
علائم سوء کمبود اکسیژن در بدن
این نشانه های رایج یعنی خون کمبود اکسیژن دارد!
هیپوکسمی (hypoxemia) به معنای کاهش اکسیژن خون به کمتر از حد طبیعی است. در این حالت، اکسیژن کمتری به سلول های بدن می رسد و فرد دچار تنگی نفس می شود.
با دلگرم همراه باشید تا با علائم کمبود اکسیزن در خون آشنا شوید.
کاهش اکسیژن خون، تنگینفس میآورد
تنفس فعالیتی غیر ارادی است که بدن انسان چه آگاه باشیم و چه نباشیم آن را انجام می دهد. بدن انسان برای بقا به اکسیژن نیاز دارد تا نه تنها روند تنفس را حفظ کند، بلکه گردش اکسیژن از طریق خون که موجب انتقال اکسیژن به تمام اندام های حیاتی، سلول ها و بافت ها در بدن می شود، صورت بگیرد.
به گزارش "پاور آو پازیتیوتی"، شرایطی که بدن به میزان کافی اکسیژن در اختیار ندارد به نام هیپوکسمی شناخته می شود. هیپوکسمی می تواند حاد بوده، و به ناگاه در نتیجه وضعیتی اضطراری رخ دهد، یا مزمن باشد که با گذشت زمان به دلیل شرایطی مانند بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) شکل بگیرد. در ادامه با برخی از مهمترین نشانه های کمبود اکسیژن در بدن بیشتر آشنا می شویم.
ضعف یا سرگیجه
یکی از نشانه های شایع سطوح پایین اکسیژن در خون انسان احساس ضعف یا سرگیجه سریعتر از شرایط عادی است. برخی افراد زمانی که به ناگاه از جای خود بلند می شوند، سرگیجه یا تاری دید موقت را تجربه می کنند. اما افرادی که به میزان کافی در خون خود اکسیژن ندارند، اغلب هر روز با هر سطح از فعالیت سبک یا سنگین این شرایط را تجربه می کنند.عضلات می توانند برای مدت زمان محدودی بدون اکسیژن به سوزاندن سوخت ادامه دهند، اما سطوح اکسیژن پایین اگر حالت مزمن به خود بگیرد موجب ضعف عضلانی می شود. همچنین، مواجهه با تنگی نفس دور از انتظار نیست.از آنجایی که خون اکسیژن را به سراسر بدن انتقال می دهد، احساس ضعف یا سرگیجه سریع یکی از نشانه های عدم حمل اکسیژن کافی به بخش هایی است که به آن نیاز دارند.
خستگی
خستگی مزمن یکی از نشانه های اصلی سطوح پایین اکسیژن در بدن است. خستگی مرتبط با هیپوکسمی حالت مزمن و بی پایان دارد.بدون تبادل مناسب گازها، بدن نمی تواند اکسیژن مورد نیاز خود را دریافت کند. با گذشت زمان، سطوح پایین اکسیژن خون را تجربه خواهید کرد. زمانی که بدن با سطوح پایین اکسیژن مواجه است، احساس خستگی در شما شکل می گیرد. هنگامی که ریه ها نمی توانند هوا را به درستی فرو برده و به بیرون دهند، خستگی سریعتر شکل می گیرد. این در شرایطی است که خواب کافی نیز کمکی به بهبود شرایط نمی کند.
تپش یا ضربان سریع قلب
احساس اضطراب اغلب با ضربان سریع قلب همراه است. این نشان می دهد که قلب به سختی در تلاش است تا اکسیژن را به بخش های نیازمند ارسال کند، زیرا به میزان کافی اکسیژن دریافت نمی کنند. اگر با اضطراب و استرس مواجه نیستید، اما افزایش ضربان قلب خود را تجربه می کنید، این شرایط می تواند نشانه ای از کمبود اکسیژن در خون باشد.
تنگی نفس
کمبود اکسیژن به معنای این است که در تنفس با دشواری مواجه خواهید شد. هنگامی که در تنفس با مشکل مواجه بوده و تشنه دریافت اکسیژن هستید، این می تواند نشانه ای از کمبود اکسیژن در خون باشد. افرادی که با کمبود اکسیژن در خون خود مواجه هستند، تنگی نفس بدون این که در حال انجام فعالیتی سنگین باشند را نیز گزارش می کنند.
سردرد و گیجی
همه ما در طول زندگی خود سردرد را تجربه می کنیم و اعلب آن را نشانه ای نگران کننده از کمبود اکسیژن در خون در نظر نمی گیریم. اما سردرد همراه با گیجی، سرگیجه، و عدم هماهنگی می تواند نشانه ای از کمبود اکسیژن مورد نیاز بدن در خون باشد.مغز برای ارائه عملکرد درست خود به میزان مشخصی از جریان خون و اکسیژن نیاز دارد و اگر این مکانیزم دچار آسیب شود، مغز تحت تاثیر قرار می گیرد. هنگامی که با کمبود اکسیژن مواجه هستید، تمرکز و هماهنگی بدن دشوار می شود که به سردرد و گیجی منجر می شود.بدون اکسیژن کافی در ریه ها، اندام ها نمی توانند به درستی عمل کنند. در نتیجه، سموم در جریان خون جمع می شوند و سردردهای عروقی شکل می گیرند.کمبود اکسیژن در خون می تواند عاملی نگران کننده باشد، زیرا اغلب موجب شکل گیری بیماری ها و ناخوشی های دیگر می شود. با مراجعه به پزشک می توانید بهترین روش درمان را برای این شرایط برنامه ریزی کنید.
رنگ پریدگی پوست
کاهش اکسیژن بدن می تواند به طور ناگهانی در نتیجه مصرف برخی داروها یا یک حمله آسم شکل بگیرد، یا با گذشت زمان به واسطه مشکلات قلبی یا بیماری های ریوی، مانند بیماری انسداد مزمن ریوی (COPD) و آمفیزم ایجاد شود. اگرچه علائم هیپوکسی اغلب از فردی به فرد دیگر متفاوت است، برخی از شایع ترین آنها در ادامه ارائه شده اند.
تغییر رنگ پوست
گلبول های قرمز خون وظیفه حمل اکسیژن به بافت های بدن را بر عهده دارند و مقدار ناکافی از آنها می تواند موجب تغییر رنگ پوست شود. رنگ کبود شرایطی است که در آن پوست معمولا ظاهر آبی-قرمز تیره پیدا می کند و در صورت افت چشمگیر سطوح اکسیژن شکل می گیرد.برای افرادی که دارای پوستی تیره تر هستند، رنج کبود ممکن است در غشاهای مخاطی مانند لب ها، لثه ها، و اطراف چشم ها، و ناخن ها راحت تر مشاهده شود.
مراجعه به پزشک
پزشک با اندازه گیری میزان اکسیژن موجود در خون سرخرگ ها مشخص می کند که آیا شما دچار کمبود اکسیژن خون شده اید یا خیر؟
با اکسی متر می توان به طور تقریبی میزان اکسیژن موجود در خون را تخمین زد. اکسیمتر، وسیله ای کوچک است که روی انگشت دست وصل می شود (تصویر کناری).
میزان 95 تا 100 درصد که توسط اکسیمتر نشان داده می شود، میزان طبیعی اکسیژن خون در نظر گرفته می شود و مقادیر کمتر از 90 درصد، میزان کم اکسیژن خون را نشان می دهد.
در شرایط زیر به اورژانس زنگ بزنید یا فورا نزد پزشک بروید:
- تنگی نفس شدید که به طور ناگهانی بروز کند و عملکرد شما را تحت تأثیر قرار دهد.
- تنگی نفس شدید همراه با سردرد، بی خوابی، تجمع مایعات در بدن و سرفه در ارتفاعات بالا (مناطق با ارتفاع بالای 2400 متری). این ها از علائم ادم ریوی ناشی از ارتفاعات بالا می باشد که در صورت عدم رسیدگی مناسب، مرگبار است.
تنگی نفس در آسم
در شرایط زیر تا حد امکان زودتر نزد پزشک بروید:
- تنگی نفس بعد از یک انجام دادن کمی کار یا وقتی که در حال استراحت هستید.
- تنگی نفس که با ورزش کردن و یا فعالیت بدنی بدتر شود.
- پریدن ناگهانی از خواب همراه با تنگی نفس یا احساس خفگی که می تواند از علائم آپنه خواب باشد. آنپه خواب عبارتست از قطع و وصل شدن تنفس در حین خواب.
روش های خود مراقبتی
برای غلبه بر تنگی نفس به توصیه های زیر عمل کنید:
1- سیگار نکشید.
اگر پزشک متخصص تشخیص داده است که شما مبتلا به بیماری انسداد مزمن ریوی یا سایر بیماری های ریوی هستید، مهم ترین کاری که باید انجام دهید، این است که دیگر سیگار نکشید و برای همیشه آن را ترک کنید.
2- از دود سیگار دیگران هم دوری کنید.
در جایی که دیگران سیگار می کشند، نمانید و فورا آنجا را ترک کنید. حتی اگر خودتان سیگار نمی کشید، باید از دود سیگار سایر افراد هم دوری کنید، زیرا این دود سیگار که دود سیگار دست دوم خوانده می شود، بیشتر از دود سیگار خودتان باعث آسیب ریه ها می شود.
3- به طور منظم ورزش کنید.
وقتی دچار تنگی نفس هستید، ورزش کردن سخت به نظر می رسد. اما به یاد داشته باشید که ورزش منظم، قدرت و استقامت کلی بدن را بهبود می دهد.
خواهشمنديم اگر سوال يا نکتهاي براي مطلب علائم کمبود اکسیزن در خون
در ذهن شما باقي مانده است، آنرا در قسمت نظرات با ما و ساير کاربران به اشتراک بگذاريد.
مجله اینترنتی دلگرم
مرجان امینی
- برچسبها
- اکسیژن در بدن
- اکسیژن
- خون
- هیپوکسمی