی مورد بررسی قرار دهید

شاید متوجه باشید که رنگ فرش در جهت خواب آن تیره تر به نظر می رسد و در جهت عکس خواب فرش کمرنگ تر بوده و خطوط طرح به نحو مشخص تری دیده می شوند، لذا قالی و قالیچه را باید از زوایای مختلف و در نور طبیعی مورد مطالعه قرار داد.

  1. دقت کنید که رنگ فرش در تمام سطح آن یکنواخت باشد و به خصوص در فرش های کف ساده دورنگی و اختلاف رنگ دیده نشود.
  2. دقت کنید که رنگ فرش به اندازه ی کافی غنی و کامل باشد و قسمت انتهایی پرز ( آنجایی که پرز به شبکه ی تار و پود متصل است) با رنگ سطح فرش اختلاف نداشته باشد چون این اختلاف رنگ نشانگر آن است که الیاف فرش با رنگ های جوهری رنگ شده است.
  3. دقت کنید که رنگ قسمت های پر رنگ به قسمت های کم رنگ سرایت نکرده باشد. با مالیدن یک تکه پارچه ی مرطوب بر روی قسمت های رنگ دار مشکوک می توانید از ثبوت رنگ های فرش اطمینان حاصل کنید.

۷ نکته اساسی جهت خرید فرش ماشینی

بیشتر بخوانید :

۱۱ نکته طلایی برای خرید فرش دستباف

۷ نکته مهم در هنگام خرید تابلو فرش

تشک‌های خوشخواب : راهنمای خرید تشک استاندارد

6. کیفیت پرزهای فرش را مورد دقت قراردهید

فرش را از نظر کیفیت پرز های آن نیز مورد بررسی قرار دهید. پرز فرش باید با دوام، درخشان و انعطاف پذیر باشد. فرش های با پرزهای نرم نسبت به فرش های با پرز ضخیم دوام کمتری دارند و همچنین تمایل بیشتری به جذب گرد و خاک داشته و مانند فرش های با پرز خشن نیز تمیز نمی شوند.

7. بررسی چگونگی بافت فرش

شاید مهمترین عاملی که در انتخاب فرش و فرش ماشینی باید مورد توجه قرار گیرد بافت آن است. برای بررسی چگونگی بافت فرش بهتر است آن را از قسمت پشت مورد مطالعه قرار دهید چون در پشت فرش کیفیت بافت مشخص تر است.

با مطالعه ی پشت فرش به بسیاری از نکات آگاهی خواهید یافت که با بررسی رویه ی فرش امکان نیست، از این قبیل است: تعداد گره ها، نحوه ی تراکم و کوبیدگی پودها و همچنین یکنواختی طرح.

شمارش دقیق گره ها در واحد سطح را به کمک ذره بینی که به یک قاب مدرج به واحد های اندازه گیری (سانتی متر-اینچ) متصل شده است می توان انجام داد. با این وسیله تعداد گره را در عرض و طول یک قاب جداگانه بشمارید و در یکدیگر ضرب کنید تا تعداد گره های موجود در واحد سطح فرش به دست آید.

ولی در این کار نهایت دقت را به عمل بیاورید. زیرا اختلاف شمارش یک و یا دو گره نتایج بسیار غلطی را در محاسبه ی کلی به وجود خواهد آورد. برای صحت بیشتر محاسبه بهتر است شمارش گره ها را در چند نقطه ی مختلف فرش انجام داده و معدل آنها ملاک محاسبه قرار دهید (تراکم قسمت های پایین فرش معمولا بیشتر از قسمت های بالایی آن است).

در مورد بافت فرش توجه داشته باشید که پود های فرش های یک پوده هیچگاه به چشم نمیخورند و تنها در فرش های دو پوده و بیشتر است که گاه در پشت فرش امتداد پود ها دیده می شوند. هرگاه ردیف های بافته شده بهتر کوبیده شده باشند پود ها کمتر دیده می شوند.

آشنایی تخصصی با بافت فرش ماشینی

با ملاحظه ی پشت فرش قسمت هایی را که بافت ناجور داشته و یا احتمالا پوسیده و یا رفو شده باشند بهتر می توان تشخیص داد.قسمت های رفو شده به طور معمول زبرتر و محکمتر از دیگر نقطه های فرش است و با کمی دقت علائم سوزن خوردگی را در آن می توان مشاهده کرد. به علاوه با تا کردن فرش در قسمت های مشکوک به پوسیدگی، صدای خفیف و مخصوص شکستگی احساس خواهد شد.

در موقع بررسی پرز های فرش توجه داشته باشید ارتفاع پرز معیار ظرافت فرش نیست. برای کنترل کیفیت پرزهای فرش و چگونگی پرداخت آنها باید پرز ها را با دست مالش داد. در گوشه و کنار و قسمت های مختلف فرش ارتفاع پرز ها باید به یک اندازه بوده و نباید اثری از تموج در آنها دیده شود.

یکی از دلایل نا منظم بودن پرزها علاوه بر پرداخت ناجور و نا منظم، شست و شوی خشن الیاف فرش است.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.0 از 5 (6 رای)  


دیدگاه ها
اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !