
بازسازی وسایل چوبی قدیمی
با توجه یه اینکه روز به روز به قیمت وسایل دکوری منزل افزوده میشود، یکی از بهترین گزینهها برای داشتن دکوراسیونی نو و به روز استفاده از وسایل چوبی قدیمی است که گوشهی انباری جا خوش کردهاند. با ایدههای کاملاً هوشمندانه میتوانید از وسایلی که از کار افتادهاند، استفادهی بهینه کنید.
بسیاری از وسایل قدیمی هستند که جلوهی خود را کاملاً از دست دادهاند یا لبپر شده و شفافیت رنگ قدیم را ندارند. در این مواقع با کمی سنباده کاری ، رنگ و پرداخت مناسب جلوهی از دست رفته را به دست خواهند آورد. برای اینکار شما به کمی تجربه، دقت و ابزار مناسب اینکار احتیاج دارید.
رنگ کردن کمد، میز یا بوفه چوبی و پرداخت به شیوههای مختلفی قابل اجرا است. رنگ آمیزی ساده، رنگ آمیزی با استفاده از وسایل طرح چوب، پتینه و دکوپاژ از نمونههای آن است.
بازسازی وسایل قدیمی و کهنه با راهکارها و ایده های خلاقانه
وسایل مورد نیاز
سنباده در اندازههای مختلف
رنگ مورد نظر
بتونه
پارچه بدون پرز
قلممو
غلطک
دستکش و ماسک
روش انجام کار
ابتدا وسیلهی مورد نظر را روی یک قطعه پلاستیک بزرگ بگذارید تا اضافات حاصل از سنباده کاری و رنگآمیزی در اطراف قطعه کار پراکنده نشود. سپس با استفاده از پارچهای تمیز و نمدار سطح قطعه کار را کاملاً تمیز کنید و با استفاده از سنبادهی نرم کار را سنباده بزنید. سنباده زدن و سختی آن به سطح کار شما و میزان لایهبرداری بستگی دارد. سنباده کاری سطح را برای پذیرش رنگ آماده کرده و آن را یکدست میکند.
رنگ کردن کمد چوبی قدیمی
بعد از سنباده کاری با پارچهای مرطوب سطح کار را از ذرات چوب پاک کرده تا کار به هنگام رنگآمیزی، کدر نشود. بهتر است به هیچ وجه از دستمال کاغذی برای این کار استفاده نکنید؛ زیرا ذرات سفید موجود روی آن سطح کار را کثیف میکند.
بعد از آن سراغ قسمتهایی از کار بروید که دچار آسیب یا لبپریدگی شده است. در این مرحله میتوانید از بتونه استفاده کنید. در صورت وجود ترک، شکاف و هر نوع لبپریدگی آن را بتونه کرده و پس از خشک شدن بتونه تمامی سطوح برآمده، زبر یا اضافی را مجدداً سنباده بزنید تا سطحی صاف و صیقلی به شما بدهد.
حال به سراغ رنگکاری بروید. رنگ اکرولیک برای رنگ آمیزی وسایل چوبی قدیمی مناسب است. این رنگ را میتوانید از رنگفروشیهای مخصوص تهیه کنید.
این رنگ فروشیها قابلیت تولید طیف وسیعی از رنگهای مختلف را با استفاده از دستگاههای ترکیب رنگ کامپیوتری دارند. به غیر از رنگهای انتخابی که میتواند مطابق با دکوراسیون جدید شما باشد، میتوانید رنگهایی با تم قهوهای و شبیه به چوب انتخاب کرده یا از شاپان قهوهای برای شباهت بیشتر کار با رنگ چوب طبیعی استفاده کنید.
رنگ کردن دراور
بهتر است که دور اول رنگ را با مقدار کمی آب رقیق کرده و سطح را با لایهای از رنگ رقیق شده بپوشانید. رنگکاری با استفاده از قلممو یا غلطک بستگی به سطح قطعه کار دارد.
در صورتیکه سطح کار شما وسیع و بدون هیچ برآمدگی یا تو رفتگی است، غلطک بهترین گزینه است. اما در صورت باریک بودن سطح یا هر نوع برجستگی بهتر است از قلمموهایی با اندازههای مختلف برای رنگآمیزی استفاده کنید.
در مرحلهی بعد با استفاده از قلممو یا غلطک، سطح را سه بار دیگر رنگآمیزی کنید. دقت داشته باشید که بهتر است بین هر بار رنگآمیزی چند ساعتی فاصله باشد. برای رنگآمیزی گاهی میتوان یک بوفه یا دراور را با استفاده از دو رنگ کاملاً متضاد یا نزدیک به هم رنگ کرد.
بعد از خشک شدن کامل سطح کار میتوانید از هر نوع فینیش روغنی که در مقاله پرداخت و فینیشینگ چوب بررسی شدهاست، مانند روغن بزرک استفاده کنید. این نوع فینیش سطح را در برابر آب و رطوبت مقاوم میکند. در این مرحله کار شما آماده و به اصطلاح ضد آب شده و میتوانید آن را بعد از 24 ساعت که کاملا خشک شد، مورد استفاده قرار دهید.
رنگ آمیزی با استفاده از وسایل طرح چوب
این رنگآمیزی مورد علاقهی بسیاری از هنرمندان است زیرا گاهی میتوان از اشیاء و وسایل غیر چوبی ظاهر کاملاً شبیه چوب ساخت. رنگ آمیزی وسایل به صورتی که حالت و شکل چوب به ما بدهد با چند روش قابل اجرا است که در مقالهای دیگر بهصورت مفصل به آن پرداخته شده است.
پتینه (کهنهکاری) و دکوپاژ در منزل
رنگ کاری بوفه چوبی
پتینه یا کهنهکاری به نوعی از رنگآمیزی گفته میشود که با ترکیب چند رنگ حالتی آنتیک به وسیلهای داده شود. این تکنیک معمولاً روی انواع چوب، پلی استر و نئوپان قابل اجرا است. برای مثال اگر شما دراور قدیمی و کهنهای دارید که از نظر شما دیگر قابل استفاده نیست دست به کار شده و آن را پتینه کنید.
بعد از اتمام کار خواهید دید که ترکیب رنگ چه جلوهای به دکوراسیون منزل شما خواهد داد. رنگ پتینه میتواند بسته به رنگ اصلی دراور کاملاً متفاوت باشد. البته باید یادآوری کرد که اجرای تکنیک پتینه در کارخانهها و کارگاههای مبلمان و وسایل دکوری کمی متفاوت با اجرای آن در یک کارگاه خانگی است.

بهترین راهکار برای نگهداری، مراقبت و برق انداختن وسایل چوبی
در اینجا قصد داریم تا شما را با یک نمونه تکنیک کوچک خانگی برای پتینه کاری آشنا کنیم. با این روش شما میتوانید یک میزتلفن، یک پاتختی کوچک یا یک صندلی آنتیک زیبا با نمای کلاسیک برای خانهی خود درست کنید.
پتینه کاری وسایل چوبی قدیمی
وسایل مورد نیاز
دستکش ضد حساسیت
ماسک
پلاستیک برای زیر کار جهت رنگی نشدن زمین اطراف
چند تکه پارچه بدون پرز
شاپان قهوهای
قلممو در سایزهای مختلف
رنگ اکرولیک (بسته به رنگ دلخواه متفاوت است)
رنگ پتینه مسی
کاسه آب
روغن جلا
روغن برزک
اسپری فیکس براق یا مات به دلخواه
روش انجام کار
قبل از هرچیز زیر دراور پلاستیکی پهن کنید تا رنگ به اطراف تراوش نکند. سپس از دستکش ضد حساسیت و ماسک مخصوص استفاده کرده و با استفاده از پارچهای تمیز دراور مورد نظر را کاملاً تمیز کنید.
در مرحله بعد با سنبادهی نرم تمام سطح کار را سنباده بزنید. سپس با استفاده از یک سنبادهی زبرتر لبههای کار که تیزی و برجستگی دارد را بیشتر سنباده بکشید تا بافت بیشتری به شما بدهد.
حالا با یک پارچهی تمیز و مرطوب سطح را از ذرات غبار پاک کنید. در مرحلهی رنگآمیزی میتوانید از هر رنگ دلخواهی استفاده کنید اما اگر دوست دارید پتینهای مانند تصویر بهدست آورید ابتدا با استفاده از رنگ اکرولیک به رنگ آبی تیره با تم فیروزهای، کل کار را رنگ کنید.
بعد از خشک شدن لایهی اول به سراغ رنگ آبی تیره با تم سبز کلهغازی بروید و با قلممویی نسبتاً بزرگ سطح را بر اساس راه چوب و به صورت حرکت رفت و برگشتی رنگ بزنید. در این مرحله احتیاج نیست که کل کار را با رنگ بپوشانید. فراموش نکنید در هر مرحله رنگ را با کمی آب رقیق کرده و از قلمموی مناسب استفاده کنید.
بعد از خشک شدن کار به سراغ شاپان قهوهای بروید. یک قلمموی ضخیم و پهن برداشته و شاپان را کاملاً رقیق شده به کل سطح کار بزنید و بلافاصله با استفاده از پارچه آن را پاک کنید طوری که هالهای از رنگ قهوهای روی کار باقی بماند.
در این قسمت خواهید دید که تمامی تورفتگی و برجستگیهای کار که سنبادهی بیشتری زدید کاملاً رنگ را به خود گرفته و حالتی کهنه و آنتیک به شما میدهد.
بعد از خشک شدن شاپان یک رنگ پتینهی مسی برداشته و با استفاده از یک ابر تمیز لبهها و برجستگیهای کار را با دقت و حوصله مسی کنید. با این کار دراور شما کاملاً حالت آنتیک به خود گرفته و جلوهی بیشتری به آن میدهد.
بعد از اتمام کار و خشک شدن آن، میتوانید با استفاده از اسپری فیکس مخصوص، کل کار را بپوشانید یا با استفاده از روغن جلا یا روغن بزرک یا هر فینیشی که علاقه دارید کار خود را پایان دهید. دراور زیبا و آنتیک شما حاضر است.
سوالات متداول
وسایل مورد برای رنگ آمیزی وسایل چوبی چیست؟ سنباده, رنگ موردنظر, بتونه, پارچه بدون پرز, قلممو, غلطک, دستکش و ماسک
بهترین ماده برای پرداخت و جلای وسایل چوبی قدیمی چیست؟ این سؤالی است که برای بسیاری از افراد وجود دارد. آگاهی از پاسخ درست و دقیق این سؤال بسیار مهم است. محصولات پرداخت و مواد جلادهنده را میتوان براساس کیفیت کلی و درجه محافظت آنها بدین شکل طبقهبندی کرد: واکس، روغن، وارنیش، شلاک، لاک الکل و جلادهندههای پایه آب.
این مواد درجات مختلفی از محافظت، دوام، کاربرد، قابلیت ترمیم و زیبایی را ارائه میدهند. هیچ پوششی به تنهایی تمام موارد بالا را به همراه نداشته و به همین دلیل در انتخاب آنها باید نوع کاربرد را در نظر داشت.