
۱۰ خاصیت بی نظیر خوردن صدف خوراکی برای سلامتی بدن
صدف خوراکی چیست؟
تقاضا برای خوردن صدف طی دو تا سه دهه گذشته به طور قابل ملاحظه ای افزایش یافته است. این بی مهرگان خوشمزه ممکن است خیلی شبیه به پوست خارجی شان نباشند اما وقتی که به درستی آماده شوند، بسیار خوشمزه هستند. صدف ها از لحاظ علمی به عنوان Ostreidea شناخته می شوند. نخستین کشت صدف در ژاپن آغاز شد و در حال حاضر یکی از پایدار ترین گزینه های غذاهای دریایی در این کشور و در جهان است.
امروزه انواع مختلفی از صدف وجود دارد که در دسترس هستند. مصرف صدف مزایای بهداشتی زیادی را به دنبال دارد که اکثر افراد تمایل به نادیده گرفتن آن دارند اما ما می توانیم از آن بهره مند شویم.
چه آن را دوست بدارید چه از آن متنفر باشید، صدف یک راه عالی برای اضافه کردن بسیاری از مزایای سلامتی به رژیم غذایی شماست. صدف خوراکی، حداقل 700 سال است که بخشی از رژیم غذایی انسان به شمار می رود و در فرم های خام و پخته شده برای مدت هاست که خورده می شود. در این مقاله از دلگرم به معرفی خواص صدف خواهیم پرداخت.
ارزش غذایی صدف خوراکی
صدف در هر 25 گرم به طور میانگین ترکیبات زیر را ارائه می دهد:
- کالری 41
- کل چربی 1.2 گرم
- کل کربوهیدرات 2.5 گرم
- پروتئین 4.7 گرم
- پتاسیم 76 میلی گرم یا 2 درصد از نیاز روزانه
- ویتامین آ 2.4 درصد از نیاز روزانه
- ویتامین سی 5.5 درصد از نیاز روزانه
- کلسترول 25 میلی گرم یا 8 درصد از نیاز روزانه
- کلسیم 0.4 درصد از نیاز روزانه
- آهن 13 درصد از نیاز روزانه
- سدیم 53 درصد از نیاز روزانه
- روی 6.5 میلی گرم یا 45 درصد از نیاز روزانه
10 خواص شگفت انگیز صدف
انواع مختلفی از صدفهای خوراکی وجود دارند، اما خواص همه آنهاکم و بیش یکسان است.
1. تقویت کننده قوای جنسی
به عنوان یک تقویت کننده قوای جنسی، صدف میتواند عملکرد و میل جنسی را به خصوص در مردان تقویت کند. میزان روی موجود در صدف خوراکی باورنکردنی است، به طوریکه در یک وعده مصرف، تقریبا بیش از ۱۵۰۰ درصد از نیاز روزانه ما به این ماده معدنی را تامین میکنند! روی ارتباط بسیار نزدیکی با ناتوانی جنسی و اختلال نعوظ در مردان دارد. بنابراین قرار دادن آن در رژیم غذایی میتواند احساسات جنسی مردانه را افزایش دهد.
علاوه بر این، احتمال میرود که صدفها قادر به افزایش سطح تستوسترون در مردان هستند. به عنوان مثال، آزمایشات نشان میدهند که کمبود روی در رژیم غذایی باعث کاهش قابل ملاحظه در غلظت تستوسترون شود. علاوه بر این، در تحقیقی که روی ۸۸ مرد انجام شد، مردانی که سطح تستوسترون طبیعی داشتند نیز افزایش قابل توجهی را در این هورمون تجربه کردند.
2. کاهش وزن
صدفهای خوراکی، نسبت به حجمی که دارند، یک غذایی عالی محسوب میشوند. این بدان معناست که افراد دارای رژیم لاغری، میتوانند با خوردن صدف مواد مغذی مورد نیاز بدن خود را تامین کنند و در عین حال کالری زیادی نیز مصرف نکرده باشند.
در مقایسه با یک تکه مرغ با حجم مشابه، صدفها تقریبا نصف مرغ کالری دارند، توجه داشته باشید که سینه مرغ به عنوان یک غذای کم کالری و پرپروتئین شناخته میشود. صدفها در این زمینه بسیار بهتر هستند، اما باید توجه داشت که آنها محتوای بالایی از سدیم دارند، بنابراین برای کسانی که در حال حاضر از چاقی رنج میبرندف صدف ممکن است مشکل را تشدید کند.
3. منبعی غنی از پروتئین
پروتئینها بخش مهمی از رژیم غذایی ما هستند و صدف خوراکی یک منبع غنی از این ماده است. پروتئینها اغلب توسط فعالیت آنزیمی بدن تجزیه و سپس در هر قسمتی از بدن، دو مرتبه به پروتئین قابل استفاده انسان تبدیل میشوند.
این امر فعالیت مناسب متابولیسم، ترمیم بافتها، رشد سلولی، قدرت عضلانی و دیگر جنبههای ضروری سلامت انسان را تضمین میکند. اهمیت پروتئین در رژیم غذایی را نمیتوان نادیده گرفت و تنها یک وعده صدف، تقریبا یک سوم نیاز روزانه بدن ما به پروتئین را فراهم میکند.
4. محافظت از سلامت قلب
صدفها میتوانند سلامت قلب را به طرق مختلفی تحت تاثیر قرار دهند، اما در درجه اول سطح بالای اسیدهای چرب امگا ۳ در مقایسه با اسیدهای چرب امگا ۶ چیزی است که بر کلسترول تاثیر زیادی دارد. اسیدهای چرب امگا ۳ به عنوان کلسترول خوب (کلسترول HDL) شناخته میشوند و میتوانند محتوای کلسترول بد (کلسترول LDL، اسیدهای چرب امگا ۶) را در جریان خون کاهش دهند و مانع رسوب اسیدهای بد در رگهای خونی و انسداد شریانها شوند.
در نتیجه بالا بودن سطح کلسترول خوب نسبت به نوع بد آن، نقش مهمی در سلامت قلب ایفا میکند.
دکتر ویلیام سارا هریس در مرکز تحقیقات متابولسیم و تغذیه، در این رابطه میگوید:
«به این ترتیب احتمال انباشت پلاکها و بروز بیماریهای قلبی و عروقی به حداقل میرسد».
علاوه بر این، محتوای پتاسیم و منیزیم بالا در صدفهای خوراکی میتواند به کاهش فشار خون و ریلکس شدن رگهای خونی کمک کند. در نتیجه گردش خون بهبود یافته و سطح اکسیژن خون افزایش مییابد و در مقابل فشار کمتری به سیستم قلبی و عروقی وارد میشود.
در نهایت، ویتامین E موجود در صدفها، میتواند باعث افزایش قدرت و انعطاف پذیری غشاء سلولی شود که این سومین سطح حفاظتی بدن در مقابل بیماریهای خطرناک قلبی است.
5. افزایش سرعت درمان
همانطور که اشاره شد، یکی از خواص صدف خوراکی ، بالا بودن بی نظیر محتوی روی آن است. روی مزایای بسیاری برای سلامتی دارد که از آن جمله میتوان به افزایش سرعت بهبود زخم و تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابل انواع عفونت و میکروبها اشاره کرد. به علاوه این ماده معندی برای رشد و تقویت کودکان اهمیت بسیاری دارد.
6. افزایش گردش خون
تحقیقات دکتر رالف جیمز اسمیت، استاد دانشگاه میشیگان نشان داد که صدفها حاوی مقادیر بسیار زیادی از آهن نیز هستند. آنها بیش از ۹۰ درصد نیاز روزانه ما را نسبت به این ماده برطرف میکنند. آهن یک مولفه کلیدی در تشکیل گلبولهای قرمز خون و درمان کم خونی ناشی از فقر آهن است.
فقر آهن و کم خونی میتواند منجر به خستگی، نقصهای شناختی، اختلالات معده و ضعف عضلانی عمومی شود.
همچنین با تامین سلولهای خونی تازه در سیستم گردش خون، ارگانهای بدن از سطوح بالای اکسیژن برخوردار میشوند، در نتیجه فعالیت آنها بهبود پیدا میکند و عملکرد آنها سریعتر و موثرتر میشود، همه اینها منجر به افزایش سرعت متابولیسم بدن میگردد.
7. بهبود سلامت استخوان
همانطور که گفته شد، محتوای مواد معدنی صدف خوراکی یکی از بهترین تقویت کنندههای استخوان است. سطوح بالای کلسیم، فسفر، روی، آهن، مس و سلنیوم به شیوه خود به افزایش تراکم استخوان کمک میکنند، در نتیجه خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش میدهد.
8. تقویت سیستم ایمنی بدن
محتوای ویتامین C و ویتامین E و همچنین انواع مواد معدنی و خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی صدف خوراکی، قادر به محافظت از بدن در مقابل رادیکالهای آزاد هستند که محصولات جانبی متابولیسمت سلولیند.
این رادیکالهای آزاد میتوانند به سلولهای سالم حمله کنند و DNA را به سلولهای سرطانی تبدیل کنند. این رادیکالهای آزاد خطرناک موجب بیماریهای قلبی، پیری زودرس و آسیب کلی به بدن میشوند. آنتی اکسیدانها و ویتامینهای مختلف میتوانند این رادیکالهای آزاد را از بین ببرند و در نتیجه سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند.
9. غنی از مواد معدنی
از دیگر خواص صدف خوراکی میتوان به تامین مواد ضروری بدن اشاره کرد. صد گرم صدف حجم زیادی از نیاز روزانه بدن نسبت به انواع ویتامینها و مواد معدنی ضروری را فراهم میکند و همه اینها در کنار تنها ۶۸ کالری است! همین خاصیت صدف باعث میشود که بهترین غذا روی کره زمین باشد.
10. کمک به بهبود زخم
خواص صدف در تقویت عملکرد سیستم ایمنی نقش دارد. حاوی روی است که خطر ابتلا به میکروب را کاهش می دهد و به روند بهبودی کمک می کند. مصرف صدف باعث رشد و پیشرفت کافی در کودکان و بزرگسالان می شود.
محققان بر این باورند که کمبود روی ممکن است باعث آرامش روانی و رشد موهای ضعیف شود. روی همچنین پایداری خلق و خو را به دنبال دارد و باعث کاهش اضطراب، افسردگی و خشم می شود. سطح کلاژن سنتز کننده و تقویت کننده برای بهبود ظاهر پوست و گردش سلول نیز از خواص صدف است که می تواند افراد را تشویق به مصرف صدف کند.
اثرات منفی صدف خوراکی
اکثر خوراکیها از جمله صدف، علاوه بر ویژگیهای مفید و مثبت، دارای نقایص بالقوهای نیز هستند. در ادامه به تبعات منفی مصرف صدف خوراکی اشاره میکنیم.
1. آلودگی ویبریو باکتری (ویبریوز)
متاسفانه صدفهای خام یکی از رایجترین علل عفونت ویبروز هستند، یک توده باکتری ویبریو، که گاهی در صدفها یافت میشود. سالانه حدود ۸۰۰۰۰ نفر در ایالات متحده آمریکا به این عفونت مبتلا میشوند و تقریبا ۱۰۰ نفر از آنها در اثر این عفونت جان خود را از دست میدهند.
باکتری ویبریو میتواند در آبهای سراسر جهان رشد کند، اما خطر وجود آن در آبهای گرم و در فصول گرم سال بیشتر است و از آنجا که صدفها، از ذرات آبهای اطراف خود تغذیه میکنند، میتوانند به این باکتری آلوده شوند .
نوع نادرتری از باکتری ویبریو وجود دارد که به عنوان Vibrio vulnificus شناخته میشود. تنها مصرف یک صدف دارای این باکتری باعث مرگ در عرض ۲۴ ساعت میشود. میزان مرگ و میر در اثر این باکتری ۵۰ درصد است.
صدفهایی که برای مصرف خام مورد استفاده قرار میگیرند، باید دارای ضمانتهای تولیدی باشند تا اطمینان حاصل شود حاوی این باکتریهای خطرناک نیستند. با این حال، مراکز کنترل بیماری معتقدند برای کاهش خطر ابتلا به عفونت ویبریوز، باید از مصرف غذاهای دریایی خام از جمله صدف خودداری شود.
2. سایر مسمومیتهای غذایی
علاوه بر عفونت ویبروز، صدف خام میتواند عامل خطر برای بروز برخی بیماریهای دیگر نیز باشد که از آن جمله میتوان به نورویروس، هپاتیت A سالمونلا اشاره کرد. توجه داشته باشید که صدف تنها در صورتی به این پاتوژنهای غذای خوراکی آلوده میشود که آبهای موجود در اطراف صدف حاوی این پاتوژنها باشند.
برای جلوگیری از فروش صدفهای آلوده به این بیماریها، روشهای ایمنی متعددی وجود دارد، اما تنها راه مطمئن برای پیشگیری از ابتلا به این بیماریها، طبخ مناسب صدف است.
3. آلرژی به نرم تنان صدف دار
این آلرژی مربوط به حیوانات دریایی از گونه کروستاکا مانند خرچنگ است، اما بسیاری از افرادی که به این آبزیان حساسیت دارند، همچنان میتوانند صدف خوراکی را مصرف کنند.
برخی مطالعات نشان میدهند که تنها ۱۴ درصد افراد هم به نرم تنان صدف دار و هم صدف آلرژی دارند. مانند همه آلرژیها، علائم معمولا خفیف هستند، اما احتمال وجود شوک آلرژیک شدید نیز وجود دارد.
همچنین بخوانید:
تعبیر خواب صدف : دیدن صدف و مروارید در خواب نشانه چیست ؟
- برچسبها
- صدف
- صدف خوراکی
- ارزش غذایی