نیما ارکانی حامد کیست ؟
نیما ارکانی از بزرگترین فیزیکدانان جهان، سی و دویم نفر در لیست صد نایغه زنده دنیا، استاد تمام موسسه مطالعات پیشرفته نیوجرسی، برنده مدال جامعه فیزیک اروپا و کسیکه از او به عنوان رهبر فیزیکدانان نظری و انیشتن دوم یاد می کنند.
زندگینامه نیما ارکانی
پروفسور نیما ارکانی حامد دانشمند آمریکایی کانادایی، با پدر و مادری ایرانی است. وی در پنجم آوریل ۱۹۷۲ در ایالات متحده آمریکا و از پدر و مادری دانشمند زاده شد. او تابعیت کانادائی دارد. نیما از دانشگاه تورنتو با نشان عالی در رشتههای ریاضی و فیزیک فارغالتحصیل شد و سپس به دانشگاههای کالیفرنیا و برکلی رفت و تحصیلات خود را زیر نظر لاورنس هال دنبال کرد. نیما از ۱۴ سالگی در نظریه و قوانین نیوتون تحقیق کرده است.
«جعفرقلی ارکانی حامد»، پدر نیما دوران ابتدایی تحصیل تا دبیرستان را در تبریز گذرانده و سپس در رشته مهندسی معدن دانشگاه تهران پذیرفته شد. وی به لطف کسب نمرات عالی بورسیه دانش آموخته ممتاز را دریافت کرد و برای گذراندن دوره دکترای راهی آمریکا شد.
بیوگرافی فرزاد ناظمی مدیر و نابغه ایرانی در شرکت Yahoo
جعفر ارکانی پنج سال بعد یعنی در سال ۱۳۴۸ و پس کسب دکترا در رشته ژئوفیزیک دانشگاه MIT به کشور بازگشت تا تدریس فیزیک در دانشگاه صنعتی شریف را برعهده بگیرد. او ۱۴ سال آموزش دانشجویان شریف را برعهده داشت و مدتی نیز به ریاست دانشکده فیزیک انتخاب شد.
جعفر ارکانی به همراه همسرش «حمیده الستی» در همین زمان بارها به عنوان استاد مدعو و برای همکاری در پروژه های ناسا از جمله «آپولو» و «ماژلان» به آمریکا رفت و آمد داشت. در سال ۱۹۷۲ وی برای تحلیل ویژگی های فیزیکی ماه در چارچوب پروژه آپولو در هیوستون به سر می برد که نیما به دنیا آمد.
پدر نیما پس از انقلاب به ایران بازگشت و از نخستین اعضای فرهنگستان علوم ایران به شمار می رود. پس از بسته شدن مراکز دانشگاهی به دلایلی خاص جعفر که تحقیقاتش را نیمه کاره میدید، ترجیح داد همراه خانواده از کشور خارج شود.
در آن دوران اوضاع کشور چندان به سامان نبود و همین خاطر خانواده ارکانی ناگزیر به خروج زمینی شدند اما در میانه راه و در کوهستانهای بین ایران و ترکیه سرگردان شدند. یک هفته سرگردانی در این کوهستان ها باعث شد نیما و خواهرش «ساناز» که سن و سال چندانی نداشتند به تب بسیار بالا مبتلا شده و تا پای مرگ پیش بروند.
پدر نیما برای نجات فرزندانش ناچار شد آنها را در یک دره رها کرده و برای پیدا کردن کمک به کوه و کمر بزند. شانس با او یار بود و مدتی بعد به عشایر کُرد برخورد کرد. افرادی که در ذهن نیما به عنوان فرشته نجات نقش بستهاند با اسب و آذوقه به یاری آنها آمده و در سیاهی شب این خانواده را از سد مرزبانان ترکیه عبور دادند. حمیده الستی، مادر نیما که خود او هم فیزیکدان است درباره این ماجراجویی خطرناک می گوید:
نیما در شرایط بسیار بدی به سر می برد و برای افزایش انگیزهاش با اشاره به کهکشان راه شیری به او قول دادم بعد از گذشتن از خطرات برایش یک تلسکوپ می خرم.
به گفته الستی همین مساله نیما را سرپا را نگه داشت؛ ظاهرا او زندگی خود را مدیون کهکشان راه شیری است و حالا نوبت اوست که با رمزگشایی از کیهان دین خود را به آن ادا کند.
کشفیات نیما ارکانی
دکتر ارکانى افکار ما را در مورد فضا و زمان باز کرده است، او در زمینه فیزیک ذرات و نظریه ریسمان کار مى کند، به گفته ى او جهان حداقل یازده بُعد دارد، این نظریه انقلابى را در فیزیک بوجود خواهد آورد، در تیٔورى ریسمان ذرات کوچکترین حالت در این جهان نیستند بلکه حلقه هایى که داراى نوسان مى باشند و ریسمان نامیده مى شوند کوچکترین بخش مى باشند.
پس از اعلام نظریه عملکرد جهان دکتر ارکانی، از او دعوت شد که در طرح تونل شتاب دهنده سویٔیس که با هزینه بالغ بر پنج میلیارد دلار ساخته شده، رهبری آزمایش ها را بر عهده داشته باشد
جانشین انیشتن
دکتر نیما ارکانى حامد از نوابغ فیزیک جهان و از دانشمندان پیشرو در این رشته است که بیشتر در زمینه نظریه میدان هاى کوانتومى، نظریه ریسمان، کیهان شناسی و نظریه برخورد کار مى کند. او استاد تمام مؤسسه مطالعات پیشرفته نیوجرسى، استاد دانشگاه هاروارد و داراى کرسى استادى دانشگاه پرینستون است، مقامى که از سال سى و سه تا سال پنجاه و پنج میلادى در دست اینشتین بوده و هم اکنون نزد دکتر ارکانیست.
مغز متفکر قدرتمند ترین شتاب دهنده ذرات دنیا
از دکتر نیما ارکانى به عنوان مغز متفکر قدرتمند ترین شتاب دهنده ذرات دنیا یاد مى کنند، کشور چین چند سال پیش از این نابغه ایرانى براى پیشبرد پروژه شتاب دهنده خود که بزرگترین شتاب دهنده ذرات جهان است دعوت کرد و بطور رسمى اعلام کرد این پروژه عظیم را بزودى شروع خواهد کرد، آنچه که در چین ساخته خواهد شد دو برابر بزرگتر از شتاب دهنده "اِل اِچ سى" اروپا و هفت برابر قدرتمند تر از آن خواهد بود.
جوایز و افتخارات
- او در سال ۲۰۱۲ به دلیل کار بر روی هیگز کوچک موفق به دریافت جایزه فیزیک بنیادی از یوری میلنر میلیاردر روس ساکن آمریکا شد.[۷]
- وی همچنین سی و دومین نفر در لیست صد نابغهٔ زندهٔ دنیا است.[۸]
- نیما ارکانی حامد در سال ۲۰۰۵ برندهٔ جایزهٔ PHI BETA KAPPA از دانشگاه هاروارد برای تعلیمات عالی خود گردید
- مدال گریبو از مؤسسه فیزیک اروپا (۲۰۰۳)
- جایزهٔ ساکلر از دانشگاه تلآویو (۲۰۰۸)
۱ دیدگاه