فلوكستين داروی ضدافسردگی ،اضطراب و لاغری است؟!
با دلگرم همراه باشید تا با داروی فلوکستین آشنا شوید.
فلوکستین چه کاربردی دارد و عوارض جانبی آن چیست؟
فلوکستین (Fluoxetine) دارویی ضدافسردگی (Anti-depressant) از خانواده ی داروهای مهار کننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) می باشد. فلوکستین در سال 1974 کشف شده، در سال 1987 توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) تایید گشت و از سال 2001 حق ثبت اختراع آن باطل گشته و برای تولید در دسترس همه شرکت ها قرار گرفت.
داروهای ضدافسردگی برای درمان طیف گسترده ای از بیماری ها ازقبیل افسردگی و سایر بیماری ها و اختلالات روانی و خلقی مورد استفاده قرار می گیرند. این داروها به افراد برای بهبود حالشان و کمک به پیشگیری از افکار و اقدامات آسیب رسانی بخود و خودکشی کمک می نمایند.
بااینحال تحقیقات نشان می دهند که تعداد کمی از افراد (معمولا آنهایی که زیر 25 سال دارند) بعد از مصرف قرص های ضدافسردگی، ممکن است افسردگی و یا سایر اختلالات خلقی آنها بدتر شده و یا افکار خودکشی به آنها دست داده و یا حتی اقدام بخودکشی نمایند، بنابراین لازم است همه افراد (بخصوص افراد زیر 25 سال) حتی آنها که فلوکستین را برای بیماری های غیر از افسردگی استفاده می کنند، با پزشک خود درباره خطرات و مزایای داروهای ضدافسردگی مشورت نمایند.
در چه مواقعی باید از قرص فلوکستین استفاده کنیم؟
- قرص فلوکستین در مواقع زیر استفاده می شود.
- برای درمان و بهبود افسردگی.
- بیماری اختلال وسواسی جبری.
- بعضی از اختلالات خوردن و حملات ترس (حملات ناگهانی و غیرقابل پیش بینی ترس و نگرانی شدید).
- بعضی از انواع سندرم پیش از قاعدگی.
- کار فلوکستین در بدن این است که باعث افزایش سروتنین می شود و سروتنین یک ماده شیمیایی است که در مغز به حفظ تعادل روانی کمک می کند، بنابراین مصرف قرص فلوکستین باعث افزایش سلامت روانی فرد می شود.
سایر موارد مصرف فلوکستین
- درمان الکلیسم
- اختلال نقص توجه
- اختلال شخصیت مرزی
- اختلالات خواب
- سردرد
- بیماری های روانی
- اختلال استرس پس از سانحه
- سندرم تورت
- چاقی
- مشکلات جنسی
- ترس و .....
فلوكستين از كجا آمد؟
يكي از پر سر و صداترين قرصهاي ضد افسردگي كه از دهه 1980 وارد بازار شد فلوكستين (Fluoxetine) يا همان پروزاك است. شايد وقتي شركت الي ليلي براي اولينبار در سال 1986اين دارو را ميساخت تصور نميكرد كه پس از مدت زماني مصرف اين دارو تا اين حد رايج شود؛ بهطوريكه در سال 2007 در ايالات متحده آمريكا دربيش از 22 ميليون نسخه پروزاك تجویز شده باشد.
اگرچه داروهاي ضدافسردگي ديگري نيز وجود دارند كه اثربخشي آنها به اندازه پروزاك است اما شايد اين كپسولهاي 10 و 20 ميليگرمي خواص ديگري هم داشته يا شايد عوارض جانبي كمتري داشته باشند كه سبب رواج آن شده است. بسياري از پزشكان نگران مصرف بيرويه و خودسرانه اين دارو بوده و بارها نسبت به مصرف آن هشدار دادهاند.
روزی چند قرص فلوکستین بخورم؟
دوز قرص های فلوکستین موجود در ایران معمولا 10 و 20 میلیگرم هستند که ابتدا با 10 شروع می شود و در صورتیکه بدن بیمار به دوز بالاتری نیاز داشته باشد پزشک 20 را تجویز می کند.
نیاز بیمار به قرص فلوکستین بستگی به چه عواملی دارد؟
- وزن بیمار
- سوابق بیماری های قبلی
- سابقه مصرف در خانواده بیمار
- شدت بیماری
يك دارو و چند بيماري
فلوكستين يا پروزاك يك داروي ضدافسردگي مهاركننده باز جذب سروتونين (SSRI) است. سروتونين مادهاي در بدن است كه كاهش آن سبب عدم تعادل رواني، علائم افسردگي، خوابآلودگي، نگراني و. . . ميشود. در حقيقت با مصرف پروزاك، ميزان اين ماده در بدن افزايش يافته و سبب بهبود علائم افسردگي و اضطراب ميشود.
اين دارو به شكل كپسولهاي 10 و 20 ميلي گرمی در بازار رايج است و براي درمان بيماريهاي افسردگي، اضطراب و وسواس جبري تجويز ميشود. فلوكستين غير از كاربرد اصلي يعني درمان افسردگي و اضطراب، در درمان برخي ديگر از اختلالات از جمله برخي اختلالات خوردن (پراشتهايي عصبي)، سندروم پيش از قاعدگي، حملات ترس (حملات غيرقابل پيشبيني و ناگهاني ترس و نگراني شديد)، درمان مشكلات جنسي، اختلالات خواب و برخي ديگر از اختلالات نيز كاربرد داشته و براساس بررسي و نظر پزشك تجويز ميشود.
پروزاك نيز مانند بسياري ديگر از داروهاي مشابه، پس از مدتي مصرف تاثير خود را نشان خواهد داد و فرد نميتواند بلافاصله پس از مصرف، انتظار بهبود حالات خود را داشته باشد. به علاوه قطع ناگهاني و خودسرانه فلوكستين نيز به هيچ وجه مورد قبول نيست. در حقيقت قطع خودسرانه دارو همانقدر ميتواند عوارض داشته باشد كه مصرف خودسرانه آن.
بنابراين با توجه به مكانيسم عمل، شرايط هر بيمار، سابقه خانوادگي و تاثيراتي كه اين دارو ميتواند داشته باشد حتما بايد با تجويز پزشك و تا مدت زمان تعيين شده از اين دارو استفاده كرد.
فواید قرص فلوکستین
- هرگز قرص فلوکستین را خودسرانه مصرف نکنید.
- قرص فلوکستین در ابتدای درمان می تواند باعث افکار خودکشی شود،حتما مراقب علایم هشداردهنده باشید.
- قرص فلوکستین به آرامی و توسط دستگاه گوارش جذب می شود،قرص فلوکستین به صورت شکسته و جویده مصرف نشود.
- قرص فلوکستین پس از چند هفته اثراتش را نشان می دهد،پس برای دیدن اثرات دارو عجله نکنید.
- اگر مشکلی برایتان در حین مصرف ایجاد شد، سریعا به پزشک خود اطلاع دهید
- اگر قرص فلوکستین را مصرف کردید و مشکلات جنسی برایتان به وجود امد به پزشکتان اطلاع دهید.
- در مصرف قرص فلوکستین از تجویزهای مردم و صحبت های عامیانه بپرهیزید و با نظر دکتر قرص فلوکستین را مصرف نمایید.
- اینکه قرص فلوکستین نشاط آور است باوری غلط است.
- قرص فلوکستین را حدالامکان برای افسردگی های خفیف و متوسط مصرف نکنید.
گردآوری شده ی مجله ی اینترنتی دلگرم
مرجان امینی
- برچسبها
- فلوکستین
- عوارض فلوکستین
- فواید فلوکستین
۴ دیدگاه