
موارد مصرف و عوارض قرص زوپیکلون
زوپیکلون (Zopiclone) با نام تجاری زیمووین دارویی خواب آور است؛ که تنها با تجویز پزشک و برای حل مشکل بی خوابی، مصرف می شود. این دارو به شکل قرص بوده و معمولا یک بار در روز، پیش از خواب باید مصرف شود. میزان دوز مصرفی این قرص ها در هر بار استفاده در بزرگسالان ۳٫۵ تا ۷٫۵ میلی گرم است.
مهم است که بدانید زوپیکلون خواص ضد اضطراب ندارد. در نتیجه برای بی خوابی های ناشی زا اضطراب موثر نیست. این قرص ها بیشتر برای مواردی مثل به هم خوردن ساعات خواب ناشی از مسافرت های طولانی کاربرد دارد.زوپیکلون ظرف ۳۰ دقیقه پس از مصرف آثار خود را در بدن بیمار نشان می دهد و ۴ الی ۶ ساعت اثرگذاری خود را حفظ می کند.
موارد مصرف زوپیکلون
زوپیکلون طول مدت اثر کوتاهی دارد. این دارو بعنوان هیپنوتیک در درمان کوتاه مدت بی خوابی بکار می رود.
فارماکوکینتیک زوپیکلون
این دارو به سرعت از طریق خوراکی جذب شده و بطور وسیعی در بافتهای بدن توزیع می شود. نیمه عمر حذفی آن 5/5-5/3 ساعت بوده و حدود 80-45% باند پروتئینی دارد. این دارو به میزان وسیعی در کبد متابولیزه می شود دو متابولیت عمده این دارو عمدتاً از طریق ادرار دفع می شود. حدود 50% دوز از طریق دکربوکسیلاسیون به متابولیت غیر فعال تبدیل شده که قسمتی از آن به صورت دی اکسید کربن از طریق ریه دفع می شود. فقط 5% دوز زوپیکلون به صورت تغییر نیافته در ادرار و حدود 16% در مدفوع قابل یافت است. این دارو وارد شیر مادر نیز می شود.
عوارض جانبی زوپیکلون
- طعم فلزی یا تلخ مزه در دهان شایعترین عارضه جانبی گزارش شده با این دارو به دلیل ورود آن به بزاق است.
- شایعترین عارضه نامطلوب زوپیکلون خواب آلودگی روزانه است که بعد از چند روز کاهش می یابد .
- در صورت بروز عوارضی مانند سردرد , گیجی , تهوع , ضعف , اسهال , حواس پرتی حتما با پزشک مشورت کنید.
مسمومیت با زوپیکلون
درمان مسمومیت و دوز بیش از حد ناشی از این دارو عمدتاً حمایتی است. شارکول فعال شده که از طریق خوراکی در عرض 1 ساعت بعد از خوردن بیش از 150 میلی گرم از این دارو توسط یک فرد بالغ یا بیش از mg/kg1/5 توسط اطفال، تجویز می شود. لاواژ معده در بالغین و فلومازنیل در موارد دپرسیون شدید CNS نیز در نظر گرفته می شود.
توصیه و هشدار
- در صورت مصرف زوپیکلن بیش از یک هفته به صورت متوالی، بهتر است مصرف این دارو را بدون اجازه پزشک متوقف نکنید.
- همچنین مصرف بیش از حد زوپیکلون می تواند موجب خواب آلودگی شدید، عدم هماهنگی عضلات و رفلاکس معده شود. در این شرایط بهتر است این آثار جانبی را با پزشک خود مطرح کنید.
- همچنین در صورتی که به مشکلات کبدی و کلیوی مبتلا هستید، و یا سابقه اعتیاد به الکل دارید. و نیز مبتلا به صرع هستید و همزمان داروهای دیگری مصرف می کنید. این موارد را پیش از مصرف زوپیکلون حتما با پزشک خود مطرح کنید.
- نکته با اهمیت دیگر در مصرف زوپیکلن میزان اثر متفاوت آن در افراد مختلف است. در نتیجه تا وقتی میزان اثر آن را بر روی خود نمی دانید. در موارد اولیه مصرف، از انجام کارهای دقیق و حساس مثل رانندگی پرهیز کنید.
- در نهایت فراموش نکنید که قرص زوپیکلون دارویی اعتیاد آور و وابسته کننده است. و پس از یک هفته مصرف ایجاد وابستگی به آن طبیعی است.
- همچنین مصرف آن در افراد بالای ۶۰ سال بهتر است با احتیاط بیشتری باشد و تا جای ممکن از دوز دارو کاسته شود.
- در صورتی که پیش از خواب مصرف زوپیکلون را فراموش کردید و به خواب رفتید نیاز نیست بعد از بیدار شدن آن را مصرف کنید.
- مصرف بیش از حد این دارو شدت خواب و ضعف را افزایش میدهد. و تنها در صورت حاد بودن نیاز به مراجعه به پزشک است.
موارد منع مصرف زوپیکلون
- زوپیکلون در دوران بارداری و شیردهی بهتر است تجویز نشود.
- همچنین مصرف این دارو در همزمان با داروهای ضد افسردگی، آرام بخش و سایر داروهای خواب آور، ممنوع است.
- فراموش نکنید که زوپیکلون درمانی موقت برای مشکل بی خوابی است و در نباید در دراز مدت مورد استفاده شما قرار گیرد.
تداخلات دارویی زوپیکلون
مسکن ها : همه داروهایی که اثر تسکینی بر سیستم عصبی مرکزی دارند مانند داروهای خواب آور , ضد اضطراب , آنتی هیستامین ها , ضد افسردگی ها , ضد دردهای مخدر و داروهای ضد جنون اثرات تسکینی زوپیکلون را تشدید می کند.
تجویز همزمان این دارو با ریفامپیسین یا سایرالقاء کننده های قوی سیستم آنزیمی سیتوکروم P450 از نوع CYP3A4 همانند کاربامازپین یا فنی توئین باعث کاهش سطح آن می شود.
شرایط نگهداری زوپیکلون
زوپیکلون را باید در جای خشک و خنک و دور از نور و در یک قوطی در بسته نگهداری کرد.
بیشتر بخوانید:
چرا خانم ها نسبت به آقایان به خواب بیشتری نیاز دارند؟
برای درمان بی خوابی چی بخوریم؟ معرفی 10 خوراکی برای خواب بهتر
گردآوری توسط بخش سلامت
مجله دلگرم
- برچسبها
- قرص خواب آور
- زوپیکلون