روش های مناسب برای نگهداری از ادویه جات + روش آماده سازی ادویه
چگونه از ادویه ها نگهداری کنیم
علاوه بر نکاتی که شما باید هنگام خرید ادویه جات مدنظر داشته باشید, نگهداری از آن ها نیز راه و روش خاصی دارد که با رعایت آن می توانید مدت بیشتری از طعم و عطر خوب آن ها بهره مند شوید. با دلگرم همراه شوید .
طرز نگهداری درست ادویه جات در خانه
آشنایی با انواع ادویه رایج
- آویشن شیرازی گیاه خودرویی است با طعم و بوی تند که بیشتر به عنوان رافع نفخ، مصرف دارویی دارد اما در انواع خوراک مانند پیتزا، ذرت آب پز، تخم مرغ و آش نیز از این ادویه استفاده میشود. همچنین دم کرده آویشن در درمان سرماخوردگی کاربرد دارد.
- برگ بو برگ سبزی با عطری شبیه میخک و اکالیپتوس است که در آشپزی هندی و ایرانی مصرف دارد. ویژگی مهم برگ بو این است که به صورت کامل و هنگام طبخ غذا افزوده میشود و پس از پخت غذا، آن را خارج میکنند.
- دارچین از پوست درختی که در مناطق گرمسیری میروید، جدا میشود. از دارچین هم به صورت سائیده و هم به صورت آسیاب نشده، در تهیه انواع کیک، شیرینی، حلیم، آبگوشت و شله زرد استفاده میشود.
- زرد چوبه ریشه گیاهی از خانواده زنجبیل و بومی هندوستان است. مصرف اصلی زردچوبه، رنگ دار کردن مواد غذایی است اما عطر زردچوبه، به ویژه اگر شیرین کرده باشد، در عطر و طعم غذا مؤثر است.
- زعفران خامه و کلاله گلی است به همین نام که بومی ایران و آسیای صغیر است. بهترین زعفران ایران از قاینات خراسان میآید.
- زعفران معمولاً از نخهای پررنگ و کم رنگ ترکیب شده است. رنگ زعفران مربوط به نخهای پر رنگ و عطر آن مربوط به نخهای کم رنگ است. زیره بذر گیاه است که بومی ایران بوده البته در شمال آفریقا و در کشورهای عربی نیز به دست میآید.
- زیره دو نوع دارد، زیره سیاه و زیره سبز. عطر زیره سیاه بسیار تند است.
- فلفل میوه یک گیاه بوتهای گرمسیری است. بسیار تند و معطر بوده و در آشپزی جایگاه بسیار مهمی دارد. فلفل، انواع سیاه، سفید و قرمز دارد.
- میخک یا قَرَنفُل، غنچه یک درخت گرمسیری است که شکل آن شبیه به یک میخ ریز است. میخک عطر و طعم بسیار تندی دارد و در انواع مواد غذایی و شیرینی از آن استفاده میشود.
- هل به صورت سه نوع سفید، سبز و سیاه وجود دارد. هل سبز عطر قویتری دارد و میتواند جانشین هل سفید شود. هل سیاه درشت تر است و عطر آن فرق میکند و بیشتر برای رفع نفخ کاربرد دارد.
بهترین روش های نگهداری از ادویه جات
معمولاً انواع ادویه به سبب خاصیت ضد میکروبی که دارد از مقاومترین چاشنی های غذایی در برابر فساد به شمار میرود.
انواع ادویه را باید به منظور افزایش زمان ماندگاری، در جای خشک و خنک نگهداری کرد زیرا در صورت نگهداری ادویه در محل گرم و مرطوب، امکان خراب شدن، کپک زدن یا تغییر رنگ، بو و مزه آنها وجود دارد.
چنانچه ادویه های پودر شده در ظروف شیشهای تیره یا فلزی نگهداری شوند، ۱۲ تا ۱۸ ماه بدون تغییر میمانند و ویژگی خود را حفظ میکنند. در فریزر، ادویههای آسیاب نشده به مدت سه سال و نوع آسیاب شده به مدت شش ماه تازه میماند.
باید توجه داشت که ادویه در رطوبت بالا، حالت خمیری و چسبنده به خود میگیرد که نشان دهنده فساد ادویه است.
علاوه بر اینکه احتمال رشد میکروب و ایجاد حالت لزجی نیز در ادویه وجود خواهد داشت بنابراین اگر مصرفکننده از قاشق مرطوب یا آغشته به موادغذایی برای برداشتن ادویه از ظرف مخصوص آن استفاده کند، شرایط مناسبی برای رشد و تکثیر میکروب ایجاد می شود.
در کشور ما معمولا انواع ادویه در کارخانه تولید نمیشود و فرایند خاصی نیز برای تولید آنها به کار نمیرود، بلکه فقط فرایند انتقال و آسیاب کردن روی آنها صورت میگیرد. گاهی ادویه های پودر شده به وسیله اشعه گاما یا روشهای دیگر در کارخانه ضدعفونی و بستهبندی میشوند.
روشهای آماده سازی ادویه
بسته به نوع ادویه و غذای مصرفی، روشهای مختلفی برای آمادهسازی ادویه وجود دارد اما هدف تمام این روشها، بهره گیری بهینه از عطر و رایحه ادویه است.
1 - آسیاب کردن
در روش آسیاب کردن، ادویه را با آسیاب برقی به اندازه دلخواه پودر میکنند تا ادویه کاملاً یکنواخت شود.
2 - رنده کردن
در مورد ادویههای تازهای مانند زنجبیل و جوز هندی، ابتدا پوست آنها را کنده، آنگاه رنده میکنند.
3 - تفت دادن بدون روغن یا بو دادن
این روش اغلب در آشپزی هندی کاربرد دارد و از آن برای افزایش عطر ادویههایی مانند زیره، تخم گشنیز و رازیانه استفاده میشود. به این ترتیب که ماهی تابه ای را روی شعله قرار داده، آنگاه دانههای ادویه را داخل آن میریزند و به مدت دو الی سه دقیقه حرارت میدهند. محتویات ظرف باید مرتباً به هم زده شود تا ادویه نسوزد. سپس ادویه را در هاون میکوبند.
4 - تفت دادن در روغن
در این روش ادویه سائیده شده با روغن تفت داده میشود تا عطر و رایحه آن آزاد شود.
کدام ظروف؟
1 - ظروف پلاستیکی
از ظروف پلاستیکی میتوان برای نگهداری ادویهها استفاده کرد. البته باید توجه داشت که این ظروف نسبت به گازها و بخارات مختلف بسیار نفوذپذیرند در نتیجه ادویههایی که در ظروف پلاستیکی نگهداری شدهاند، ممکن است با گذشت زمان عطر و طعم ویژه خود را از دست بدهند.
2 - ظروف آلومینیومی
ورقههای آلومینیومی معمولاً با لایهای از پلیمر پلاستیک پوشانده میشوند تا قابلیت دوخت و دربندی داشته باشند.
نرمی و نفوذ ناپذیری این نوع بسته بندی در برابر گازها و بخارات مختلف سبب میشود تا امکان اکسیداسیون، ورود رطوبت و امکان رشد میکروبها در مواد غذایی خشک مانند ادویه به طور کامل از بین برود. همچنین این نوع بستهبندی امکان دربندی تحت خلأ را نیز دارا می باشد.
3 - پوشش سلفون
استفاده از پوشش های پلاستیکی خاصی مانند سلفون برای نگهداری ادویه بسیار رایج است ضمن اینکه هزینه بستهبندی نیز نسبت به نوع قبل کم تر است. در این روش که به صورت تجاری استفاده میشود، نیز امکان ورود گازها و بخارات وجود دارد.
توجه به این نکته حائز اهمیت است که بستهبندی ادویه در ظروف پلاستیکی و سلفون بسیار اقتصادی و رایج است اما به لحاظ حفظ طولانی مدت عطر و طعم ادویه، بسته بندی تحت خلأ در شیشه و یا بستهبندی در ظروف آلومینیومی توصیه میشود.
4 - ظروف شیشه ای
شیشه به عنوان یک ماده بی اثر در بستهبندی موادغذایی در نظر گرفته میشود. البته باید اشاره نمود که نور از شیشه عبور میکند در نتیجه ممکن است سبب اکسیداسیون یا تغییر رنگ برخی رنگدانههای طبیعی ادویه شود.
این مشکل را میتوان با استفاده از شیشههای تیره یا رنگی برطرف کرد بنابراین شیشه میتواند به عنوان یکی از بهترین ظروف بستهبندی ادویه مطرح شود.
بیشتر بخوانید :
بهترین ظرف برای نگهداری مواد غذایی کدام است؟ ( میوه و سبزیجات )
آبلیمو را در ظروف پلاستیکی نگهداری نکنید !؟
چگونه سیب زمینی را نگهداری کنیم تا خراب نشود؟
بهترین روش ها برای نگهداری برنج تازه در منزل
بهترین راه برای نگهداری آبغوره در خانه
دیدگاه ها