دلگرم
امروز: شنبه, ۱۲ آبان ۱۴۰۳ برابر با ۲۹ ربيع الآخر ۱۴۴۶ قمری و ۰۲ نوامبر ۲۰۲۴ میلادی
دادسرای فرهنگ و رسانه کجاست و چه وظایفی دارد ؟
19
زمان مطالعه: 6 دقیقه
دادسرای فرهنگ و رسانه تهران در سال 89 به منظور رسیدگی تخصصی به جرائم رسانه‌ای با حضور مسئولان قضایی افتتاح شد.

دادسرای فرهنگ و رسانه

دادسرای فرهنگ و رسانه، از جمله دادسراهای تخصصی ویژه رسیدگی به جرایم درحوزه فرهنگ، هنر و رسانه است. رسیدگی به جرایم حوزه فرهنگ و رسانه ظرایف خاصی را می طلبد چرا که بیشتر مرتکبین جرم در حوزه فرهنگ و رسانه از افراد معروف و شناخته شده جامعه هستند.

گاهی اتفاق می افتد که مدیر دولتی یا نماینده مجلس و یا ورزشکار معروف، در رسانه و یا روزنامه و مجلات یا رسانه های مجازی، مرتکب جرمی می‌شود. در این حالت ممکن است جرم در دادسرای فرهنگ و رسانه و یا دادسرای جرایم رایانه‌ای مورد بررسی قرارگیرد. تعیین صلاحیت رسیدگی به پرونده‌ها جهت دادسرای فرهنگ و رسانه به موجب قانون و تقسیم وظایف صورت می‌گیرد.

دادسرای فرهنگ و رسانه کجاست ؟

به گزارش خبرنگار حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان،‌ دادسرای فرهنگ و رسانه تهران در سال 89 به منظور رسیدگی تخصصی به جرائم رسانه‌ای با حضور مسئولان قضایی افتتاح شد.

این دادسرا در میدان ۱۵ خرداد و طبقه فرهنگ ساختمان مرکزی دادسرای عمومی و انقلاب تهران واقع شده است.دادسرای فرهنگ و رسانه مختص به شهر تهران می‌باشد. در شهرستان‌ها دادسرایی با عنوان دادسرای فرهنگ و رسانه وجود ندارد.

وظایف و صلاحیت های دادسرای فرهنگ و رسانه

داسرای فرهنگ و رسانه با سه شعبه بازپرسی در بهمن ماه 1389 در محل دادستانی تهران، افتتاح شد و آغاز به کار کرد. بر اساس اصل تخصصی کردن رسیدگی قضایی به پرونده‌های خاص، قرار است مجتمع قضایی ویژه جرایم فرهنگ و رسانه، نیز در معیت دادسرای فرهنگ و رسانه، ایجاد شود. اما دادسرای فرهنگ و رسانه، مانند سایر دادسراهای تخصصی، وظیفه رسیدگی به جرایم خاص را دارد. حدود صلاحیت تخصصی دادسرای فرهنگ و رسانه، به جرایم حوزه فرهنگ و رسانه محدود نمی‌شود. بلکه جرایم رایانه‌ای حوزه فرهنگ و رسانه را نیز در بر می گیرد.

کلاهبرداری رایانه‌ای، برداشت پول از حساب اشخاص و همه جرایم رایانه‌ای کماکان در دادسرای جرایم رایانه‌ای رسیدگی خواهد شد، اما جرایمی مانند انتشار عکس یا مطالب خلاف واقع در رسانه های مجازی، در صلاحیت دادسرای فرهنگ و رسانه قرار دارد.

انتشار مطالب خلاف واقع در اینستاگرام، کانال های تلگرامی، سایت ها و یا سایر فضاهای مجازی، به عنوان یک رسانه، انتشار عکس های خصوصی افراد در رسانه های مجازی و یا توهین به مقدسات در رسانه های مجازی و در کل ارتکاب هر نوع جرمی در رسانه های مجازی به دادسرای فرهنگ و رسانه ارجاع می‌شود. رسانه های دیگر مانند رادیو و تلویزیون، مجلات و روزنامه ها و سایر رسانه های نوشتاری، شنیداری و تصویری، نیز، در بحث ارتکاب جرم و یا شکایت کیفری از رسانه ها، در دادسرای فرهنگ و رسانه مورد تعقیب قرار خواهند گرفت.

قضات دادسرای فرهنگ و رسانه

از بین قضات دادسرای عمومی و انقلاب، مقام های قضایی دادسرای فرهنگ و رسانه انتخاب شده و در دادسرای فرهنگ و رسانه مشغول فعالیت هستند.

با توجه به صبغه تخصصی بودن دادسرای فرهنگ و رسانه، قضات این دادسرا، لازم است از دانش اجتماعی و تجربه لازم درباره حقوق مطبوعات و قوانینی مانند قانون کپی رایت، قانون حمایت از حقوق مصنفین و مولفین، قانون مطبوعات، آیین نامه اجرایی قانون مطبوعات، ترکیب هیئت منصفه دادگاه مطبوعات، قانون جرایم رایانه‌ای، قانون کپی رایت نرم افزار در ایران، و سایرقوانین مرتبط با فرهنگ و رسانه، برخوردار باشند. در حال حاضر دادسرای فرهنگ و رسانه با یک سرپرست که معاون دادستان تهران میباشد و سه شعبه بازپرسی مشغول فعالیت است.

نحوه شکایت در داسرای فرهنگ و رسانه

بعضی از جرایم ارتکابی در رسانه های مجازی و رسانه های عمومی کشور، جنبه عمومی دارند و دادستان، به عنوان مدعی العموم ، به دادسرای فرهنگ و رسانه اعلام جرم می‌نماید.

پرونده‌هایی از این دست که نیاز به طرح شکایت از سوی شاکی خصوصی ندارند، با ارجاع دادستان و تعیین شعبه بازپرسی، در دادسرای فرهنگ و رسانه پیگیری و رسیدگی خواهد شد.

اما بعضی از جرایم که در رسانه ها ارتکاب می یابد، نیاز به طرح شکایت از سوی شاکی خصوصی دارد، مانند توهین به شخص خاصی در رسانه ها، یا انتشار عکس خصوصی یا مطلب خصوصی شخصی در رسانه ها، در این صورت شاکی و مدعی خصوصی با طرح شکایت دردادسرای فرهنگ و رسانه با به همره داشتن مدارکی که ثابت کننده ادعا و هویت وی باشد، نسبت به پیگیری موضوع اقدام خواهد کرد.

وکیل متخصص دادسرای فرهنگ و رسانه

پرونده‌های تخصصی کیفری که با حیثیت افراد سر و کار دارد، از پروند های درباره اموال مهم تر است. به دلیل اهمیت بالای جرایم حیثیتی، و جرایمی که به صورت مستقیم با، آبروی افراد در ارتباط است، موجب دقت بیشتری در رسیدگی به این گونه پرونده‌ها می‌باشد.

وکیل پایه یک دادگستری ومتخصص در پرونده‌های کیفری، این امکان را به شما می‌دهد که با تشخیص کامل موضوع، نسبت به طرح شکایت اولیه اقدام نمایید. در بسیاری از پرونده‌های کیفری، حضور وکیل متخصص کیفری، می‌تواند راهی برای رسیدن طرفین به صلح و سازش باشد.

نهاد میانجیگری کیفری که در قانون آیین دادرسی کیفری جدید، مورد توجه قرار گرفته است، به همین مهم، می پردازد. ایجاد صلح و سازش بین طرفین از وظایف ذاتی وکیل پایه یک دادگستری است.

بعضی مواقع با توجه به انتشار مطلبی در رسانه ها، اعم از مجازی و حقیقی، باعث هتک حیثیت افراد می‌شود و جز با عذرخواهی درهمان رسانه و تکذیب مطلب نسبت داده شده، امکان حل و فصل موضوع وجود ندارد. وکیل متخصص دادسرای فرهنگ و رسانه با اشراف کامل بر قوانین مرتبط با رسانه ها و تکالیف و وظایف رسانه، می‌تواند راهکار مناسبی جهت سازش یا پیگیری پرونده در دادسرای فرهنگ و رسانه، ارائه نماید.

علت تشکیل دادسرای فرهنگ و رسانه

رئیس دادسرای کارکنان دولت با اعلام ایجاد دادسرای فرهنگ و رسانه گفت: جرایم خاص رسانه‌ای موجب تشکیل دادسرای فرهنگ و رسانه شد.

وی با اشاره به ایجاد فضای اینترنتی و ماهواره‌ها در علوم ارتباطی گفت:‌"طبیعتا بحث ارتباط بین افراد آسانتر شده و به همین دلیل جرایم خاصی را نیز پدید آورده است که قابل اغماض نیستند و برای مقابله با این بزهکاریهای جدید اولین گام تخصصی شدن قضات رسیدگی به این جرایم است که با همت دادستان و مسئولان قوه قضائیه این گام برداشته شده و دادسرای فرهنگ و رسانه به عنوان دادسرای تخصصی به این موضوع رسیدگی می‌کند."

تمرکز تجربیات قضات و پیشرفت قوانین یکی دیگر از دستاوردهای دادسرای فرهنگ و رسانه خواهد بود.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.3 از 5 (19 رای)  

    ۱ دیدگاه

    شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید

    داناز | ۵ سال پیش
    بهتر از بقیه سایت هابود قابل فهم بود
    0
    0
    
    hits