دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۷ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۸ مارس ۲۰۲۴ میلادی
درمان و کاهش علائم پروستات با کپسول تاموسین
4
زمان مطالعه: 8 دقیقه
کپسول تاموسین حاوی ماده فعال "تامسولوزین هیدروکلرید" است و این ماده باعث شل شدن عضلات پروستات و مثانه می‌شود.

کپسول تاموسین چیست ؟

کپسول تاموسین (Tamusin) از داروهایی است که به منظور بهبود و کاهش علائم در بیماران مبتلا به بزرگی پروستات استفاده می‌شود.

علاوه بر بزرگی پروستات، این دارو در موارد دیگری همچون درد حین ادرار، تکرر ادرار و نیاز به تخلیه فوری ادرار نیز، کاربرد دارد.

لازم به ذکر است که این دارو و هر داروی دیگری که برای درمان بزرگی پروستات تجویز می‌شود پروستات را کوچکتر نکرده و تنها به منظور روان شدن ادرار صبحگاهی و تسکین بیماری مورد استفاده قرار می‌گیرد. بنابراین واضح است که در صورت قطع دارو بلافاصله علائم بزرگی پروستات بروز خواهند کرد.

بزرگی پروستات از بیماری‌هایی است که بسیاری از مردان درگیر آن هستند. متاسفانه برخی از این بیماران با مشاهده علائم بزرگی پروستات به پزشک مراجعه نکرده و به سادگی از کنار آن می‌گذرند.

این بیماری می‌تواند با درمان دارویی و یا جراحی درمان شود. اگر بزرگی پروستات در نوع خفیف و متوسط باشد، اغلب درمان دارویی برای آن تجویز می‌شود و اگر در نوع شدید باشد، درمان جراحی، پیشنهاد می‌شود.

بزرگی پروستات چیست ؟

بزرگی پروستات، از بیماری‌های مردانه است که بیشتر در سنین بالا بروز می‌کند. این بیماری خود را با علائمی نظیر کاهش قطر جریان ادرار، قطره قطره آمدن ادرار، قطع و وصل شدن ادرار، تکرر ادرار و سوزش ادرار و اختلال در تخلیه ادرار و باقی ماندن ادرار در داخل مثانه، نشان می‌دهد. بزرگی پروستات در آقایان مسن باعث بسته شدن خروجی مثانه می‌گردد.

اگرچه بیشترین شیوع این بیماری در سنین بین ۶۰ تا ۷۰ سال است اما در سنین پایین‌تر نیز، احتمال ابتلا وجود دارد. برخی افراد تصور می‌کنند انجام فعالیت‌های جنسی باعث بزرگی پروستات و بیماری‌های مربوط به آن می‌شود، این تفکر کاملاً غلط است زیرا انجام فعالیت‌های جنسی و مقاربت مداوم و منظم باعث شادابی غده پروستات می‌شود.

عوارض کپسول تاموسین

  • اختلالات خواب
  • ضعف، اسهال
  • درد پشت
  • آبریزش یا گرفتگی بینی
  • گیجی، کاهش حجم منی
  • گلودرد یا اشکال در بلع
  • کاهش انرژی
  • خستگی
  • حالت تهوع
  • درد قفسه سینه

کاربرد کپسول تامسولوسین

تاموسین برای کاهش علائم هایپرتروفی خوش خیم پروستات مورد استفاده قرار می گیرد. تاموسین، دارویی حاوی ماده ی فعالی به نام تاموسولوسین است و از خانواده ی مواد دارویی مسدود کننده ی آلفا ۱ می باشد.

سه نوع گیرنده ی آلفا ۱A وجود دارد و پروستات بیشترین گیرنده ی آلفا۱ (تقریبا ۷۰%) می باشد. این دارو اثر آنتاگونیستی بر گیرنده های آلفا ۱A و آلفا ۱D دارد که موجب آرام شدن عضلات نرم در پروستات و مجاری ادرار می شود که این منجر به کاهش احساس نیاز برای ادرار می باشد.

به علت این اثرات، تاموسین برای کاهش علائم هایپرتروفی خوش خیم پروستات مورد استفاده قرار می گیرد. این دارو پس از مصرف خوراکی، به سرعت جذب می شود و اگر با معده ی خالی مصرف شود پس از ۴-۵ ساعت و اگر به همراه غذا مصرف شود پس از ۶-۷ ساعت به ماکزیمم غلظت خود در خون می رسد.

بخش قابل توجهی از این دارو (۹۴-۹۹ درصد) به پروتئین های پلاسما متصل است. تقریبا ۷۰-۹۰ درصد از طریق آنزیم های سیتوکروم کبدی متابولیزه می شود در صورتی که تنها ۵-۱۰ درصد از طریق کلیه ها دفع می شود.

تداخل دارویی کپسول تامسولوسین

  • آلفوزوسین
  • دوکسازوسین و ترازوسین
  • کلاریترومایسین
  • آزیترومایسین
  • اریترومایسین و تلی ترومایسین
  • کتوکونازول
  • پوساکونازول
  • ایتراکونازول
  • وریکونازول

تاموسین نباید همزمان با داروهای زیر مصرف شود

  • دیگر مسدود کننده های آلفا مانند آلفوزوسین (XATRAL SR)
  • دوکسازوسین و ترازوسین
  • آنتی بیوتیک های ماکرولید مانند کلاریترومایسین، آزیترومایسین، اریترومایسین و تلی ترومایسین.
  • داروهای ضد قارچی مانند کتوکونازول، پوساکونازول، ایتراکونازول و وُری کونازول

اگرچه مطالعات بالینی برای تایید جدی تداخل بین این داروها وجود ندارد، اما احتمالا به دلیل یک مکانیسم عمل یکسان، اثر متقابل ایجاد می شود. داروهای مورد استفاده برای درمان HIV. این داروها به طور قابل توجهی سطح پلاسما تاموسین را افزایش می دهد که در این صورت عوارض جانبی آن نیز افزایش پیدا می کنند.

تاموسین نباید در بیمارانی که مشکلات زیر را دارند استفاده شود

  • اختلال کبدی شدید
  • حساسیت شناخته شده به تاموسولینافت
  • فشار خون

نکاتی که در رابطه با مصرف کپسول تاموسین

در مطالعاتی که انجام شد، این دارو را با داروهای ضد فشارخون مورد بررسی قرار دادند. تاموسین اثر داروهای ضد فشار خون را تحت تاثیر قرار نداد. و زمانیکه این دارو با داروهای ضد فشار خون مصرف شود نیازی به اصلاح دوز نیست.

با این حال اکثر پزشکان توصیه می کنند در صورت مصرف همزمان تاموسین با داروهای ضد فشار خون، میزان فشار خون در طی ۱ ماه اول درمان تحت نظر باشد.

مطالعات نشان داده است که علائم هایپوتانسیون ارتواستاتیک (سرگیجه و از دست دادن هوشیاری در هنگام بلند شدن ناگهانی) در بیمارانی که این دارو را مصرف می کنند نسبت به بیمارانی که تحت پلاسبو یا دارونما درمانی قرار گرفته اند رایج تر است.

به همین دلیل بیمارانی که سابقه ی سنکوپ دارند باید با احتیاط از این دارو استفاده کنند. اثر مضر دیگری که پریاپیسم نامیده می شود و به صورت نعوظ طولانی مدت و دردناکی که ارتباطی به میل و فعالیت جنسی ندارد می باشد، در کمتر از ۰.۰۵ درصد در بیماران گزارش شده است.

پریاپیسم میتواند منجر به ناتوانی دائمی شود، به همین دلیل است که به بیماران توصیه می شود که در صورت مشاهده ی علائم پریاپیسم در اسرع وقت با پزشک خود تماس بگیرند.

از آنجایی که تاموسین یک واکنش شیمیایی خاص مشابه با سولفونامید ها دارد، در بیماران که به سولفونامید ها حساسیت دارند ممکن واکنشی آلرژیک به تاموسین ایجاد کند.

از این رو استفاده از این دارو در این افراد توصیه نمی شود. با توجه به احتمال وقوع فشار خون بالا و سرگیجه، به بیماران توصیه می شود که در هنگام مصرف این دارو از رانندگی خودداری کنند. تاموسین نباید در بیماران زیر ۱۸ سال و افرادی که اطلاعات کافی در مورد عوارض آن ندارند استفاده شود.

  1. در صورت وجود هر نوع حساسیت دارویی یا آلرژی نسبت به غذاها، رنگ‌ها، نگهدارنده‌ها یا حیوانات، به پزشک اطلاع دهید.
  2. چنانچه با مصرف این دارو دچار علائم حساسیت مثل تنفس سخت، تورم در چهره، لب‌ها، زبان یا گلو شدید، مصرف را ادامه ندهید و به اورژانس مراجعه کنید.
  3. دارو را طبق دستور پزشک، مصرف کنید.
  4. در صورت فراموش شدن یک نوبت مصرف دارو به محض به یاد آوردن، باید دارو مصرف شود مگر این‌که تقریباً زمان مصرف نوبت بعدی فرا رسیده باشد در این صورت مقدار مصرف نوبت بعدی نباید دو برابر شود.
  5. فهرست کلیه داروهای خود را در اختیار پزشک قرار دهید. ممکن است برخی از داروها، اثرگذاری داروهای دیگر را کم یا زیاد کنند.
  6. اگر با مصرف این دارو نشانه‌ای از بهبودی مشاهده نکردید یا بیماری تشدید شد، به پزشک خود اطلاع دهید.
  7. قبل از مصرف دارو، سابقه هر نوع بیماری که دارید (مثل بیماری‌های کبدی، کلیوی و یا سرطان پروستات)، به پزشک اطلاع دهید.
  8. اگر با مصرف داروی تاموسین هریک از عوارض ذکر شده، بروز کرد و پس از مدت کوتاهی بهبودی حاصل نشد، حتما در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
  9. در صورتیکه با مصرف این دارو دچار علائمی نظیر انزال غیرعادی، پریاپیسم (نعوظی بلند مدت و دردناک)، تاری دید، علائم آنفلوانزا، غش کردن ناشی از کاهش فشار خون، تنگی نفس، تب، تورم گلو یا زبان، راش، خارش یا کهیر شدید، بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید.
  10. افرادی که مبتلا به بیماری‌هایی نظیر اختلال کبدی شدید و یا فشار خون هستند، نباید از این دارو استفاده کنند.
  11. در صورت مصرف همزمان تاموسین با داروهای فشار خون بالا ، میزان فشار خون در طی یک ماه اول درمان باید تحت نظر باشد.
  12. استفاده از این دارو ممکن است باعث سرگیجه و از دست دادن هوشیاری در هنگام بلند شدن ناگهانی شود. در این صورت هنگام رانندگی یا انجام کارهایی که به هوشیاری و آگاهی نیاز دارد، احتیاط کنید.
  13. تاموسین برای بیماران زیر ۱۸ سال تجویز نمی‌شود


بیشتر بخوانید :

موارد مصرف و عوارض قرص تامسولوسین (Tamsulosin)

آشنایی کامل با کپسول پروترال



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.5 از 5 (4 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits