
انتخاب شغلی بر اساس تیپ شخصیتی
شغل مناسب شخصیت موضوع مورد بحث ماست. انتخاب شغل مناسب یکی از مهمترین دغدغههای افراد برای ورود به دوره بزرگسالی و استقلال است. ملاکهای زیادی برای انتخاب شغل مناسب وجود دارند.
در نظر گرفتن ویژگیهای شخصیتی در انتخاب شغل مناسب و سازگاری با محیط و شرایط کاری اهمیت بسیار زیادی دارد. ملاکهایی مانند علایق شخص، درآمد، ویژگیهای جسمی، سبکهای شخصیتی، تواناییهای هوشی و استعداد شخص در این انتخاب حائز اهمیت است.
انتخاب نادرست مسیر شغلی میتواند در تمام ابعاد زندگی اثر گذاشته و کارکردهای زندگی فرد را مختل کند.
مبانی انتخاب شغل مناسب
اولین قدم در انتخاب شغل مناسب خودشناسی است. فرد لازم است با آگاهی کامل از علایق و سلایق خود در مسیر انتخاب شغل قدم بردارد. عدم توجه به مبناهای انتخاب شغل مناسب، تبعات مختلفی مثل فرسودگی جسمی و روانی، دل زدگی از محیط، افسردگی، بی هدفی، اختلال در کارکردهای اجتماعی فرد و فرسودگی شغلی را در پی خواهد داشت.
بیشترین زمان روز شما در محیط کار خواهد گذشت، بنابراین شناخت کامل از خود و شرایط محیط کاری میتواند بسیار مؤثر باشد. ممکن است در اکثر موارد شغلی که مناسب شماست، درآمد زیادی نداشته باشید اما نگرش مثبت به شغل، باعث ثبات، پیشرفت و خلاقیت شما شده و به تبع آن افزایش درآمد اتفاق خواهد افتاد.
علایق فرد جهت انتخاب شغل مناسب
یکی از پیش بین های مهم برای ثبات و رضایت شغلی همخوانی شغل با ارزشها و ترجیحات درونی فرد است. شغلی که با ترجیحات فرد همخوانی نداشته باشد به مرور زمان موجب فرسایش ذهنی و جسمی فرد شده و به همان نسبت بازدهی پایین میآید.
علاقه یکی از عوامل مهم در رضایت شغلی است که با نگاه دقیق به تجارب موفق و غیرموفق گذشته، مشاوره و راهنمایی از روان شناسان و آگاهی از سبک شخصیتی خود میتوانید به آن دست یابید.
شغل مناسب شخصیت من
راز رسیدن به رضایت شغلی، انجام کاری است که از آن بیشترین لذت را میبرید. تعداد محدودی از انسان های خوشبخت متوجه اینکه از چه کاری خوششان میآید میشوند.
اما عموم ما انسان ها گرفتار این موضوع هستیم که با چه کاری راحت تر انس می گیریم و از انجام آن لذت میبریم. اغلب مردم به این موضوع که چه کاری باید انجام دهند زیاد فکر میکنند. اما به این توجه نمیکنند که چه کسی هستند و چه کاری باید انجام دهند.
تا به حال به این فکر کردید اگر بازیکن فوتبال بودید و در هنگام تمرین شوت، اگر با پای موافق به توپ ضربه بزنید سرعت و دقتش بالاتر از ضربه با پای مخالف است. با این مثال تکلیفمان مشخص میشود استفاده از پای تخصصی، کار ما را راحتتر میکند. اگر دقت کرده باشید استفاده از پای غیر تخصصی، نیاز به تلاش فراوان دارد.
شغل مناسب شخصیت های مختلف
هر تیپ شخصیتی متناسب با مجموعهای از مشاغل خاص است. در آزمونهای بین المللی تعیین رغبت شغلی، شش تیپ شخصیتی مختلف ارزیابی شد در ادامه شغل مناسب شخصیت را توضیح خواهیم داد:
1. شغل مناسب تیپ شخصیتی واقع گرا
معمولا از مشاغلی که نیازمند ارتباطات اجتماعی است دوری میکنند و سعی میکنند مشاغلی که نیازمند تواناییهای فیزیکی و مکانیکی است را انجام دهند. برای اشیا و خصوصیات قابل لمس و عینی مثل پول، دستگاههای خاص یا قدرت و مقام ارزش قائلند.
ویژگیهای این تیپ غیراجتماعی، رک، مادی، خود محور، صرفه جو، سرسخت، تلاشگر و انعطاف ناپذیرند و برای مشاغلی همچون مکانیکی، کشاورزی و خط مونتاژ مناسب است.
2. شغل مناسب تیپ شخصیتی جستجوگر
معمولا مشاغلی را ترجیح می دهند که نیاز به فعالیتهای آرام و منطقی دارد. فاقد توانایی رهبری هستند و خود را فردی محقق، روشنفکر و دارای تواناییهای ریاضی و علمی میدانند.
ویژگیهای این شخصیت ها؛ مستقل، تحلیل گر، منطقی، روشنفکر، هوشیار، منتقد، خود دار، کناره گیر، فروتن، کنجکاو، دقیق و پیچیده است. این افراد معمولا به دنبال مشاغلی هستند که نیاز به دید دقیق و جستجو گرانه دارد. چنین شخصیتی ریاضیدان، زیست شناس و اقتصاددان مناسبی است.
3. شغل مناسب تیپ شخصیتی هنری
معمولا از فعالیت های خلاقانه استقبال میکنند و از شغل های خشک و قراردادی دوری میکنند. به مسائل دید منعطف و هنری دارند. به مسائل و حل آن ها با دید زیبا شناسی نگاه میکنند.
افرادی مبهم، خیال پرداز، بی نظم، عاطفی، خود انگیخته، حساس، درون نگر، آرمان گرا، مستقل و آزاد منش هستند. این نوع شخصیت برای مشاغلی همچون نقاشی، موسیقی، نویسندگی و هنرپیشگی مناسب است.
4. شغل مناسب تیپ شخصیتی اجتماعی
این افراد برعکس تیپ واقع گرایانه هستند. خودشان را افرادی علاقه مند به درک و کمک به دیگران میدانند. دارای توانایی آموزش و تدریس هستند و خیلی به مشاغل علمی و فیزیکی علاقه مند نیستند.
افرادی خوش برخورد، صبور، معاشرتی، فهمیده، صمیمی، مشوق و مهربان هستند. شغل مددکار اجتماعی، مشاوره و معلمی برای چنین شخصیتی مناسب است.
5. شغل مناسب تیپ شخصیتی متهور
از موقعیتهای جستجوگرانه دوری میکنند. به دنبال فعالیتهای متهورانه هستند و ریسک پذیری بالاتری دارند. شخصیتهایی بی باک، ریسک پذیر، اهل خطر، با انرژی، خوش بین، ماجراجو، هیجان طلب، جاه طلب، معاشرتی، پرحرف، برون گرا و سلطه جو هستند.
این نوع شخصیت برای مشاغلی همچون وکالت، فروشندگی، کارآفرینی و روابط عمومی، و مدیریت سازمانهای کوچک و متوسط (SME) مناسب است.
6. شغل مناسب تیپ شخصیتی قراردادی
افرادی منظم، سازش پذیر و دارای روحیهای یکنواخت هستند. برای فعالیتهای اقتصادی ارزش قائلند و مشاغلی مانند کارمندی و حسابداری را مناسب خود میدانند. افراد محتاط، انعطاف ناپذیر، درون گرا، منظم، کارآمد و فاقد تخیل هستند.
شخصیت این افراد برای مشاغلی همچون حسابداری، بایگانی، امور بانکی و مدیریت عملیاتی و میانی مناسب است.
دیدگاه سنتی در انتخاب شغل
دیدگاه سنتی به سه ویژگی توجه دارد: توانایی، علایق، ارزش
اگر از این دیدگاه برای انتخاب شغل نگاه کنیم. مطمئنا باید مهارت لازم برای انجام آن را داشته باشید. تا به خوبی از عهده آن بر آیید. اگر به آن علاقه داشته باشید مطمئنا احساس رضایت بیشتری میکنید اما این ویژگی ها هرگز کافی نیستند.
شخصیت شما ابعادی دارد که باید مورد توجهتان قرار بگیرد، اگر بخواهیم کلی بگوییم هرچه ابعاد بیشتری از شخصیت شما با کاری که میکنید همخوانی داشته باشد شما از آن راضی تر خواهید بود. و به اصطلاح کار هر کس نیست خرمن کوفتن گاو نر میخواهد و مرد کهن.
ویژگیهای جسمانی جهت انتخاب شغل مناسب
پذیرفتن تمام ویژگیهای جسمانی و بدنی تاثیر مهمی در انتخاب شغل خواهند داشت. مشاغلی که نیازمند توانایی در حرکات ظریف و انگشتان قدرتمند هستند، مثل خیاطی، نقاشی و تعمیرات تخصصی باید با ویژگیهای جسمای فرد متناسب باشند.
قد، وزن و حساسیتهای بدنی و محدودیتهای خاص و دیگر ویژگیهای جسمانی در انتخاب شغل حائز اهمیت هستند.
سخن آخر
با آگاهی کامل از خود و شرایط محیط زندگی می توانید بهترین مسیر شغلی را انتخاب کرده و به ثبات شغلی برسید. تغییر مکرر شغل و نارضایتی از محیط کاری، میتواند منجر به افسردگی، کاهش عزت نفس، وسواس و مختل شدن روابط عاطفی و اجتماعی بشود.
هم چنین با دریافت مشاوره تحصیلی نوجوانان میتوانند رشته متناسب با شخصیت خود و در نتیجه انتخاب شغل مناسب در آینده اطمینان حاصل نمایند. از آن جایی که انتخاب شغل مناسب از اهمیت بسیار زیادی در زندگی هر شخص و تأمین سلامت روان برخوردار است، مشاوره شغلی میتواند بهترین راهنمای شما باشد.
مشاوران روانشناسی با انجام تستهای شخصیت و آزمونهای هوش برای اتخاذ یک شغل مناسب به افراد کمک میکنند.
بیشتر بخوانید:
راههای انتخاب شغل،چگونه در انتخاب شغل موفقیت باشیم؟
۴ تکنیک شگفت انگیز برای پیدا کردن شغل رویایی تان
دیدگاه ها