دلگرم
امروز: چهارشنبه, ۱۵ آذر ۱۴۰۲ برابر با ۲۱ جمادى الأول ۱۴۴۵ قمری و ۰۶ دسامبر ۲۰۲۳ میلادی
لایحه دفاعیه
4
زمان مطالعه: 11 دقیقه
لایحه به نوشتارهایی گفته می‌شود که از سوی اصحاب دعوا یا وکلای آن‌ها چه دعاوی حقوقی چه دعاوی کیفری - به مقام قضایی تقدیم می‌شود.

کاربرد لایحه

افرادی که به منظور دفاع از حقوق خود و یا احقاق حقشان به دادگاه مراجعه می‌کنند، به خوبی بر این امر واقف شده‌اند که به منظور پیگیری کار و مهارت لازم به متون مختلفی نیاز خواهند داشت. دادخواست، شکواییه، اظهارات شفاهی و لایحه از جمله این متون مهم و کاربردی به شمار می‌روند. ما در این مقاله تصمیم داریم تا درمورد لایحه، لایحه نویسی و ضرورت و کاربرد آن با شما عزیزان صحبت کنیم. به منظور کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با ما همراه شوید.

همان طور که گفته شد، لایحه از متون مهم و موثر در رسیدگی به شکایات به حساب می‌آید که در روند پیگیری کار به دادگاه و قاضی ارائه خواهد شد. به طور کلی لایحه از ارزش و اعتبار بسیاری بالا و انسجامی قوی برخوردار است. به طوری که در برخی از مواقع این لایحه در نزد قاضی از اظهارات شفاهی و یا صحبت‌های وکیل نیز اثر گذارتر خواهد بود.

اگر چه لایحه در قانون از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است، اما این اسم کماکان برای بسیاری از افراد نا آشناست و چیزی در مورد آن نمی‌دانند. عده دیگری نیز فقط اسم لایحه را از رسانه‌های عمومی شنیده‌اند. به عنوان مثال در اخبار می‌شنوند که «دولت لایحه خود را به مجلس تقدیم کرده است». اما در واقع چیزی از معنا و مفهوم آن نمی‌دانند. لذا بر آن شدیم تا به منظور ارتقا اطلاعات شما عزیزان در این رابطه توضیحاتی در مورد لایحه، لزوم نوشتن لایحه و وجه تمایز لایحه قانونی و دولتی را ذکر نماییم.

تعریف لغوی لایحه

لایحه ریشه‌ای عربی دارد. این کلمه که این روزها در قانون کاربرد فراوانی پیدا کرده است، مکتوب و نوشته معنا می‌دهد.

لایحه در دولت و مجلس

لایحه در قانون اشکال مختلفی به خود می‌گیرد و می‌تواند در قالب درخواست، دفاع و… ظاهر شود. شاید افرادی به عنوان طرفین شکایت این لایحه را به دادگاه ارائه دهند و یا شاید هم لایحه در قالب پیشنهاداتی باشد که از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی فرستاده می‌شود. اگر لایحه در قالب پیشنهاد به دست مجلس برسد، مجلس پیشنهادات مزبور را مورد بررسی قرار می‌دهد تا در صورت امکان آنها را به شکل قوانین درآورد.

کاربرد لایحه در قانون

به طور کلی لایحه یا به شکل پیشنهادات دولتی خواهد بود و یا در قالب درخواست، دفاع و… . ما در این مقاله در مورد وجه قانونی و دادگاهی لایحه با شما صحبت خواهیم کرد. در این نوع از لایحه طرفین دعوی لوایح خود را به مراجع قانونی ذی صلاح ارائه می‌دهند. البته لازم به ذکر می‌باشد که عموما لوایح قانونی در شکل دفاعیه ظاهر می‌شوند و یکی از طرفین دعوی با هدف دفاع از خود آن را به دادگاه تقدیم کرده است.

لذا این نکته را به خاطر داشته باشید که به منظور ایجاد تفکیک مابین لوایح دولت و لوایح قانونی، به لوایح قانونی و دادگاهی در اصطلاح لوایح دفاعیه گفته می‌شود. اگر چه در برخی از مواقع این لوایح ماهیتی دفاعی ندارند و با اهداف دیگری در دادگاه‌ها و مرجع‌های قضایی پیگیری می‌شوند. بدین ترتیب به متونی که به شکل نامه، درخواست و یا توضیحاتی خاص به مراجع قضایی تحویل داده شوند تا در ادامه در پرونده لحاظ شود، لایحه ثبت گفته می‌شود.

لایحه نویسی در تخصص چه افرادی قرار دارد ؟

افرادی که درگیر شکایت و یا دعوا می‌شوند، به ضرورت نوشتن لایحه پی می‌برند و در ادامه به دنبال راهی برای نوشتن این متن قانونی هستند. عده‌ای به منظور آشنایی با روند قانونی و متعارف تهیه لایحه به اینترنت رجوع می‌کنند و با جستجو در میان لایحه‌های دفاعیه به دنبال موضوع مورد نظر خود هستند. عده دیگری هم این کار را به طور کامل به وکیل واگذار می‌کنند و چنین اقدامی را بهترین راه به منظور مواجهه با پیچیدگی‌های لایحه نویسی می‌دانند. عده ای نیز بر این باورند که خودشان می‌توانند دست به قلم شوند و لایحه نویسی کنند. این افراد با چشم پوشی از نکات موجود در فضای وب و تجربیات و علم وکلا دست به کار می‌شوند که قطعا چنین رویه‌ای با نتیجه مطلوب همراه نخواهد شد.

لازم است بدانید که لایحه نویسی از پیچیدگی‌های زیادی برخوردار است و فردی که لایحه می‌نویسد باید ضمن داشتن مهارت لازم به خوبی با این فن آشنایی داشته باشد. وکلا و افراد حقوقی به خوبی با روش لایحه نویسی آشنا هستند و در این زمینه آموزش‌های لازم را دیده‌اند. در صورتی که لایحه نویسی خود را به افرادی غیر حقوقی واگذار می‌کنید، باید این را بدانید که حتی افرادی که از قلم خوب و توانایی‌های و مهارت های نوشتاری بالایی برخوردار هستند، حتما لایحه نویس خوبی نخواهند بود. این کار به مطالعات خاص و فن به خصوصی نیاز دارد. پس بهتر است کار را به کاردانش بسپارید تا در ادامه روند شکایت با مشکلات مختلف مواجه نشوید.

برای نوشتن لایحه چه مهارت‌ هایی لازم است ؟

همان طور که گفتیم، افراد حقوقی بهترین مهارت برای نوشتن لایحه هستند. اما این را بدانید که تنها دانش حقوقی برای نوشتن لایحه کافی نخواهد بود. شخصی که لایحه می‌نویسید باید علاوه بر تسلط به دانش حقوقی، قلم شیوایی نیز داشته باشد. یک لایحه نویس ماهر باید به موارد مهمی از قبیل: موضوع و پیچیدگی پرونده توجه کند. لایحه نویس پیش از تنظیم لایحه باید بداند که پرونده در په مرحله‌ای قرار دارد و لایحه را با توجه به مراحل قانونی که تا کنون طی شده است، تنظیم نماید. ضمن اینکه باید به حجم پرونده نیز توجه داشته باشد و از تجربه وکیل در برخورد با قضات گوناگون پرونده نیز استفاده نماید. علاوه بر آن باید پس از تهیه لایحه به زمان ثبت آن نیز توجه ویژه کند.

همان طور که می‌بینید، لایحه نویسی ابعاد و پیچیدگی‌های مختلفی دارد. لذا توصیه می‌شود تا این کار را خصوصا در پرونده‌های پیچیده به افراد متبحر و حقوق دان بسپارید تا روند پیگیری شکایت مطلوب طی شود. متاسفانه در بسیاری از مواقع افرادی که در یک شکایت دارای حق بوده‌اند، به دلیل ارائه یک لایحه ضعیف به دادگاه از حق قانونی خود محروم شده‌اند. پس از اهمیت این موضوع غافل نشوید و به منظور ارائه لایحه به دادگاه از مهارت و دانش وکلای متخصص کمک بگیرید.

separator line

آموزش و فنون لایحه نویسی

در مورد آموزش لایحه نویسی باید گفت که آموزش خاصی نمی خواهد، وکلا به جای زیاده نویسی باید سعی کنند کل مطلب رو در لایحه بنویسند. دکتر شمس می فرمود در دادخواست همه تیر های خود را بیاندازید و تیری برای روز مبادا نگه ندارید که روز مبادایی وجود ندارد. توصیه می گردد در این خصوص جلد 2 کتاب دکتر شمس خوانده شود با وجود این فکر می کنم لایحه نویسی یه مهارت تجربیه و با خواندن آرای قضایی قدرت استدلال شما شکوفا می شود توصیه می کنم به سایت معاونت آموزشی قوه قضاییه بروید در قسمت انتشارات کل کتابهای قوه قضاییه کتابهایی با موضوع نمونه دادخواست و لایحه نویسی وجود دارد همچنین میتوانید به کتاب نحوه عملی تنظیم و نگارش انواع لایحه دفاعیه در دعاوی حقوقی تألیف منصور اباذری ‌فومشی نیز رجوع کنید.

در نوشتن لایحه دفائیه چند نکته حائز اهمیت است :

  1. مطالعه پرونده.
  2. نت برداری از حساستربن موارد قید شده در پرونده.
  3. اگر وکیل خواهان یا شاکی هستید اظهارات متهم یا خوانده دربدو پرونده اواسط و اخران مطابقت شود درصورتی که وکیل متهم یا خوانده باشید عکس فوق عمل شود.
  4. چنانچه شاهدی در پرونده شهادتی داده مطابقت نمودن اظهارات آنها در طول جلسات الزامی می باشد.
  5. چهار روز قبل از جلسه ، کنترل نمودن اخطاریه ها ( این را بدین خاطر عرض میکنم که اگر نسخه ثانی اخطاریه طرف مقابل به دادگاه ارائه نشده بلافاصله از کلانتری مربوطه درخواست می شود که هرچه زودتر تا قبل از جلسه تقدیم دادگاه کند چون درغیر این صورت جلسه محکمه تجدید می شود.
  6. خوانا نوشتن لایحه و خودداری از نکاتی که ربطی به پرونده مفتوحه ندارد.
  7. استدلال محکمه پسند ازموکل واستناد به مواد قانونی .
  8. در مواردی که پرونده حقوقی است دقت کردن از خواسته خواهان با ابطال نمودن هزینه دادرسی چون در بعضی از موارد عدم دقت درچنین مواردی که هزینه کامل باطل نشده باعث تجدید جلسه می شود واین امر باعث اطاله دادرسی می شود.
  9. درصورتی که وکیل مقابل شما است کنترل نمودن تمبر مالیاتی وی: قدرت فن دفاع یک وکیل از موکل یا موکلین و تکنیک وی در دفاع باعث عدم تضییع حقوق موکل یا موکلین خود می شود یک وکیل درجلسات دادگاه میبایست منظم با دقت و با حوصله تا پایان جلسه حضور داشته باشد.

separator line

نمونه لایحه دفاعیه در پرونده اثبات مالکیت و الزام به تنظیم سند

لایحه دفاعیه در پرونده اثبات مالکیت و الزام به تنظیم سند ریاست محترم شعبه..............دادگاه عمومی (حقوقی)..................... با احترام اینجانب...............وکیل خواهان آقای......................در پرونده کلاسه........................آن دادگاه موضوع دعوای پلاک ثبتی شماره....................به طرفیت آقای ...................طرح دعوای الزام مالکان به تنظیم سند مالکیت رسمی نسبت به پلاک مزبور را نموده است، در دفاع از مطروحه،نظر دادگاه محترم را به نکات زیر در جهت اعلام حقانیت خواهان موکل اینجانب و عدم حقانیت خواندگان (مالکان) جلب می نماید: اولاً- موکل اینجانب در تاریخ...............طبق مبایعه نامه عادی ازخوانده پلاک ثبتی شماره................را با پرداخت ثمن معامله خریداری نموده است، که طبق این سند عادی موکل اینجانب مبلغ.............ریال را نقداً پرداخت کرده، مبلغ.......... ریال را به صورت چک مدت دار پرداخت کرده است. ثانیاً- خوانده در بند ۲ مبایعه نامه، خود را به عنوان فروشنده معرفی و کلیه مشخصات خود را به عنوان فروشنده ذکر میکند ، و در بند چهارم قرار می دارد که ((مبلغ ثمن را.....................ریال نقداً ومبلغ......................چک دریافت کردم)) با توجه به صراحت این مبایعه نامه چگونه وکیل خوانده آن را قولنامه و پرداخت نقدی موکل اینجانب را بیعانه ذکرمیکند ؟ و دادخواست تخلیه موکل اینجانب را می دهد ! ثالثاً- خوانده در جلسه مورخ...................به صراحت می گوید؛ پلاک ثبتی شماره......................را به موکل اینجانب فروخته، ولی چک را وصول نکرده است ؟ چون چک وصول نشده معامله به خودی خود فسخ است. بنابراین خوانده اصل معامله را قبول دارد، ولی مشکل او عدم دریافت وجه چک است؛ یعنی اگر چک وصول می شد، اعتراضی نداشته است ! چگونه وکیل خوانده اصل معامله را منکر و تقاضای فسخ قرارداد دارد ؟ رابعاً- خوانده جهت وصول چک یعنی قسمتی از ثمن معالمه اقدام حقوقی کرده، چک را برگشت زده و در دادسرا طرح شکایت کیفری نموده و موکل اینجانب را محکوم به شش ماه زندان نموده است، چگونه می توان پیش از دو سال ادعای فسخ معالمه را به علت عدم پرداخت ثمن معالمه را به علت عدم پرداخت ثمن معالمه نموده ؟ در صورتی که نیمی از بیشتر ثمن را به اقرار خودش دریافت کرده است . خامساً- موکل اینجانب ملک مورد نظر را از خوانده طی صورتجلسه ای تحویل گرفته و در بند ۷ مبایعه نامه عادی مورخ...................بدان اشاره شده است . در صورتی که اگر معامله قعطی نبوده است چگونه ملک را تحویل موکل اینجانب داده است . سادساً: موکل اینجانب ملک موردنظر را به شخصی به نام ...................... انتقال داده است. با توجه به این که ملک انتقال یافته است . با توجه به این که ملک یافته است؛ و فسخ آن برضرر شخص ثالث خواهد بود.و نظر به این که تمام ارکان یک معامله در این مبایعه نامه عادی جمع می باشد ، تقاضای رد دعوای مالک پلاک ثبتی شماره..................و تقاضای محکومیت نامبره به الزام تنظیم سند با حضور در دفترخانه اسناد رسمی شماره.......................و اعلام مالکیت موکلم را خواستارم. با کمال احترام نام و نام خانوادگی وکیل............................. امضاء....................تاریخ......................

بیشتر بخوانید:

دادخواست چیست ؟ مراحل تنظیم دادخواست چگونه است ؟

شکوائیه چیست ؟ تفاوت شکوایه با دادخواست چه می باشد ؟



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.5 از 5 (4 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits