باز شدن گرفتگی بینی
تغییرات فصلی، سرماخوردگی ها و آلرژی ها علایمی را به همراه دارند که می تواند موجب پریشانی شود؛ مانند گرفتگی و کیپ شدن بینی. تمیز کردن بینی کیپ شده با بسیاری از روش های ساده خانگی و یا داروهای داروخانه امکان پذیر است، از امتحان کردن چند روش به یکباره بپرهیزید مخصوصا اگر قبلا روش های طبیعی را امتحان نکرده اید. بعضی گیاهان ممکن است با داروها تداخل داشته باشند، پس روی استفاده یکی از آن ها در یک زمان، تمرکز کنید با دلگرم همراه باشید.
امان از وقتی که بینی کیپ می شود! وقتی سرما می خورید و دماغتان می گیرد، مشکلات دیگری هم بروز می کند، مثلا در خوابیدن و غذا خوردن هم به مشکل برمی خورید و خلق تان تنگ می شود. در فصل سرما گرفتن بینی امر رایجی است. در این مطلب چند ترفند ساده و طبیعی را بیان می کنیم که مجاری تنفسی را در عرض چند دقیقه باز کرده و باعث می شوند نفس راحتی بکشید.
چرا زمانی که سرما می خورید بینی کیپ می شود؟
سوراخ های بینی و سینوس ها پوشیده از مخاط هایی هستند که بطور مداوم مایع (موکوس) تولید می کنند. زمانی که ویروس سرماخوردگی در مخاط جا خوش می کند، این مخاط تحریک شده، حجیم می شود و مایع بیشتری ترشح می کند. در این صورت آبریزش بینی هم شروع می شود.در ابتدا ترشحات بینی رقیق و شفاف است، اما به مرور غلیظ و چرکی می شود. در این صورت است که دماغ کیپ و تنفس از راه بینی سخت می شود.
علت کیپی بینی
بسیاری از افراد نمیدانند که باید از بینیشان در مقابل تغییرات شدید دمای هوا مراقبت کنند، چرا که بینی عضو بسیار حساسی است که دمای هوایی را که وارد ریهها میشود، تنظیم میکند. یعنی وقتی در هوای سرد قرار میگیرید، بینی تلاش میکند دمای هوای طبیعی ورودی به ریهها را حفظ کند، اما اگر دمای هوا سردتر یا گرمتر از حد متعادل بینی باشد، باعث کیپ شدن بینی و آبریزش مخاط آن میشود. به بیان دیگر، سرما با افزایش و غلیظ شدن مخاطهای بینی و ریه باعث کیپی بینی شده و در این شرایط بافت بینی تحریک و به بروز واکنش حساسیتزا منجر میشود.
در برخی کودکان انحراف تیغه بینی، بزرگی شاخکهای بینی، اشکالات جنینی و نیز وجود تومورهای خوشخیم یا بدخیم میتواند به گرفتگی و کیپ شدن بینی منجر شود.
از سوی دیگر، بزرگی لوزه سوم یا وجود یک جسم خارجی در بینی کودک از عوامل اصلی گرفتگی بینی و کیپی بینی محسوب میشود. بر این اساس ترشح یکطرفه و بدبو از بینی کودک، احتمال کیپی بینی و گرفتگی و انسداد بینی با جسم خارجی را تقویت میکند.
البته کیپی بینی یا احتقان بینی در بسیاری از افراد، معمولا با سرماخوردگی معمولی، عفونت سینوسی، آنفلوآنزا و حساسیت یا آلرژی در ارتباط است و ایجاد هریک از این عوامل میتواند باعث بروز کیپی بینی شود. هریک از این موارد ممکن است حتی تنفس را برای شخص مبتلا به تورم مخاط بینی (رینیت) مشکل کند و به این دلیل فرد باید مورد ارزیابی و درمان قرار بگیرد.
تغییرات هورمونها
از آنجایی که داخل بینی گیرندههای هورمونی زیادی وجود دارد، ممکن است این هورمونها به صورت چرخهای باعث بسته شدن و گرفتگی بینی شوند. برای مثال در دوره بارداری برخی از خانمها به دلیل تغییرات هورمونی، دچار مشکلی به نام «رینیت بارداری» میشوند که نام علمی آبریزش و گرفتگی بینی در این دوره است. این نوع زکام زودگذر باعث آماس و ضخیم شدن مخاط کورنههای تحتانی (شاخکهای تحتانی بینی) شده و علائم گرفتگی بینی بروز میکند. این مشکل همچنین ممکن است باعث خونریزی در بینی و لثهها شود. علاوه بر این، خانمها در دوره قاعدگی نیز دچار گرفتگی بینی گذرا میشوند. در واقع تغییرات هورمونی بخصوص در دوره تخمکگذاری نیز بهطور گذرا بینی را پر و کیپ میکند. به این نوع گرفتگی بینی «رینیت قبل از سیکل قاعدگی» میگویند.
علائم انسداد بینی
- اطراف بینی درد، تورم و قرمزی وجود دارد
- خونریزی بینی
- بی حسی در مناطقی از صورت و لب ها
- شل شدن دندان ها
- انسداد یک طرفه بینی
- مشکلات دید، دوبینی
- تغییر در ظاهر استخوان های صورت
تشخیص کیپ بودن بینی
شاید بسیاری از افراد با بینیشان که نمیتوانند از طریق آن براحتی نفس بکشند، به نوعی همزیستی دست پیدا کرده باشند؛ اما کیپ بودن بینی درماننشده میتواند به بیماریهایی چون مشکلات خواب، عفونت گوش، آسم و حتی عوارضی چون خرخر کردن تبدیل شود. همچنین اکثر افرادی که مبتلا به کیپ بودن بینی هستند، معمولا با دهان باز تنفس میکنند و همین امر باعث خشکی دهانشان میشود. رفع کیپ بودن بینی در نوزادان و کودکان نیز از نظر تنفسی بسیار اهمیت دارد.
مهمترین راه تشخیص، بعد از گرفتن علائم بیماری و این که بیمار از چه موقع دچار کیپ بودن بینی شده و شدت کیپ بودن بینی بیمار چقدر بوده، معاینه پزشک است. یعنی در اغلب موارد، از طریق معاینه داخل بینی، علت کیپ بودن بینی مشخص میشود. در مواردی که علت کیپ بودن بینی از طریق معاینه قابل تشخیص نباشد، از طریق آندوسکوپی، رادیوگرافی و سیتیاسکن میتوان مشکل را ارزیابی و برای تجویز درمانهای دارویی یا حتی جراحی تصمیمگیری کرد.
1- نعنا فلفلی بو کنید
سری به عطاری بزنید و روغن گیاهی یا همان افشره خوراکی نعنا فلفلی بخرید. عصاره ی گل های این گیاه، یکی از روش های طبیعی برای درمان سرماخوردگی است.
روش استفاده
برای باز شدن مجاری تنفسی با روغن گیاهی نعنا فلفلی بخور بدهید. 2 تا 3 قطره از این روغن گیاهی را در یک ظرف آب داغ بریزید و بخور دهید. توجه داشته باشید که مدت زمان بخور نباید بیشتر از 15 دقیقه باشد. حواستان باشد زمانی که بخور می دهید، چشم هایتان را ببندید.
توجه : استفاده از روغن گیاهی نعنا فلفلی برای بچه های کمتر از شش سال ممنوع است.
2- دمنوش آویشن میل کنید
آویشن تاثیر زیادی در ضدعفونی کردن مجاری تنفسی دارد و بینی گرفته را باز می کند.
روش استفاده
یک تا دو گرم آویشن خشک را در یک فنجان آب جوش ریخته و اجازه دهید به مدت 10 دقیقه دم بکشد. مصرف روزانه دو تا سه فنجان از این دم نوش کافیست. می توانید کمی عسل هم در آن بریزید تا طعم شیرینی داشته باشد.همچنین می توانید با روغن گیاهی آویشن بخور بدهید. برای این کار یک قطره از این روغن را در یک پیاله آب گرم بریزید و به مدت حداکثر 15 دقیقه بخور بدهید.
اگر سرماخوردگی تان بیش از یک هفته طول کشید و یا اینکه تب داشتید، حتما به پزشک مراجعه کنید
توجه: اگر به گیاهان معطر آلرژی دارید، از این گیاه استفاده نکنید. مصرف روغن گیاهی آویشن برای خانم های باردار، شیرده و کودکان زیر شش سال توصیه نمی شود.
3- دماغ تان را به طور مرتب شستشو دهید
زمانی که بینی می گیرد، بهترین کار این است که آن را به طور مرتب شستشو دهید تا تمیز شده و راه نفستان باز شود. برای این کار سرم شستشو تهیه کنید. این سرم ها که در داروخانه ها به فروش می رسند، سوراخ های بینی را تمیز می کنند و مخاط آن را از بین می برند.البته خودتان هم می توانید در منزل سرم تهیه کنید. مقداری نمک را در آب جوش بریزید و حل کنید. اجازه دهید کاملا خنک شود و سپس با آن، دماغتان را شستشو دهید. می توانید به جای نمک از جوش شیرین نیز استفاده کنید. جوش شیرین ضدعفونی کننده است و در روان کردن مخاط نقش موثری دارد.
روش استفاده
کمی از این سرم یا آب نمک را داخل مشت تان بریزید و با نفس کشیدن عمیق، وارد سوراخ های دماغتان کنید. همین کار ساده، خلط های جمع شده در راه مجاری تنفسی را شستشو داده و بیرون می ریزد. توصیه می کنیم روزانه 1 تا 3 مرتبه این کار را تکرار کنید تا بینی تان باز شود.
4- دستمال تان را به روغن گیاهی اوکالیپتوس آغشته کنید
اوکالیپتوس درخت بومی استرالیاست. جالب است بدانید که ریشه این درخت، سه برابر وزن خود آب جذب می کند. این گیاه سیستم ایمنی بدن را تقویت و با ویروس ها، باکتری ها و آلودگی ها مبارزه می کند. از این گذشته این گیاه خواص ضدالتهابی دارد.روغن گیاهی اوکالیپتوس درمان طبیعی بیشتر مشکلات و بیماری های مجاری تنفسی محسوب می شود. یکی از ترکیبات قوی موجود در این گیاه، تاثیر مستقیمی روی مجاری تنفسی فوقانی دارد.
روش استفاده
چند قطره روغن گیاهی اوکالیپتوس را در یک پیاله آب گرم بریزید و به مدت 15 دقیقه بخور دهید. ساده ترین روش این است که چند قطره از این روغن گیاهی را روی دستمال بریزید و مقابل بینی تان بگیرید و نفس عمیق بکشید. هر روز یک تا دو مرتبه این کار را تکرار کنید.کار دیگری که می توانید با اوکالیپتوس انجام دهید این است که چند قطره از آن را داخل یک نعلبکی بچکانید و آن را روی شوفاژ یا بخاری یا کتری در حال جوش بگذارید تا در هوای اتاق پخش شود. در این صورت هوای اتاقتان ضدعفونی می شود و هم به خودتان خدمت می کنید و هم به بقیه ی اعضای خانواده.
توجه: استفاده از روغن گیاهی اوکالیپتوس برای خانم های باردار، شیرده و کودکان زیر شش سال بدون تجویز پزشک ممنوع است. اگر در بین اعضای خانواده تان افرادی با این شرایط دارید، آنها را حتی در معرض بوی اوکالیپتوس هم قرار ندهید.
5- مرهم خردل روی سینه تان قرار دهید
خردل حاوی «میروسین» و «سینیگرین» می باشد و برای همین هم راه بینی را باز می کند. این ترکیبات باعث روان شدن مخاط شده و دفع آنها را راحت می کنند.
روش استفاده
چند قاشق غذاخوری خردل را له کرده و با یک فنجان آرد گندم و کمی آب مخلوط کنید تا خمیرمانند شود.اول یک لایه وازلین روی سینه تان بمالید و سپس خمیری که تهیه کرده اید را به آرامی به سینه مالیده و حداکثر 15 دقیقه صبر کنید و آن را شستشو دهید، چون امکان سوختگی پوست وجود دارد. یا اینکه می توانید چند دانه خردل را در آب وان بیندازید و چند دقیقه در آن شناور باشید.
توجه: اگر احساس سوزش شدید روی پوستتان کردید، حتما بلافاصله آن را شستشو دهید. بعد از دست زدن به خردل دست هایتان را بشویید، چون امکان دارد آنها را به چشم هایتان بزنید.
منبع:دکتر حمیدرضا سهرابی،الو دکتر
مجله اینترنتی دلگرم
مرجان امینی
- برچسبها
- گرفتگی بینی
- کیپ
- گرفتگی
- بینی
۱ دیدگاه