دلگرم
امروز: سه شنبه, ۱۴ آذر ۱۴۰۲ برابر با ۲۰ جمادى الأول ۱۴۴۵ قمری و ۰۵ دسامبر ۲۰۲۳ میلادی
علت انقباض دوپویترن و درمان بیماری دوپویترن
3
زمان مطالعه: 6 دقیقه
بیماری دوپویترن یا انقباض دوپویترن (Dupuytren's contracture یا Dupuytren's disease) انقباض و جمع‌شدگی انگشتان دست و یا پا است که بعلت بیش‌رویش نیام کف دست یا پا و جمع شدگی آنها، انگشتان در حالت فلکسیون، ثابت می‌مانند.

کنتراکچر دوپویترن در کف دست و انگشت. علائم، تشخیص و درمان

بیماری دوپویترن یا انقباض دوپویترن (Dupuytren's contracture یا Dupuytren's disease) انقباض و جمع‌شدگی انگشتان دست و یا پا است که بعلت بیش‌رویش نیام کف دست یا پا و جمع شدگی آنها، انگشتان در حالت فلکسیون، ثابت می‌مانند. این بیماری که علت ناشناخته دارد برای اولین بار توسط جراح و کالبدشکاف فرانسوی بارون گیوم دوپویترن در سال ۱۸۳۱ گزارش و درمان شده است.

با این بخش از دلگرم همراه باشید تا با بیماری کنتراکچر دوپویترن آشنا شوید.

کنتراکچر دوپویترن در کف دست و انگشت. علائم، تشخیص و درمان

علت دقیق بیماری دوپویترن

مشخص نیست اما در اثر تغییر ماهیت برخی از سلول‌های کف دست به وجود می‌آید. بافت جدید این خاصیت را دارد که طول آن به تدریج کوتاه می‌شود و باعث خم شدن انگشتان دست می‌شود. این بیماری تمایل دارد که بیشتر انگشتان حلقه و کوچک را درگیر کند اما ممکن است هر کدام یا هر تعداد از انگشتان را درگیر کند. در بسیاری از موارد این بیماری دو طرفه است اما معمولا در زمان‌های متفاوتی درگیری شروع می‌شود.

دست انتهایی ترین قسمت اندام فوقانی است و به توسط مچ دست به بقیه اندام متصل میشود. گرچه مردم در بسیاری اوقات کلمه دست را معادل با اندام فوقانی بکار میبرند ولی از لحاظ آناتومی دست به قسمتی از اندام فوقانی میگویند که پایینتر از مچ دست قرار دارد.مهم‌ترین اندام انسان برای ایجاد تغییر فیزیکی در محیط پیرامونش دست است. دو حرکت مهم دست، گرفتن اشیاء با کف دست و انگشتان (برای انجام حرکات قوی) و گرفتن اشیاء ظریف با انگشتان است. مهم‌ترین انگشت دست شست است که در مقابل چهار انگشت دیگر قرار می‌گیرد.

مهم‌ترین مشکلات دست که موجب مراجعه افراد به پزشک می‌شود درد، محدودیت حرکت و تورم است و گاهی اوقات کاهش قدرت، تغییر شکل، تغییر حس لمس و یا آسیب‌های خارجی به دست علت مراجعه است.
در مقالات مبحث دست سعی می‌شود مشکلات اختصاصی این قسمت از اندام فوقانی از لحاظ ارتوپدی بررسی شود.شخص در بیماری دوپویترن درد ندارد و در ابتدا متوجه گره‌ها یا بافت‌های طناب مانندی در کف دست خود می‌شود. این بافت به آهستگی افزایش می‌یابد و به تدریج باعث خم شدن انگشتان می‌شود. بیمار می تواند انگشت خود را به طور کامل خم کند اما قادر نیست آن را به طور کامل باز کند.

این بیماری در کشورهای اروپایی به خصوص در کشورهای اسکاندیناوی شیوع فراوانی دارد و هر چه از نظر جغرافیای از این کشورهای دور می‌شویم این شیوع کاهش می‌یابد. به همین علت در ایران بیماری دوپویترن چندان شایع نیست و بیراه نیست که آن را یک بیماری بیگانه بنامیم. اگر چه این بیماری یک بیماری ارثی است ولی به علت شیوع پایین آن در ایران معمولا بیماران نمی‌چندان شایع نیست.توانند سابقه فامیلی را بیان کنند.

علائم کنتراکچر دوپویترن در دست چیست

شروع کنتراکچر دوپویترن بسیار آرام و تدریجی است. بتدریج یک یا چند برجستگی سفت کوچک و دردناک در کف دست بوجود میاید ولی کم کم درد این توده ها از بین میرود. ممکن است بتدریج نوارهای کلفت و سفتی در پوست کف دست و انگشتان هم ایجاد و لمس شود. کم کم یک یا چند انگشت دست خم شده و در همان حال باقی میمانند. این اتفاق بیشتر در انگشتان کوچک و حلقه بوجود میاید. این بیماری در مراحل پیشرفته دردناک نیست.گاهی اوقات در پوست کف پا یا آلت تناسلی مردان نیز این بیماری بوجود میاید.

بیماری دوپویترن

درمان کنتراکچر دوپویترن در دست

کنتراکچر دوپویترن معمولاً بتدریج و در عرض چند سال پیشرفت میکند ولی مشکلی برای دست ایجاد نمیکند.در موارد خفیف میتوان از تزریق کورتیکوستروئید در داخل توده ها برای کاهش درد و جلوگیری از پیشرفت بیماری استفاده کرد. اگر شدت خم شدن انگشتان به حدی باشد که بیمار در انجام فعالیت های روزمره اش با مشکل جدی مواجه شود ممکن است پزشک معالج تصمیم به درمان جراحی بیمار بگیرد. معمولا وقتی بیمار نتواند کف دست خود را بر روی یک سطح صاف بگذارد میتوان تصمیم به انجام عمل جراحی گرفت.

عمل جراحی معمولاً بصورت برداشتن بافت کلفت شده کف دست است. گاهی ممکن است نیاز به پیوند پوست هم پیدا شود. از عوارض احتمالی جراحی، آسیب عصبی یا عروقی دست یا عفونت است. عارضه احتمالی دیگر جراحی خشکی انگشت است.بعد از جراحی تا مدتی ممکن است دست متورم باشد. در این مدت باید دست را بالا نگه داشته و به آرامی انگشتان دست را حرکت داد. انجام حرکاتی برای دست و انگشتان با کمک فیزیوتراپ و برای افزایش دامنه حرکات انگشتان و تقویت عضلات حرکت دهنده انگشتان بعد از عمل جراحی ضروری است.

بعد از جراحی معمولا دست بیمار تا شش هفته در یک اسپلینت میماند تا از برگشت بیماری جلوگیری کند و بعد از آنهم بیمار باید تا شش ماه اسپلینت را شبها ببندد. در حدود 20 درصد از بیماران ممکن است بعد از مدتی بیماری عود کند که در این حال ممکن است انجام عمل جراحی مجدد مورد نیاز باشد.

بیماری دوپویترن

متاسفانه ماساژ، فیزیوتراپی و یا تزریق کورتون نمی‌تواند در سیر آن تغییر ایجاد کند. تنها درمان این بیماری عمل جراحی است اما با توجه به امکان عود بیماری بعد از عمل جراحی پیشنهاد می‌شود در مراحل اولیه فقط بیمار را تحت نظر داشت.زمان مناسب برای عمل جراحی وقتی است که کف دست دیگر بطور مستقیم روی میز قرار نگیرد یا به بیان دیگر زمانی که هنگام سجده کردن بیمار نتواند کف دست خود را روی زمین قرار دهد. از نظر بالینی معادل این حالت عبارت است از خم ماندن انگشت با زاویه ۳۰ درجه. در این هنگام با عمل جراحی و برداشتن بافت نا به جا و تغییر ماهیت داده از کف دست، بیماری درمان می‌‌شود.

متخصص ارتوپدی فوق تخصص جراحی دست با بیان اینکه اگر چه احتمال عود بعد از عمل جراحی در این بیماری وجود دارد اما سیر آن کند است و هر چه در سن بالاتری دیده شود امکان نیاز به عمل جراحی مجدد کمتر می‌شود، به طور کلی بیماری دوپویترن یک بیماری با سیر کند و با نتایج خوب درمانی است اما باید در زمان مناسب برای درمان جراحی اقدام شود.

خواهشمنديم اگر سوال يا نکته‌اي براي مطلب کنتراکچر دوپویترن در کف دست

در ذهن شما باقي مانده است، آن‌را در قسمت نظرات با ما و ساير کاربران به اشتراک بگذاريد.

منبع:ویکی پدیا

بیماری دوپویترن

مجله اینترنتی دلگرم

مرجان امینی



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (3 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

۲ دیدگاه

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید

شمس | ۴ سال پیش
باسلام و خسته نباشید
تعدادی از فرزندان یک خانواده ضعیف دچار یک بیماری از ناحیه انگتان دست و پا شده اند که نمیدونم همین دوپویترن هست یا نوع دیگه ای انگشتان دستشون به طرف داخل کشیده شده و نمیتونند انگشت ها رو باز کنن. انگشتان پاشون هم به زیر پا خم شده و در راه رفتنشون اختلال ایجاد کرده میخواستم بهشون در درمان و پیگیری بیماریشون کمک کنم لطفا راهنماییم کنید چه کنم؟؟
0
0
الياس | ۵ سال پیش
سلام ؛ براثر بيمارى دوپويترن انگشت حلقه ام بيش از ٣٠ درجه خم شده غالبا" شبها بر اثر درد از خواب مي پرم همان ابتداى بيمارى يعنى ده سال پيش عملش كردم ولى تغييرى حاصل نشد نگرانم اگر مجددا عمل شود ممكن است يكى دو انگشتم از كار بيفتد ضمنا در حال حاضر سه تا از انگشتهايم درگير هستند . منتظر راهنماييتان هستم ممنون
0
0

hits