وصیت نامه چیست ؟
وصیتنامه سندی است که به موجب آن، فرد برای امور شرعی، شخصی و مالی خود پس از فوت تعیین تکلیف میکند. اگر چه نوشتن وصیت نامه در بین مسلمانان مستحب به شمار میرود اما اگر فرد بخواهد برای امور پس از مرگش وصیتنامه تنظیم کند، لازم است تا از شرایط قانونی تنظیم وصیتنامه آگاه باشد تا وصیت وی مطابق با قانون، قابل اجرا باشد.
ماده 825 قانون مدنی: «وصیت بر دو قسم است: تملیکی و عهدی.»
بر خلاف تصور غالب که وصیت را فقط حالتی میداند که فردی مالی را برای دیگری وصیت کند و بعد از خود باقی بگذارد، حالت دیگری هم دارد. در عالم حقوق معمولا از وصیت تملیکی به عنوان «وصیت» و از وصیت عهدی با عنوان «وصایت» یاد میشود.
وصیت تملیکی چیست ؟
بر اساس ماده 826 قانون مدنی: « وصیت تملیکی عبارت است از اینکه کسی عین یا منفعتی را از مال خود برای زمان بعد از فوتش به دیگری مجاناً تملیک کند.»
وصیت تملیکی یک عقد و مانند سایر عقود نیازمند ایجاب و قبول است. بنابر این صرف این که فردی (موصی) وصیت کند که بعد از فوتش عین یا منفعتی از اموالش به فرد دیگر (موصی له) تملیک شود، کفایت نمیکند. در این نوع از وصیت، طرف وصیت (موصی له) باید پس از فوت وصیت کننده (موصی) وصیت را قبول کند.
وصیت عهدی چیست ؟
وصیتِ عهدی در ماده 826 قانون مدنی به این صورت تعریف شده است:
«وصیت عهدی عبارت است از اینکه شخصی یک یا چند نفر را برای انجام امر یا اموری یا تصرفات دیگری مأمور مینماید. وصیتکننده موصی، کسی که وصیت تملیکی به نفع او شده است موصیله، مورد وصیت موصیبه، کسی که به موجب وصیت عهدی ولی بر مورد ثلث یا بر صغیر قرار داده میشود وصی نامیده میشود. »
در وصیت عهدی برخلاف وصیت تملیکی، فرد مالک چیزی نمیشود بلکه ادارهٔ اموال یا اموری به او واگذار میشود. در این حالت، وصیت کننده (موصی) میتواند یک یا چند نفر را به عنوان طرف وصیت (وصی) مشخص کند. در چنین حالتی این افراد (اوصیا) باید به صورت جمعی عمل کنند مگر این که موصی تصریح کرده باشد که هر یک مستقلا عمل کنند.
ماده 834 قانون مدنی : « در وصیت عهدی قبول شرط نیست لیکن وصی میتواند مادام که موصی زنده است وصایت را رد کند و اگر قبل از فوت موصی ردنکرد بعد از آن حق رد ندارد گر چه جاهل بر وصایت بوده باشد.»
در وصیت عهدی قبول شرط نیست. اما وصی میتواند در زمان حیات موصی، وصایت را رد کند و اگر در این زمان رد نکرد بعد از فوت چنین حقی ندارد حتی اگر از وصیت بی خبر باشد.
انواع وصیت نامه
وصیت نامه بر ۳ نوع است :
- وصیت نامهی خودنوشت
- وصیت نامهی سری
- وصیت نامهی رسمی
وصیت نامهی خودنوشت
در وصیت خودنوشت، وصیتکننده باید تمام متن وصیت را به خط خود نوشته باشد تا در دادگاه اعتبار قانونی داشته باشد. به همین دلیل شخص بیسواد یا شخصی که به سبب فقدان بینایی، توانایی نوشتن ندارد نمیتواند وصیت خودنوشت تنظیم کند. و در نگارش چنین وصیت نامهای امکان وکالت دادن به شخص دیگری وجود ندارد.
وصیتکننده حتما باید تاریخ روز، ماه و سال را به خط خود در وصیت نامه درج کند تا چنانچه وصیت نامههای متعددی از او موجود بود، آخرین نسخهی وصیت نامه مشخص باشد زیرا آخرین اراده و فقط آخرین وصیت نامهی وصیت کننده دارای اعتبار است.
اگر وصیتکننده در حضور مأمور وصیت نامهی خویش را امضا کند در صورت لزوم میتواند بهعنوان یک سند رسمی تلقی شود و ارزش آن را داشته باشد.
طبق قوانین امور حسبی کسی که سواد ندارد، نمیتواند وصیتنامه خودنوشت و سری را بنویسد.
وصیت نامهی سری
وصیت نامهی سری برخلاف وصیت خودنوشت به خط هرکسی میتواند باشد اما در نهایت حتما باید به امضای شخص وصیتکننده برسد و طبق قانون باید به ادارهی ثبت محل اقامت وصیتکننده یا در مکانی که آییننامهی وزارت دادگستری تعیین میکند به امانت سپرده شود.
کسانی که قادر به صحبت نیستند نیز از تنظیم وصیتنامه سری معذور هستند.
وصیت نامهی رسمی
نوشتن وصیت نامهی رسمی به مانند دیگر اسنادی است که در دفاتر اسناد رسمی تنظیم میشوند و حتی افرادی که توانایی خواندن و نوشتن ندارند نیز میتوانند از این نوع وصیت نامه استفاده کنند.
به دلیل ثبت وصیت نامهی رسمی در دفاتر اسناد رسمی، نگرانیهای ناشی از مفقود شدن یا از بین بردن وصیت نامه از میان میرود.
وصیت کتبی
یکی از تشریفات تنظیم وصیت نامه کتبی بودن آن است اما در موارد اضطراری مثل جنگ و زلزله که نمیتوان تشریفات نوشتن وصیت نامه را رعایت کرد، شخص میتواند در حضور دو شاهد بهطور شفاهی وصیت کند و یکی از شاهدان باید مفاد وصیت را با تاریخ روز و ماه و سال تنظیم کند و به حضور حضار برساند.
اما اگر وصیتکننده تا زمان عادی شدن شرایط محیط در قید حیات باشد، باید وصیت نامهی خویش را با تشریفات صحیح قانونی تنظیم کند.
نحوه نوشتن وصیت نامه
مورد وصیت باید مشروع باشد. وصیت کردن برای موضوعاتی مثل مواد مخدر باطل است زیرا چیزی که وصیت میشود بایستی منفعت عقلایی و ارزش مادی داشته باشد و غیرمشروع نباشد مثل وصیت کردن یک قطعه زمین. وصیت کردن برای مشروبات الکلی نیز به دلیل غیر مشروع بودن شان باطل است.
آنچه وصیت میشود باید قابلیت نقل و انتقال و معامله داشته باشد، طبق این قاعده نمیتوان اموال عمومی و موقوف را مورد وصیت قرار داد.
وصیتکننده نمیتواند مال دیگری را حتی اگر با اجازهی آن شخص باشد، موضوع وصیت قرار بدهد زیرا وصیتکننده باید مالک آن چیزی باشد که وصیت میکند.
مالی را که در آینده به وجود میآید میتوان وصیت نمود. مثلا میوهی درختی را که بعدا ثمره میدهد را میشود وصیت کرد.
وصیتکننده باید دارای کمال (عقل و بلوغ) باشد و از روی اختیار وصیت کند. وصیت شخص مُکره صحیح نیست.
در تنظیم وصیت نامه شخص باید بداند که بعضی از واجبات را مانند حج واجب شده و بدهکاری حقوقی همچون خمس و زکات و مظالم، که ادا کردن آنها واجب است باید از اصل مال پرداخت شود.
زمان رد یا قبول وصیت
ماده 830 قانون مدنی: « نسبت به موصی له رد یا قبول وصیت بعد از فوت موصی معتبر است بنابراین اگر موصیله قبل از فوت موصی وصیت را رد کرده باشد بعد از فوت میتواند آن را قبول کند و اگر بعد از فوت آن را قبول و موصی به را قبض کرد دیگر نمیتواند آن را رد کند لیکن اگر قبل از فوت قبول کرده باشد بعد از فوت قبول ثانوی لازم نیست.»
زمان قبول وصیت اهمیت دارد. تا زمانی که موصی در قید حیات است میتواند از وصیت خود رجوع کند. حتی اگر موصی له آن را قبول کرده باشد.
ماده 829 قانون مدنی: « قبول موصی له قبل از فوت موصی مؤثر نیست و موصی میتواند از وصیت خود رجوع کند حتی در صورتی که موصیله موصی به را قبض کرده باشد.»
اگر طرف وصیت پیش از فوت موصی وصیت را رد کرده باشد، پس از فوت میتواند آن را قبول کند. اما اگر بعد از فوت موصی آن را رد کرد، دیگر حق ندارد قبول کند چون با رد اون، وصیت ساقط شده است و دیگر چیزی برای قبول باقی نمانده است. موصی له میتواند فقط قسمتی از وصیت را بپذیرد، الزامی در پذیرش تمام آن نیست.
ملاک وصیت اول است یا وصیت دوم ؟
ماده 839 قانون مدنی :« اگر موصی ثانیاً وصیتی بر خلاف وصیت اول نماید وصیت دوم صحیح است.»
آنچه در وصیت اهمیت دارد، عمل به آخرین ارادهٔ وصیت کننده است. اخلاق حکم میکند که آخرین خواستهٔ فردی که دیگر در بین ما نیست، مورد عمل قرار بگیرد. به همین دلیل اگر وصیت کننده یک بار وصیت کند و پس از آن وصیت دیگری انجام دهد، بر اساس مادهٔ 839 قانون مدنی، وصیت دومِ فرد به عنوان آخرین ارادهٔ او ملاک عمل خواهد بود.
وصیت برای صغیر و مجنون
ماده 831 قانون مدنی :« اگر موصیله صغیر یا مجنون باشد رد یا قبول وصیت با ولی خواهد بود.»
امکان این که صغیر و مجنون هم طرف وصیت قرار بگیرند وجود دارد. اما از آن جا که این افراد اهلیت ندارند، قبول یا رد وصیت باید از طرف ولیِ آنها صورت بگیرد.
وصیت چه تأثیری بر حقوق ورثه دارد ؟
ماده 833 قانون مدنی :« ورثهی موصی نمیتواند در موصیبه تصرف کند مادام که موصیله رد یا قبول خود را به آنها اعلام نکرده است. اگر تأخیر این اعلام موجب تضرر ورثه باشد حاکم موصیله را مجبور میکند که تصمیم خود را معین نماید.»
طرف وصیت میتواند هر کسی باشد، حتی اگر جزء ورثهٔ موصی نباشد. وقتی موصی نسبت به اموال خود وصیت انجام میدهد، بعد از فوت او، ورثه تا زمانی که موصی له قبول یا رد خود را نسبت به وصیت اعلام نکرده است، حق تصرف در اموال میت را ندارند. ابتدا باید حق موصی له از اموال میت داده شود و پس از آن تقسیم سهم ورثه صورت بگیرد.
بر اساس این ماده «ا گر تأخیر اعلام (قبول یا رد) موجب تضرر ورثه باشد، حاکم (دادستان) موصی له را مجبور میکند که تصمیم خود را معین نماید».
وصیت قبل از خودکشی چه تاثیری دارد ؟
ماده 836 قانون مدنی :« هر گاه کسی به قصد خودکشی خود را مجروح یا مسموم کند یا اعمال دیگر از این قبیل که موجب هلاکت است مرتکب گردد و پس از آن وصیت نماید آن وصیت در صورت هلاکت باطل است و هر گاه اتفاقاً منتهی به موت نشد وصیت نافذ خواهد بود.»
اگر فردی به قصد خودکشی به خود آسیب برساند و عملی انجام دهد که معمولا به فوت منجر میشود و پس از انجام این عمل وصیت کند، و به دلیل همان آسیب فوت کند، این وصیت مورد قبول نیست. اما اگر این آسیب منجر به فوت فرد نشود، این وصیت نافذ خواهد بود.
محرومیت از ارث به موجب وصیت ممکن است ؟
ماده 837 قانون مدنی :« اگر کسی به موجب وصیت، یک یا چند نفر از ورثهی خود را از ارث محروم کند وصیت مزبور نافذ نیست.»
همهٔ ما ممکن است مواردی را دیده باشیم که فردی به یکی از نزدیکان خود گفته باشد «از ارث محرومت میکنم».
وصیت کننده نمیتواند وراث را از همهی ارث محروم کند؛ شخص وصیت کننده نمیتواند تمام اموال خود را به یک نفر ببخشد یا یک یا چند نفر از وراث خود را از ارث محروم کند و اگر چنین کاری انجام دهد وصیت نامهی وی فقط تا ثلث اموالش صحیح و نافذ است.
در عالم حقوق امکان انجام چنین کاری وجود ندارد. هیچ کس نمیتواند به موجب وصیت یک یا چند نفر از ورثهٔ خود را از ارث محروم کند. بر اساس ماده 837 قانون مدنی چنین وصیتی صحیح نیست.
در وصیتنامه موصی نمیتواند کسی را از ارث محروم کند اما نکته مهم این است که ابتدا باید بدهی موصی تسویه شود و مابقی اموال در بین وراث تقسیم میشود.
گاهی وراث وصیتنامه خودنوشت را انکار میکنند که برای رسیدگی به این ادعا باید به دادگاه حقوقی مراجعه کنند و رسیدگی به آن باید با تشریفات صورت گیرد. این در حالی است که اگر افراد وصیتنامه رسمی را قبول نداشته باشند باید با ادعای جعل آن به دادگاه مراجعه کنند.
وصیت نسبت به چه مقدار از اموال صحیح است ؟
ارث یکی از راههای حلال مالکیت در اسلام و مورد توجه خداوند است. حقوق ورثه از نظر قانون و اسلام از اهمیت زیادی برخوردار است و به همین دلیل سعی شده راههای سلب این حق تا حد ممکن بسته شود. یکی از راههایی که ممکن است ورثه را از حقشان محروم کند، وصیت به تمام اموال است.
به همین دلیل در ماده 843 قانون مدنی ذکر شده :« وصیت به زیاده بر ثلثِ ترکه نافذ نیست، مگر به اجازهٔ وراث و اگر بعض از ورثه اجازه کند، فقط نسبت به سهم او نافذ است».
منظور از ثلثِ ترکه در این ماده، منظور یک سومِ اموالی است که در زمانِ فوت وصیت کننده به او تعلق دارد.
در ماده فوق عبارت «نافذ نیست» قید شده است. عدم نفوذ در حقوق به این معناست که امر حقوقی به طور کامل محقق نشده است، اما باطل هم نیست و نیاز به یک ویژگی تکمیلی دارد تا به طور کامل محقق شود. اگر وصیت کننده نسب به بیشتر از یک سوم از اموال خود وصیت کند، این وصیت به شرطی صحیح است که ورثه میزان اضافه بر ثلث را اجازه کنند.
ممکن است وصیت کننده مال مشخصی را به عنوان مورد وصیت مقرر کرده باشد. در این حالت قیمت آن مال محاسبه میشود و اگر قیمت آن بیش از یک سوم ترکهٔ میت باشد، به میزان یک سوم از قیمت متعلق به طرف وصیت (موصی) و بقیه متعلق به ورثه است.
وصیت برای جنین چه حکمی دارد ؟
ماده 850 قانون مدنی :« موصیله باید موجود باشد و بتواند مالک چیزی بشود که برای او وصیت شده است.»
در ماده ی 850 قانون مدنی بیان شده که موصی له (طرف وصیت) باید موجود باشد. جنین اگر در حین وصیت موجود باشد، وصیت صحیح است.
ماده851 قانون مدنی : «وصیت برای حمل صحیح است لیکن تملک او منوط است بر این که زنده متولد شود.»
حمل در این ماده به منظور جنین است. همان طور که ارث جین در صورت زنده به دنیا آمدن صحیح است وصیت برای جنین نیز صحیح است اما تملیک مال مورد وصیت توسط او، مشروط به این است که زنده به دنیا بیاید.
تعیین صغیر به عنوان وصی
ماده 856 قانون مدنی :« صغیر را میتوان به اتفاق یک نفر کبیر وصی قرار داد. در این صورت اجرای وصایا با کبیر خواهد بود تا موقع بلوغ و رشد صغیر.»
بر اساس ماده فوق صغیر را میتوان به همراه یک کبیر وصی قرار داد. وصایا را کبیر تا زمانی که صغیر به رشد و بلوغ برسد، انجام خواهد داد.
مسئولیت وصی چگونه است ؟
وصی نسبت به آنچه در دست دارد در حکم امین است و تا زمانی که تعدی یا تفریط نکند نسبت به اموال مسئول نخواهد بود. وصی باید طبق وصایای موصی عمل کند در غیر این صورت ضامن است و عزل میشود. با اهمیت بیشتر به نهاد وصیت، شاید بتوانیم هم به یکی از سفارشهای خداوند به درستی عمل کنیم، هم نسبت به زمانی که در قید حیات نیستیم، آرامش خیال بیشتری داشته باشیم.
برای یک وصیت نامه معتبر چه چیزی لازم است ؟
برای این که یک وصیت نامه معتبر باشد، این موارد ضروری است:
- یک وصیتنامه باید مکتوب و امضا شده باشد. یک وصیت نامه میتواند دستنویس باشد ولی عرف به آن است که یک وصیتنامه تایپ شود و در حضور دو شاهد امضا شود و همچنین توسط خود دو شاهد امضا گردد. یک وصیت ضبط شده ویدیویی معتبر نیست.
- شما برای نوشتن وصیت باید 18 سال یا بیشتر داشته و از نظر ذهنی سالم باشید. بطور کل، یک شخص را از نظر ذهنی سالم میگویند که هدف و تاثیر وصیتنامه را درک کند. البته، افراد زیر سن 18 تنها در صورت متاهل بودن میتوانند صاحب وصیتنامه شوند.
وصیتنامه شما سند بسیار مهمی است که معمولا تهیه حرفهای آن هزینه بر نیست. اگر شما یک وصیتنامه ندارید، بهتر است که با یک وکیل مشورت کنید.
منبع: کتاب حقوق مدنی (شفعه،وصیت،ارث) | نویسنده : دکتر ناصر کاتوزیان
بیشتر بخوانیم:
احکام وصیت-رساله حضرت آیة الله العظمى امام خمینی
دیدگاه ها