در مورد پرنده گیلار ،مرغابی اصیل ایران چه می دانید ؟ + گالری تصاویر
نامهای دیگر مرغابی گیلار
نام فارسی : | گیلار |
نام انگلیسی : | Eurasian Wigeon |
نام عربی : | البط الصواي |
نام فرانسوی : | Canard sifleur |
نام آلمانی : | Pfeifente |
نام علمی : | Anas penelope |
مشخصات ظاهری پرنده گیلار:
این پرنده ، 46 سانتی متر طول دارد. سرگرد و منقار کوچکش خاکستری رنگ است و به نظر کرکی می رسد. در پرنده ی نر، سر و گردن بلوطی رنگ و پیشانی و تارکش زرد مایل به نخودی است.
زیر تنه سفید و روتنه اش خاکستری رنگ است. دم اندکی باریک و انتهای بدنش سیاه است. شانه ها سفید و شاهپر های اولیه و ثانویه اش خاکستری مایل به قهوه ای است.
آینه بالی ، در پرنده ی نر، به رنگ سبز و اندکی ناپیداست. در پرنده ی ماده و نابالغ پیش بال به رنگ خاکستری مایل به قهوه ای و آینه بالی به رنگ سیاه است .
تشخیص مرغابی گیلار نر :
سر بلوطی رنگ ،پیشانی و تارک زرد مایل به نخودی و بدن خاکستری دارد که قسمت خاکستری پشت بدن به وسیله ،یک خط سفید افقی زیر بال از قسمت خاکستری پهلوها جدا می شود .
پوش پرهای زیر دم سیاه ،شکم سفید ،منقار کوچک و آبی و در انتها دارای یک لکه سیاه و ساق پای خاکستری از مشخصات این پرنده است. در پرواز آینه بالی سبز و نیم پیدا،سیاهی انتهای بدن و زیر بالها و شکم زرد کمرنگ از عوامل تشخیص پرنده است .
تشخیص مرغابی گیلار ماده :
شبیه ماده سر سبز است ولی منقار خیلی کوتاهتر ،سرگدتر ،دم نوک تیز و پرو بال قهوه ای مایل به خرمایی آن را از سر سبز متمایل می سازد . ساق پا و منقار خاکستری است.
در پرواز شکم سفید ،آینه،بالی سبز و نیم پیدا و گردن کوتاه اختلاف قابل توجه آن را با سایر اردکهای روی آب چر نشان می دهد .
تشخیص نر و ماده مرغابی گیلار نا بالغ :
نابالغ ها ی نر و ماده شبیه یکدیگرند،ولی در پرنده ،نر نابالغ جلوی بالها خاکستری مایل به قهوه ای است که تا بعد از نخستین جوجه آوری این رنگ به سفیدی تبدیل نمی شود . این نشانه یک سالگی در پرنده ،ماده بیشتر از نر مشخص است . گردن کوتاه و فرم و شکل خاص بدن علایم خوبی برای شناسایی پرنده است .
تشخیص جوجه های گیلار :
خودکفا بوده ،شبیه جوجه های سرسبز و کمی قهوه ای ترند .خط چشمی مشخصی دارند . صورت آنها نیز قرمز از جوجه سرسبز است . قسمتهای تحتانی بدن صورتی آمیخته با قهوه ای رنگ و قسمتهای فوقانی بدن قهوه ای است.
جوجه ها پس از 6 هفته قادر به پرواز می شوند ، در این مدت مادر از آنها نگهداری و مراقبت می کند .
گالری تصاویر :
صدای پرنده گیلار :
پرنده ی نر، صدای سوت مانندی شبیه «وی-یوو» دارد .
تغذیه مرغابی گیلار :
همه چیز خوار است و از گیاهان آبزی، دانه ها، کرم ها، ماهی های کوچک ، نوزاد قورباغه ، حشرات و ساقه و برگ های ترد و لارو درون آنها تغذیه می کند .
شرایط زیست محیطی :
مرغابی گیلار در شمال ،غرب ، جنوب ،جنوب غربی ، تالابهای مناطق مرکزی ، شمال شرقی ، دریاچه هامون و تالابهای سیستان و بلوچستان دیده می شود .
در فصل پاییز در دسته های بزرگ مهاجرت می کند ، عده ای از منطقه عبور نموده و تعدادی از آنها اگر منطقه را مناسب و خالی از خطر تشخیص دهند ، زمستان را نیز در آنجا سپری می کنند .
در ایران زمستان فراوان اند و تا مناطق جنوب شرقی نیز دیده می شوند .
در شرایط زیستگاهی متفاوت و در جزایر واقع در آبهای شیرین با نزدیک آب و رودخانه آشیانه می سازد. آشیانه بین علفها یا گیاهان پنهان است .
شرایط تخم گذاری مرغابی گیلار :
فصل جفت گیری :
در نیمکره جنوبی اواخر اردیبهشت و در نیمکره ،شمالی اوایل تیر جوجه آوری شروع می شود.
شکل و مواد ساختمان آشیانه :
آشیانه کاسه ای شکل است و از مواد گیاهی ساخته می شود. پوشش داخلی آشیانه را علف با پر نرم تشکیل می دهد. رنگ پوشش داخلی آشیانه قهوه ای و قسمت مرکزی آن کمرنگ است .
تعداد ، رنگ و اندازه تخمها :
تعداد تخمها معمولاً 7 تا 8 به رنگ کرم به اندازه 3/ 38. 9/53 میلیمتر است .
دوران تفریخ ( جوجه دار شدن مرغ و شکافته شدن و برآمدن جوجه از آن ) :
فقط ماده مدت 22 تا 25 روز روی تخمها می خوابد .
آیا نیاز به خفاظت دارد ؟
در حال حاضر جمعیت پرنده گیلار نگران کننده نیست لازم است مناطق جوجه آوری پرنده حفاظت شود ،از شکار بی رویه آن ممانعت به عمل آید و همچنان حمایت قانونی از پرنده ادامه یابد .
بیشتر بخوانید :
معرفی پرنده آنقوت و جز کدام دسته از پرندگان است ؟ + گالری
در مورد پرنده تنجه از دسته غاز سانان چه میدانید؟ +گالری تصاویر
تشخیص سریع قوی فریاد کش از دیگر نژادها + کلیپ
کاربر گرامی چنانچه درمورد "مرغابی گیلار " سوالی داشتید. در پائین همین صفحه در قسمت نظرات با ما و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید . و با مجله دلگرم همراه شوید و از نگهداری تا بیماری های و دانستنی های حیوانات آشنا شوید.
دیدگاه ها