دلگرم
امروز: دوشنبه, ۲۶ شهریور ۱۴۰۳ برابر با ۱۲ ربيع الأول ۱۴۴۶ قمری و ۱۶ سپتامبر ۲۰۲۴ میلادی
اگزاپروزین (oxaprozin) : بررسی کامل عوارض و تداخل دارویی این دارو
2
زمان مطالعه: 10 دقیقه
داروی اگزاپروزین ( oxaprozin) جز خانواده معروف دارویی NSAID یا همان داروهای ضد التهاب و درد غیر استروئیدی است . تا انتها با دلگرم همراه باشید.

داروی اگزاپروزین

استفاده مستمر از داروی اگزااپروزین ، به ویژه اگر در زمانی طولانی یا با دوزهای بالا مصرف شود می‌کنید یا اگر فرد مصرف کننده مبتلا به بیماری قلبی باشد، می‌تواند باعث افزایش ریسک ابتلای به حمله قلبی یا سکته مغزی شود.

همچنین برای احتیاط بیشتر بهتر است از این دارو قبل یا بعد از عمل جراحی به ای پس قلب (پیوند عروق بای پس عروق کرونر یا CABG) استفاده نشود.

در صورتی که فرد مصرف کننده این دارو به خصوص اگر در سنین بالا باشد و دارای زخم‌هایی در روده و یا معده خود باشد، احتمال وجود خونریزی در نتیجه مصرف این دارو وجود دارد.

نکته مهم‌تر اینکه این عارضه که می‌تواند مرگبار باشد، بدون پیش آگهی است و این پدیده احتمال خطر را بالا می‌برد.

این خانواده شامل چندین داروی معروف از جمله ناپروکسن، ایبوپروفن، سلکسیب، ایندومتاسین، مفنامیک اسید، پیروکسیکام، ملوکسیکام، دیکلوفناک و داروهایی دیگری که از طریق مکانیسم مشابهی یعنی سرکوب و غیر فعال کردن موای که زمینه ساز بروز التهاب و درد می‌شود، است.

در نتیجه این امر دارو بر علیه بسیاری از بیماری‌هایی که زمینه ساز التهاب و درد می‌شوند از جمله آرتریت روماتوئید و یا استئو آرتریت در افراد بزرگ سال مؤثر و کارا است.

جدای از مورد فوق، داروی اگزااپروزین می‌تواند برای درمان افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید که سنی بیشتر از ۶ سال دارند مورد استفاده قرار گیرد.

نکاتی که باید قبل از استفاده از داروی اگزااپروزین بدانید

استفاده دائم از داروی اگزاپروزین ، به ویژه اگر در زمانی طولانی یا با دوزهای بالا مصرف شود می‌کنید ، این حالت حتی اگر فرد مصرف کننده مبتلا به بیماری قلبی نبوده باشد و زمینه خطر ابتلای به این بیماری مزمن و کشنده را نداشته باشد، نیز امکان وقوع دارد.

یکی از مواردی که مصرف کنندگان این دارو باید به خاطر داشته باشند این است که برای پیشگیری از ابتلای به عوارض جدی این دارو، نیاز است که مصرف این دارو قبل یا بعد از جراحی بای پس قلبی (پیوند عروق کرونر یا CABG) اجتناب گردد.

اگر فرد مصرف کننده به این دارو آلرژی داشته باشد و یا دارای موارد زیر است، نباید از این دارو استفاده کند:

  • وجود خونریزی فعال در معده یا روده شما یا
  • سابقه حمله آسم یا بروز هرگونه واکنش شدید آلرژیک بعداز مصرف قرص آسپیرین یا داروهای دیگر خانواده NSAID.

اگر تا به حال سابقه مصرف این دارو را دارید، در این موارد برای اینکه مطمئن شوید.

مصرف داروی اگزااپروزین برای شما ایمن است و خطری در پی ندارد، با پزشک مشورت کنید:

  • سابقه بیماری‌های قلبی - عروقی، فشار خون بالا، کلسترول بالا، دیابت، و یا اگر فرد مصرف کننده این دارو سیگار می‌کشید؛
  • سابقه حمله قلبی، سکته مغزی یا لخته شدن خون؛
  • سابقه زخم معده یا خونریزی؛
  • آسم؛
  • بیماری کبدی یا کلیوی؛
  • نگهداری مایعات.

مصرف این دارو در سه ماه آخر دوران بارداری می‌تواند به جنین آسیب برساند از این رو نیاز است اگر فرد مصرف کننده این دارو باردار است و یا باردار شد باید به پزشک خود در این زمینه اطلاع دارد.

این دارو می تواند از طریق شیر مادر منتقل شود و به کودک شیرخوار آسیب برساند یا نه. پس توصیه می‌شود که برای مصرف این دارو همزمان با تغذیه کودک شیرخوار خود، به پزشک معالج خود اطلاع دهید و بدون اطلاع ایشان این دارو را مصرف نکنید.

مصرف این دارو برای افراد زیر ۶ سال توصیه نمی‌شود و قابل تأیید نیست.

نحوه مصرف داروی اگزاپروزین

داروی اگزاپروزین را دقیقاً همان‌طور که توسط پزشک شما تجویز می‌شود، مصرف کنید. راهنمایی‌های بر روی برچسب نسخه خود را خوانده و بر اساس آن عمل کنید.

پزشک شما ممکن است گاهی اوقات دوز داروی شما را برای اطمینان از حصول بهترین نتایج، تغییر دهد. این دارو را در دوزهای بیشتر و یا کمتر از مقادیر توصیه شده، مصرف نکنید

با توجه به اثراتی که داروی اگزااپروزین می‌تواند بر تغییرات وزن در کودکان داشته باشندف نیاز است که والدین در این زمینه هوشیار بوده و هرگونه تغییر چشمگیر وزن کودک خود را به پزشک اطلاع داده و در زمینه رفع این مشکل چاره اندیشی کنند.

در هنگام مصرف اگزااپروزین ممکن است که به انجام چندین آزمایش نیاز داشته باشید.

این دارو را در دمای اتاق، دور از رطوبت، گرما، و نور آفتاب نگهداری کنید. در زمینه استفاده نادرست و یا بدون تجویز متخصص از داروی شما توسط افراد دیگر ، هوشیار باشید و از این امر جلوگیری کنید.

بطری دارو را بسته نگه دارید. هر داروی استفاده نشده پس از گذشتن تاریخ انقضا دور بیندازید.

داروی اگزاپروزین

چه اتفاقی می افتد اگر شما یک دوز از این دارو را فراموش کنید؟

به محض اینکه شما دوز فراموش شده را به یاد آوردید، آن را مصرف کنید. اگر تقریبا موقع نوبت بعدی مصرف دوز بعدی است، از مصرف دوز فراموش شده اجتناب کنید . برای جبران دوز از دست رفته قبلی در دوز بعدی از داروی اضافه استفاده نکنید.

اگر از این دارو بیش از حد مصرف کنید، چه اتفاقی می افتد؟

با مراقبت های پزشکی اورژانس و یا کمک های اضطراری برای مسمومیت، تماس بگیرید. با توجه به اینکه مصرف نادرست این دارو به خصوص در فردی که بدون تجویز پزشک متخصص از آن استفاده کرده است، می‌تواند خطرناک باشد.

در هنگام مصرف اگزااپروزین باید از چه مواردی اجتناب کنید؟

فرد مصرف کننده اگزااپروزین باید در حین استفاده از این دارو، باید از مصرف داروی آسپرین اجتناب کند.

در بسیاری از داروهای مصرفی برای درمان سرماخوردگی، آلرژی، درد و یا آنفلوانزا آسپرین وجود دارد. قبل از مصرف اگزااپروزین از یک دکتر داروساز در مورد ترکیبات موجود در داروی تجویز شده سؤال کنید تا تاخل داروی و عوارض ناشی از آن به وجود نیاید.

همچنین بررسی برچسب دارو برای اینکه آیا در این دارو آسپرین، ایبو پروفن، کتو پروفن یا ناپروکسن وجود دارد، ضروری است.

مصرف این دارو باعث می شود که شانس ابتلای فرد به آفتاب سوختگی بالاتر رود.

از این رو کسانی که این دارو را مصرف می کنند ، نیاز است که از قرار گرفتن در معرض نور خورشید و یا دراز کشیدن بر روی تخت های برنزه کردن و حمام آفتاب (چه طبیعی و چه مصنوعی) اجتناب کند.

اگر به هر عنوان فرد مجبور بود که در معرض نور آفتاب قرار گیرد و در وقتی در خارج از منزل قرار دارد، لازم است که لباس محافظ بپوشد و از کرم ضدآفتاب (SPF 30 یا بالاتر) استفاده کند.

عوارض جانبی داروی اگزاپروزین

مصرف داروی اگزاپروزین می‌تواند باعث ایجاد علائم جدی آلرژیک در فرد مصرفکننده شود. اگر شما نشانه هایی از یک واکنش آلرژیک به این دارو مانند :

راش پوستی یا کهیر ( با یا بدون تب یا درد مفاصل ) ؛ اشکال در تنفس؛ تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو ، را مشاهده کردید، با اورژانس پزشکی تماس بگیرید.

اگر در فرد مصرف کننده این دارو علائم ابتلا به حمله قلبی یا سکته قلبی مانند درد قفسه سینه که به طرف فک و شانه فرد گسترش می‌یابد، بی حسی یا ضعف ناگهانی در یک طرف بدن، واکنش ضعف، احساس تنگی نفس شد، باید سریعاً به اورژانس یا یک پزشک مجرب مراجعه کند.

داروی اگزاپروزین

اگر موارد زیر را مشاهده کردید، مصرف این دارو را قطع کرده و فورا به پزشک خود اطلاع دهید:

  • تنگی نفس (حتی با شدت کم)؛
  • تورم بدن و یا افزایش سریع وزن در فرد مصرف کننده این دارو؛
  • اولین نشانه از ابتلا خارش پوست، مهم نیست که این علائم چقدر خفیف باشند؛
  • علائم خونریزی معده مانند مدفوع خونی یا مدفوع تیره رنگ، سرفه خونی یا استفراغ است که به نظر می‌رسد به رنگ تفاله قهوه باشد؛
  • مشکلات ناشی از حالت تهوع مانند درد در ناحیه فوقانی معده، خارش بدن، احساس خستگی، علائم شبه آنفولانزا، از دست دادن اشتها، ادرار تیره رنگ، مدفوع خاکستری رنگ، یرقان (زرد شدن پوست یا چشم).
  • مشکلات کلیوی مانند کم بودن حجم و یا عدم توانایی در دفع ادرار، ادرار دردناک و یا مشکل در دفع ادرار، تورم در پاها یا مچ پا، احساس خستگی یا تنگی نفس.
  • علائم کم خونی مانند: پریده رنگ بودن پوست بدن، احساس سرگیجه یا تنگی نفس، بالا بودن میزان ضربان قلب، مشکل در تمرکز؛
  • واکنش شدید پوست، تب، گلودرد، تورم در صورت یا زبان فرد مصرف کننده، سوزش در چشم، درد پوستی و بثورات پوستی قرمز یا بنفش که به خصوص در صورت یا در قسمت‌های فوقانی بدن گسترش یافته و موجب پوسته پوسته شدن و پوست اندازی می‌شود.

عوارض جانبی شایع این دارو شامل موارد زیر است :

  1. درد معده
  2. سوء هاضمه
  3. تهوع،
  4. اسهال، یبوست، نفخ؛
  5. تورم در دست‌ها و پاها؛
  6. سردرد، سرگیجه؛
  7. وجو مشکلات در خواب ( مانند بی خوابی)؛
  8. خارش پوستی
  9. وجود صدایی مثل زنگ در گوش

این موارد، یک لیست کامل از عوارض جانبی این دارو نیست و موارد دیگری ممکن است رخ دهد.

چه داروهایی مصرف داروی اگزاپروزین را تحت تاثیر قرار می دهند؟

در صورت استفاده از داروهای ضد افسردگی مانند سیتالوپرام، اس سیتالوپرام، فلوکستین (پروزاک)، فلووکسامین، پاروکستین، سرترالین (Zoloft)، ترازودون یا ویلازودون، با توجه به اینکه مصرف همزمان هر یک از این داروها با یک دارو از خانواده NSAID ممکن است سبب کبودی یا خونریزی در بدن فرد مصرف کننده شود، از این نیاز است که برای پیشگیری از این تداخل دارویی و عوارض آن با پزشک معالج مشورت صورت گیرد.

به پزشک خود در مورد تمام داروهای فعلی خود چه داروهایی که شروع یا متوقف کرده‌اید، به‌ویژه موارد زیر اطلاع دهید:

  1. لیتیوم؛
  2. گلی بورید؛
  3. متوترکسات؛
  4. یک رقیق کننده خون (مانند وارفارین، کومادین، جانتوون)؛
  5. داروهای مصرفی برای درمان بیماری‌های قلبی یا فشار خون،
  6. داروهای استروئیدی (مانند پردنیزون).

این لیست کامل نیست . بسیاری از داروهای دیگر می‌توانند با این دارو تداخل ایجاد کنند.

این داروها شامل داروهای تجویزی و بدون نسخه، ویتامین‌ها و محصولات گیاهی است. فهرستی از تمام داروهای خود را به هر ارائه‌دهنده خدمات بهداشتی که به شما ارائه دهید.

اطلاعات بیشتر در مورد داروی اگزاپروزین

به یاد داشته باشید که اگزاپروزین را به دور از دسترس کودکان نگه داری کرده و با فرد دیگری به خاطر عوارض احتمالی ناشی از مصرف یا مصرف نادرست داروی اگزاپروزین به اشتراک نگذارید و این دارو را تنها زمانی مصرف کنید که توسط پزشک معالج برای شما تجویز شده باشد.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
3.0 از 5 (2 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits