فواید پروبیوتیک ها برای بدن
از فواید پروبیوتیک ها چقدر میدانید؟ این باکتریهای مفید، بیشتر از هر قرص معده ای میتوانند به داد مشکلات گوارشی شما برسند. کافی است هنگام خرید محصولات غذایی به خصوص لبنیات به برچسب پروبیوتیک دقت کنید. چرا که این باکتریها علاوه بر بهبود مشکلات گوارشی، سیستم ایمنی شما را تقویت کرده و عفونت کاندیدایی واژن خانمها را التیام میبخشد. برای آشنایی بیشتر با این باکتریهای دوست داشتنی با دلگرم همراه شوید.
پروبیوتیک ها میکرو ارگانیسم های زندگی هستند و نقش این باکتری ها مفید حفاظت از فلور میکروبی روده می باشد .حضور این باکتریها در مقابله با گسترش میکرو ارگانیسم های مضر کمک می کند زیرا اگر میکرو ارگانیسم های مضر تکثیر یابند باعث اسهال های عفونی ،التهاب دستگاه گوارش ( معده ) و بیماریهای روده می شوند .پروبیوتیک مانع از رشد میکروب ها و اتصال بین آنها با سطح مخاط روده می شوند پس پروبیوتیک در تعادل فلور روده نقش مفیدی دارند و همچنین به سنتز ویتامین کا، ویتامین ب و خنثی کردن عوامل بیماری زا نیز کمک می کند .
ایا می دانید باکتری های پروبیوتیکی هستند که هضم شیر را برای شما تسهیل می بخشند ، زیرا بسیاری از افراد با مصرف موادی که حاوی لاکتوز هستند دچار اسهال ، نفخ می شوند . پروبیوتیک می تواند با تجزیه لاکتوز و تولید آنزیم تجزیه کننده آن ، مانع از این عوارض شود .شما باید هر روز از مواد پروبیوتیکی استفاده کنید زیرا مدت اثر گذاری این مواد محدود است . با توجه به مصرف روزانه فراورده های لبنی حداقل دو بار در طول روز مصرف این مواد توصیه می شود یک بار به هنگام صبح و نوبت بعدی شب ، نه بیشتر و نه کمتر.
این باکتری مفید در مواد غذایی زیر یافت می شود :
- بیشترین محصولات لبنی حاوی پروبیوتیک هستند . پنیر یکی از غنی ترین باکتری های خوب است.
- ماست تخمیر شده
- شیر
- شیر تخمیر شده
- نان خمیر ترش
- مخمر آب جو
- کلم
- برای اینکه فلور موجود در روده را افزایش دهید توصیه می کنیم از مواد غذایی زیر استفاده کنید:
- سبزیجات و میوه های خام
- آب زیاد بنوشید
- از خوراکی های که حاوی فیبر هستند بیشتر مصرف کنید مانند : حبوبات ، نان سفید ، نان خمیر ترش و ...
- غذاهای تان را خوب بجوید
روده یکی از ارکان های اساسی بدن به شمار می رود که در آنجا انتقال و جذب مواد غذایی صورت می گیرد همچنین نقش حفاظتی در مقابل باکتری ها ، ویروس ها و بسیاری از سموم بدن را دارد . فلور از جمله باکتریایی ضروری برای عملکرد مناسب دستگاه گوارش به شمار می رود .
پروبیوتیکها چه هستند؟
پروبیوتیکها، باکتریهای سودمند فلور میکروبی دستگاه گوارش هستند. یک و نیم کیلوگرم از وزن بدن هر انسانی را باکتریها تشکیل میدهند، البته تمام این باکتریها سودمند نیستند. بسیاری از مشکلات بهویژه مشکلات گوارشی و گاه آلرژیها زمانی ایجاد میشوند که جمعیت پروبیوتیکها یا همان باکتریهای سودمند فلور میکروبی دستگاه گوارش ما کاهش مییابند. عوامل متعددی سبب کاهش جمعیت باکتریهای سودمند دستگاه گوارش ما میشوند، اولین و شاید مهمترین عامل در کاهش این باکتریهای مثبت، استرس است که همه ما روزانه با آن مواجهایم، از سایر عوامل میتوان به وجود برخی بیماریها مانند سندرم روده تحریک پذیر، عفونتهای کاندیدایی در خانمها و مصرف طولانی مدت آنتیبیوتیکها و... اشاره کرد.
پروبیوتیکها و بهبود مشکلات گوارشی
بسیاری از مشکلات گوارشی بهویژه اسهال و یبوست، زمانی ایجاد میشود که جمعیت پروبیوتیکها در بدن کاهش مییابد. در بسیاری از مطالعات گفته شده تجویز پروبیوتیکها در افرادی که مبتلا به یبوست و اسهال بودهاند، سبب بهبود و رفع مشکل شده است.
پروبیوتیکها و بهبود اسهال مسافرتی
زمانی که بسیاری از افراد به سفر میروند، دچار اسهال میشوند و این اتفاق را به اصطلاح آب به آب شدن میگویند. طبق مطالعات انجام شده مصرف پروبیوتیکها حدود ۳ روز قبل از شروع سفر و همچنین مصرف آنها در طول سفر مانع از بروز اسهال مسافرتی در افراد میشود.
پروبیوتیکها و بهبود اسهال ناشی از مصرف آنتیبیوتیکها
در زمان مصرف آنتیبیوتیکها به ویژه آنتیبیوتیکهایی مانند مترونیدازول افراد ممکن است دچار اسهال شوند چراکه آنتیبیوتیکها همانطور که قادرند باکتریهای مضر را از بین ببرند، به همان میزان سبب از بین رفتن باکتریهای سودمند یا همان پروبیوتیکها نیز میشوند. طبق تحقیقات به عمل آمده، به اثبات رسیده که اگر افراد از شروع آنتیبیوتیکتراپی، شروع به مصرف پروبیوتیکها نیز بکنند دیگر دچار اسهال نخواهند شد، ضمن آنکه اثربخشی آنتیبیوتیکها در بدن آنها افزایش مییابد.
پروبیوتیکها و بهبود یبوست
همانطور که ابتلا به اسهال ناشی از بههم ریختگی و عدم تعادل فلور میکروبی دستگاه گوارش و کاهش پروبیوتیکهاست، یبوست هم میتواند بهعنوان یک عامل غیرطبیعی برای سیستم گوارش ما و کاهش جمعیت باکتریایی پروبیوتیکها عمل کند. طبق چندین مطالعه، مصرف روزانه پروبیوتیکها میتواند سبب بهبود یبوست شود.
پروبیوتیکها و بهبود نفخ معده و گاز بیش از حد رودهها
براساس مطالعات به عمل آمده مصرف مداوم پروبیوتیکها میتواند سبب از بین رفتن نفخ و گاز سیستم گوارش ما شود، چراکه تولید گاز در رودهها اغلب به عهده باکتریهای مضر یا فرصتطلب است که در صورت کاهش تعداد پروبیوتیکها، شروع به تولید گاز در روده میکنند.
پروبیوتیکها و تقویت سیستم ایمنی
از آنجایی که ۴۵ درصد سلولهای سیستم ایمنی (GALT) ما در سیستم گوارشمان جای گرفتهاند، هر نوع تغییر در سیستم گوارش ما میتواند اثری مستقیم با سیستم ایمنیمان داشته باشد. طبق تحقیقات انجام شده، مصرف محصولات پروبیوتیکی با بهبود فلور باکتریایی سیستم گوارش میتوانند از بروز مشکلات آلرژیک بهویژه درماتیت آتوپیک که بیشتر کودکان زیر یک سال را درگیر میکند و میتواند سبب مرگ و میر آنها شود، جلوگیری کنند. براساس این مطالعات پروبیوتیکدرمانی در نوزادان مبتلا به درماتیت آتوپیک سبب کاهش علائم بیماری و بهبود کامل بیماری در آنها میشود.
پروبیوتیکها و بهبود عفونت کاندیدایی واژن
نتیجه تحقیقات انجامشده نشان میدهد مصرف پروبیوتیکها- چه به صورت خوراکی و چه به صورت شیافهای واژنی- نقش مهم و سودمندی در بهبود و کاهش علائم التهاب کاندیدایی واژن در خانمها داشته است. براساس این مطالعات، مصرف پروبیوتیکها در خانمهایی که سابقه ابتلا به واژینوزیس دارند، سبب کاهش احتمال بروز مجدد در آنها شده است. این اثربخشی به سبب نقش پروبیوتیکها در بهبود فلور میکروبی واژن است.
-------------------------------------------------------------------------------
عمده اثرات پروبیوتیک ها
- برقراری ثبات در روده توسط باکتری های مفیدی که با پاتوژن ها در رقابت هستند .
- اصلاح اکولوژی معده و روده
- کاهش کلسترول خون
- کاهش خطر سرطان روده بزرگ
- بهبود هضم لاکتوز
- تحریک و تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر عوامل میکروب زا
روده اولین عضو لنفاوی بدن است به همین دلیل بسیار مهم است که سیستم ایمنی و دفاعی قوی و محکمی در برابر میکروب ها داشته باشد . این وظیفه را فلور انجام می دهد و با افزایش سن میزان فلور نیز معمولا افزایش پیدا می کند . آنها از رشد باکتری ها نامطلوب جلوگیری می کنند و سبب تحریک سلولهایی می شوند که مسئول حفاظت از پوست هستند .
پروبیوتیک ها bifidus عصاره باکتریایی یا مواد مشتق شده از کشت لاکتوباسیلوس ، جلبک ها و یا مولکول به دست آمده از قند طبیعی هستند . آنها اغلب از ویتامین های و مواد معدنی مختلفی تشکیل شده اند .هدف از مصرف پروبیوتیک ها و مکمل های غذایی داشتن سلامتی فوق العاده است . بنابراین ، بهترین کار این است که از پزشک یا دارو ساز خود توصیه های درمانی و تغذیه ای راجع به این موضوع داشته باشد .
-------------------------------------------------------------------------------
پری بیوتیکها چه هستند؟
پری بیوتیکها غذای پروبیوتیکها هستند. مصرف مداوم این ترکیبات میتواند به رشد باکتریهای سودمند دستگاه گوارش یا پروبیوتیکها کمک شایانی کند. جالب است بدانید که موز، عسل، مارچوبه، کنگر فرنگی، سیر و پیاز حاوی پری بیوتیکها هستند.
سین بیوتیک چیست؟
به محصولاتی که هم شامل پروبیوتیکها (باکتریهای سودمند) و هم شامل پری بیوتیکها (غذای پروبیوتیکها) باشد، سین بیوتیک گفته میشود.
گستره محصولات پروبیوتیکی
این روزها وارد هر سوپرمارکتی شوید با مجموعهای از محصولات پروبیوتیکی روبهرو خواهید شد. مهمترین دسته این محصولات، لبنیات پروبیوتیکی است که میتواند شامل شیر پروبیوتیک، ماست پروبیوتیک، پنیر پروبیوتیک، دوغ پروبیوتیک یا کفیر و کره پروبیوتیک باشد. مجموعه محصولات پروبیوتیک تنها به لبنیات ختم نمیشوند. امروزه بسیاری از شرکتها اقدام به تولید بیسکویتها و پفک پروبیوتیک کردهاند. در خارج از ایران این گستره بزرگتر است، تا آنجا که انواع محصولات آرایشی و بهداشتی، نوشیدنی و انواع غذاهای فرآوری شده پروبیوتیک برای حفظ باکتریهای مفید بدن وارد بازار شده است.
مکملهای غذایی پروبیوتیکی
علاوه بر محصولات غذایی حاوی پروبیوتیک، محصولات دارویی و مکملهای پروبیوتیک نیز وجود دارند که از برخی جهات بر محصولات غذایی پروبیوتیکی اولویت دارند. یکی از مهمترین علل برتری مکملها آن است که میزان باکتریهای فعال و زنده در آنها اغلب چندین برابر محصولات غذایی است و از آنجایی که تعداد پروبیوتیکها در میزان سودمندی و اثربخشی آنها نقش اساسی دارد، مکملها در رابطه با سودمندیهای گفته شده میتوانند- به سبب دارا بودن مقادیر بالاتر پروبیوتیک- نقش پررنگتری ایفا کنند. بهتر است بدانید که اغلب مکملهای پروبیوتیکی وارداتی هستند و در داروخانهها به فروش میرسند.
-------------------------------------------------------------------------------
نکات طلایی در رابطه با پروبیوتیکها:
- اثربخشی و سودمندی پروبیوتیکها تا زمانی ادامه مییابد که مصرفشان در برنامه غذایی شما قطع نشوند. البته باید گفت که حتی تا سه روز پس از آخرین مصرف پروبیوتیکها، فلور میکروبی روده، در تعادل به سمت پروبیوتیکهاست.
- مکملهای غذایی دارویی پروبیوتیک حتما باید دارای روکش محافظ باشند تا باکتریهای مفید، حین عبور از معده، در مجاورت اسید معده از بین نروند.
- فرآوردههای لبنی بهترین حامل برای پروبیوتیکها به حساب میآیند.
- موز، عسل، مارچوبه، کنگر فرنگی، سیر و پیاز، پریبیوتیکهای طبیعی هستند که بهعنوان غذای پروبیوتیکها باید در برنامه غذایی شما قرار گیرند.
- مکملهای غذایی پروبیوتیک باید از مقادیر کافی باکتریهای مفید برخوردار باشند. بهترین مقدار پروبیوتیک موجود در یک ماده غذایی برای اثربخشی ۱۰ به توان ۹ است (یعنی یک میلیارد باکتری).
- افرادی که تحت درمان با آنتیبیوتیکها هستند، افرادی که دچار اسهالاند، خانمهای مبتلا به عفونت کاندیدایی واژن و بهطور کلی افرادیکه در شرایط حاد و استرسزا هستند، در اولویت مصرف پروبیوتیکها قرار دارند.
- مصرف مکملهای پروبیوتیک برای همه افراد مجاز است. در زنان باردار و شیرده و افراد مبتلا به بیماریهای خاص تحت نظارت پزشک باید مصرف شوند.
- محصولات پروبیوتیک لبنی در سراسر دنیا معمولا با برچسبهای سبز رنگ از دیگر محصولات متمایز میشوند و شما با این شناسه میتوانید هنگام تهیه محصولات لبنی، هوشمندانه خرید
- کنید.
- هر ماستی، ماست پروبیوتیک نیست!
استارتر (باکتری) ماست (Lactobacillus bulgaricus)، پروبیوتیک محسوب نمیشود. ماست زمانی ماست پروبیوتیک میشود که لاکتوباسیلها و بیفیدوباکترها مجزا (آن هم در شرایط خاص) به آن اضافه شوند.
-------------------------------------------------------------------------------
موارد منع مصرف
با این حال ، برخی از افراد آسیب پذیرتر و بایستی با پزشک خود در این رابطه صحبت کنند:
- زنان باردار و کودکان
- افرادی که دارای اچ آی وی مثبت هستند
- افرادی که تحت شیمی درمانی هستند .
-------------------------------------------------------------------------------
گردآوری شده ی مجله اینترنتی دلگرم
مرجان امینی
- برچسبها
- افراد آلزایمری
۲ دیدگاه