علت بیماری فیلاریازیس لنفاوی چیست؟ آیا این بیماری قابل درمان است؟
بیماری نادر فیلاریازیس (الفانتیازیس) لنفاوی را بشناسید
لوا لوا فیلاریازیس نام بیماری پوستی و چشمی است که توسط نوعی کرم لولهای به نام لوا لوا ایجاد میشود. انسانها هدف این انگل هستند و مگس گوزن و مگس انبه ناقل این انگل هستند.
انگل بالغ در بافت زیرجلدی حرکت میکند یا گاهی در ملتحمهٔ چشم قرار میگیرد. در صورت قرار گرفتن در چشم به آسانی قابل مشاهده میباشد. لوا لوا به طور معمول به دید فرد آسیب نمیرساند اما درد زیادی را هنگام حرکت در کرهٔ چشم یا پل بینی ایجاد میکند.
این بیماری میتواند موجب تورم، قرمزی و خارش در زیر پوست شود که به این حالت تورم کالبر گفته میشود و درمان آن با دی اتیل کاربامازین است. کرمهایی که در چشم زندگی میکنند، با عمل جراحی خارج میشوند.
پاتوژنز و اپیدمیولوژى از عوامل ایجادکننده فیلاریاز لنفاوى
پاتوژنز و اپیدمیولوژى عوامل ایجادکننده فیلاریاز لنفاوى (ووشرریا بنکرفتى Wuchereria Bancrofti در مناطق استوائى و نیمه استوائی، بروگیا مالئى Brugia Malayi در هند و خاور دور، و بروگیا تیمورى Brugia Timori در اندونزی) از طریق پشهها انتقال مىیابند. تقریباً ۱۱۵ نفر به آن آلودهاند.
فیلاریاهاى بالغ در عروق لنفاوى و سینوسهاى غدد لنفاوى زندگى مىکنند. وجود کرمها و پاسخ التهابى میزبان باعث درگیرى لنفاوى مىشود. مرگ کرم التهاب و فیبروز را تشدید مىکند و نهایتاً باعث انسداد لنفاوى و لنف ادم مىشود.
تظاهرات بالینى فیلاریاز لنفاوى
تظاهرات بالینى شایع عبارتند از: میکروفیلارمى بدون علامت، هیدروسل، آدنولنفانژیت حاد، بیمارى لنفاوى مزمن، و انسداد لنفاوى و تغییرات دائمى مرتبط با الفنتیازیس.
تشخیص فیلاریاز لنفاوى
تشخیص قطعى فقط با یافتن انگل (که مشکل هم است) صورت مىگیرد. بهعلت اینکه کرمهاى بالغ در عروق لنفاوى قرار دارند نمىتوان به آنها دست پیدا کرد.
میکروفیلاریاها را بایستى در خون و مایع هیدروسل جستجو نمود. زمان خونگیرى مهم است و بایستى براساس دوره تناوب میکروفیلاریاى مشکوک باشد.
بررسى آنتىژنهاى در گردش ووشرریا بنکروفتى بسیار حساس و اختصاصى است. بررسى آنتىبادىها بهعلت واکنش متقابل با سایر کرمها مشکل مىباشد. در مورد ووشرریا بنکروفتى و بروگیا مالئى ارزیابىهاى مبتى بر PCR هم روى کار آمدهاند.
درمان فیلاریاز لنفاوى
درمان با دىاتیل کاربامازپین (DEC، روزانه ۶mg/kg بهصورت تک دوز یا در دوزهاى منقسم بهمدت ۱۲ روز) میکروفیلاریاها را از بین مىبرد. آنتىژن ناشى از کشته شدن میکروفیلاریاها باعث واکنشهاى حادى مىشود که براى به حداقل رساندن آنها مىتوان دوز DEC را بهتدریج بالا برد یا قبل از تجویز آن از گلوکوکورتیکوئیدها استفاده نمود.
به گزارش سایت خبری ... میلیون ها نفر در جهان به بیماری های نادری مبتلا هستند که شاید ما اصلا نام آنها را نیز نشنیده باشیم یکی از این بیماری های عجیب الفانتیازیس (elephantiasis) یا فیلاریازیس لنفاوی نام دارد.
الفانتیازیس (elephantiasis) یا فیلاریازیس لنفاوی بیماری است که توسط نوعی پشه به نام بروگیا مالایی(Brugia malayi) ایجاد میشود.در اثر نیش این پشه غدد لنفاوی بسیار رشد میکنند به عنوان پای فیلی شناخته میشوند .
بر اساس آمار سازمان جهانی بهداشت این بیماری بیش از 120 میلیون نفر از مردم در سراسر جهان را آلوده کرده است، بطوری که 40 میلیون نفر از مبتلایان به شکلی حاد درگیر این بیماری هستند. بیشتر مبتلایان در کشورهای در حال توسعه زندگی میکنند و حدود یک میلیارد نفر در ۸۰ کشور جهان در معرض خطر بیماری هستند.
یک سوم از افراد مبتلا به بیماری در هندوستان زندگی می کنند , یک سوم آنها در آفریقا و بقیه افراد در شرق و جنوب شرق آسیا و امریکای جنوبی و اقیانوس آرام زندگی می کنند .
خوشبختانه این بیماری در ایران ، افغانستان ، تاجیکستان ترکمنستان ، ازبکستان ، آذربایجان ، عراق ، قزاقستان و کشورهای اروپایی مشاهده نشده است . البته مردم کشورهای پاکستان و کلیه کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس ( کشورهای عربی ) در معرض خطر قرار دارند .
زمانیکه یک پشه ماده شخصی را نیش میزند ممکن است انگلی که میکروفیلاریا نامیده میشود را به درون خون جاری در رگهای شخص تزریق کند. میکروفیلاریا در مدت زمان کمی بسرعت تکثیر شده و در تمام رگهای خونی بدن فرد منتشر میشود و حتی ممکن است چندین سال در بدن فرد آلوده زندگی کنند.
اغلب علایم این بیماری تا سالها بعد از عفونت خود را بروز نمیدهند. همچنانکه این انگل در رگهای خونی جمع و روی هم انباشته میشوند میتوانند گردش و جریان خون را مختل کرده و در بافتهای اطراف یک نوع مایع را تولید و روی هم انباشته میکنند. اغلب علایم قابل رویت این بیماری ورم بیش ازاندازه بازوها، پاها و سینه ها است.
انگل در غدد لنفاوی بدن فرد آلوده ساکن شده و موجب تورم و بدشکلی و رشد ناجور اندامها و دستگاه تناسلی میشود. اگرچه درمانهای موجود موثر هستند اما به دورههای درمانی طولانی نیاز است و پذیرش داروها توسط بیمار کم است که این موجب کاهش اثربخشی آنها میشود.
این داروها اغلب سمی بوده و عوارض جانبی زیادی دارند و به علاوه مواردی از مقاومت دارویی گزارش شده است. همه اینها دلایلی برای نیاز به درمانهای جدید است.
این بیماری علاوه بر اینکه به لحاظ جسمی به شدت فرد مبتلا را درگیر می کند به لحاظ روانی نیز فشارهای فزاینده ای بر وی وارد می کند زیرا قسمت های مختلف بدن دچار بدفرمی و ناهنجاری شدیدی می شوند که می توانند فرد را به دلیل این ساختار بد فرم در انزوا و دوری از جامعه قرار دهد.
- برچسبها
- فیلاریازیس لنفاوی
دیدگاه ها