دلگرم
امروز: یکشنبه, ۲۲ مهر ۱۴۰۳ برابر با ۰۹ ربيع الآخر ۱۴۴۶ قمری و ۱۳ اکتبر ۲۰۲۴ میلادی
علت لرزش دست چیست؟
7
زمان مطالعه: 12 دقیقه
علت لرزش دست چیست؟:چرا دستهایم می لرزد؟ چرا گاهی دچار لرزش دست و انگشتان دست میشود؟علت لرزش دست ها چیست ؟ لرزش دستانمان را چگونه درمان کنیم؟

چرا دستهایم می لرزد؟

  • چرا گاهی دچار لرزش دست و انگشتان دست میشود؟

  • علت لرزش دست ها چیست ؟

  • لرزش دستانمان را چگونه درمان کنیم؟

برای آشنایی با راه های مناسب برای درمان لرزش دست با دلگرم همراه باشید.

علت لرزش دست+درمان

علت لرزش دست+درمان

مقدمه ای در مورد لرزش دست

لرزش دست ها یکی از مشکلات بسیار شایع استکه افراد بزرگسال را تحت تاثیر قرار می دهد. در این مطلب به علت لرزش دست ها و درمانش می پردازیم.لرزش دست ها یکی از مشکلات بسیار شایع است که افراد بزرگسال را تحت تاثیر قرار می دهد. شایع‌ترین دلیل دست های لرزان شرایطی است که به نام لرزش اساسی (Essential Tremor) شناخته می شود و به واسطه اختلال در عملکرد طبیعی مخچه رخ می دهد.

علت لرزش دست+درمان

علل لرزش های دست و انگشتان دست چیست ؟

لرزش لرزش دست یا انگشتان دست در انسان از جمله مشکلاتی است که ممکن است انسان را در هر سنی گرفتار کند، لرزش دست‌ها هنگام عصبانیت ، اضطراب و خستگی بیش از حد، ورزش‌های پراسترس و کار زیاد روزمره از موارد شایعی است که در اکثر بیماران مراجعه‌ کننده به پزشکان به چشم می‌خورد.

لرزش دست می‌تواند در اثر بیماری‌های عمومی مثل سوءتغذیه یا ضعف عمومی باشد یا در اثر مشکلات غددی مثل پرکاری تیروئید رخ دهد که لرزش و تعریق دست‌ها از علائم آن است.معمولا منشأ لرزش انگشتان دست با سیستم عصبی در ارتباط است و علل مختلفی دارد از جمله بیماری های تروئید مثل داشتن گواتر و یا بیماری عصبی که می تواند لرزش ایجاد کند که در صورت ادامه دار بودن حتما باید توسط پزشک متخصص بررسی شود.

همچنین لرزش دست می‌تواند جنبه خانوادگی داشته باشد که این نوع لرزش در سنین پایین‌تر شروع شده و در شرایط خستگی و استرس بیشتر می‌شود و با دارودرمانی مناسب قابل کنترل است.این افراد معمولا زمانی که چیزی دست می گیرند لرزش بیشتر می شود و این لرزش نسبتا ریز با حرکات دامنه ای خیلی کوچک است که با حالاتی شبیه عصبانیت، خستگی، شب بیداری و مصرف مواد کافئین دار این لزرزش معمولا بیشتر می شود.

برخی افراد عادت دارند برای رفع خستگی به انگشتان دستان خود فشار وارد کنند یا انگشتان را پیچ دهند که موجب بروز صداهایی در ناحیه مفاصل می‌شود و به اصطلاح قولنج آن می‌شکند ! و طرف برای مدت کوتاهی احساس رفع خستگی در انگشتان خود می کند.این حرکت در دراز مدت به مفاصل انگشتان آسیب می رساند و در آینده می تواند یکی از علل لرزش دست و انشگتان یا بیماری جدی به نام پارکینسون شود.

بررسي‌های جدید نشان مي‌دهند،‌ هنگامي كه ماهيچه‌ها و اندام‌هاي بدن خشك باشند ماهيچه‌هاي دست دچار نوعي انقباض مي‌شوند كه اين انقباض باعث لرزش دست‌ها مي‌شود.

علت لرزش دست+درمان

لرزش مخچه ای

این لرزش موقع استراحت وجود ندارد ولی وقتی می خواهد کاری را با دست انجام دهد دچار لرزش می شود. به همین دلیل به آن لرزش ارادی یا لرزش در حال حرکت می گویند. بیماری که دچار لرزش مخچه ای است اگر از او بخواهیم که با دستش لیوان آبی را بردارد، در شروع حرکت برای برداشتن لیوان آب کمی لرزش مشاهده می شود ولی هرچه که بیمار دستش به لیوان نزدیکتر شود لرزشش بیشتر می شود به طوری که گاهی قادر به انجام این کار نخواهد شد.

در لرزش فامیلیان که علت خاصی برای آن شناسایی نشده است گاهی به صورت تک نفر یا «اسپورادیک» و بیشتر به صورت خانوادگی و یا در سنین پیری دیده می شود. لرزش فامیلیان معمولاً در هنگام استراحت وجود نداشته و در موقع حرکت ارادی پیدا می شود و با استرس و هیجانات و تحریکات روانی تشدید می شود. لرزشی وجود دارد که مربوط به ضایعاتی است که در هسته قرمز در مغز به وجود می آید. البته این نوع لرزش به ندرت دیده می شود و با انجام حرکات ارادی شدت می یابد. در انسفالوپاتی کبدی که از نارسایی حاد یا مزمن کبد ناشی شده باشد نیز لرزش دیده می شود که بیشتر در دستها مشهود است.

در نارسایی کلیه نیز بیماران مبتلا ممکن است در نهایت دچار نوعی لرزش شوند. تفاوت این لرزش با سایر لرزشها در این است که در این بیماری وقتی دست بیمار را گرفته و آن را از ناحیه مچ به طرف بالا خم نماییم و در همان وضعیت نگهداریم بعد از چند ثانیه حرکات خم و راست شدن انگشتان به صورت لرزش دیده می شود. نوع دیگری از لرزش وجود دارد که لرزش متابولیک یا سمی نامیده می شود. این نوع لرزش در حالاتی مثل هیپرتروئیدی یا پرکاری تیروئید، لرزش ریتمیک و سریعی در انگشتان دست، لبها و گاهی زبان پیدا می شود. در بیماران مبتلا به الکل نیز لرزش خشن تری مشاهده می گردد.

در معتادین به کوکائین و باربیتوراتها و در مسمومیت با جیوه هم چنین لرزشی ایجاد می شود. یک لرزش نادر و کمیاب دیگری وجود دارد که لرزشی شبیه بال زدن است که به آن Wing _ beatingمی گویند. این لرزش در مبتلایان به بیماری ویلسون دیده می شود. گاهی اوقات هم در بیماران لرزشی دیده می شود که معمولاً واقعی نیست. این لرزش خشن است که مانند سایر پدیده های هیستریک یا نمایشی کم و زیاد می شود و بیماران به طور غیر عمد اقدام به این حرکات می کنند و در مواقعی که بیمار دقتش به موضوع دیگری معطوف می شود کاهش یافته یا فراموش می شود.

و بالاخره لرزش دیگری به نام لرزش فیزیولوژیک وجود دارد که به عنوان یک عکس العمل طبیعی شناخته می شود. این لرزش در مواقع استرس و فشارهای روانی اجتماعی ـ ترس و اضطراب و مواجهه با صحنه های تکان دهنده و مصاحبه و امتحان دیده می شود. بنابراین لرزش می تواند علل طبیعی داشته باشد و یا اینکه به علت بیماری ایجاد شود و تشخیص علت و درمان به موقع و مناسب آن اهمیت ویژه ای دارد.

علت لرزش دست+درمان
علت لرزش دست+درمان

درمان لرزش دست ها

  • کنترل سطح استرس

  • استرس یکی از عوامل اصلی یا منجر شونده به شکل گیری دست های لرزان است. در حقیقت، استرس، اضطراب و عصبانیت می توانند زمینه ساز دست های لرزان باشند. از این رو، شما باید تا حد امکان برای کسب آرامش و کاهش استرس و تنش در زندگی خود تلاش کنید.
  • مدیتیشن، یکی از بهترین گزینه ها برای کاهش استرس است که باید مد نظر قرار بگیرد. مدیتیشن شفافیت را به ذهن باز می گرداند و اعصاب را آرام می سازد.
  • تنفس عمیق، یکی دیگر از تکنیک های خوب برای مبارزه با استرس است. تنها 10 دقیقه تنفس عمیق از طریق دیافراگم می تواند تا حد زیادی به نفع سیستم عصبی و القاء آرامش تمام شود.

  • نوشیدن چای بابونه یا استفاده از روغن بابونه

  • بابونه گیاهی دارویی دارای ویژگی های تسکین دهنده و آرامش بخش است. این گیاه می تواند سیستم عصبی را آرام سازد و همچنین استرس و اضطراب را از بین می برد. بابونه یک گیاه ضد اسپاسم موثر است که به شل کردن اسپاسم های عضلانی - می توانند موجب لرزش دست ها شوند - کمک می کند.
  • روزانه دو تا سه فنجان چای بابونه بنوشید. برای تهیه چای بابونه، یک چای بابونه کیسه ای یا یک قاشق غذا خوری گل بابونه را در یک فنجان ریخته و سپس آب داغ به آن اضافه کنید و اجازه دهید پنج تا 10 دقیقه دم بکشد. چای را صاف کرده و در شرایطی که همچنان گرم است بنوشید. همچنین، شما می توانید چند قطره روغن بابونه را به آب وان حمام اضافه کنید تا به آرامش اعصاب کمک کند.
  • نکته: افرادی که داروهای دیابت مصرف می کنند باید در استفاده از بابونه حد اعتدال را رعایت کنند و این کار را زیر نظر پزشک انجام دهند.

  • انجام تمرینات مربوط به دست

  • تمرینات مربوط به دست می توانند موجب تقویت این اندام ها شوند و از شدت لرزش ها کاسته یا به طور کامل از آنها جلوگیری کنند. یک توپ مخصوص کاهش استرس را کف دست خود قرار دهید. توپ را تا آنجا که می توانید محکم فشار دهید. این وضعیت را برای حدود پنج ثانیه حفظ کرده، سپس به آرامی از فشار کم کنید. این کار را 10 بار تکرار کنید. این تمرین را چند بار در روز انجام دهید.
  • همراه با تمرینان مخصوص دست ها، از یوگا نیز بهره ببرید. یوگا در کاهش استرس موثر است و به خواب بهتر کمک می کند. استرس و خواب کم دو عامل کلیدی در لرزش دست ها هستند. بین 10 تا 15 دقیقه در روز به انجام یوگا بپردازید تا ایجاد تفاوت در سلامت خود را شاهد باشید.

  • نوشیدن چای اسطوخودوس یا استفاده از روغن اسطوخودوس

اسطوخودوس یک درمان طبیعی موثر برای مدیریت لرزش دست ها است. این گیاه دارویی برای سیستم عصبی بسیار خوب است که نقشی کلیدی در درمان این مشکل ایفا می کند. افزون بر این، اسطوخودوس به افراد در غلبه بر اضطراب و استرس کمک می کند که به طور معمول موجب لرزش دست ها می شوند. رایحه آرامش بخش اسطوخودوس سطوح اسید گاما آمینوبوتیریک مغز را افزایش می دهد که یک انتقال دهنده عصبی موثر در مبارزه با استرس است.

بدون در نظر گرفتن این که چه میزان عصبی یا دچار استرس هستید، اثر آرامش بخش اسطوخودوس می تواند خلق و خوی شما را بهتر سازد.اسانس اسطوخودوس می تواند به روبالشی ها یا آب وان حمام اضافه شود تا به آرامش عضلات منقبض و دچار تنش کمک کند. همچنین، شما می توانید روزانه چند فنجان چای اسطوخودوس بنوشید. برای تهیه چای اسطوخودوس، سه قاشق غذاخوری از گل های تازه این گیاه یا یک قاشق و نیم از اسطوخودوس خشک شده را به دو فنجان آب داغ اضافه کنید و اجازه دهید به مدت پنج دقیقه دم بکشد.

  • نوشیدن چای سنبل الطیب یا استفاده از عصاره آن

سنبل الطیب سالیان متمادی است که برای آرامش عضلات و کاهش تنش مورد استفاده قرار می گیرد که برای درمان لرزش دست ها مهم است. افزون بر این، اثر آرامش بخش این گیاه استرس را کاهش داده و خواب را بهبود می بخشد که دو عامل مهم در بهبود مشکل آزار دهنده دست های لرزان هستند.نصف قاشق چایخوری عصاره مایع سنبل الطیب را روزانه برای کنترل لرزش دست ها مصرف کنید.گزینه دیگر نوشیدن چای سنبل الطیب چند بار در هفته است.

برای تهیه چای سنبل الطیب، یک قاشق چایخوری ریشه سنبل الطیب خشک شده را در یک فنجان آب داغ بریزید و اجازه دهید 10 دقیقه دم بکشد. چای را صاف کرده و آن را بنوشید.نکته: مصرف سنبل الطیب طی دوران بارداری، دوران شیردهی یا در صورت مصرف داروهای خواب آور تجویز شده یا مسکن های ضد درد بی خطر نیست.

  • مصرف متعادل ب-کمپلکس

برای درمان لرزش دست ها، مصرف متعادل ب-کمپلکس ضروری است. انواع مختلفی از ویتامین B وجود دارند که به حفظ سلامت اعصاب و عضلات قوی کمک می کنند. به عنوان مثال، ویتامین های B12، B1 و B6 برای حفظ اعصاب سالم و محافظت از آنها در برابر آسیب ضروری هستند.کمبود ویتامین های B ممکن است به از دست دادن هماهنگی و تعادل بین اندام های مختلف منجر شود که به نوبه خود موج لرزش دست ها می شود.این مساله می تواند به ضعف عضلانی نیز منجر شود.

برای مصرف مکمل های ب-کمپلکس همواره با پزشک مشورت کنید. همچنین می توانید مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین B مانند غلات کامل، زرده تخم مرغ، لوبیا، نخود، سبزیجات سبز برگ، محصولات لبنی و گوشت ماکیان را مد نظر قرار دهید. همچنین، مصرف غذاهای فرآوری شده را کنار بگذارید زیرا دارای ارزش تغذیه ای حداقلی یا بدون ارزش هستند.

  • دنبال کردن یک رژیم غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا-3

اسیدهای چرب امگا-3 برای سیستم عصبی بسیار مفید هستند. این اسیدهای چرب یک پوشش محافظ برای میلین اعصاب ایجاد می کنند که برای حفظ سلامت سلول های عصبی و رفع التهاب مهم است. حتی التهاب خفیف می تواند شرایط افرادی که از دست های لرزان رنج می برند را بدتر سازد. مصرف ماهی هایی مانند سالمون، تن و ساردین، در کنار کبد ماهی و روغن ماهی را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. افرادی که رژیم گیاهخواری دارند می توانند اسیدهای چرب امگا-3 را از دانه کتان، روغن دانه کتان، دانه های کدو تنبل و گردو دریافت کنند.

  • مصرف مواد غذایی سرشار از منیزیم

الکترولیت هایی مانند منیزیم به انتقال تکانه های الکتریکی از اعصاب به عضلات کمک می کنند. از این رو، زمانی که بدن با کمبود این مواد معدنی مهم مواجه می شود، ممکن است اسپاسم عضلات را تجربه کنید که این شرایط می تواند به لرزش دست ها منجر شود.از جمله مواد غذایی سرشار از منیزیم می توان به دانه های کنجد، حبوبات، مغزهای خوراکی و دانه ها، و سبزیجات سبز برگ اشاره کرد.مصرف مکمل های منیزم نیز می تواند به اصلاح کمبود این ماده معدنی در بدن کمک کند، اما پیش از آغاز مصرف با پزشک خود مشورت کنید.

  • اجتناب از کافئین

اگر از لرزش دست ها رنج می برید زمان آن فرا رسیده تا میزان مصرف کافئین خود را به حداقل برسانید یا به طور کامل قطع کنید.مصرف زیاد کافئین می تواند موجب تحریک سیستم عصبی مرکزی شود و این شرایط می تواند موجب شکل گیری لرزش، در دست ها شود. در کنار لرزش دست ها، مصرف زیاد کافئین می تواند به سردرد، سرگیجه، اضطراب و تپش قلب جدی منجر شود که انجام فعالیت های روزانه را دشوار می سازند.نه تنها قهوه، بلکه باید از تمام نوشیدنی ها و مواد غذایی حاوی کافئین پرهیز کنید.

  • ترک الکل و سیگار

هنگامی که موضوع تغییرات سبک زندگی که به کنترل لرزش دست ها کمک می کنند، مطرح می شود، ترک الکل و سیگار دو عامل کلیدی هستند.مصرف بیش از اندازه الکل تاثیر مستقیم بر سیستم عصبی دارد. در حقیقت، الکل می تواند سیستم عصبی را به شدت تضعیف کند و موجب لرزش در دست ها شود.در کنار الکل، شما باید سیگار را نیز ترک کنید. نیکوتین بیش از اندازه در بدن می تواند موجب شکل گیری لرزش در دست ها شود و با گذشت زمان شرایط وخیم‌تر نیز می شود.

علت لرزش دست+درمان

گردآوری شده ی مجله ی اینترنتی دلگرم

مرجان امینی



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.3 از 5 (7 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

۶ دیدگاه

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید

فرهاد | ۷ سال پیش
سلام منم 23 سالمه و لرزش دست دارم به خصوص زمان استرس و اضطراب و باعث شده خیلی از موقعیت ها رو از دست بدم و گوشه گیر بشم پدرم تیرویید داره گفتم شاید منم تیرویید داشته باشم و به همین خاطر باشه اما آزمایش گرفتم نداشتم دیگه نمیدونم چیکار کنم از تیکه و کنایه بقیه هم دیگه کلافه شدم لطفا بیشتر توضیح بدین درمانش چیه
0
0
چکامه | ۷ سال پیش
سلام خسته نباشید ببخشید من 24 سالمه والان 8ماهه که باردارم سه چهارروزه که انگشت شصت دست راستم به خودی خود لرزش میکنه لطفا بگید چکارکنم مرسی از مجله ی خوب دلگرم
0
0
رضا | ۷ سال پیش
باسلام توروخدا این لرزشها روجدی بگیرید مامان من الان هشت ساله با این بیماری دست وپنجه میکنه دیگه اصلا قدرت نداره دکتر گفته باید داروها روقطع کنی انگار گذاشتنش توویبره دعاش کنید
0
0
مژگان | ۷ سال پیش
با سلام من 19 سال دارم.. من لرزش دست دارم و این لرزش هنگام عصبانیت و اظطراب زیاد میشه.. ممکنه علتش را بدانم..؟ تشکر
0
0
زهره | ۷ سال پیش
با سلام مطالبتون واقعا مفید بود فقط ای کاش راه درمان بیش تری میذاشتید من 15سال دارم و دوساله دستام مدام میلرزه خیلی از کارا را به خاطر لرزش دستم نمیتونم انجام بدم موقع نوشتن هم واقعا به خاطر لرزش دستام عاصی میشم از قرصای پرانول هم استفاد میکنم نمیگم تاثیری نداره ولی فایده ی چندانی هم نداره
0
0
کیان | ۷ سال پیش
با سلام من چندين سال مداوم مصرف الكل داشتم كه خيلي زياد هم بوده ، ٣٢ سال سن دارم و الان كبده چرب وانزيم بالا دارم ، لرزش دستم شديده وحتي زانو هام شديد ميلرزه چكار بايد بكنم چون الان مشروب هم نميخوررم لطفأ راهنمايم كنيد دارويي هست ..منون از دلگرم
0
0

hits