
موارد مصرف قرص فنازومکس و عوارض فنازومکس
قرص فنازومکس چیست؟
قرص فنازومکس (phenazomex) یا فنازوپیریدین به منظور رفع سوزش و درمان عفونت ادراری تجویز میشود. سرگیجه و سردرد از عوارض قرص فنازومکس است.قرص فنازومکس از داروهایی است که برای درمان عفونتهای ادراری و رفع سوزش ادرار تجویز می شود. با دلگرم همراه باشید.قرص فنازومکس (phenazomex) یا فنازوپیریدین با اثر بیحس کنندهای که دارد به منظور درمان و رفع علائمی نظیر درد و سوزش هنگام ادرار، احساس دفعفوری یا تکرار ادرار تجویز میشود.
نامهای تجاری، موارد مصرف، عوارض و تداخل دارویی:
عوارض سرگیجه، سردرد، سوءهاضمه، درد یا کرامپ معده، متهموگلوبینمی، ضعف یا خستگی غیر عادی، زرد شدن چشمها یا پوست، افزایش فشار خون، اشکال در تنفس، کاهش ناگهانی در میزان ادرار، تورم صورت، انگشتها، پاها و احساس تشنگی.مقدار دقیق مصرف این دارو بهتر است زیر نظر پزشک مربوطه تعیین گردد. به طور معمول برای رفع درد ناشی از عفونت یا تحریک مجاری ادرار در بزرگسالان مقدار 200 میلیگرم دارو به تعداد سه بار در روز و از راه خوراکی مصرف میشود. همچنی در کودکان 12-6 سال مقدار 12 میلیگرم از دارو به صورت تقسیم شده سه بار در روز و برای 2 روز از راه خوراکی مصرف میشود.
مقدار و نحوه مصرف قرص فنازومکس
مقدار دقیق مصرف این دارو بهتر است زیر نظر پزشک مربوطه تعیین گردد. به طور معمول برای رفع درد ناشی از عفونت یا تحریک مجاری ادرار در بزرگسالان مقدار 200 میلیگرم دارو به تعداد سه بار در روز و از راه خوراکی مصرف میشود. همچنی در کودکان 12-6 سال مقدار 12 میلیگرم از دارو به صورت تقسیم شده سه بار در روز و برای 2 روز از راه خوراکی مصرف میشود.
مکانیسم اثر قرص فنازومکس
این دارو دارای اثر بیحس کننده و ضد درد موضعی بر روی مخاط مجاری ادراری است.
فارماکوکینتیک قرص فنازومکس
یکی از متابولیت های این دارو استامینوفن است. فنازوپیریدین تا 90 درصد طی 24 ساعت به صورت تغییر نیافته یا متابولیت از طریق کلیه دفع می شود. 80 درصد مقدار مصرف به صورت استامینوفن و حدود 65 درصد مقدار مصرف نیز به صورت تغییر نیافته دفع می شود.
عوارض قرص فنازومکس
سرگیجه، سردرد، سوءهاضمه، درد یا کرامپ معده، متهموگلوبینمی، ضعف یا خستگی غیر عادی، زرد شدن چشمها یا پوست، افزایش فشار خون، اشکال در تنفس، کاهش ناگهانی در میزان ادرار، تورم صورت، انگشتها، پاها و احساس تشنگی
تداخل دارویی با قرص فنازومکس
فنازوپریدن با بسیاری از تست های آزمایشگاهی ادراری تداخل دارد و ممکن است نتایج نادرست به دست آید از جمله قند ادرار – بیلیروبین ادرار – استروئیدهای ادرار – کتون ادرار
نکاتی که در ارتباط با مصرف این دارو باید بدانید
- فنازوپریدن با بسیاری از تستهای آزمایشگاهی ادراری تداخل دارد و ممکن است نتایج نادرست به دست آید.
- مصرف این دارو در بیماران سالخورده، به دلیل احتمال تجمع دارو و کاهش عملکرد کلیوی باید با احتیاط همراه باشد.
- این دارو رنگ ادرار را به نارنجی متمایل به قرمز تغییر میدهد و ممکن است موجب لک شدن لباس گردد.
- بهتر است دارو را باید همراه با غذا یا پس از آن مصرف نمود.
- توجه داشته باشید که این دارو میتواند سطح هموگلوبین و هماتوکریت را کاهش دهد.
- در صورت فراموش کردن یک نوبت مصرف دارو، به محض به یاد آوردن، آن را مصرف کنید و از دو برابر کردن مقدار مصرف بعدی خودداری نمایید.
- در صورت تشدید علائم بیماری یا عدم رفع آنها، به پزشک مراجعه کنید.
- مصرف دارو در بارداری و شیردهی باید بااحتیاط صورت گیرد.
قرص فنازومکس و سوزش ادرار
حتما تاکنون مشکلاتی همچون سوزش ادرار و یا تکرر آن برایتان پیش آمده است. در این موارد قرص بی حس کننده ای به نام فنازومکس تجویز می شود که جهت رفع اینگونه نشانه ها بکار می رود. این قرص که با نام فنازوپیریدین هم شناخته می شود جهت بهبود عفونت ادراری توسط پزشک تجوییز می شود.
عفونت دستگاه ادراری
عفونت دستگاه ادراری (UTI یا Urinary tract infection) نوعی عفونت باکتریایی است که بر بخشی از دستگاه ادراری تأثیر میگذارد. هنگامی که عفونت دستگاه ادراری تحتانی را مبتلا میکند سیستیت ساده (عفونت مثانه) نامیده میشود و هنگامی که بر دستگاه ادراری فوقانی تأثیر میگذارد به آن پیلونفریت (عفونت کلیه) گفته میشود.علائم مربوط به دستگاه ادراری تحتانی عبارتند از دفع ادرار همراه با درد یا تکرر ادرار یا اضطرار برای ادرار (یا هر دو)، در حالی که علائم مربوط به پیلونفریت عبارتند از تب و درد پهلو به همراه علائم مربوط به عفونت دستگاه ادراری تحتانی. این علائم در افراد مسن یا بسیار کم سن و سال ممکن است مبهم یا نامشخص باشند.
عامل اصلی هر دو نوع عفونت مذکور اشرشیا کلی است، با این حال ندرتاً باکتریهای دیگر، ویروسها یا قارچ نیز ممکن است موجب آن شوند. عفونتهای دستگاه ادراری معمولاً در زنان نسبت به مردان بیشتر رخ میدهد، چرا که نیمی از زنان در طول زندگی خود حداقل به یک عفونت مبتلا میشوند. بروز مجدد بیماری امری شایع است. عوامل خطرساز عبارتند از: آناتومی بدن زنان، مقاربت جنسی و سابقه خانوادگی. پیلونفریت در صورت بروز معمولاً پس از عفونت مثانه ظاهر میشود، اما ممکن است ناشی از عفونت منتقله از راه خون نیز باشد. تشخیص این بیماری در زنان سالم و جوان تنها بر اساس علائم امکانپذیر است. در افرادی که علائم آنها مبهم است، ممکن است تشخیص بیماری مشکل باشد زیرا ممکن است باکتریها وجود داشته باشد، اما عفونتی مشاهده نشود. در موارد پیچیده یا در صورتی که درمان با شکست مواجه شود، ممکن است کشت ادرار مفید باشد.
در افراد مبتلا به عفونتهای مکرر، میتوان از دوز پایین آنتی بیوتیکها بهعنوان اقدام پیشگیرانه استفاده کرد. در موارد غیرپیچیده، عفونتهای دستگاه ادراری را میتوان بهراحتی با مصرف آنتی بیوتیک در یک دوره کوتاه درمان کرد، اگرچه مقاومت در برابر بسیاری از آنتی بیوتیکهای مورد استفاده برای درمان این بیماری در حال افزایش است. در موارد پیچیده، ممکن است لازم باشد دورههای درمان طولانیتر شوند یا نیاز به تزریق آنتی بیوتیک وریدی باشد، و در صورتی که علائم در طی دو یا سه روز بهبود پیدا نکرد، لازم است آزمایشهای تشخیصی بیشتری انجام گردد. در زنان، عفونتهای دستگاه ادراری شایعترین شکل عفونتهای باکتریایی است و هر سال ۱۰٪ به میزان عفونتهای دستگاه ادراری افزوده میشود.
همه چیز درباره عفونت ادراری
اغلب زنان حداقل یک بار در زندگیشان به عفونت ادراری مبتلا شدهاند. اصولا زنان بیشتر از مردان و زنان متاهل بیشتر از دیگران به عفونت ادراری مبتلا میشوند. عفونت ادراری بیماری شایعی بین همه گروههای سنی خانمهاست. نشانههای عفونت ادراری چیست؟ عفونت ادراری چه عللی دارد؟ چه راههایی برای پیشگیری و درمان این بیماری وجود دارد؟ در این مقاله با هم به این موضوعات میپردازیم و چند راهکار طبیعی برای درمان و پیشگیری از این بیماری مطرح میکنیم: ممکن است عفونت ادراری زیاد پیشرفت نکرده باشد و فقط مجاری ادراری و مثانه را درگیر کرده باشد که به آن عفونت دستگاه ادراری تحتانی میگویند. در این صورت موقع ادرار درد یا سوزش احساس میشود. فرد تند تند و به شدت احساس نیاز به دفع ادرار دارد و در مردان مقعد و در زنان ناحیه تناسلی درد میکند.
همچنین ممکن است ادرار با بوی خیلی تند و غیر طبیعی و رنگی کدر همراه باشد. اگر عفونت پیشرفت کرده باشد و به کلیه ها رسیده باشد میگوییم فرد دچار عفونت دستگاه ادراری فوقانی یا همان عفونت کلیه شده. در این صورت کار سختتر است. فرد علاوه بر نشانههای عفونت دستگاه ادراری تحتانی، تب میکند، درد شدید در پهلو دارد، ممکن است تهوع و استفراغ نیز داشته باشد. همین طور ممکن است در ادرارش چرک یا خون نیز دیده شود. اما در افراد مسنتر یا بچههای کم سن و سال تشخیص علایم سختتر است. ممکن است تنها نشانه این بیماری در شیرخواران زیر دوسال تب باشد. وقتی دختر بچه یک سالهتان تب میکند و نشانه دیگری از بیماری دیگری ندارد به دستور پزشک ادرارش را کشت میدهند تا از نبود عفونت در ادرارشان اطمینان حاصل کنند. اما ممکن است شیرخوار در این شرایط استفراغ کند، خوب غذا نخورد و حالت زردی نیز داشته باشد. در مورد بچههای بزرگتر بیاختیاری ادرار یا یبوست نشانههایی برای عفونت ادراری هستند.
درمان عفونت ادراری
مایعات و آب زیاد بنوشید. بیشتر شدن ادرار مساوی است با کمتر شدن عفونت و درد. ویتامین ث زیاد مصرف کنید. مدام آب پرتقال و آب لیمو و انواع نوشیدنیهای سرشار از ویتامین ث بنوشید که ویتامین ث دشمن عفونت مجاری ادراری است. ذغال اخته بخورید. در منابع طب سنتی خودن ذغال اخته را یکی از روشهای کارساز برای درمان عفونت ادراری معرفی کردهاند. البته اگر داروهای رقیق کننده خون میخورید در مصرف ذغال اخته زیادهروی نکنید.
بعضی از خوراکیها مدر است و با افزایش ادرار باعث بهبود بیماری میشود: اسفناج، چغندر، مارچوبه، خیار، کرفس، بامیه نارس، تره، خرفه، شنبلیله و … استفاده از آنتی بیوتیکهای طبیعی نیز میتواند کارساز باشد: سیر، زنجبیل، جعفری و … میتوانید از دمنوش بابونه یا پولک یا پنیرک نیز که آنتی بیوتیکهای طبیعی هستند برای درمان عفونت استفاده کنید.
خوردن تخم شربتی خیس خورده و لعاب دار یا همان تخم ریحان هم برای ناراحتیهای مجاری ادراری توصیه میشود.
کاسنی: برای درمان عفونت ادراری ۲ تا ۴ گرم ریشه کاسنی را دم کنید و در روز به نوبت و با فاصلههای معین بنوشید. سرکه سیب: طب سنتی به زنان و دخترانی که دچار عفونتهای ادراری هستند توصیه میکند که ناحیه تناسلی را با سرکه سیب اصلی شستشو دهند. همین طور خوردن سرکه سیب اصل برای بهبود عملکرد سیستم ادراری بسیار مفید است.
گزنه: به طور کلی ادرار آور است و در صورت وجود خون در ادرار آن را برطرف میکند و برای کلیه ها مفید است. برای درمان عفونت مثانه و سنگ مثانه باید برگ گزنه را با ریشه شیرین بیان دم بکنید و نوش جان. اگر میخواهید دم نوش گزنه را تهیه کنید باید۴۰ گرم برگ گزنه را در یک لیتر آب جوش ریخته بگذارید ۱۰ دقیقهای دم بکشد و روزی ۳ فنجان نوش جان کنید.
عسل و دارچین: ۲ قاشق غذا خوری عسل و یک قاشق غذاخوری دارچین را در یک لیوان آب گرم حل کنید و نوش جان. این روش باعث ضد عفونی کردن مثانه میشود.
پیاز و عسل: جوشانده ۱۵۰ گرم پیاز یا موسیر در یک لیتر آب عسل مدر است و باعث افزایش ادرار و بهبود هر چه زودتر بیماری میشود. توجه داشته باشید که در صورت بیتوجهی به درمان هر چه زودتر عفونت ادراری، این بیماری ممکن است باعث آسیبدیدگی دائمی در کلیهها مخصوصا در کودکان شود و از آنجایی که تشخیص عفونت ادراری در کودکان سختتر است مادرها باید خیلی بیشتر حواسشان جمع بچهها باشد تا در صورت دیدن کوچکترین علامتی به پزشک مراجعه کنند یا از راهکارهای طبیعی استفاده کنند.
توصیهها و مراقبتهای پرستاری
- این دارو در بیماران مبتلا به نقص G6PD یا فاویسم باید با احتیاط فراوان مصرف شود.
- در صورت مصرف همزمان فنازوپیریدین با یک داروی ضد باکتری در درمان عفونت مجاری ادراری، طول درمان با فنازوپیریدین نباید بیش از دو روز باشد.
همچنین بخوانید:
دو بیماری و عفونت شایع در دوران بارداری
باسلام خدمت شما ببخشد میخواست بدونم که مرد هادچار عفونت اداری ...
- برچسبها
- قرص فنازومکس
- phenazomex
- فنازوپیریدین
- رفع سوزش
من از وقتی که این قرص رو مصرف میکنم صورتم ب شدت جوش زده جوش های بزرگی
نمیدونم این قرص باعث جوش هام شده یا نه؟
لطفا راهنماییم کنید
ممنونم
لطفا راهنمایی کنید
سوال
من مبتلا ب بیماری M.S هستم و قرص دانلوین مصرف میکنم قرص فنازومکس تداخل دارویی با دانلوین نداره؟ دکتر برای سوزش ادرار برام تجویز کرده لطفا توضیح بدین ممنون
ولی دکتر به من دوهفته این دارو رو داده