دلگرم
امروز: سه شنبه, ۱۴ آذر ۱۴۰۲ برابر با ۲۰ جمادى الأول ۱۴۴۵ قمری و ۰۵ دسامبر ۲۰۲۳ میلادی
ضرورت نگاه جهادی در حوزه سلامت
1
زمان مطالعه: 4 دقیقه
ضرورت نگاه جهادی در حوزه سلامت - نگاه جهادی - حوزه سلامت-سلامت-بهداشت- مدیریت جهادی-حوزه درمان

یکی از وجوه نام‌گذاری امسال، نگاه و مدیریت جهادی است که باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد، تا در مسیر رشد و تعالی کشور بتوانیم متناسب با شرایط و مقتضیات زمان، برنامه‌های کلان را عملیاتی کنیم.

حوزه سلامت

اما یکی از مباحثی که شاید مطرح شود، این است که آیا در حوزه سلامت و بهداشت هم،‌ نگاه جهادی ضرورت دارد یا خیر. برای پاسخ به این سؤال در این یادداشت سعی خواهم کرد تا با تشریح شرایطی که در آن قرار داریم، ضرورت‌های مدیریت جهادی در حوزه بهداشت و درمان و راهکارهای تحقق آن را بررسی کنم.

در سال‌های گذشته محدودیت‌های زیادی از جمله تحریم‌های اقتصادی بر کشور تحمیل شده است که به دنبال آن، ضرورت نگاه کوتاه‌مدت برای حل مشکلات احساس می‌شد.

این مسئله در زمان دفاع مقدس نیز وجود داشت و از این نظر می‌توان گفت که مدیریت جهادی می‌تواند راه‌حل‌های سریع، کم‌هزینه و کوتاه‌مدت را برای عبور از مشکلات فراهم کند.

در سال‌های نخست انقلاب ما شاهد جنگ تحمیلی بودیم و دفاع، از اولویت‌های کشور بود،‌ در حال حاضر فقط شکل جنگ تغییر کرده است و همچنان در قالب‌های اقتصادی و فرهنگی بر ما تحمیل می‌شود و محدودیت‌هایی را برای ایران ایجاد می‌کند.

این محدودیت‌ها را می‌توان در ابتدا با توکل به خدا و در مرحله بعد با اتکا به تلاش و علم از میان برداریم چرا که با توجه به نص صریح قرآن اگر به سمت خدا حرکت کنیم، از سوی خداوند هم یاری خواهیم شد و این یکی از پایه‌های مدیریت جهادی است.

در زمان دفاع مقدس ما شاهد بودیم با وجود آنکه تمام دنیای کفر با هم متحد شدند، ما توانستیم با چنین رویکردی در برابر آن‌ها ایستادگی کنیم.

ضرورت نگاه جهادی در حوزه سلامت

در حال حاضر البته محدودیت‌ها در شکل دیگر، اما با شدت بیشتری به ما تحمیل می‌شود که این مسئله در حوزه بهداشت و درمان کشور نیز تأثیرگذار است و نمونه آن را در تحریم تجهیزات پزشکی و اقلام دارویی مورد نیاز کشور شاهد بودیم.

اما رویکرد مدیریت جهادی در حوزه بهداشت و درمان بر این مسئله تأکید دارد که باید مدیریت منابع در اولویت قرار گیرد که البته دولت هم می‌خواهد در همین راستا گام بردارد.

برای این کار تمرکز بر پیشگیری و ارتقای سلامت جامعه، مدیریت صحیح منابع انسانی، توزیع عادلانه امکانات مالی از جمله راهکارهایی است که در مدیریت جهادی محقق می‌شود.

اما گام نخست در این مسیر این است که ما بخواهیم جهادی عمل کنیم و از مؤلفه‌های مدیریت جهادی این است که بتوانیم اولویت‌بندی داشته باشیم، به این معنا که اموری که پرداختن به آن‌ها در حال حاضر ضرورت بیشتری دارد، در اولویت کارهای اجرایی قرار دهیم که در نتیجه آن، هزینه کمتری را به دنبال خواهد داشت.

در گام دوم باید به این مسئله توجه داشته باشیم که در مدیریت جهادی، نباید امری را محال بدانیم چرا که علاوه بر تلاش و نیروی علمی و متخصص، عنصری به نام توکل هم در این نگاه وجود دارد. در واقع هر اندازه اعتماد و اعتقادمان به خدا بالا برود مطمئناً مدد الهی هم ما را یاری خواهد کرد.

گام سوم در نگاه جهادی این است که بیشترین تمرکز بر روی انجام تکلیف باشد نه آنکه صرفاً نتیجه‌گرا باشیم. در این رویکرد حتی اگر نتیجه مورد نظر هم به دست نیاید، اما روحیه خستگی‌ناپذیری همچنان برای انجام تکالیف وجود خواهد داشت.

گام بعدی، استقامت و پایداری است. ما در انقلاب و دفاع مقدس نمونه‌هایی از پایداری و مدیریت جهادی داشتیم و در نتیجه آن، کارهای بزرگی انجام شد که اگر خودمان در صحنه حضور نداشتیم و شاهد انواع مدیریت جهادی نبودیم، شاید حالا آن دستاوردها را باور نمی‌کردیم.

بنابراین نگاه مدیریت جهادی در حوزه بهداشت و درمان کشور، ایجاب می‌کند که برنامه‌ریزی‌ها به سمت پیشگیری و مبتنی بر نگاه سلامت‌محور باشد چرا که با کمبودهای بودجه‌ای، این رویکرد عقلانی‌تر است.

از سوی دیگر تربیت نیروی انسانی متخصص و متعهد در همه حوزه‌های بهداشت، درمان و سلامت از دیگر ملزومات نگاه جهادی در حوزه سلامت است و در نهایت استقبال از راه‌های ابتکاری و همچنین تهیه و تأمین تجهیزات پزشکی و دارویی مورد نیاز در کشور، از دیگر رویکردهای جهادی در این حوزه است.


منبع:طبنا



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (1 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits