آشنایی با خواص گون برای بدن
به گزارش دلگرم : گیاه گون یا استراگالوس گیاهی است گل دار که در طب سنتی چینی از آن استفاده های فراوانی می شود. گون حاوی آستراگالوس پی ساکارید است که دارای خواص تقویت کننده سیستم ایمنی و ضد ویروسی می باشد.گون گیاهی است چند ساله که ارتفاع آن به 75 سانتیمتر می رسد و از تیره ی نخود است. گون دارای ساقه هایی به رنگ بنفش تیره است و برگ های آن تشکیل شده از برگچه هایی است که به صورت متقابل در محور هر برگ قرار گرفته اند.گیاه گون به صورت علفی و بوته ای دیده می شود. این گیاه در شرایط آب و هوایی خشک و بیابانی و کویری مقاوم است و از علف های هرز به شمار می رود. بسیاری از انواع گیاه گون سمی بوده و باعث مسمومیت دام هایی که از آن تغذیه می کنند می شود. گونی که دارای گل هایی به رنگ صورتی، قرمز، آبی، بنفش و یا سفید است برای تهیه دارو مورد استفاده قرار می گیرد.
استخراج کتیرا از گیاه گون
کتیرا، از ترشحات گیاه گون تهیه می شود.از ترشحات این گیاه که به صورت صمغ خشک می باشد کتیرا تهیه می شود. برای استخراج کتیرا، قسمت پایین ساقه گون را خراش می دهند و سپس صمغی که از آن خارج می شود و خشک می شود را جمع آوری می کنند. کتیرای مرغوب را از شاخه های قدیمی گون بدست می آورند. کتیرای حاصل از گیاه گون هر چه دارای رنگ شفاف تر و رقیق تر باشد دارای کیفیت بهتری است و دارای قیمت بالاتری است.
10 خواص دارویی گیاه گون
1. گیاه گون و تقویت سیستم ایمنی بدن
یکی از فواید مهم مصرف گیاه گون برای بدن، بهبود عملکرد سیستم ایمنی است، به گونهای که استفاده از این گیاه باعث افزایش تولید سلولهای ایمنی میشود. گون ممکن است فعالیت ضد ویروسی متعادلی داشته باشد که به پیشگیری از بروز سرماخوردگی و آنفلوآنزا کمک کند. علاوه بر این، نتایج مطالعات بسیاری نشان میدهد که "ساپونین" و "پلی ساکاریدهای" موجود در گیاه گون مانع رشد تومورهای سرطانی در بدن انسان میشود.
2. خواص گون برای تقویت بنیه بدن
بر اساس شواهدی هر چند محدود، گیاه گون دارای خاصیت تقویت کننده بنیه بدن می باشد. گون سبب استحکام بنیه در ورزشکاران است. همچنین مصرف گیاه گون برای بیماران سرطانی سبب رفع ضعف و خستگی می شود.
3. خواص گون و تقویت سلامت قلب
یکی از خواص گون تقویت سلامت قلب می باشد که می تواند سطح کلسترول بد خون را کاهش دهد. بیماری هایی نظیر سکته مغزی، حملات قلبی و تصلب شرایین ناشی از بالا بودن میزان کلسترول می باشد.گون دارای خاصیت ادرارآوری می باشد که این خاصیت باعث می شود تا فشار خون کاهش یافته و رگ های خونی دارای عملکرد بهتری باشند.
4. خواص گون در از بین بردن آلرژی
آلرژی فصلی یکی از مشکلاتی است که بسیاری از افراد درگیر آن هستند. یکی از بیماری های مرتبط با آلرژی، تب یونجه می باشد که تاکنون داروی خاصی برای درمان آن یافت نشده است. اما امروزه دانشمندان به اثرات درمانی این گیاه برای درمان تب یونجه پی برده اند. اثر این گیاه بر آلرژی هرچند تا کنون ثابت نشده است اما براساس مشاهدات، ترکیبات شیمیایی موجود در این گیاه سبب جلوگیری از انتشار هیستامین ها می شود. این خاصیت سبب بهبود خارش چشم، عطسه و آب ریزش بینی می شود.
5. خواص گون و درمان سرطان ریه
برای درمان نوعی از سرطان ریه از شیمی درمانی با پایه ی پلاتین استفاده می شود. تحقیقات و بررسی ها نشان می دهد استفاده از گیاه گون به طور همزمان با پروسه شیمی درمانی با پایه ی پلاتین می تواند خطر مرگ در افراد مبتلا به سرطان ریه را از یک تا سه سال بعد از درمان کاهش دهد.
6. خواص گون برای جلوگیری از سرطان معده
سرطان معده یکی از بیماری هایی است که هنوز داروی قطعی برای آن کشف نشده است. بسیاری از افرادی که برای رفع این مشکل از مصرف گیاهان دارویی کمک گرفته اند، از اثرات مطلوب آن رضایت داشته اند. علت این امر تأثیرات غیر قابل انکار گیاهان دارویی بر روی دستگاه گوارشی می باشد.براساس تحقیقات انجام شده، ساپونین های موجود در گیاه گون از تکثیر سلول های سرطانی معده جلوگیری می کنند. این ماده اجازه نمی دهد که به این سلول های سرطانی اکسیژن برسد. این مسئله برای دانشمندان به روزنه امیدی تبدیل شده است تا بتوانند با استفاده از این دارو به درمان قطعی سرطان معده کمک کنند.
7. گیاه گون و تنظیم کلسترول خون
نتایج بررسیهای محققان نشان داده است که مصرف منظم ساقه گیاه گون، کلسترول بالای خون را کاهش میدهد و مقدار آن را تنظیم میکند. ساقه این گیاه مانع جذب چربیهای نامناسب در روده میشود. همچنین گیاه گون به عنوان یک سمزدای طبیعی عمل میکند. این گیاه دیوارههای شریانی را از پلاکها محافظت کرده و مانع بروز بیماریهایی مانند تصلب شرایین میشود.
8. پیشگیری از بروز دیابت با مصرف گیاه گون
مصرف گیاه گون میتواند میزان گلوکز موجود در خون را کنترل کرده و تأثیر رادیکالهای آزاد تولید شده در بدن را خنثی کند. خواص آنتی اکسیدانی این گیاه به درمان بیماری دیابت در زنان باردار کمک میکند، زیرا از استقرار انسولین در بدن جلوگیری میکند.
9. جلوگیری از تحلیل حافظه با گیاه گون
عصاره گیاه گون سلولهای آسیب دیده مغز را پس از محدودیت رسانایی خون به مغز بهبود میبخشد؛ بنابراین این گیاه برای تقویت حافظه بسیار مفید بوده و مانع از بین رفتن سلولهای مغز و در نتیجه تحلیل رفتن حافظه .
10. خواص گون برای جلوگیری از عفونت ها
مصرف منظم گون به جلوگیری از سرما خوردگی و آنفولانزا کمک می کند. خواص ضد ویروسی گون، آن را به یک درمان موثر برای سرماخوردگی و عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی تبدیل کرده است.
عوارض جانبی گون کوهی
تشدید آثار بیماری های خود ایمنی : گون ممکن است برای افراد دارای اختلالات خود ایمنی مضر باشد.
عوارض مصرف گون در مشکلات خونریزی : گون؛ به خصوص در شکل پودری آن، ممکن است مشکلات خونریزی را تشدید کند.گون می تواند لخته های خونی را از بین ببرد، که منجر به مشکلات خونریزی می شود. زمانی که داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنید مانند آسپرین، نباید گون مصرف کنید. حتی در موارد جراحی، مصرف گون باعث بروز مشکل می شود.
عدم توصیه به افراد دارای فشار خون کم: گون می تواند فشار خون را کاهش دهد ؛ افراد با فشار خون کم که گون مصرف می کنند ممکن است به ریسک افت فشار خون بیشتر مواجه شوند. این می تواند باعث تشدید مشکلات شود.
مشکلات گوارشی و حساسیت ها با مصرف گون: گون ممکن است باعث مشکلات گوارشی شود و همچنین می تواند منجر به حساسیت های شدید شود. گون به خصوص در شکل پودری خود می تواند موجب مشکلات گوارشی شود و بیشتر آلرژی های که از گون به وجود می آید معمولا استثنایی هستند. گون نوعی حبوبات محسوب می شود. از این رو حساسیت به حبوبات مانند لوبیاها و باقلاها، گون می تواند واکنش های آلرژیک را در این موضوع افزایش دهد.
مسمومیت با مصرف گون: بعضی از قسمت های گون می تواند مسموم باشد. اخیرا دریافته شده است که نیمی از گون حاوی سموم مختل کننده اعصاب است. این گیاهان بعضا از لحظه بیرون آمدن از خاک تا جایی که در تابستان خشک شوند، مسموم هستند.
مصرف گون در بارداری: مصرف گون در زنان باردار ممکن است باعث واکنش های شدید شود. هر چند هیچ تحقیقی از این گفتار پشتیبانی نمی کند و تحقیقی نیز وجود ندارد که بگوید گون برای زنان باردار بدون ضرر است. پس بهتر است زنان باردار از مصرف آن منصرف شوند.در حال حاضر هیچ تحقیق کافی انجام نشده است تا نشان دهد گون برای زنان باردار و شیرده سالم باشد.
ریشه گون چگونه مصرف می شود؟
ریشه گون معمولا به صورت کپسول و قرص یا به شکل عصاره مایع در دسترس است. دم نوش گون با خیساندن ریشه ی تمیز شده در آب داغ به وجود می آید، که روش محبوب دیگری برای مصرف است.گاهی اوقات که در تنظیمات آزمایشگاهی شرایط بدن وخیم می شود، ریشه گون ممکن است کارساز عمل کند علاوه بر آن، ریشه گون یک جزء معمول در لوسیون ها، کرم ها و پمادهای ضد پیری است. خواص تسکین دهنده طبیعی گون، آن را به یک جایگزین مفید با پمادهای موضعی ناگوار تبدیل کرده است.
- برچسبها
- گیاهان دارویی
دیدگاه ها