فرق گریپ و سرماخوردگی
در پائیز و زمستان بیماریهای سرماخوردگی و گریپ به اوج خود می رسند.
اما ایا این فقط یک سرماخوردگی است یا گریپ، وقتی که بینی شروع به ریزش میکند، گلو به خارش می افتد و سر درد شروع می شود ؟
با وجود شبیه بودن علائم هر دو بیماری، میتوان آن ها را شناسائی گرد و در نتیجه به گونه ای هدفمندانه درمان نمود.
زکام یا گریپ چیست ؟
زکام یا گریپ نام بیماری بخش فوقانی دستگاه تنفس است که غالبا به صورت التهاب و حساسیت مخاط بینی و حلق تظاهر میکند. کودکانی که هنوز به سن مدرسه رفتن نرسیده اند، سالی ۶ تا ۱۰ بار سرما می خورند.
این تعداد با تماس با دیگر کودکان بیشتر می شود. همه کسانی که سرما خورده اند علایم آن را می شناسند.
این علامات خود به خود فروکش میکنند، ولی می توانند عارضه هایی به وجود آورند که در بعضی افراد بدفرجام می شود.
عامل سرماخوردگی ویروس است. ویروس های مولد سرماخوردگی از ۶ خانواده اند که یکی از آنها به نام رینوویروس ها به تنهایی ۳۰٪ سرماخوردگی ها را باعث می شوند.
این ویروس ها عموما در اواخر بهار و اوایل پاییز فراوان ترند.
آب ریزش از بینی، التهاب و احتقان مخاط حفرات بینی، عطسه، گلودرد و سرفه به بیشتر بیماران دست میدهد.
علایم دیگر عبارتند از : تب، سردرد، درد عضلات و کسالت
این علامات معمولا ۳ تا ۷ روز باقی می مانند و بعد خود به خود فروکش می کنند، اما در بعضی از موارد تا ۲ هفته و گاهی بیشتر طول می کشند.
در حال حاضر درمانی موثر برای این بیماری وجود ندارد.
دوره ی سرماخوردگی ۴۸ تا ۷۲ ساعت است که با هیچ گونه علایم بیماری همراه نیست.
پاسخ معمولی بدن انسان به عفونت ویروسی، تولید موادی به نام اینترفرون می باشد، ولی پژوهش درباره ی استفاده از آنها به منظور پیشگیری از سرماخوردگی نومید کننده بوده است.
علائم زکام یا گریپ
گریپ یا زکام که آن را ذات الریه هم می نامند. در اصطلاح گیاه درمانی اگر آبریزش از بینی به طرف خارج باشد زکام و اگر به طرف حلق و سینه سرازیر گردد به آن نزله گویند.
سرازیر شدن آن به طرف ریه باعث عفونت ریه و پایه ی اولیه بیماری های ریه میگردد و این خود زمینه ساز بروز برونشیت، ورم ریه و سایر بیماری های ریوی می باشد.
در فصل زمستان که هوا سرد و مرطوب می شود و درجه ی حرارت به سرعت تغییر می کند، این بیماری نیز بیشتر شیوع پیدا می کند.
گریپ بیماری است که ابتدا با یک کسالت عمومی شبیه لرز، مور مور شدن بدن، سنگینی سر شبیه به سرگیجه توام با سرفه، عطسه و گاهی درد کمر و مفاصل شروع می گردد.
آبریزش از چشم و بینی شخص شروع می شود و گاهی درجه ی حرارت بدن بالا می رود و گاهی ممکن است درجه ی تب شخص حتی به ۴۰ نیز برسد.
میکروب گریپ به قدری ریز و ذره ای است که حتی با میکروسکوپ هم دیده نمی شود.
زکام یا گریپ چه فرقی با سرماخورگی دارد ؟
سرماخوردگی
سرماخوردگی (به انگلیسی: common cold) که با نامهای نازوفارنژیت (nasopharyngitis)، رینوفارنژیت (rhinopharyngitis) و زکام حاد (acute coryza) نیز شناخته میشود، بیماری واگیردار مربوط به دستگاه تنفسی فوقانی است که عمدتاً بینی را تحت تأثیر قرار میدهد.
سرماخوردگی معمولاً با خستگی، عطسه و سردرد آغاز میشود و با علائمی چون سرفه، گلودرد، آبریزش بینی و تب ادامه مییابد و معمولاً هفت تا ده روز بعد برطرف میشود و برخی علائم ممکن است تا سه هفته طول بکشد.
بیش از دویست نوع ویروس عامل سرماخوردگی وجود دارد، با این حال راینو ویروسها (که خود بیش از ۹۹ نوع مختلف شناختهشده هستند) متداولترین عامل این بیماری هستند.
ویروسهای عامل بیماری میتوانند تا مدت زمانی طولانی (برای راینو ویروس تا بیش از ۱۸ ساعت) در محیط فعال بمانند و ممکن است از دستان به چشمان و بینی که محل عفونت هستند، منتقل شوند.
ویروس از طریق عطسه، سرفه و تماس با افراد یا اشیاء آلوده قابل انتقال به بدن است.
عفونت دستگاه تنفسی فوقانی بر اساس قسمتهایی از بدن که بیشتر دچار عفونت میشوند، دستهبندی میگردند، که سرماخوردگی عمدتاً بینی، سینوسها (سینوزیت)، گلو (فارنژیت) و همچنین یک یا هر دو چشم را با التهاب ملتحمه تحت تأثیر قرار میدهد.
علائم بیماری معمولاً به واکنش دستگاه ایمنی بدن بیشتر مرتبط هستند تا به بافتهایی که ویروس از بین میبرد.
در آنفلوآنزا علائمی مانند سردرد، درد عضلات و تب شدت بیشتری دارند که البته در سرماخوردگیهای شدید هم به همان شکل است.
با هر بار ابتلا به بیماری، بدن انسان پادتن مربوط به ویروس را تولید میکند تا در آینده دیگر به آن مبتلا نشود، اما از آنجا که بیش از دویست ویروس مختلف باعث سرماخوردگی میشوند، با هر بار ابتلا باید پادتن مختص آن ساخته شود و برای همین یک فرد در طول زندگی خود بهطور متوسط ۵۰ بار (بزرگسالان دو تا پنج بار در سال و کودکان شش تا ده بار در سال) به سرماخوردگی مبتلا میشود.
سرماخوردگى به خصوص در کودکانى که به مهدکودک مى روند شایع است.
اما خبر خوب این است که معمولاً سرماخوردگى در طول یک هفته بهبود پیدا مى کند، گرچه بعضى از سرماخوردگى ها تا دو هفته هم به طول مى انجامند.
شباهت گریپ و سرماخوردگی
سرایت آن همچنین می تواند از طریق دست دادن و لمس اشیائی مانند دستگیره در انجام پذیرد. آنتی بیوتیک ها در مقابل ویروس بی اثر هستند.
عوارض هر دو بیماری (گریپ و سرماخوردگی) عبارتند از تب، ضعف، سرفه و سردرد.
تفاوت گریپ و سرماخوردگی
سردرد، درد شدید مفصل و عضلات و نیز احساس شدید بیماری همراه با ضعف و خستگی از نشانه های مشخصه این بیماری می باشند.
علاوه بر این احتمال سرفه شدید و خشگ نیز وجود دارد. چنانچه این بیماری حاد پس از یک الی دو هفته فروکش کرده باشد، اغلب مدتی طول می کشد تا بیمار احساس سلامتی و نیروی قبل از بیماری را بدست آورد.
امکان ابتلا به سرماخوردگی بمراتب بیشتر از ابتلا به گریپ می باشد.
سرماخوردگی به وسیله انواع ویروس های مختلف سرایت می کند واغلب چند روزی طول می کشد تا علائم آن ظاهر شوند.
شروع آن اغلب با گلو درد است و بعد عطسه، گرفتگی و ریزش بینی و بیشتتر اوقات سرفه نیز به آن افزوده می شود.
علاوه بر اینها احتمال بروز خستگی ، سر درد و درد مفصل نیز وجود دارد که معمولا به آن شدت علائم آنفولانزا نیستند. بعد از گذشت 7 الی 10 روز معمولا سرماخوردگی بر طرف می شود .
بیشتر بخوانید :
تفاوت اصلی بیماری گواتر و تیروئید در چیست ؟
بررسی شباهت و تفاوت های انواع هپاتیت و سیروز
گریپ و سرماخوردگی می توانند روند دیگری از آن چه توضیح داده شد، داشته باشند که برای افراد معمولی قابل تشخیص نباشند. در حالت وجود شک و تردید، بهتر است با یک پزشگ مشورت شود.
- برچسبها
- گریپ
- زکام
- سرماخوردگی
دیدگاه ها