دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۷ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۸ مارس ۲۰۲۴ میلادی
بیماری های مهم دهانه رحم که باید جدی گرفته شود!
22
زمان مطالعه: 6 دقیقه
بیماری های رحمی مشکلات مهمی هستند که خانم ها باید برای حفظ سلامت خودشان آنها را جدی بگیرند با دلگرم همراه باشید تا با این بیماریها آشنا شوید...

چند بیماری مهم دهانه رحم که خانم ها باید آنها را جدی بگیرند

بیماری های دهانه رحم از بیماریهای مهم زنانه هستند که باید جدی گرفته شوند. بیماری های متعددی متوجه زنان می شود و یکی از آن دسته بیماری ها مربوط دهانه رحم می باشد . سرویکس یا دهانه رحم ، داخل واژن قرار گرفته است که باعث می شود تا محیط رحم از واژن جدا شود، همین محیط باعث می شود تا متخصصین به راحتی می توانند این قسمت را معاینه کنند و در صورتی که بیماری های مربوط به آن وجود داشته باشد آن را تشخیص دهند.


سرویسیت یا التهاب دهانه رحم


التهاب دهانه رحم جزو شایع ترین بیماری های زنانه است. در این بیماری به دلیل وجود بیماری های قارچی یا باکتریایی، دهانه رحم دچار التهاب می شود. معمولا بیماران با شکایت ترشحات بدبود و چرکی و گاهی هم با درد در ناحیه کمر و شکم به پزشک مراجعه می کنند و در معاینه، تورم، قرمزی و گاهی هم زخمی به شکل ضایعه ای مخملی شکل دیده می شود.


شایع ترین میکروبی که باعث زخم دهانه رحم می شود، میکروبی به نام کلامیدیاست. کشت این میکروب در آزمایشگاه مشکل است و بیماری با علائم بالینی و مشاهده تشخیص داده می شود. برای درمان زخم های دهانه رحم باید از تجویز داروهای خوراکی و موضعی استفاده کرد. بیماران باید دقت کنند تا طول مدت درمان ۱۰ روزه را رعایت کنند.
متخصصان زنان توصیه می کنند همه خانم ها حتی اگر مشکلی هم نداشته باشند، بعد از ازدواج هر ۶ ماه یا هر سال یک بار به پزشک مراجعه کنند تا دهانه رحم شان معاینه و مشاهده شود.

بیماریهای زنانه

پولیپ دهانه رحم


پولیپ ها ضایعاتی هستند که در ۹۵ درصد موارد خوش خیم اند. این ضایعات در حفره رحم یا در دهانه رحم (پولیپ آندوسرویکس) یافت می شوند. پولیپ های دهانه رحم به صورت ضایعات قرمز رنگ، ظریف و معمولا کوچک در حد چند میلیمتر تا ۲-۱ سانتیمتر هستند که در معاینه مانند یک گوشت اضافه با پایه ای به دهانه رحم متصل شده اند.

پولیپ ها اغلب علامتی برای بیمار ایجاد نمی کنند ولی ممکن است باعث لکه بینی های نامرتب بعد از رابطه زناشویی یا بعد از استفاده از داروهای واژینال شوند. پولیپ ها زائده ای اضافه یا غیرطبیعی هستند که بهتر است در صورت مشاهده در دهانه رحم برداشته و برای آسیب شناسی به آزمایشگاه فرستاده شوند تا از نظر سلولی بررسی شوند.

در خانم های جوان کمتر از ۴۰ سال، می توان به صورت سرپایی در مطب بدون نیاز به بی حسی و بدون درد پولیپ ها را برداشت ولی در خانم هایی که نزدیک به سن یائسگی و بعد از آن هستند، باید حفره رحم با سونوگرافی بررسی شود و برداشتن پولیپ همراه با کورتاژ داخل رحمی باشد تا پولیپ کاملا خارج شود و احتمال عود نیز کمتر باشد.


دیسپلازی گردن رحم


دیسپلازی ،ناهنجاری های سلول های سطح گردن رحم است .دیسپلازی به معنای سرطان نیست اما می تواند بعداً به سرطان تبدیل شود .این حالت معمولاً به سرطان تبدیل می شود.معمولاًبه کمک پاپ اسمیر تشخیص داده می شود .احتمال وقوع دیسپلازی در هر سن پس از شروع فعالیت جنسی وجود دارد.ایجاد آن با احتمال بسیار قوی به پاپیلوما ویروس انسانی ارتباط دارد .احتمال دیسپلازی در افرادی که فعالیت جنسی را در دوران نوجوانی آغاز میکنند ویا شریک های جنسی متعددی دارند بیشتر است.اگر دیسپلازی درمان نشود به سمت سرطان پیش می رود.ولی این تغییرات خوش خیم سلولی گاهی اوقات ناپدید می شود.

اگر با تست پاپ اسمیر دیسپلازی آشکار شود ،شما به روش های تشخیص کمکی بیشتری نظیر پاپ اسمیر مجدد و کولپوسکوپی نیاز دارید.کولپوسکوپ وسیله ای است که با عدسی بزرگ کننده و نور تجهیز شده است.پزشک از این وسیله جهت دیدن گردن رحم استفاده می کند .اگر پزشک منطقه مشکوکی را ببیندنمونه ای از آن (بیوپسی)را برای آزمایشگاه جهت تأیید تشخیص دیسپلازی وشدت آن ارسال میکند.

سرطان دهانه رحم


سرطان دهانه رحم ناشی از تغییرات غیرطبیعی سلولی است. این بیماری در افراد جوان به ندرت دیده می شود و با افزایش سن احتمال ابتلا بالا می رود. سرطان دهانه رحم جزو سرطان هایی است که اگر خانم ها مراقبت های سالانه و پاپ اسمیر را به موقع انجام دهند، تشخیص زودهنگام و درمان موفقیت آمیز خواهد بود. این بیماری ممکن است هیچ علامتی نداشته باشد و پزشک ضایعه ای را اتفاقی ببیند و با نمونه گیری وجود سرطان اثبات شود.
وجود لکه بینی، به خصوص بعد از رابطه زناشویی یا استفاده از داروهای واژینال علامت هشدار دهنده ای است و این مشکل گرچه در سرویسیت یا پولیپ ها نیز ممکن است دیده شود ولی در این مواقع باید به سرطان گردن رحم شک کرد، مگر اینکه خلاف آن ثابت شود. بهتر است خانم ها بعد از رابطه زناشویی با یک دستمال سفید بدن خود را پاک کنند تا در صورت وجود خون در واژن از آن مطلع شوند.


ضایعات سرطانی دهانه رحم در مراحل پیشرفته معمولا به شکل گل کلمی هستند. اگر سرطان در مراحل اولیه باشد، می توان با جراحی آن را درمان کرد ولی در مراحل پیشرفته به تخلیه اعضای مجاور دهانه رحم و رادیوتراپی نیاز است. این سرطان در همه جای دنیا و کشور ما شایع است و یکی از دلایل اصلی آن وجود ویروسی به نام پاپیلومای انسانی است که ثابت شده بعضی از انواع پرخطر این ویروس با سرطان دهانه رحم ارتباط نزدیکی دارند.

سرطان دهانه رحم


کیست نابوتین


کیست نابوتین یک توده پر از مایع درون گردن رحم است که معمولا شما آن را احساس نمی کنید.نام این کیست از نام کاشف آلمانی آن مارتین نابوت گرفته شده است .این کیست وقتی تشکیل می شود که غدد موکوسی گردن رحم مسدود می شود .معمولا این پدیده در دوران نوجوانی یا پس از زایمان ایجاد می گردد .معمولا حین یک معاینه لگنی تشخیص داده می شود .


واقعیت این است که کیست های نابوتین جزو بیماری های دهانه رحم نیستند و ضایعات بی خطری هستند که بعضی از بیماران با اطلاع از وجود آنها در دهانه رحم، نگران می شوند. در دهانه رحم نسج غددی ترشحی وجود دارد که این ترشحات شرایط را برای بارداری مناسب می کنند. اگر این غدد دچار عفونت شوند یا دهانه غدد بسته شود و ترشحات غدد داخل مجرا انباشته شود، به کیست نابوت تبدیل می شود.


کیست های نابوت اصلا جای نگرانی ندارند. اندازه آنها از چند میلیمتر تا چند سانتیمتر متغیر است. این کیست ها گاهی در معاینه و گاهی هم در سونوگرافی دیده می شوند. این کیست ها معمولا در خانم هایی بیشتر است که سابقه عفونت مکرر یا مزمن دهانه رحم دارند. کیست ها به درمان خاصی نیاز ندارند.

بندرت کیست نابوتین به درمان نیاز دارد در صورت لزوم توسط پزشک سوزانده میشود (کوتر ) و یا با سرمای شدید برداشته می شود.

همچنین بخوانید:

تاثیر رحم رتروورس (retroverse) بر بارداری

درمان بیماری آندومتریوز یا چسبندگی رحمی در زنان چیست؟

علت ایجاد زخم دهانه رحم چیست؟

divider

گردآوری توسط بخش سلامت

مجله دلگرم



این مطلب چقدر مفید بود ؟
3.8 از 5 (22 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits