دلگرم
امروز: سه شنبه, ۲۰ شهریور ۱۴۰۳ برابر با ۰۶ ربيع الأول ۱۴۴۶ قمری و ۱۰ سپتامبر ۲۰۲۴ میلادی
علت بی حسی و ضعف دست و پا

دلایل ضعف رفتن دست و پا چیست؟

علت بی حسی و ضعف دست و پا
183
زمان مطالعه: 13 دقیقه
ضعف به از دست دادن قدرت عضلانی اطلاق می‌شود، یعنی با وجودی که فرد تمام تلاشش را می‌کند اما نمی‌تواند به‌طور عادی عضله‌اش را تکان دهد.

ضعف رفتن دست ها و پاها چه علت هایی میتواند داشته باشد؟

سندروم ضعف پاها باعث ایجاد احساس ناراحتی و گزگز پا در ساق پا ها میشودبه همین دلیل برای آرام شدن پاها شما مجبور به تکان دادن پاهایتان هستید. ضعف رفتن ساق پا زمان استراحت ودرپایان روز اتفاق می افتد.اگر علائم این عارضه خفیف باشد هیچ گونه درمانی نیاز ندارد اگر این شرایط باعث ایجاد ناراحتی درفرد شوند بوسیله مصرف دارو می توانید علائم را کاهش دهید و علت ضعف رفتن ساق پا را رفع میکند ضعف پاها و بیماری حرکتی یک اختلال عصبی حرکتی شایع است که در ردیف «اختلالات خواب» طبقه‌بندی می‌شود؛ زیرا سبب اختلال در خواب شبانه می‌شود و اگر شما به این بیماری دچار باشید، وقتی نشسته یا دراز کشیده‌اید، شدیداً و مدام در پاهایتان احساس ضعف و ناراحتی می‌کنید و می‌خواهید بلند شوید، راه بروید و پاهایتان را ماساژ دهید.

همچنین فقر آهن همیشه عامل کم خونی ( آنمی) نیست و آنمی علل گوناگونی دارد، برخی بیماران بی آنکه آنمی داشته باشند، دچار فقر آهن هستند و ذخایر آهن بدن شما به میزان کافی نیست، اگر تا به حال خونریزی معده یا روده داشته‌اید، خونریزی‌های ماهانه شما زیاد است یا مکرر خون اهدا کرده‌اید، ممکن است فقر آهن داشته باشید که می‌تواند به عنوان یک عامل زمینه‌ای این سندرم را ایجاد کرده باشدهمچنین در مورد نارسایی کلیه باید تاکید کرد که اگر کارکرد کلیه شما به هر دلیلی مختل شده باشد، به احتمال زیاد فقر آهن و آنمی دارید، زیرا عملکرد ناقص کلیه سبب کاهش میزان ذخایر آهن در خون می‌شود و این نقصان در کنار تغییرات دیگر مواد شیمیایی در بدن هم می‌تواند این مشکل عصبی حرکتی را به وجود آورد. پس می‌بینید که سندرم پاهای بی‌قرار همیشه تنها یک بیماری نیست؛ بلکه می‌تواند هشداری باشد از وجود اختلالی در کارکرد سایر اعضای بدن.

فیبرومیالژیا عارضه‌ای است که درد اسکلتی ـ عضلانی منتشر در سراسر بدن ویژگی بارز آن به شمار می‌رود که با خستگی مزمن و اختلالات خواب، حافظه و مسائل روانی و تغییر خلق و خو نیز همراه است. پژوهشگران بر این باورند که فیبرومیالژیا از طریق تأثیرگذاری بر فرایند پردازش سیگنال‌های درد توسط مغز، احساس بدن درد را تقویت می‌کندعلائم سندرم خستگی مزمن گاهی اوقات پس از ضربه (تروما) فیزیکی، جراحی، عفونت یا فشار روانی قابل ملاحظه شروع می‌شود؛ و در باقی موارد، علائم بتدریج و به مرور زمان بدون بروز هیچ گونه رخداد تحریک کننده‌ی مشخصی روی هم انباشته می‌شود. درصد شیوع فیبرومیالژیا در زنان بسیار بیشتر از مردان است. بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری از سردردهای تنشی، اختلال‌های مفصل گیجگاهی (TMJ)، سندرم روده تحریک‌پذیر، اضطراب و افسردگی نیز رنج می‌برند.

ضعف رفتن دست و پا

علائم بیماری ضعف و بی حسی دست و پا

در اکثرموارد دلایل ضعف ماهیچه های پا نامشخص است که به آنها موارد ناشناخته یا اولیه گفته میشود این عارضه معمولا در افراد جوان زیر 45 سال رخ میدهد وعلائم آن بعداز سالها به آرامی شدید تر میشود.دلیل آن هم ممکن است ازبین رفتن یا کمبود یک ماده شیمیایی در مغز به نام دوپامین باشد.اما مشخص نیست که چرا این اتفاق رخ میدهد.درمواردی هم ممکن است ضعف پاها ارثی باشد وافراد دیگر درخانواده به آن دچار باشند علائم سندروم ضعف پا میتواندبر اثر پیشرفت شرایط دیگری که شامل موارد زیر است رخ دهد.

1- بارداری : در بین 5 خانم باردار یک نفر دچار ضعف پا میشود(مخصوصا درماه ها ی آخر با رداری)وعلائم آن بعدا ز بدنیا آمدن نوزاد رخ میده.

2- کمبود آهن : که باعث ایجاد کم خونی میشود اگر این عامل باعث ضعف پاها شود میتوانید با مصرف قرص های آهن آنرا درمان کنید.

3- ممکن است براثر مصرف بعضی ازداروها ضعف درپاها ایجادشود : مانند داروهای ضدافسردگی،آنتی هیستامین،داروی دوپامین،داروهای کلسیوم ساز،فنیتوئین یا استروئید.

4- علائم بیماری هایی مانند اختلالات کلیوی،بیمای پارکینسون،دیابت ،کم کاری غده تیروئید.

تشخیص بیماری در ضعف دست و پا

پزشک بوسیله علائمی که دربدن ایجادمیشود میتواند بروز این سندروم را تشخیص دهد.تست خاصی برای تشخیص این عارضه وجود ندارد.اما درصورتی که علائم ثانویه مانند فقر آهن یا اختلال کلیوی باعث ضعف پا شود پزشک انجام تست هایی مانند آزمایش خون را به بیمار توصیه میکند.

ضعف پاها در هر سنی رخ می‌دهد؟

مسعود امامی متخصص طب توانبخشی در این زمینه در مورد ضعف پاها اظهار کرد : با راه رفتن و ماساژ پاها ضعف و خستگی پاها به طور موقت برای چند دقیقه‌ای از بین خواهد رفت، اما همیشگی نیست و این سندرم می‌تواند در هر سنی بروز کند و با افزایش سن بدتر می‌شود وی با بیان اینکه هر چند برخی از بیماران قبل از 18 سالگی با چنین شکایت‌هایی به پزشک مراجعه می‌کنند، افزود: با وجودی که پاهای بی‌قرار و آزار دهنده به آسیب‌های جدی دیگری منجر می‌شوند و به شکل یک بیماری مزمن فرد را آزار می‌دهند، اما گاهی اوقات هم ممکن است فرد را بسیار ناتوان کنند.

در این زمینه همچنین متخصص طب فیزیکی و توانبخشی دیگری داشتیم بیان کرد: اغلب بیماران می‌گویند که مدام می‌خواهند پاهایشان را حرکت دهند، آنها حس می‌کنند پاهایشان گزگز می‌کند، مور مور و ریش ریش می‌شود و احساسی دارند که گویا حشره‌ای روی پوست آنها راه می‌رود محسن حسین‌زاده با بیان اینکه وقتی از آنها می‌پرسید چه چیزی این حالات ناخوشایند را بدتر می‌کند، می‌گویند که اگر استراحت کنند، مدت طولانی بنشینند یا دراز بکشند، به مراتب بیشتر آزار می‌بینند و اگر پاهایشان را حرکت دهند، علائم قدری تخفیف می‌یابد، ادامه داد: این بیماران عصرها، شب‌ها یا وقتی می‌خواهند بخوابند، بیشتر احساس ناراحتی می‌کنند و مبتلایان به سندرم پاهای بی قرار از درد، داغ شدن و خارش در عضلات پاهایشان شکایت دارند و البته نشانه‌های فوق گاهی در بازوها هم بروز می‌کند وی در مورد دوپامین که یک نوع ماده شیمیایی در مغز است، ادامه داد: وقتی تعادل یک ماده شیمیایی به نام «دوپامین» در مغز بر هم می‌خورد، این سندرم خود را نشان می‌دهد، دوپامین پیام‌های مغز را که برای کنترل حرکت عضلات صادر می‌شود به پاها می‌رساند

درمان ضعف دست ها و پاها

درمان ضعف دست ها و پاها

درمان ضعف دست بستگی به تشخیص آن دارد. بازگرداندن توان یک دست لخت شده ممکن است با استراحت انجام شود یا نیاز به جراحی داشته باشداگر فشردگی عصب وجود داشته باشد، نخستین کار تعیین شدت آن است. پزشکان برای برخی بیماران جراحی را توصیه می‌کنند، مخصوصاً اگر علائم مشهود باشد. اما درمان محافظه‌کارانه‌تر بهتر است: تا زمان فروکش کردن علائم استراحت کنید، از تخته‌بند استفاده کنید، و شاید نیز تزریق کورتیزون برای کاهش درد و التهاب لازم شودآزمایش‌های لازم را انجام دهید. پزشک آزمایش‌هائی برای تعیین محل گرفتاری‌ عصب انجام می‌‌دهد. آزمایش‌های دیگر ممکن است برای اندازه‌گیری حساسیت دست به فشار یا دما باشد. همچنین ممکن است قدرت چنگ‌زدن را اندازه‌گیری کند یا برای تعیین مقدار ضعف شما را وادار به حرکت دادن مفصل یا اندام کند. به سرکار برگردید.

حتماً بخوانید:
چگونه ضعف پا ها را درمان کنیم ؟

چگونه ضعف پا ها را درمان کنیم ؟

ضعف پاها معمولاً یک علامت اساسی از وضعیت پزشکی بیشتر از بیماری پزشکی است. این به احساس از دست دادن قدرت در اندامهای تحتانی اشاره دارد که ممکن است…

بازآموزی انجام کار توسط درمانگر شغلی یا فیزیوتراپیست و اینکه چه‌گونه با کمتری فشار به دست کار یا ورزش مورد علاقهٔ خود را انجام دهید بسیار سودمند است. مثلاً پائین آوردن زین دوچرخه و پوشیدن دستکش بالشتک‌دار می‌‌تواند از بروز نشانگان تونل مچ دست جلوگیری کند. گذاشتن بالشتک مخصوص در زیر آرنج مانع بیماری عصب زندزیرین می‌شود. اما معالجه هرچه زودتر شروع شود، نتیجهٔ درمان بهتر خواهد بود. چنین آسیب‌هائی را نباید نادیده گرفت. یک عصب آسیب دیده ممکن است به‌قدری تحریب شود که غیر قابل درمان و منجر به ضعف دائمی اندام گردددر این موارد، حتی اگر بعداً با عمل جراحی آن را درست کنید، باز توانائی اندام محدود خواهد بود. کاری را که پزشکان ترجیح می‌دهند انجام دهند، ممانعت از ناتوان شدن اندام است.

چه وقت به پزشک مراجعه کنیم؟

  • بیش از چند دقیقه فقدان حس یا احساس کرختی در دست وجود دارد.

دارو برای درمان ضعف دست و پا

با مصرف دارو می‌توان درد فیبرومیالژیا را تسکین داد و کیفیت خواب را بهبود بخشید. داروهای متداول عبارت‌اند از:

مسکن‌های غیرتجویزی مانند : استامینوفن (تایلنول و اقلام مشابه)، ایبوپروفن (ادویل و اقلام مشابه) یا سدیم ناپروکسین بدن درد را تسکین می‌دهد. ضمناً پزشک گاهی مسکن‌هایی مانند قرص ترامادول را تجویز می‌کند. استفاده از مخدرها به دلیل ایجاد وابستگی و حتی احتمال تشدید بدن درد مزمن در مدت زمان طولانی توصیه نمی‌شودداروهای ضد افسردگی‌ مانند دولوکستین (سیمبالتا) و میلناسیپران (ساولا) احساس درد و خستگی مزمن توأم با فیبرومیالژیا را تسکین می‌دهد. پزشک آمی‌تریپتیلین یا فلوکستین را برای وضعیت خواب بهتر و بهبودی اختلال در خواب برای بیمار تجویز می‌کند.داروهای ضد صرع. داروهای مخصوص درمان بیماری صرع غالباً در کاهش انواع مشخص درد سودمند هستندگاباپنتین (نوروپنتین، گرالیز) نیز گاهی اوقات به بهبود علائم فیبرومیالژیا کمک می‌کند، پرگابالین‌ (لیریکا) نخستین داروی تأیید شده از سوی سازمان غذا و دارو برای درمان فیبرومیالژیا به شمار می‌رفت.

ماساژ : ماساژ درمانی یکی دیگر از راهکارهای درمان بدن درد شدید ناشی از فیبرومیالژیا است و از مزایای آن می‌توان به تسکین انواع دردهای عضلانی، خستگی مزمن و بهبودی سندرم خستگی مزمن اشاره کرد. ماساژ معمولاً ایمن است و بدون شک کوفتگی بدن را کاهش می‌دهد و آرامش را به ارمغان می‌آورد.

کایروپراکتیک : درمان دستی و تنظیم ساده‌ی گردن و ستون فقرات حالت کلی بدن را به حالت طبیعی برمی‌گرداند. بسیاری از مبتلایان به فیبرومیالژیا پس از تراز شدن و هم‌محور شدن ستون فقرات کاهش درد منتشر بدن را تجربه می‌کنند. روشی موسوم به کایروپراکتیک و درمان دستی برای تنظیم ستون فقرات و گردن انجام می‌شود که معمولاً متخصص با چرخش یا فشار دست فشار و ضربه سریع و کوتاهی به یکی از مهره‌های ستون فقرات وارد می‌کند. در نتیجه مهره‌ها به جای اصلی و اولیه خود برمی‌گردند. بیمار هنگام درمان دستی صدای تق تق یا ازجا درآمدن می‌شنود که شاید نگران کننده به نظر برسد، اما در حقیقت از آزاد شدن اکسیژن، نیتروژن و دی اکسید کربن جمع شده درون مفصل ناشی می‌شود. آزاد شدن این گازها درد را تا حد زیادی تسکین می‌دهد، هر چند گاهی موجب ناراحتی ملایم می‌شود.

علت و درمان ضعف عضلانی دست و پا

بعضی از مزایای کایروپراکتیک عبارت‌اند از:

  • افزایش دامنه حرکتی مفصل‌ها
  • چافزایش جریان خون که به نوبه خود آزاد شدن مواد سمی و تسریع بهبود عضله‌ها را در پی دارد.
  • افزایش تولید اندورفین‌ها (مسکن‌های طبیعی بدن)
  • افزایش قدرت تحمل درد

ورزش : ورزش کردن و انجام نرمش‌های ملایم طبق یک برنامه روزانه یکی از بهترین روش‌های درمان فیبرومیالژیا است. ورزش بدن درد مزمن را کاهش می‌دهد، انرژی بیشتری را در بدن تزریق می‌کند و باعث کاهش ضعف بدن و خستگی مزمن می شود، فشار را کم می‌کند و خواب بهتری را برای بیمار به ارمغان می‌آورد. اگر عادت به ورزش کردن ندارید، حتماً پیش از شروع با پزشک مشورت کنید در صورت مراجعه به دکتر فیزیوتراپی، وی می‌تواند شما را در تدوین برنامه‌ی ورزشی متناسب با شرایط خاص‌تان یاری دهد. بهترین روند این است که در ابتدا ورزش‌های ایروبیک (هوازی) کم برخورد (مانند پیاده‌روی یا ایروبیک آبی) را برای مدت کوتاه چند روزه تا چند هفته‌ای انجام داد و سپس به موازات کاهش درد و افزایش انرژی، به تدریج شدت و تعداد دفعات را بیشتر کرد.

فیزیوتراپی (طب فیزیکی) : فیزیوتراپی و روش نوروفیدبک برای تسکین علائم درد ناشی از بیماری فیبرومیالژیا مفید است و به کاهش خشکی بدون و خستگی مزمن کمک می‌کند. دکتر فیزیوتراپی علاوه بر ورزش و حرکت‌های اصلاحی از طیف گسترده‌ای از منبع‌ها، از ماساژ عمیق بافتی گرفته تا کمپرس یخ و گرم آب درمانی، نیز بهره می‌گیرد و با استفاده از این روش ها به بیماران مبتلا به این بیماری کمک می‌کند تا عضله‌های‌شان را به کار گیرند، آنها را برای انعطاف‌پذیری بیشتر بکشند و مفصل‌ها را در نرمش‌های افزایش دامنه حرکتی به حرکت درآورند. آموزش حرکت‌های خاص به بیمار و قادر ساختن وی به انجام این تمرین‌ها به صورت روزانه در منزل هدف نهایی فیزیوتراپی است.

سبک زندگی سالم : به لطف سبک زندگی سالم از انرژی بیشتر و احساس بهتر برخوردار می‌شوید و کمتر در معرض ابتلا به بیماریها قرار می‌گیرید. رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید از مصرف مشروبات الکی پرهیز کنید. از استعمال دخانیات بپرهیزید و وزن مناسب داشته باشید. کمبود خواب به تشدید علائم فیبرومیالژیا می‌انجامد، و درد فزونی یافته خواب آسوده را دشوار می‌سازدبرخورداری از عادت‌های سالم خواب مانع گرفتار شدن در این چرخه می‌شود. پیش از خواب کافئین نکنید، و هر روز (حتی آخر هفته) رأس ساعتی مشخص بخوابید و بیدار شوید و چرت‌ زدن های میان روز را کاهش دهیدسندرم خشکی مزمن، بدن درد و ضعف بدن می تواند در هر سنی بروز کند. از آنجا که درمان قطعی فیبرومیالژیا وجود ندارد، پزشک با روشهای درمانی شامل دارو، ورزش، فیزیوتراپی، تغذیه و... به کاهش علائم آن مانند خواب رفتن دست و پا، خستگی و کوفتگی بدن، درد منتشر بدن می شود. اغلب این دردها در هنگام بیدار شدن در صبح ممکن است رخ دهددلایل و علل فیبرومیالژیا هنوز مشخص نیست اما می تواند در اثر عواملی مثل تنش های عصبی و تروما باشد.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.2 از 5 (183 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

۶ دیدگاه

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید

.... | ۳ سال پیش
سلام.من چند روزه دست و پام بی حس شدن یعنی ضعیف هستن علتش چیه؟
0
2
Arya | ۵ سال پیش
عذر میخوام لطف میکنید بگید پیش چه نوع پزشکی باید رفت برای درمان!!!
0
5
مریم | ۶ سال پیش
سلام من تازه مطالبتون‌ رو خوندم الان هم به شدت یکی از کف دستام درد میکنه به حدی که میخوام یکی با پا محکم روش فشار بده الان هم با پارچه محکم گرفتم و دارم میکشم موندم چیکار کنم در ضمن من دو تا بچه شیر به شیر دارم که اولی یک سال و هشت ماهست و دومی هم یک ماهه نمی دونم این ضعف رفتن دستم می تونه آیا به خاطر شیردهی باشه
0
3
پاسخ ها:
زهرا | ۵ سال پیش
لطفا راهنماییم کنید ،،بشدت کلافه شدم جوری هستم که دخترم باید روی پاهای من بخوابه بسگی که غش میره خواهش میکنم راهنماییم کنید
6
5
ندا | ۷ سال پیش
من همیشه پشت ساق پام ضعف میره ولی با راهنمایی های شما خیلی بهتر شدم ممنون از سایت خوبتون
0
3
پاسخ ها:
فلاحتی | ۵ سال پیش
سلام من بیشتر از ده ساله که ضعف دست پا دارم موقع خواب که میشه غمم. میگیره من بیست ساله داروی افسردگی میخورم ترازادون ‌‌
اگه این مسکن ها رو بخورم آروم میشم ممنون از مطالب خوبتون
2
10

hits