
بی اشتهایی عصبی و درمان بی اشتهایی عصبی:ویژگی های اصلی بی اشتهایی عصبی خودداری از حفظ کمترین وزن بهنجار بدن ترس شدید از افزایش وزن ، و اختلال قابل ملاحظه در درک شکل یا اندازه بدن است. به علاوه زنانی که به این اختلال مبتلا هستند پس از نخستین قاعدگی دچار فقدان قاعدگی می شوند.
معمولاً از دست دادن وزن در درجه اول از راه کاهش در میزان کل غذای مصرفی صورت می گیرد. اگرچه این افراد ممکن است با کنار گذاردن غذاهای پر کالری از رژیم غذایی شان شروع کنند، اما بیشتر آنها سر انجام رژیم بسیار محدودی را حفظ می کنند که گاهی تنها معدودی از غذاها را شامل می شود. روش های اضافی از دست دادن وزن شامل تخلیه (یعنی، استفراغ عمدی یا مصرف نابه جای ملین ها، مدرها، یا تنقیه) و ورزش زیاد و مفرط است.
مبتلایان به این اختلال به شدت از افزایش وزن یا چاقی می ترسند. این حالت حتی با کاهش وزن از بین نمی رود بالکه شدت این نگرانی افزایش می یابد.
بی اشتهایی عصبی و درمان بی اشتهایی عصبی
تجربه و اهمیت وزن در این افراد تحریف شده است به شکلی که این افراد احساس چاقی کلی می کنند در حالی که دیگران اذعان دارند لاغرند، این افراد دائم در حال برانداز کردن باسن ، شکم و ران های خود هستند.
آنها ممکن است از وزن کشی مکرر، اندازه گیری وسواسی اندام ها و استفاده مستمر از آینه برای بازبینی قسمت های بدن استفاده کنند. این افراد کاهش وزن را ناشی از مدیریت می دانند و از تایید مشکلات ناشی از سوء تغذیه طفره می روند.
فقدان قاعدگی در زنان مشاهده می شود و در دختران سنین پیش از بلوغ ، نخستین قاعدگی ممکن است در اثر این بیماری به تاخیر بیفتد.
انها برای رفع مشکل اقدام به مراجعه و درمان نمی کنند و بیشتر آنها بینشی از بیماری خود ندارند.
ویژگی های تشخیصی(علائم کم اشتهایی عصبی)
الف ـ خود داری از حفظ کمترین وزن بهنجار، یا بالاتر از آن، متناسب با سن و قد (مانند، کاهش وزن بدن که به حفظ کمتر از 85 درصد از وزن مورد انتظار می انجامد(وزن نرمال بدن (پنج کیلو بالا یا پایین ) = 105/ وزن بدن ) ؛ یا ناتوانی برای کسب وزن مورد انتظار در جریان دوره رشد که به وزنی کمتر از 85 درصد وزن مورد انتظار منجر می شود).
ب ـ ترس شدید از افزایش وزن یا چاق شدن، حتی، حتی وقتی بیش از اندازه لاغر است.
ج ـ اختلال در برداشت شخص از وزن یا شکل بدن خود، تاثیر بی مورد وزن یا شکل بدن بر ارزیابی از خویشتن، یا انکار وخامت وزن پایین جاری بدن.
د ـ فقدان قاعدگی، یعنی فقدان حداقل سه دوره قاعدگی پیاپی در زنان پس از نخستین قاعدگی. (یک زن در صورتی مبتلا به فقدان قاعدگی در نظر گرفته می شود که دوره های قاعدگی وی تنها پس از تجویز هورمون، مانند استروژن، روی دهد ).
دو نوع مشخص دارد:
نوع محدود کننده: ذر جریان دوره جاری بی اشتهایی عصبی، شخص به طور منظم اقدام به خوردن با ولع یا تخلیه(یعنی، استفراغ عمدی یا مصرف نا به جای ملین ها، مدرها، یا تنقیه) نکرده است.
نوع خوردن با ولع/ تخلیه ای: درجریان دوره جاری بی اشتهایی عصبی، شخص به طور منظم اقدام به خوردن با ولع یا تخلیه(یعنی، استفراغ عمدی یا مصرف نابه جای ملین ها، مدرها، یا تنقیه) کرده است.
ویژگی های همراه: خلق افسرده ، کنارگیری اجتماعی، تحریک پذیری، بی خوابی ، عدم اعتماد به نفس و کاهش علاقه به فعالیت جنسی؛ همچنین حالت وسواس فکری ـ عملی مرتبط و نامرتبط با غذا اغلب بارز هستند.
یافته های آزمایشگاهی: استفراغ عمدی و استفاده از میلین ها و مدرها باعث می شود که نتایج آزمایشگاهی معتبر نباشند.
خون شناسی: لکوپنیا[1] (کمبود گلوبول های سفید) و کم خونی خفیف متداول است.
شیمی: کم شدن آب بدن، افزایش اوره خون، افزایش کلسترول خون، افزایش کارکرد کبد، کمبود منیزیم، روی ، فسفات، و...
علائم جسمی: یبوست، درد شکمی، عدم تحمل سرما، خواب آلودگی، و یا انرژی بیش از حد، سایدگی مینای دندان آثار زخم بر روی دست ممکن است وجود داشته باشد
شیوع کلی این اختلال به چه صورتی است؟
شیوع این اختلال در میان زنان 5/0 درصد است و در مردان تقریباً یک دهم زنان است. البته شیوع زیر آستانه بیماری شمار بیشتری از افراد را شامل می شود.
دوره یا سیر اختلال چگونه است؟
بی اشتهایی عصبی معمولاً در اوایل دوران نوجوانی (سنین 14 تا 18 سالگی) آغاز می شود. این اختلال به ندرت در زنان بالای 40 سال دیده می شود. بهبودی نسبی در برخی افراد صورت می گیرد، در برخی سیکل پرخوریهمراه با افزایش وزن و دوره های کاهش وزن با رژیم سخت و محدود کننده انجام می شود، 10 درصد از این افراد نیز به دلیل مشکلات ناشی از گرسنگی، خودکشی، یا عدم تعادل الکترولیتی می میرند.
راه های پیشگیری و درمان بی اشتهایی عصبی
برای درمان بی اشتهایی عصبی بروی سه زمینه اصلی بایستی اصلاحاتی انجام داد:
1) بازگرداندن فرد به وزن سالم ؛
2) درمان اختلالات روانی مرتبط با بیماری..
3) کاهش یا از بین بردن رفتار و یا افکار که در اصل به خوردن نظم منجر شد.
مکمل های غذایی و داوریی:
در مطالعات مختلف ثابت شده که مکمل دارویی DietaryZinc در افزایش وزن و اصلاح شکل بدن مفید است.
اسیدهای چرب ضروری هم چون: اسیدهای چرب امگا-3 docosahexaenoic ، اسید (DHA) و اسید eicosapentaenoic در رفع مشکلات ناشی از اختلال های روانی عصبی مفید هستند. که از جمله آنها جمله : اختلال بیش فعالی / کمبود توجه ، اوتیسم ، اختلال افسردگی اساسی، اختلال دو قطبی و اختلال شخصیت مرزی، را می توان نام برد.
در مان پزشکی و تغذیه درمانی ؛ (MNT) نیز به عنوان تغذیه درمانی مطرح است توسعه و ارائه اصلاح تغذیه ای و درمان بر اساس یک ارزیابی دقیق از سابقه پزشکی شخص، سابقه روانی، معاینه فیزیکی، و سابقه رژیم غذایی مراجعه می تواند در رفع مشکل و بهبود بیماری تاثیر گذار باشد.
درمان دارویی:
مطالعات نشان می دهد که دارو درمانی در بهبود وضعیت جسمی فرد و نیز کاهش تفکرات وسواسی ، از جمله افکار روان رنجوری وسواسی در مورد مواد غذایی تاثیر مثبتی داشته است.
- برچسبها
- بی اشتهایی عصبی