قزوین شهری است که هنوز نام آن بر سر زبان ها نیافتاده و به نوعی می توان از آن به عنوان یک شهر گردشگری پنهان یاد کرد. اما اگر به بطن شهر برویم خواهیم فهمید که چقدر مکان های دیدنی قزوین متنوع و جذاب هستند. این شهر یک گلوگاه ارتباطی استان های شمالی و غربی است که در دوران حکومت صفویان به مدت 57 سال پایتخت کشور بود.
در نتیجه بیشتر آثار تاریخی و جاذبه های این شهر به جا مانده از این دوران هستند. قزوین به عنوان پایتخت خوشنویسی ایران هم شناخته شده و میر عماد قزوینی یکی از برجسته ترین خوشنویسان این دیار است. در ادامه بیشتر با بناها و موزه های تاریخی این شهر آشنا می شویم.
بازار قزوین
همیشه بازارهای سنتی و تاریخی جذاب ترین بخش دیدنی هر شهر هستند. به یقین می توان گفت بازار قزوین یکی از جاهای دیدنی قزوین به شمار می شود که قدمت آن به دوران صفویان باز می گردد. این بازار در دوره های مختلف توسعه پیدا کرده است.
مثلا در زمان قاجار کاروانسرا، سرا و تیمچه به آن اضافه شده است. قدمت این بازار به 9 قرن باز می گردد و مهمترین تغییر در طی این سال ها جدا شدن مسجد جامع از بافت بازار است.
قیصریه قزوین یک بخش به جا مانده از این بازار است. از دیگر بخش های مهم بازار می توان به:
- تیمچه سرپوشیده
- مسجد النبی
- بازار قیصریه
- تیمچه سرباز
- سرای سعدالسلطنه
- سرای نقدعلی
- سرای حاج محمدباقر
- سرای وزیر
- سرای حاج رضا
- سرای رضوی
- سرای شاه
- سرای خوشنویسان
- گرمابه سعدیه
- تیمچه سید کاظم
- گرمابه رضوی
- تیمچه حاج محمدتقی
- سرای دالان دراز
- سرای ضرابخانه
- سرای نگارالسلطنه
- سرای بهشتی
- حیاط قهرمانی اشاره کرد. این بازار در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
سرای سعدالسلطنه قزوین
این مجموعه به عنوان بزرگترین کاروانسرای سرپوشیده در ایران بوده که به جا مانده از دوران قاجار است. مهمترین بخش این بنا چهار سوق می باشد که از تقاطع قائم دو راسته ایجاد شده است و بر فراز آن یک گنبد بزرگ کاشی کاری شده قرار دارد. در چهار طرف گنبد هم چهارگنبد با رسمی بندی و نورگیر ساخته شده است. این مجموعه زیر نظر سازمان میراث فرهنگی بوده و در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
مسجد النبی قزوین
در راستای بازار قزوین مسجد النبی واقع شده است. این مسجد به دستور فتحعلی شاه و در زمان قاجار ساخته شده است. در حال حاضر هم نماز جمعه و جماعت در این مکان تاریخی برگزار می شود. معماری و صحن و شبستان های بی نظیر این مسجد چشم هر بیننده ای را معطوف خود می کند. در کتیبه های این مسجد آیه های قرآن حک شده است. این بنا در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
مسجد جامع قزوین
مسجد جامع قزوین یکی از بزرگترین مساجد ایران است که با نام های مسجد جامع عتیق و مسجد جامع کبیر هم شناخته شده است. این مسجد روی آتشکده ای از دوران ساسانیان و با سبک چهار ایوانی ساخته شده که در بخش جنوبی مسجد آتشکده وجود دارد. در سال 192 هجری هارون الرشید دستور ساخت این مسجد را داد.
در این مسجد معماری های مختلفی از دوره های متفاوت دیده می شود. قدیمی ترین قسمت این بنا به سده دوم اسلامی باز می گردد. ایوان ها در دوران صفویه بازسازی شد. ایوان شرقی در دوران قاجار بازسازی شد.
این مسجد در فهرست آثار ملی قرار دارد. در ضلع جنوبی مسجد مقصوره خمارتاشی به دستور امیر خمارتاش ساخته شد. این بنا در دوره های مختلف مرمت شده و از سال 1392 مناره غربی مرمت و شبستان مسجد به عنوان موزه سنگ و سفال انتخاب شد.
آب انبار سردار بزرگ
این بنای قدیمی متعلق به سال 1911 هجری شمسی است و یکی از جاهای دیدنی قزوین به شمار می رود. آب انبار سردار یکی از بزرگترین آب انبارها تک گنبدی در ایران و جهان است. روی بدنه آجری گنبد نورگیرهایی ساخته شده اند. بانیان ساخت این آب انبار دو برادر به نام های محمد حسن خان و محمد حسین خان بودند. مخزن این آب انبار بیش از سه هزار متر مکعب اسن و از آن برای آبرسانی شهر استفاده می شد. این آب انبار در فهرست آثار ملی ایران در سال 1355 به ثبت رسیده است.
کاخ موزه چهل ستون (عمارت کلاه فرنگی شاه طهماسب)
عمارت کلاه فرنگی یا کاخ موزه چهل ستون در دوران صفوی ساخته شده و یکی از جاهای دیدنی قزوین به شمار می رود. در این بنا نقاشی های دوران صفوی نگهداری شده و یکی از کاخ های سلطنتی دوران شاه طهماسب بوده است. در دوران قاجار عمارت مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و محمد باقر سعد السلطنته نام آن را به چهل ستون تغییر داد. این بنا در لیست آثار ملی ایران قرار دارد.
حمام قجر
از جاهای دیدنی قزوین می توان به حمام قجر اشاره کرد که جزء بزرگترین و قدیمی ترین حمام های قزوین به شمار می رود. این بنا در زمان شاه عباس صفوی و توسط امیر گونه خان قاجار قزوینی ساخته شد.
این بنا دارای بخش زنانه و مردانه مجزا بوده و در ابتدا نام آن حمام شاهی بود. این بنا اکنون زیر نظر میراث فرهنگی و گردشگری قزوین است. بعد از نوسازی و مرمت، این بنا تبدیل به موزه مردم شناسی شد و جزء آثار ملی ایران به شمار می رود.
کلیسای کانتور
این کلیسای کوچک در زبان روسی به معنی مقر یا مرکز است. کلیسای کانتور سومین کلیسای کوچک جهان به شمار می رود. قدمت ساخت آن به زمان جنگ جهانی دوم باز می گردد. اسم دیگر این کلیسا برج ناقوس است.
آشنایی با مناطق دیدنی طبیعت قزوین
کلیسای رفیع
کلیسای رفیع در زمان پهلوی اول در حیاط مدرسه رفیع ساخته شده است. این مجموعه محل آموزش و عبادت ارمنی های ساکن قزوین بود. در این کلیسا مراسمات مختلف از قبیل مراسم عمومی مربوط به ارامنه و آیین مخصوص «ارتحال و معراج حضرت مریم» برگزار می شود.
باغستان های سنتی قزوین
در نیمه جنوبی شهر قزوین باغستان های سنتی وجود دارند که بیشتر از 1000 سال قدمت دارند. خسرو پرویز هم از این باغ ها در سفر خود نام کرده است.
عمارت و باغ سپهدار
در خیابان فلسطین غربی قزوین عمارت و باغ سپیدار واقع شده که عمارت این باغ مربوط به دوران قاجار است. این عمارت متعلق به محمدولی خان سپهسالار تنکابنی، ملقب به سپهدار اعظم، از رجال معروف دوره قاجار بوده است. این بنا در حال حاضر به موزه کشاورزی تبدیل شده است و به عنوان یک اثر ملی ثبت شده است.
حسینیه امینی ها
قدمت خانه اعیانی، تاریخی و زیبای امینی ها به دوران قاجار باز می گردد. در سال 1275 هجری قمری این خانه توسط حاج محمد رضا امینی با هزینه 48 هزار تومان ساخته شد.
این حسینیه دارای سه تالار ودو حیاط شمالی و جنوبی می باشد. زیر زمین، شربت خانه، انبار و سردابه از دیگر قسمت های این مجموعه است. تزئینات داخلی تالارها زیبایی این عمارت را دو چندان کرده است.
بیشتر در این رابطه بخوانید:
روستای مرگ قزوین و حقیقت نامگذاری این روستا
دیدگاه ها