
توصیه های بهداشتی برای حجاج
این روزها همه جا صحبت از مکه و مدینه و حج و زیارت است. از طرفی شرط انجام خیلی از کارها، داشتن جسم و روحی سالم است. برای حفظ این سلامتی، مخصوصا در این ایام و این اماکن مقدس، با این بخش از دلگرم همراه باشید.
همچنین اگر زائرانی به دلائلی، نیازمند مراقبتهای درمانی ویژه و مداوم هستند، به منظور پیشگیری از مشکلات، لازم است نسبت به همراه داشتن توصیه های پزشکی خاص خود و احیاناً داروها و غیره اقدام نمایند.
- گرمازدگی
گرمازدگی یکی ازمشکلاتی است که به علت گرما یا ازدحام جمعیت ایجادمی شود.
- گرفتگی دردناک عضلات
این بیماری به دنبال فعالیت عضلانی زیاد درمحیط گرم ایجاد می شود.
درمان: نوشیدن آب ومصرف متناوب نمک با غذا درافرادی که ممنوعیت مصرف نمک« بیماران قلبی، کلیوی، کبدی» ندارند.
- خستگی شدید وضعف ناشی ازگرما
این حالت دراثرکاهش آب ونمک وتعریق زیاد ایجاد شده ومنجربه نارسایی قلبی وعروقی می شود.
علائم: احساس ضعف، سردرد، سرگیجه، تشنگی، بی اشتهایی، تهوع واستفراغ.
استراحت کردن بیماربه حالت درازکش درمحیط خنک به نحوی که پاها کمی بالاترازسرقرارگیرد. خوردن مایعات ومقداری نمک (برای افرادی که ممنوعیت ندارند). این بیماری افراد مسن بیشتردیده می شود. افرادچاق، بانوان و بیماران مبتلا به بیماری های مزمن(کبدی، قلبی وریدی) بیشترازخود مراقبت کنند
توصیه های لازم به افرادی که مبتلا به بیماری های مزمن(قلبی،کلیوی ودیابت) هستند:
توصیه به بیماران قلبی
₪ استفاده از رژیم غذایی مناسب «کم چربی وکم نمک»
₪ پرهیزازگرسنگی طولانی مدت ومصرف غذا دروعده غذایی منظم.
₪ کاهش فعالیت بدنی
₪ مصرف روزانه مرکبات در رژیم غذایی.
₪ مصرف کردن دارو به موقع.
₪ پرهیزازاضطراب وعدم حضوردراماکن شلوغ
₪ عدم رعایت این موارد باعث افزایش ضربان قلب وشدت یافتن بیماری می شود و درصورت تنگی نفس یا درد قفسه سینه به پزشک کاروان مراجعه کنید.
تپش قلب ودردهای نامشخص غیرقلبی درسینه
در سفر حج به علت اضطراب یا دراثرمصرف بی رویه قرص های ضدبارداری دربانوان وبسیاری ازافراد جوان وسالم ازتپش قلب ودرد شکایت دارند که باید به پزشک مراجعه کنند.
افزایش بیماری های اپیدمی
درایام حج بعضی ازبیماریها مانند: سرماخوردگی، آنفولانزا، لارنژیت وحملات آسمی اپیدمی می شود.
--------------------------------------------------------------------------------------------
تغذیه ی حجاج
دکتر مجتبی توکل، متخصص بیماری های داخلی درباره ی تغذیه ی حجاج می گوید: به دلیل این که بسیاری از حجاج ایرانی مُسن هستند، امکان ابتلا به بیماری هایی مانند اسهال مسافرتی در این افراد وجود دارد بنابراین لازم است در سفر حج به نکات بهداشتی و تغذیه ای توجه کنند.
وی به حجاج توصیه کرد تا از مصرف غذاهای پُرچرب و پُرکالری به ویژه پیش از پرواز پرهیز کنند، زیرا مصرف غذاهای پُرکالری می تواند مشکلات گوارشی برای حجاج ایجاد کنند.توکل با بیان این که در مصرف مواد غذایی به ویژه مواد غذایی خام مانند میوه و سبزی لازم است ابتدا از سالم بودن این مواد اطمینان حاصل شود، تصریح کرد: به حجاج توصیه می شود از مصرف غذاهای نامطمئن و روباز پرهیز کنند و تا حد امکان از غذاهای پیش بینی شده در کاروان های ایرانی استفاده کنند.
حجاج باید به مصرف آب آشامیدنی توجه ویژه داشته باشند، زیرا بسیاری از بیماری ها از طریق آب به بدن منتقل می شوند. توصیه می شود تا حد امکان از آب معدنی مطمئن استفاده شود.
مهم ترین اقدامات بهداشتی زائران
شستن دست ها، نوشیدن آب مکرر و مواظبت در زمینه ی تماس با افراد مبتلا به بیماری های تنفسی باید از مهم ترین اقدامات بهداشتی زائران خانه خدا باشد.مرضیه وحید دستجردی، وزیر بهداشت می گوید: افرادی که برای رفتن به حج آماده می شوند، معمولاً در نوبت های طولانی قرار گرفته اند و مُسن هستند؛ به طوری که 30 درصد زائران، بالای 60 سال هستند، لذا باید مراقبت های جدی در زمینه سلامت داشته باشند و حتماً قبل از رفتن چکاپ های سلامتی را انجام دهند.
زائران خانه ی خدا باید مراقب باشند که در صورت داشتن بیماری های زمینه ای، آن ها را کنترل کنند و با توجه به ازدحام جمعیت در موسم حج سعی کنند با دیگران کمتر تماس داشته باشند.علاوه بر آن در صورت داشتن بیمارهای ریوی مراقب اطراف باشند و دست شستن های مکرر و نوشیدن آب زیاد را از خاطر نبرند. همچنین فرصت استراحت به خود بدهند.
تزریق واکسن مننژیت
مسئولان وزارت بهداشت عربستان شرط انجام فریضه ی حج برای زائران خانه ی خدا را تزریق واکسن مننژیت اعلام کردند.دکتر احمد شطی، مدیر اداره اطلاع رسانی بهداشتی کویت اظهار داشت: زائران خانه خدا 10 روز قبل از تاریخ سفر به عربستان جهت انجام فریضه حج باید واکسن مننژیت را زده باشند؛ چرا که مسئولان وزارت بهداشت عربستان مانع از انجام فریضه ی حج از سوی زائرانی می شوند که این واکسن را تزریق نکرده اند.
این در حالی است که مسئولان وزارت بهداشت عربستان برای زائران خانه خدا شرط گذاشته اند که باید کارت بهداشتی تزریق واکسن مننژیت را از کشور خود دریافت کرده و با خود به عربستان بیاورند تا به آن ها اجازه داده شود که فریضه حج را به جا آورند.احمد شطی در ادامه از زائران خانه خدا خواست تا با خود ریش تراش شخصی بیاورند و بیش از یک نفر از آن استفاده نکنند تا از شیوع بیماری های مختلف در استفاده ی مکرر جلوگیری شود.
وی در ادامه به ضرورت نظافت در خوراکی ها و نوشیدنی ها تأکید کرد و گفت که زائران باید موارد بهداشتی را در خوردن و نوشیدن رعایت کنند. به طوری که از سوی گروه های بهداشتی عربستان برخی از غذاهای آماده، چگونگی طبخ، اتاق های حجاج، راه های نگهداری سبزیجات، رستوران ها و آشپزخانه ها بازرسی می شود.شطی افزود: زائران تا جایی که ممکن است از رفتن به اماکن پُرجمعیت و شلوغ جلوگیری کنند تا سلامتی آن ها حفظ شود.
رنگ خوراکی "صفارالزعفران" نخرید
دکتر مصداقی نیا، معاون بهداشتی وزیر بهداشت در این باره می گوید: بر اساس بررسی به عمل آمده توسط کارشناسان معاونت بهداشتی وزارت بهداشت، صفارالزعفران دارای رنگ شیمیایی بوده و باعث به خطر افتادن سلامت مصرف کنندگان می شود.بر اساس این گزارش، معاونت بهداشتی وزارت بهداشت از مدیران کاروان های حج خواسته است از خرید و ورود این ماده شیمیایی به کشور خودداری کنند.
--------------------------------------------------------------------------------------------
رعایت بهداشت فردی واستحمام
₪ شستشوی مکرر دست با آب وصابون قبل ازخوردن غذا و بعد ازاستفاده ازدستشویی.
₪ آشامیدن آب کافی ومایعات برای جبران تعریق.
₪ همراه داشتن قرص های ملین ومصرف سبزیجات ومایعات درطول سفربرای جلوگیری ازیبوست.
₪ درطول سفرازغذاهای پخته استفاده شود.
₪ درصورت بروزهرگونه ناراحتی معده(تهوع،سوزش معده،استفراغ وبی اشتهایی)یا سوزش ادرار و تکرار ادرار فورا به پزشک کاروان مراجعه شود.
₪ شام و ناهارباید کم خورده شود.
₪ درهنگام عرق داشتن بدن ازخوردن آب سرد اجتناب شود.
--------------------------------------------------------------------------------------------
نکات بهداشتی
1- ناخن های خود را کوتاه و تمیز نگه دارید.
2ـ تا حد امکان روزی یک بار حمام کنید.
3- هنگام حمام کردن دقت کنید لیز نخورید.
4- لباس های خود را مکرر تعویض کنید، بشویید و دور از انظار عمومی پهن کنید.
5- مسواک زدن را فراموش نکنید.
6- پیش از استفاده از آب، دمای آن را تنظیم کنید.
7- پس از حمام کردن حتما وسایل شخصی خود را جمع کنید و هرگز از وسایل جامانده ی دیگران استفاده نکنید.
8- استفاده از توالت فرنگی را تمرین کنید تا دچار صدمه نشوید.
9- در استفاده از سرویس بهداشتی هتل و محل اسکان، نظافت و بهداشت را رعایت کنید.
10- لباس های خود را در دستشویی ها نشویید.
--------------------------------------------------------------------------------------------
گردآوری شده مجله اینترنتی دلگرم
مرجان امینی
- برچسبها
- توصیه های بهداشتی
- حجاج
- بیماری
- بهداشت فردی